Askeri ve Diplomatik Gelişmeler Arşivi (Ekim 2018)

828

Ekim Ayı boyunca yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeler tek başlık altında.

Güney Kore Birleşme Bakanı Cho Myoung-gyon , parlamentoda bir milletvekilinin sorusu üzerine, Kuzey Kore’nin 20 ila 60 kadar nükleer bombasının olabileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Münbiç’ten YPG’lilerin çıkarılmasının zamanının geldiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suriye’deki ABD’li diplomatların sayısının 2 katına çıkarıldığını açıkladı.

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne Türk askerinin gönderilmesine ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Venezuella Devlet Başkanı Maduro “Ekonomiden sorumlu yardımcım El Aissami, şu anda Rusya ve Türkiye’yi ziyaret ediyor. 2019, 2020 ve 2021 yıllarını düşünerek yıl sonu itibarıyla çok önemli anlaşmalar yapıyor” dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, birçok bakan ve valiyi görevden alma talimatlarının yürürlüğe girmesinin ardından istifa edeceğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, (İsrail ve ABD’nin tehditlerine rağmen) S-300 savunma sistemlerinin Esad rejimine teslimatının tamamlandığını duyurdu.

4 Ekim’de Hindistan’a gidecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Hindistan ile 5 milyar dolar değerinde S-400 hava savunma sistemi anlaşması imzalacağı belirtildi. ABD, Hindistan’ın S400 alması durumunda yaptırım uygulayabileceğini açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları’nın, Humus kırsalındaki T4 üssünü S-300 füzesi bataryaları yerleştirmesi için Rusya’ya devrettiği belirtildi.

Türkiye, ticarette ulusal para birimlerinin artırılmasına yönelik hamle doğrultusunda Rusya’dan ilk kez ruble ile buğday alma kararı aldı.

Türkiye’nin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyen ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison, Türkiye ile yaşanan siyasi gerilimin yakın askeri işbirliğini etkilemediğini vurguladı.

Yine ve yeniden: Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Torra, İspanya Başbakanı Sanchez’e, bölgeye bir ay içinde bağımsızlık referandumuna gitme hakkı tanımaması durumunda hükümete desteği çekeceklerini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb istifa etti. Collomb halefinin belirlenmesi halinde bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısına katılmayacağını açıkladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un imzaladığı kararname ile ülkede on yıllardır vatandaşlara bedava sağlanan gaz, su, elektrik ve tuz tedarikine (1 Ocak’tan sonra) son verildi.

türkmenistan lideri
Berdimuhammedov

ABD, İran’la ekonomik ilişkileri ve diplomatik temsilcilikleri tesis eden 1955 tarihli anlaşmayı feshettiğini duyurdu.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ABD ziyaretinde Alman hükümetinin İdlib’e insani yardıma hazır olduğunu açıkladı. Bakan, ABD’nin olası bir ortak askeri operasyona destek için yaptığı çağrıya ise olumlu yanıt vermedi.

PYD, işgal ettiği bölgede 9 bakanlıktan oluşan ‘federal hükümet’ ilan etti.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi, Cemal Kaşıkçı için izahat istenmesi için Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittikten sonra kaybolan ve Riyad yönetiminin en büyük muhaliflerinden Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı hâlâ kayıp.

Rus Kommersant gazetesi, Türkiye’nin Suriye’deki HTŞ’yi sihlansızlandırılmış bölgeden çıkarma konusunda ikna ettiğini yazdı.

Almanya Başbakanı Merkel, tıpkı İsrail ve ABD gibi İran güçlerinin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söyledi.

Rus petrol şirketi Lukoil, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle risk almak istemediklerini belirterek İran’dan petrol alımını durdurduklarını açıkladı.

Türkiye’ye 100 milyon Euro’yu aşan teknolojik yatırım yapacak olan Oyak-Renault, hibrit araçların motorunu Türkiye’de üretecek.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin hiçbir yabancı ülke, şirket veya geminin Doğu Akdeniz’deki yetki alanlarında izinsiz hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına fırsat verilmeyeceğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “İster tırlarla, ister vagonlarla neyle silah ve mühimmat verirse versinler, bunun bir sonu olmadığını teröristlerin başındakiler anladı, aşağıdakiler de anlayacak” dedi.

Hindistan, ham petrol üreten Rusya, İran ve Venezuella gibi ülkelerle yerel parayla ve takas bazlı işlemler yapılması konusunda bir çalışma yaptığını duyurdu.

Venezuella lideri Maduro, resmi kripto para birimi Petro‘nun 5 Kasım’da 6 uluslararası borsada satışının başlayacağını söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Trump’ın ‘ABD olmasa Suudi Arabistan iktidarı 2 hafta bile varlığını sürdüremez’ açıklamasına yanıt verdi: “Suudi Arabistan ABD’den 30 yılı aşkın süre önce vardı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmalara neden olan Amerikalı şirket McKinsey’den danışmanlık hizmeti alınmayacağını açıkladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Bloomberg’e verdiği röportajda, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere bir çok petrol üreticisinin gelecekte dünya petrol pazarından ‘yok olacağını’ söyledi.

HTŞ’den sonra İdlib’deki en büyük silahlı grup olan Suriye Ulusal Özgürleştirme Cephesi‘nin Sözcüsü Naci Mustafa, ağır silahların ‘silahsızlaştırılan’ alandan çekilmeye başlandığını duyurdu.

Nurettin Zengi Hareketi militanları

TİKA, Ukrayna’daki Gagavuz Türklerinin geleneklerinin canlandırılmasını amaçlayan Gagavuz Kültür Evi’nin tadilatı ve donanımına ilişkin anlaşma imzaladı.

‘İnsanlar sanki toprak içinde yüzüyor gibiydi’: Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki Palu ve Donggala’daki deprem ve tsunamide can kaybı 2 bini geçti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, uçaklarının Suriye hava sahasındaki güvenliği için Rusya lideri Putin’le yakında bir araya geleceğini söyledi.

Beşar Esad, İdlib’de olası bir askeri saldırıyı önlemek için varılan “İdlib Anlaşması”nın geçici olduğunu söyledi.

Brezilya’da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunu Trump hayranı olduğunu söyleyen aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro kazandı.

Letonya’da 6 Ekim’de gerçekleşen seçimleri Rus yanlısı Uyum Partisi kazandı.

Hindistan, 5 milyar dolar değerinde S-400 füze sistemleri satın alma konusunda Rusya ile anlaşmaya vardı.

Rusya ve Türkiye anlaşması kapsamında ‘silahsızlaştırılan bölge’den ağır silahlar çekildi.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabilen 1300 kilometre menzile sahip ‘Ghauri’ füze sisteminin deneme atışının başarıyla gerçekleştiğini açıkladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan’ın güvenliğinin Türkiye ile doğrudan ilişkisi olduğunu söyledi. Orban, Türkiye’nin AB üyeliğini de destekleyeceklerini açıkladı.

Washington Post gazetesi Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan konsolosluğa giriş anını gösteren bir fotoğraf paylaştı. ABD’li bazı senatörler, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğü kesinleşirse iki ülke arasında büyük bir kriz çıkacağını belirtmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ortak bir Avrupa Birliği dış politikası için “Avrupa Güvenlik Konseyi”nin kurulması önerisinde bulundu. Maas burada kararların oy çokluğuyla alınmasını önerdi.

PKK elebaşlarından Mustafa Karasu, “Amerika, Suriye’de Türkiye’ye rol vererek yanlış yapıyor. İdlib konusunda ABD’nin Türkiye’ye destek vermesi, kötü sonuçlar doğuracak.” dedi.

Beşar Esad, hem ülke içinde hem de dışında firari askerler için genel af ilan etti. Ülke içerisindeki firarilere 4 ülke dışındakilere ise 6 ay süre tanındı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 18 bin 925 şehit ve gazi çocuğu öğrenciye eğitim yardımı verileceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İnşallah bu ayın sonuna doğru Antalya açıklarında ilk derin deniz sondajımıza başlıyoruz. Antalya’da limandan demir aldı ve yola çıktı. Şu anda lokasyonda.” dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, Filistin Devlet Başkanı Abbas’la yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin ve AB’nin iki devletli çözümü desteklediğini belirtti.

ABD’nin BM temsilcisi ‘İsrail sempatizanı’ Nikki Haley, beklenmedik şekilde istifa etti.

İngiltere, Suudi Arabistan’dan Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili acil yanıt istedi.

TAİ, TSK’ya 3 adet Atak helikopterini teslim etti. Bu teslimat ile TSK’nın 40 adet Atak helikopteri oldu.

YPG’nin başını çektiği SDG’nin Yöneticisi Gelo İsa, kendilerinden bir heyetin Şam’a gidip Suriye Hükümet yetkilileriyle üçüncü kez görüşeceğini belirtti.

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, ABD’nin ülkesinde daha fazla üstte kalıcı askeri güç bulundurmasını önerdi.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’deki ‘Silahtan Arındırılmış Bölge’den ağır silahların çekildiğini resmen duyurdu.

ABD Başkanı Trump, Suudi gazeteci Kaşıkçı hakkında ‘Suudi yetkililerle konuştum, son derece kötü bir durum’ açıklamasını yaptı ve ekledi: Türkiye ile yakın işbirliği içerisindeyiz, sonuna kadar gideceğiz.

Kayıp gazeteci Kaşıkçı ile aynı gün konsolosluk binasına giren Suudi timin ifşa olmasının ardından, Suudi yetkililer konsolosluktaki aramanın ileri bir tarihe ertelenmesi için Türk tarafına müracaatta bulundu.

Katar’ın ardından şimdi de Kuveyt ile Türkiye askeri alanda işbirliğine yönelik bir anlaşma imzaladı.

Pakistan’da yeni iktidara gelen Khan hükümeti, IMF ile acil mali destek için görüşmelere başlayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Güney Kore’nin ABD’nin onayı olmadan Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları kaldırmayacağını söyledi.

New York Times, son dönemde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti konusunda eleştirilerin hedefi olan Suudi Veliaht Prens Selman’ın himayesinde düzenlenecek Geleceğe Yatırım Girişimi adlı konferanstan sponsorluğunu çektiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ev hapsinde bulunan ABD’li papaz Brunson’ın yarın yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.

Özbekistan ve Azerbaycan savunma bakanlıkları arasında 2019 yılı askeri işbirliği planı imzalandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, PYD dışında bir ayrılıkçının olmadığı Suriye için “bölünme halinde olan devlet” nitelemesi yaptı.

ABD’nin tüm F-35 savaş uçaklarının uçuşunu askıya almasının ardından İsrail de elindeki aynı tipteki uçakların uçuşlarını durdurma kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’ın Ortadoğu’nun tamamının İsrail gibi olmasını istediğini söyledi.

Afrika’nın ekonomik varlığı 2007-2017 döneminde yüzde 13 büyüme kaydetti. Varlık artış oranları açısından ilk sırayı yüzde 195’le (belki ilk kez adını duyacağınız) Morityus Cumhuriyeti aldı.

Rahip Bronson serbest bırakıldı. Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün verilen hapis cezası rahibin yattığı süre göz önüne alındığı için tahliye gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ‘doymayarak’ Türkiye’deki diğer tutuklu ABD’lilerin de serbest bırakılmasını istedi.

Serbest bırakılan Rahip Brunson’un uçağı Almanya’ya indi. Rahip, ilk iş olarak burada Amerikan bayrağını öptü.

New York Times gazetesi, ABD ile Türkiye’nin papaz konusunda Temmuz ayında anlaşma sağladıklarını, Brunson’a karşılık Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın serbest kalacağını yazdı.

ABD Başkanı Trump, “Brunson kararı Türkiye ile ABD arasında iyi, belki de harika ilişkilere yol açacak.” dedi.

Taliban, iddialara ilk kez yanıt vererek ABD ile Doha’da doğrudan bir barış görüşmesi yapıldığını itiraf etti.

ABD’de ‘seçim çalışmaları için maskot olarak kullanılan’ papaz, tüm Amerikan TV’lerinde son dakika olarak geçildi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin uzay kuvvetleri kurma çalışmalarında Rusya ve Çin’in gerisinde kaldığını kabul etti.

AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Yılmaz, dış politikada ‘taktik değişikliğine’ gidileceğini belirterek, “Türkiye’nin dışardaki algısı gerçekliğinden çok kopmuş ve makas çok açılmış durumda. Bu algıyı gerçeğe yaklaştırmak konusunda çaba sarf edeceğiz” dedi.

Menbiç’te Türk askerleriyle birlikte devriye atacak olan Amerikan askerleri Gaziantep’te eğitimden geçti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi’ne “tam güven” duyduklarını söyleyerek “Filistin, her zaman Suudi Arabistan ile beraber duracak” ifadelerini kullandı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Ghunaimat, kapalı olan ve Suriye’ye açılan kapı olan Nassib sınırının pazartesi günü açılacağını duyurdu.

Suudi Arabistan Kralı Selman, ‘öldürülen’ gazeteci Kaşıkçı olayına ilişkin, “Hiçbir güç kardeş ülke Türkiye ile aramızı bozamaz.” dedi.

PKK ile bağlantısı olduğu tespit edilen 259 muhtar görevden uzaklaştırıldı.

Sputnik’in haberine göre Rusya ile Türkiye’nin İdlib’e ilişkin Soçi mutabakatı hakkında açıklama yapan HTŞ, silah bırakmama ve savaşı sürdürme kararı aldıklarını açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, muhalifler Soçi mutabakatını reddederse İdlib’de savaşmaya hazır olduklarını, sonraki hedeflerinin Fırat’ın doğusu olduğunu söyledi.

ABD Dişişleri Bakanı Pompeo, Suudi Arabistan’ı ziyaret ettikten sonra Türkiye’ye geldi.

CNN kaynakları tarafından Cemal Kaşıkçı’nın aslında sadece sorgulanmak istendiği ancak sorguda işler ters gidince hayatını kaybettiği ve Suudi yetkililerin bu yönde bir rapor hazırladığı iddia edildi.

Suudi Riyali, (öldürülen gazeteci Kaşıkçı olayından sonra) bugün son 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde tüm dünya çapında uçuşlarını durdurduğu F-35 savaş uçaklarının yasağını kaldırdı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in, Suriye’deki son durumu görüşmek üzere Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’a ziyarette bulunacağı bildirildi.

James Jeffrey

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs hakkında “Sırf müzakereye başlamak için  tekrar masaya oturmak bizim için anlamlı değil. Sonuç alıcı olması lazım” ifadelerini kullandı.

Sadr Hareketi’nin üst düzey yetkililerinden Ali el-Saadi, Bağdat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili olarak gündeme gelen Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi, Türkiye’den ayrıldı.

Makedonya Savunma Bakanı Şekerinska, NATO ile katılım müzakerelerine perşembe günü resmen başlanacağını açıkladı.

BM, Yemen’in dünyanın en büyük açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek 8 milyon kişinin kıtlığın eşiğine geldiğini bildirdi.

Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Aziz Sancar, Özbekistan ziyaretinde en büyük hayalinin Türk birliğini görmek olduğunu söyledi.

Venezuela’da Ekonomiden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Aissami, ülkesindeki tüm bankacılık işlemlerinde artık ABD dolarının yerine avro ve yuan gibi para birimlerinin kullanılacağını duyurdu.

ABD’nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinin ardından Suriyeli muhalif liderler ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, Beyaz Miğferler’in ‘mümkün olduğunca erken’ bir süreçte Suriye’den çıkarılmasını istediklerini belirtti.

ABD Başkanı Trump, “Kaşıkçı meselesi yüzünden Suudi Arabistan’dan uzaklaşmak istemiyoruz” açıklaması yaptı.

İstanbul’da ani gelişecek olaylara karşı yaklaşık 16 bin polis ve bekçiye, Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından komando eğitimi verildi.

Mısır ve Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, 2019 Askeri İşbirliği Programı antlaşması imzaladı.

IKBY’nin başkenti Erbil’de Uluslararası Türk Maarif Okulu’nun açılışı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova’daki Gagavuz Özerk Yeri’ne bağlı Komrat şehrini ziyaret ederek Gagavuz Türkleri ile görüştü.

ABD Başkanı Trump, “Kaşıkçı kesinlikle ölmüşe benziyor, bunun sonuçları ağır olacak” dedi.

Rus lider Putin, Ortadoğu’daki tüm sorunların temelinde Filistin-İsrail sorununun olduğunu söyledi.

Yunan fırkateyni HS Nikiforos Focas, Akdeniz’de petrol arama çalışması yapan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi izlemekle görevlendirildi. Türkiye, Yunanistan’ın bu hamlesini açık savaş sebebi olarak gördü.

CNN, MİT ajanlarının havalimanı çalışanı kılığıyla Kaşıkçı’yı öldürdüğü öne sürülen timi taşıyan jeti aradığını yazdı.

Suriye Konulu Dörtlü Zirve’nin, Erdoğan’ın ev sahipliğinde Putin, Macron ve Merkel’in katılımıyla 27 Ekim’de İstanbul’da yapılacağı açıklandı.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın inşa ettiği 6.3 milyar dolarlık “STAR Rafineri”, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından açıldı.

ABD Başkanı Trump, “Kaşıkçı olayıyla ilgili pazartesi gününe kadar çok şey öğrenebiliriz. Suudi Arabistan’a yaptırım uygulamayı gözden geçirebiliriz” dedi.

Suudi Arabistan günler sonra ilk resmi açıklamayı yaparak, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğünün ve olayla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Gazeteci Kaşıkçı’nın resmen öldüğünü duyuran Suudi Arabistan, Suudi istihbarat kurulunun yeniden yapılandırılması için kurulan komiteye Veliaht Prens Selman’ı başkan olarak seçti.

ABD öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçakları, Suriye’nin Deyri Zor bölgesinde yer alan iki köye düzenlediği hava saldırılarında 62 sivili katletti.

Nijerya’nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde iki grup arasında yaşanan çatışmada 55 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Japonya Başbakanı Abe, “İlişkileri yeni bir döneme taşımak istiyorum. Japonya ve Çin komşu ve ortaklar. Birbirimiz için bir tehdit olmayacağız” dedi. Çin ile Japonya 7 yılın ardından ilk kez Başbakanlık düzeyinde görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye Petrolleri, Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine hız vermek için 262.5 milyon dolara “Deepsea Metro I” adlı bir sondaj gemisi daha aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı cinayetine ilişkin “Elimizde başka bilgi, belge yok değil, gün ola harman ola. Ama çok aceleci olmanın da anlamı yok.” dedi.

Daha önce Türkiye’ye hakaret eden Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Veliaht Prens’in “Türkiye ile Suudi Arabistan’ın arasını kimse bozamaz” açıklamasını Twitter’a sabitledi. Suudi Dışişleri Bakanlığı ise Kral Faysal’ın Atatürk’le çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Venezuela’da Ekonomiden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Aissami, ülkenin kripto parası Petro’nun satışına 29 Ekim’de başlanacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Irak’ın güvenlik ve istikrarı ile yeniden imarı konularında yeni hükümetle birlikte çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.

Güney Kore savunma Bakanlığı, Kuzey Kore ve BM gücünün, “Askerden Arındırılmış Bölge”de yer alan ‘Ortak Güvenlik Alanı’nda silahsızlandırma sürecini tamamladığı açıklandı.

Avrupa Parlamentosu, Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması durumunda Suudi yetkililere yaptırım uygulanması çağrısında bulunan karar tasarısını onayladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hazreti Muhammed’e hakaretin ifade özgürlüğü kapsamına girmediğine hükmetti.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Veliaht Prensin adamları olduğu iddia edilen sanıkların gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini planlayarak işlediklerini açıkladı.

PTT’nin, Suriye’de 5. şubenin ardından şimdi de Afrin ve Cinderesi’nde şube açacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’dan gelen talep doğrultusunda Veliaht Prens Selman ile görüştü. Selman yaptığı açıklamada, “Türkiye ile koordinasyon halindeyiz. Türkiye ile aramızı bozamayacaksınız” dedi.

Akdeniz’de Yunan savaş gemisinin takip ettiği petrol arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 2 firkateyn ve 2 karakol botu tarafından korunarak çalışmalarını sürdürüyor.

Barbaros Hayreddin Paşa petrol arama gemisi, Akdeniz’de Türk savaş gemilerinin eşliğinde çalışmalarını sürdürdü.

İngiliz Guardian gazetesi, gazeteci Kaşıkçı cinayeti ile ilgili, “Muhtemelen Veliaht Prens Muhammed’in kaderini belirleyecek kişi Erdoğan olacak” şeklinde bir yazı yayımladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının BMGK kararı olmadığını belirterek, “Biz bu konuda istisna tutulmak için gerekli taleplerimizi söyledik” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş konusunda hem kontenjanlar hem geçiş oranları yükseltildi.” dedi.

Hollanda’da istatistik bürosunun yayınladığı rapora göre kendisini ‘ateist’ olarak tanımlayanların sayısı yüzde 50’yi geçti.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, Rus yetkililerin ‘Karadeniz’in en büyük gücüyüz’ benzeri açıklamalarına karşı, Karadeniz’in Avrupa’ya ait bir deniz olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan mutabakat zaptına göre Suudi yönetimi, Pakistan’a 6 milyar dolar borç verecek.

Sky News, Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin parçalandığını ve vücut parçalarının Suudi Arabistan konsolosunun evinin bahçesinde bulunduğunu iddia etti.

ABD Başkanı Trump, Rusya ve Çin’i kastederek, “Millet aklını başını toplayana dek nükleer cephaneliğimizi güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Müslüman ülke liderleri arasında “vahşice katledilen gazeteci Kaşıkçı ile ilgili en keskin tepki” Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’den geldi. Muhammed, “Bu çok büyük bir gaddarlık, kabul edilemez bir şey.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı bir projenin yaşama şansı olmadığını herkes bilmeli ve bölgeyi tehlikeye atacak provokasyondan herkes vazgeçmeli, kaçınmalıdır” dedi.

Resmi olarak Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olan ancak ‘gizli tarafları’ olduğu iddia edilen John Bolton, İran’a karşı uygulanacak olan yaptırımlardan hem ABD’nin hem de Rusya’nın kârlı çıkacağını söyledi.

Suudi Konsolosluğu’na ait olduğu belirlenen ve katledilen Kaşıkçı’nın ortadan kaybolduğu gün Konsolosluğu terk ettiği bilinen o araç polis tarafından özel bir otoparkta bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleştiğini açıkladı.

Ceyşül Adl adlı örgüt, Pakistan sınırında geçen hafta kaçırdığı 14 İran Devrim Muhafızı’nın görüntülerini paylaştı. Örgüt, askerlerin ‘kafalarını keseceğini’ duyurmuştu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, önkoşul olmaksızın Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine hazır olduğunu söyledi.
 
Alman ordusundaki askeri araçların sadece yüzde 37’sinin kullanılabilir olduğu açıklandı.
 
YPG, Suriye’nin Deyri Zor kırsalında IŞİD’e karşı süren operasyonları ‘Türkiye’nin saldırıları’ nedeniyle durdurma kararı aldı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli uzun menzilli hava savunma sistemi için çalışmaların başlatıldığını ve sistemin adının ‘Siper’ olduğunu duyurdu.
 
Milli Savunma Bakanlığı, Şanlıurfa’da hudut karakoluna yapılan taciz ateşine karşılık verildiğini ve 10 PKK’lı teröristin öldürüldüğünü açıkladı.
 
Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen intihar saldırısında 7 kişi, Farah eyaletinde düşen ve üst düzey yetkilileri taşıyan bir askeri helikopterde ise 20 kişi öldü.
 
Rusya Bilimler Akademisi uzmanlarından Rayevskiy, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda ABD’ye meydan okuduğunu söyledi.
 
Kremlin Sözcüsü Peskov, Ankara’nın bölgedeki zorlu durum nedeniyle İdlib anlaşmasını tam olarak yerine getirememesini anlayışla karşıladığını belirtti.
 
12 bin 200 metre derinlikte ve yüksek basınçta deniz sondajı yapabilen Türk sondaj gemisi Fatih ilk sondajını yaptı.
 
Rusya ile ‘çatışma’ halinde olan Ukrayna ile Rusya’nın en önemli müttefiklerinden Kazakistan arasında suçluların iadesi anlaşması imzalandı.
 
Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili‘nin desteklediği Vaşadze oyların yüzde 37,74 oy alarak ikinci en fazla oyu alan aday oldu. Seçim 2. tura kaldı.
 
Honduras’tan başlayan göçmen kafilesini durdurmak isteyen ABD, Nisan ayındaki 2 bin 100 görevlinin ardından şimdi de Meksika sınırına 5 bin 200 asker sevk etme kararı aldı.
 
3. Havalimanının açılışına katılan devlet başkanları ve ülke yetkilileri:
 
Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Katar, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Gagavuz Özerk Bölgesi, Pakistan, Slovenya, Sırbistan, Azerbaycan ve Sudan.
 
Japon Prenses Ayako, halktan birisiyle evlendiği için prenseslik unvanını kaybetti.
 
Türkiye’nin Çin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Çinli Global Times’ta kaleme aldığı yazıda; Atatürk’ün emperyalist batılı işgalcileri ülkeden kovduğunu, Türkiye ile Çin’in ortak bir gelecek inşa ettiğini belirtti.
 
Almanya Başbakanı Merkel, Hristiyan Demokrat Parti genel başkanlığı için yeniden aday olmayacağını açıkladı.
 
Brezilya’da seçimi eski bir yüzbaşı olan Jair Bolsonaro kazandı.
 
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Irak’ta Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve bir bakanlığın Türkmenlere verilmesini istedi.
 
İran Petrol Bakanlığı, ülkenin petrol satışını hedef alan ABD’nin 5 Kasım’da uygulamaya geçecek ikinci yaptırım paketine 1 hafta kala ilk defa petrolü Tahran Enerji Borsası üzerinden satışa sundu.
 
TSK’ya bağlı obüsler, sınırın karşısındaki Ayn El Arab’da (Kobani) bulunan YPG mevzilerini bombaladı. Uzun bir sürenin ardından ilk kez Fırat’ın doğusu vurulmuş oldu.
 
Biri Türk pazarı diğeri de Avrupa pazarı olmak üzere Türk Akımı doğalgaz boru hattının her iki hattının da 2019 yılının sonunda kullanıma açılacağı duyuruldu.
 
PENTAGON’un Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ne bu ay içinde çeşitli silah ve mühimmat dolusu sevk ettiği yaklaşık 100 konteyner, 21. yüzyılda Avrupa’ya yapılan en büyük sevkiyat olarak tarihe geçti.
 
Katar Savunma Bakanı el-Atiyye, Türkiye’nin Körfez krizinde Katar’ın yanında yer alması, ‘Suudi Arabistan’ın ablukası’nın kırılmasındaki en temel faktörlerden biri olduğunu söyledi.
 
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, Erdoğan’ın ‘Şüpheliler Türkiye’de yargılansın’ çağrısını olumsuz karşılayarak şüphelilerinin Suudi Arabistan’da yargılanacağını açıkladı.
 
Washington Post Editörü Karen Attiah, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin uluslararası basında gündemde kalmasına ilişkin, “Türkiye inanılmaz güzel bir iş çıkardı” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Palladino, “Türkiye NATO üyesi ve DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir ortağıdır. Müttefikimizin sınır güvenliğine bağlıyız.” dedi.
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:
 
– 15 Temmuz 2016’dan bu yana 15 bin 153 personel FETÖ nedeniyle ihraç edildi.
 
– 578 bin 887 kişi bedelli işlemlerini tamamladı.
 
– S-400 füze savunma sistemi planlandığı gibi 2019’da teslim edilecek.
IKBY’de 30 Eylül’de yapılan milletvekili seçiminin sonuçlarına göre, Barzani liderliğindeki KDP birinci parti oldu. Milletvekili sayıları:

KDP: 45

KYB: 21

Goran Hareketi: 12

Yeni Nesil Hareketi: 8

Komel: 7

İslaha Doğru İttifakı: 5

ABD Başkanı Trump, Rusya ile ABD arasında 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz