Avustralya’da Yeni İstihbarat Yasası ve Afganistan’daki Savaş Suçları

752

Avustralya’da uygunsuz yabancı etkinin yasaklanması kapsamında, geçtiğimiz ay mecliste yürürlüğe giren Espiyonaj ve Yabancı Müdahale Yasası (EFI) kapsamında 12 yeni suç içeriyor. Bunlar, özellikle Avustralya ve ABD hükümeti tarafından işlenen suistimallerin (özellikle de savaş suçları ve insan hakları ihlalleri) suç haline getirmek için tasarlanmıştır.

Afganistan’da savaş suçu iddiaları devam ederken, Avustralya’nın eski istihbarat şefi iki yıl içinde ülkenin özel kuvvetleri için üçüncü soruşturmanın devam ettiğini doğruladı. Hava Kuvvetleri dahil olmak üzere birlikler, 2001-2014 yılları arasında ABD liderliği altında ülkede görevlerini yapmışlardı. Medyaya yansıyan haberlere göre soruşturma, Afganistan’daki özel kuvvetlerin operasyon esnasında “yasadışı” eylemlerine ilişkindi. İkinci ve sonrasında devam eden soruşturmaların raporlarında, “sorumluluk eksikliği” vurgusu da yapılmakta.

Suçların ayrıntısına inersek, SAS “en ciddi ve yüksek profilli iddiaları” içeren bir davada Avustralya’da soruşturma altında. Fairfax Medya raporuna göre, bu suçlar 2006 ile 2013 yılları arasında Afganistan’ın Uruzgan eyaletindeki SAS’ın operasyonları esnasında meydana geldi. Bir asker silahsız ve savunmasız yaşlı birinin ölümüne sebep oldu. Bir diğer asker ise kelepçeli bir Afgan sivili idam etti. Bu suçlar, askerlerin bir adamın protez bacağını çıkarıp almalarına kadar gidiyor. Avustralya’nın SAS’ı, Afganistan’daki uluslararası koalisyon katılımının en kötü yanlarını sembolize etmekte.

Bu suçları işleyen sadece Avustralya olmamakla beraber, 2015 yılında ABD, 2012 ile 2013 yılları arasında Özel Kuvvetler birimi tarafından 17 sivile işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili bir soruşturmayı yeniden başlatmıştı. Soruşturma başladığından beri hiçbir bilgi yayınlanmadı. 2016 yılının başından bu yana İngiliz yetkililer, 2009 ve 2011 yılları arasında İngiliz askerlerinin en az 53 sivili öldürdüğü, bazılarını kelepçelediklerini ve öldürülmeden önce üstlerini örttüklerini iddia ettiler. Bu iddialara yönelik soruşturma ise kapatılmıştı.

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz