Yükselen Gerilim: IŞİD Taliban’a Karşı

916

Yükselen Gerilim: IŞİD ile Taliban’ın Cüzcan’daki Şiddetli Çatışmaları

Afganistan’da bu ay, en önemli ve aniden gelişen en önemli çatışma haberi, IŞİD-Taliban çatışmasıydı. Tahmin edilebileceği gibi, IŞİD ve Taliban arasında şiddetli bir çatışma çıkacak olursa bu Cüzcan ve diğer kuzey bölgeler olabilirdi. Çünkü IŞİD örgütünün Afganistan’da en etkili olduğu bölgeler bu alanlardır.

Bu ayın başlarında IŞİD militanları, gruplar arasında savaşa yabancı olmayan, rekabetin olduğu bir bölge olan Darzab’da Taliban bölgelerini işgal ettikten sonra yenilenen savaşlar oldu.

IŞİD, Taliban’ın ele geçirmiş olduğu şehri ele geçirdikten sonra, yakalanan 10 Taliban militanını idam etti.
Sonuç olarak Taliban, Darzab ve Kuş Tepe’deki IŞİD alanlarını ve 12 Temmuz’da Cüzcan’da bir başka bölgeyi hedef aldı. Daha sonra 16 Temmuz’da Darzab’daki çatışmalarda en az 6 Taliban ve 4 IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi.

16 Temmuz’da en az 6 Taliban ve 4 IŞİD militanını Darzab’daki çatışmalarda öldürüldü. Ayrıca, IŞİD militanları Taliban komutanı Molla Burjan’ı yakaladıktan sonra idam etti.
17 Temmuz’da ise, Sar-e-Pul’un Sayyad ilçesinde iki taraf arasındaki çatışmada 15 militan öldürüldü.

Ayrıca, IŞİD militanları Taliban komutanı Molla Burjan’ı yakalayıp Darzab’da idam etti. Afgan yetkililere göre, bu olaydan sonra taraflar arasındaki çatışmalar arttı. Yetkililer, çatışmalar arasında en az 250 militanın öldürüldüğünü ifade etti.

1 Ağustos’ta, Taliban IŞİD’in Cüzcan’dan “tamamen” çıkarıldığını duyurdu. Bu olayın ardından 150’dan fazla IŞİD militanı Afgan ordusuna teslim oldu. 153 IŞİD militanının öldürüldüğü, 100’den fazlasının yaralandığı ve 134’ünün ise yakalandığı belirtildi. Kendilerinden ise 17 militanın öldüğü ve 13’ünün yaralandığı ifade edildi. Silah, araç, telsiz ve bir çok eşyanın da ele geçirildiği de eklendi.

Asıl tartışma konusu olan olay, Afgan ordusunun IŞİD militanlarını tahliye etmek için gönderdiği helikopterdi. Medyaya yansıyan video görüntülerinde Afgan ordusuna teslim olan IŞİD militanlarının video görüntüleri de vardı.

Bu olay, New York Times’a da haber oldu ve Afgan yetkililerin de bu olaya dair ifadelerine yer verildi. Afgan bir polis “Neden onlara onur konuğu gibi davranmak yerine sadece Taliban militanlarını öldürmelerine müsaade etmiyoruz?” dedi.

Hatta, önemli IŞİD komutanları bu olaydan sonra Afgan gazeteci ve yetkililerle kamera karşısına çıktı:

IŞİD komutanı Müftü Nemat, sorulan sorularda neden teslim olduklarına dair detay vermeyi reddetti ve “Bu bir acil durumdu,” ifadesini kullandı. Afgan ordusunun verdiği desteğe dair iddialara ise “Bize saat 9’da tahliye için helikopter desteği geleceğine söz verildi ancak kimse gelmedi,” dedi. Bunun yerine militanlar kendileri hükümete kaçtılar. Nemat, bağlantılarını kaybettikleri IŞİD militanları ile alakalı ise “Taliban’la bağlantıya geçtiler veya herhangi bir yere gittiler,” diyerek ekledi.

Telefon aracılığı ile gazetecilere ulaşan Zabihullah Mücahid, 128 militanın esir alındığını, geri kalanların ise hükümete kaçtıklarını ifade etti. “Soruşturmalar olacak ve askeri mahkememiz onlar hakkında karar verecek,” diyerek de ekleme yaptı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz