Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Ocak 2019)

596

Stratejik Ortak olarak Ocak ayında yaşanan önemli askeri haberleri ve diplomatik gelişmeleri tek başlık altında derledik.

Hayat pahalılığının 2 haftadır protesto edildiği Sudan’da, Ocak ayından itibaren maaşlara 2 bin 500 cüneyhe (yaklaşık 50 $) varan zamlar yapılacak.

Fuar için gittiği Dubai’de gözaltına alınan Mersin Ülkü Ocakları eski Başkanı ve Bayırbucak Türkmen Dağı Derneği Başkanı Mehmet Ali Öztürk hakkında BAE mahkemeleri tarafından teröre destek iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, hastalandığı 24 Ekim’den bu yana ilk defa kameralar karşısına geçerek ulusa sesleniş konuşması yaptı. Suudi Arabistan başkenti Riyad’a gittikten sonra kendisinden haber alınamamıştı.

Sudan’da 23 parti, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’e ülkeyi yönetmek için “Geçiş Konseyi” kurulması çağrısı yaptı.

Somali, Birleşmiş Milletler Somali Özel Temsilcisi Nicholas Haysom’ı ülke iç işlerine müdahalede bulunduğu gerekçesiyle istenmeyen adam ilan etti.

Sudan Merkez Bankası, ekonomik kriz ve nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede; 100, 200 ve 500’lük banknotlar piyasaya sürüleceğini açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, hiç kimsenin Tayvan’ın “Çin’in bir parçası” olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini söyleyerek, Pekin’in “yeniden birleşme” için bir seçenek olarak askeri güç kullanımından vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Suriye’den çekilecek Amerikan askerlerinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi toprakları üzerinden ABD’ye döneceğini açıkladı.

Suriye rejimi lideri Esad’in amcasının karısına, ülkeye yapacağı yatırımlar karşılığında İngiltere’de yaşama hakkı verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, 400 YPG’li teröristin Münbiç’ten çekildiğini iddia etti.

Türkiye ile paralel politikalar izleyen Ulusal Kurtuluş Cephesi, İdlib’de muhaliflere saldıran HTŞ’ye karşı ‘genel seferberlik’ ilan edildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump, “Suriye’den çekilsek bile Kürtleri (YPG) korumak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Venezuella Devlet Başkanı Maduro, ülkesinde barışın tesisi için bu yıl muhalefetin bütün unsurlarıyla verimli bir diyalog kurmaya çalışacağını söyledi.

ABD Başkanı Trump, Afganistan konusunda “Generallerimize istedikleri tüm parayı verdim ancak Afganistan’da iyi iş çıkaramadılar.” dedi.

Sudan’da iktidar partisi, Değişim İçin Ulusal Cephe Partisi’nin Devlet Başkanı Beşir’e ileteceğini belirttiği, “görevi bırakmasını da içeren belgenin” darbeyi çağrıştırdığını ve kabul edilemez olduğunu açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş yeni geçici üyesi olan Almanya, Belçika, Güney Afrika, Endonezya ve Dominik Cumhuriyeti 15 üyeli konseyde yerini aldı.

ABD, çekilmesinin ardından konuşlandırmayı planladığı Mısır ve BAE subayları Menbiç’te incelemelerde bulundu.

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Irak’ın ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına bağlı kalmayacağını açıkladı.

Türkiye Maarif Vakfı, Pakistan’daki FETÖ okullarının yönetimini resmen devraldı.

Suudi Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı cinayetine karışan 11 zanlı ile ilgili ilk duruşmanın görüldüğünü ve Başsavcı zanlılardan 5’i için ölüm cezası istediğini duyurdu.

Fırat’ın doğusu konusunda Rusya ile mutabakata varıldığı belirtilirken, Rusların Esad güçlerinin Menbiç’e girmemesi konusunda uyardığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı Imran Khan, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti.

Somali’de insani yardıma ihtiyaç duyanların sayısının 4,2 milyon kişi ve bunlardan üçte ikisinin çocuk olduğu bildirildi.

Ortadoğu’da milyonlarca insanı katleden ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Newsmax haber sitesine verdiği demeçte, “ABD, Türklerin Suriye’de Kürtleri kıyıma uğratmamasını güvence altına almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkenin durumunun düzelmesi ve gösterilerin son bulması için İsrail’le ilişkileri normalleştirme yönünde nasihatler aldıklarını söyledi. Fakat El-Beşir nasihati kimden aldığını açıklamadı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkileri geliştirdik. Onları bir koalisyon geliştirmek için bir araya getirdik. Bu ülkelerin Orta Doğu’da şu anda birden fazla cephede birlikte çalıştıkları koşulları belirledik.” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Esad’ın Rusya’nın desteği ile bir süre daha iktidarda kalacağını belirterek, “Ancak ülkede kalıcı barışa ulaşılması için Esad’ın gitmesi gerekiyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ASELSAN arasında yapılan görüşmeler sonucu nitelikli insan kaynağı oluşturulması adına ‘Savunma Sanayi Lisesi’ açılacağı duyuruldu.

ABD Başkanı Donald Trump, olağanüstü hal ilan ederek Kongre’nin iznine gerek duymadan Meksika sınırında “çok hızlı bir şekilde” duvar örebileceğini belirtti.

Reuters’ın haberine PYD Esad’la anlaşmaya varmaya yönelik yol haritasını Moskova’ya sundu. PYD’li yetkili Badran Jia Kurd, “Nihai kararımız, Şam’la anlaşmaya varmaktır; ne pahasına olursa olsun, ABD itiraz etse bile bu yönde çalışacağız” dedi.

Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan Lima Grubu’nun Meksika dışındaki üyeleri, Venezuella Devlet Başkanı Maduro’nun yeni hükümetini tanımayacaklarını açıkladı.

‘YPG sempatizanı’ Brett McGurk’ün istifası sonrasında boşalan IŞİD ile Mücadele Özel Temsilciliğine, halen ABD Suriye Özel Temsilciliği görevini yürüten James Jeffrey atandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Vahdettin Köşkü’nde Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile bir araya gelerek kahvaltı yaptı.

Moskova Patrikhanesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne “otosefal” statü kazandıran “Tomos” isimli kararnameyi Ukrayna’ya vermesine tepki gösterdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, üst düzey komutanlarıyla yaptığı toplantıda, ülkenin ordusunun acil durum duyarlılığını güçlendirmesi ve savaşa hazırlanmak için gereken her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Sina Yarımadası’nda teröristlere karşı İsrail ile yardımlaştıklarını, İsrail ordusuna hava müdahalesi için hava sahasını açtıklarını söyledi.

Venezuela Parlemantosu Maduro’nun 2. dönem başkanlığını reddettiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, geçen yıl 294 bin 480 Suriyelinin ülkesine döndüğünü belirtti.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, görevi bırakmasını isteyenlere, yönetime gelmek için 2020’de yapılacak seçimlere hazırlanmaları çağrısında bulundu.

Özbekistan, turizmi canlandırmak adına 1 Şubat itibarıyla 45 ülkenin vatandaşına 30 günlük vize muafiyeti, 76 ülkenin vatandaşına da sadeleştirilmiş vize imkanı tanıdı.

İdlib’de birçok noktayı Zenki ve diğer gruplardan alarak kontrol sağlayan HTŞ, Fırat Kalkanı Harekâtı’na katılan bazı grupların İdlib’e dönüşlerini ‘yasakladı’.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, YPG’yi kastederek, Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin Türkiye’nin “Kürt savaşçıların” güvenliğini garanti etmesi koşuluna bağlı olduğunu söyledi.

İran’da Facebook, Twitter ve Telegram’ın ardından Instagram’ın da 2 Ocak’ta yasaklanması ülkede büyük tepki yarattı. İran Meclisi Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ahmed Bigdeli, sosyal medyanın sınırlandırılmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirtti.

Suud destekli Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Türkiye ile Yemen arasında derin ilişkiler olduğunu söyledi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi, Trump tarafından ilan edilmesi beklenen ve “Yüzyılın Anlaşması” projesi olarak bilinen “Orta Doğu Barış Planı”nın ertelendiğini açıkladı.

“Türk ajanları beni öldürebilir” diyerek İngiltere’deki maça gitmeyeceğini söyleyen New York Knicks oyuncusu FETÖ’cü Enes Kanter’in, Londra’daki maçta forma giyemeyecek olmasının nedeninin güvenlik kaygısı değil, vize sorunu olduğu açıklandı.

Gazze’de Hamas’ın elinde tuttuğu İçişleri Bakanlığı, Filistin yönetimi tarafından çekilme kararı alınan Refah sınır kapılarında yönetimi yeniden ele aldı.

Gabon hükümeti, darbe girişiminde bulunan askerlerin tutuklandığını, ülkede kontrolün tekrar sağlandığını duyurdu.

Venezuela Yüksek Mahkemesi’nin yargıçlarından Christian Zerpa, Maduro’nun bir dönem daha göreve seçilmesini protesto ederek ABD’ye kaçtı.

Bangladeş’te 30 Aralık’ta yapılan ve meclisteki 300 sandalyenin 288’ini kazanan Büyük İttifak’ın lideri Şeyh Hasina, Başbakan olarak yemin ederek göreve başladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Katar’ın Gazze Şeridi’nde çalışanların maaşlarının ödenmesi için gönderdiği fonların transferinin durdurulması için talimat verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘darbe yapılacağı iddia edilen’ Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times gazetesinde kaleme aldığı makalede, ‘Türkiye’nin Suriye’de barışı sağlamak için planı var’ ifadesini kullandı.

Fas’ın kuzeyindeki Meknes kentinde, “sarı yelek” giyen yüzlerce tüccar, vergilerde artış yapılmasını protesto etti.

IKBY’de, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile yeni hükümetin kurulmasını görüşmek üzere planlanan toplantı iptal edildi.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, S-400 sistemlerinin F-35’lerin uçuşunu engelleyeceği tezlerine karşı önümüzdeki haftalarda ABD’den bir ekip gelmesini beklediklerini açıkladı.

TBMM Başkanı Yıldırım, Suriyelilerin Türkiye’de kalıcı olmadığını belirterek, “Burada kaldıkları süre içinde suç teşkil edecek faaliyetlerin içine girmeleri halinde tutarız kulaklarından geldikleri yere göndeririz” dedi.

Rus askeri polisi temsilcisi Yusuf Mamatov, Suriye’de görev yapan bir Rus askeri polis birliğinin Menbiç’te devriyelere başladığını söyledi.

Macaristan’da hükümet, Macarların kökenini araştıracak bir enstitü kurdu. Macaristan Araştırma Enstitüsü’nün yapacağı çalışmalar sonucunda, Türklerle akrabalık bağının olup olmadığı yönündeki tarihsel kimlik bilmecesine açıklık getirilmesi amaçlanıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Esad liderliğindeki Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüş hazırlıklarına başlaması gerektiğini söyledi. Şukri, dönüşün Arap Birliği Konseyi’nin kararı ve mart ayındaki zirve sonuçları ile netleşeceğini söyledi.

Türkiye’nin İran’dan ham petrol alımını (günlük varil sayısını azaltsa da) yeniden başlattığı bildirildi. [Reuters]

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Tahran’da 20 Ocak’ta halkın da katılacağı bir gösteriyle “yetkililerin politikalarını ve ülkenin yönetilme biçimini protesto etmek” için ülke yönetiminden izin istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD heyetiyle başkent Pekin’de yürütülen ticari müzakerelerin tamamlandığını ve müzakerelerin olumlu sonlandığını açıkladı.

İsrail’de eski Enerji Bakanı Segev, “İran adına casusluk yaptığı” gerekçesiyle 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Irak Başbakanı Abdülmehdi, Kerkük’te (Kürt siyasi parti binaları dahil) binalara asılan IKYB bayraklarının derhal indirilmesini istedi ve Kerkük’ün IKBY coğrafyasına ait olmadığını söyledi.

Venezuella, 2018 yılını yüzde 1.7 milyon enflasyon oranıyla kapattı.

HTŞ’nin son 10 günde ele geçirdiği birçok noktanın ardından İdlib’deki 13 Türk askeri gözlem noktasının hepsi HTŞ kontrolündeki bölgelerde kaldı.

Venezuella lideri Maduro, ülkesinde ‘işleyen bir darbe planı olduğunu’ belirterek, başkanlığını tanımayacaklarını bildiren Lima Grubu üyesi ülkelere bu pozisyonlarını 48 saat içinde değiştirmeleri için nota verildiğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi, ABD donanmasının eski mensubu Michael White’ın ülkenin doğusundaki Horasanı Rezevi eyaletinde tutuklandığını doğruladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Pakin hükümetinin “yeniden eğitim” adı altında kamplarda alıkonulan Müslüman nüfus içindeki etnik Kazakların Çin vatandaşlığından ayrılarak Kazakistan’a göç etmesine izin verdiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın Pakistan’a gelecek ay yapacağı ziyarette iki ülke arasında 10 milyar dolarlık yatırım anlaşmaları imzalanacağı bildirildi.

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet Başkanı Argaman, “Çin’in İsrail’de özellikle stratejik altyapı ve iç piyasadaki büyük şirketlere yönelik yatırımlarıyla oluşturduğu nüfuz tehlike oluşturuyor” dedi.

Rusya Merkez Bankası’nın, 2018’in ikinci çeyreğinde 100 milyar dolarlık rezervini yuan ve avroya çevirdiği bildirildi. Merkez Bankası, doların rezervlerindeki payını yüzde 46,3’ten yüzde 21,9’a düşürdü.

Rusya Savunma Bakanlığının bugün yaptığı açıklamada “İdlib, Suriye’nin en önemli terör üslerinden biri haline gelmiştir. Rusya, varlığına tehdit oluşturmaya başlayan bu konuda gerekli adımları atacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin ‘yalnızlaştırma politikasına’ rağmen Venezuela’da Maduro’nun başkanlığının ikinci dönemi için yapılan törene 94 ülkeden lider ve temsilciler katıldı. Türkiye’yi törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Ortadoğu’da Mısır, Ürdün ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerini bir araya getiren “Orta Doğu Stratejik İttifakı”nı kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan ziyaretinde ‘Türkiye’ye iade edilen mülteci sayısının artması gerektiğini’ belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) ordusuna tek desteği Rusya’nın verdiğini söyleyen OAC Savunma Bakanı Marie-Noelle Koyara, Rusya’nın Afrika’daki ilk askeri üssünü OAC’de açabileceğini söyledi.

ABD öncülüğündeki Koalisyonun Sözcüsü Albay Sean Ryan, Suriye’den çekilme sürecinin başladığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terörle nerede olursa olsun mücadele edeceklerini belirterek “Önümüzde Münbiç, Fırat’ın doğusu var” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Suriye konusunda Rusya’nın bizimle iş birliği yapmasını ve Suriye’deki çatışmalara siyasi bir çözüm bulmaya yönelmesini istiyoruz. Bu konuda Moskova’nın yardımına başvuruyoruz” dedi.

Makedonya Meclisi, Yunanistan’ın baskıları nedeniyle ülkenin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişikliğini onayladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’nin işlenebilir altın rezervinin 840 ton olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Türkiye ile Bayraktar TB2 tipi insansız hava aracı satın almaya yönelik anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin, Suriye’deki durumla ilgili olarak olumlu bir sonuca ulaşma konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar ve MİT Başkanı Hakan Fidan sınır hattında bir araya geldi.

Amerikan yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu hedef alan eleştirilerinin dozunu artırarak ülkede yeni bir hükümet kurulmasının zamanının geldiğini bildirdi.

Fırat Kalkanı operasyonu ile temizlenen Cerablus’tan sorumlu Gaziantep Vali Yardımcısı Ahmet Turgay İmamgiller Cerablus’ta kaldığı odada ölü bulundu. Kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Vali Yardımcısının kesin ölüm nedeni yapılacak otopsi sonrasında belirlenecek.

Suriye’de terörden temizlenen bölgelerde hayatın normalleşmesini sağlamak ve geri dönüşleri teşvik etmek için Çobanbey beldesinde 112 acil komuta merkezi telsiz sistemi hizmete açıldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Arap ülkeleri dışişleri bakanlarıyla birlikte ABD’nin Polonya’da düzenleyeceği (Pompeo’nun duyurduğu) İran karşıtı zirveye katılacağı bildirildi.

‘Şovmen’ Kanada Başbakanı Trudeau, ailesinden kaçan ve Bangkok’ta alıkonulan Suudi genç kadının sığınma talebini kabul etti.

20 ton altını işletmek için Türkiye’ye gönderdiği iddia edilen Venezuela’da Maduro’nun yardımcısının, altınların işlenileceği tesisleri görmek için Çorum’a geleceği öğrenildi.

İran, Polonya’nın Tahran Maslahatgüzarını, ABD’nin öncülük ettiği ve İsrail ile birlikte Arap ülkelerinin katılacağı Polonya’daki İran karşıtı zirve nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

‘Amerika yanlısı’ yeni Brezilya hükümeti, Venezuela lideri Maduro’nun meşruiyetini kaybettiğini belirterek, bundan böyle Brezilya’nın Venezuela muhalefet lideri (Meclis Başkanı) Juan Guaido’yu bu ülkenin lideri olarak kabul edeceğini açıkladı.

Yunanistan’da 4. yılını tamamlayan radikal sol SYRIZA hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, hükümetten ayrılma kararı aldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun Suriye’nin başkenti Şam’da İran ve Hizbullah’a ait noktalara hava saldırısı düzenlediğini ilk kez resmi olarak açıkladı.

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, yıl sonunda yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere hareketin katılacağını ancak kendisinin aday olmayacağını açıkladı.

Rus Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Ukrayna’nın Türk yapımı İHA satın almasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kiev rejimine silah verilmesi Ukrayna’daki iç krizi kötüleştiren bir faktöre dönüşmemeli” ifadelerini kullandı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bakıri, “İran düşmanlarının, askeri bir adımın çok maliyetli olduğu sonucuna vararak ülkede iç karışıklık çıkarma ve paralı askerleri harekete geçirme planını devreye koyduğunu” ileri sürdü.

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri (YPG) vurması durumunda, Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını ve bölgede 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını söyledi.

Rusya Duma Savunma Komitesi Başkanı Şamanov, Suriye’nin güneyindeki Tanf üssünün kontrolünün yakın zamanda Türkiye’ye devredilebileceğini veya özel askeri bir şirketin yönetiminde kalabileceğini bildirdi.

Pakistan, Çin yapımı LY-80 uzun menzilli hava savunma sistemini test etti.

HTŞ lideri Cevlani, PKK’nın Arap bölgelerini de işgal ettiğini belirterek Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonu desteklediklerini açıkladı.

Türkiye hariç 7 ülke (İsrail, Yunanistan, Mısır, İtalya, Ürdün, Filistin ve GKRY Enerji Bakanları), Mısır’ın başkenti Kahire’de altyapı maliyetlerini düşürmek ve rekabetçi fiyatlar sunmak için Doğu Akdeniz Enerji Forumu kurulmasını kararlaştırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Muhammed Gargaş, YPG’ye destek çıkarak, ‘Örgütün rolünü Suriye’nin toprak bütünlüğü kapsamında korumak Arapların çıkarına’ dedi.

YPG komutanlarından Mustafa Bila, BAE’nin YPG desteği üzerine ‘Yeni Osmanlı İmparatorluğu planlarına karşı Araplar ile Kürtler Türklere karşı iş birliği yapmalı’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de Türkiye sınırı boyunca güvenli bölge bizim tarafımızdan oluşturulacak.” dedi.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’daki bir kabulünde hükümetin kısmen kapanması nedeniyle yeterli mutfak personeli bulunmadığını gerekçe göstererek konuklarına dışarıdan söylediği hamburger, patates kızartması ve pizza sundu.

İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedildi.

Menbiç’te Amerikan askerlerinden oluşan delegasyonunun kenti ziyaret ettiği sırada bomba patladı. Yaşanan patlamada 5’i Amerikalı 20 kişi öldü.

Kenya Devlet Başkanı Kenyatta, Nairobi’de dün otele yapılan saldırıda 14 masum insanın hayatını kaybettiğini ve saldırganların tamamının etkisiz hale getirildiğini söyledi.

SDG/YPG’li teröristler, “Türkiye ile Suriye sınırında istikrarı sağlayacak anlaşma ve çözümlere ulaşmayı umuyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Pence “Birliklerimizi eve getiriyoruz, IŞİD yenildi. Ancak IŞİD’in çirkin yüzünü yeniden göstermeyeceğinden emin olmak için bölgede kalacağız, mücadelenin içinde kalacağız.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi. Türkiye’nin statüsü, “Seyahat etmeyi yeniden değerlendirin” anlamına gelen 3. seviyede, Irak ve Suriye sınırına yakın bölgeler ise “Seyahat etmeyin” anlamına gelen 4. seviyede tutuldu.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail’in birkaç ay içinde Mısır’a gaz göndermeye başlayabileceğini söyledi. [Reuters]

İran Dışişleri Bakanı Zarif IKBY ve merkezi Bağdat hükümetini, Genelkurmay Başkanı Bakıri ise Azerbaycan’ı ziyaret etti.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, “Taliban eğer barış konusunda görüşmek isterse görüşeceğiz, savaşmak isterse savaşacağız.” dedi.

Venezeula’da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu kısa süreliğine hükümetten habersiz olarak gözaltında tutan 12 istihbarat ajanı tutuklandı.

Avrupa Birliği, Rusya tarafından Kerç Boğazı’nda gözaltına alınan Ukrayna askerlerinin ivedilikle ve şartsız serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İtalya’nın eski başbakanı Berlusconi, 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Venezuella Devlet Başkanı Maduro’nun ekonomiden sorumlu yardımcısı Tareck Maddah, ülkesinin altınlarının işleneceği Çorum’a gelerek rafineriyi inceledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin bu yıl Suriye ve Irak’ta askeri varlığını sürdüreceğini söyledi.

Pentagon’un yayımladığı Füze Savunma İnceleme Belgesi’nde, İsrail’e 2028 yılına kadar her yıl 500 milyon dolarlık bütçe desteği verileceği belirtildi.

Daha önce Rakka’daki yıkımı görüntüleyen Washington Post Beyrut Büro Şefi Sly, “YPG’nin PKK’nın uzantısı olduğu açık. ABD IŞİD ile mücadelede esasen PKK olan YPG ile çalıştı ve bunun Türk-Amerikan ilişkilerine negatif etkileri oldu.” dedi.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki bombalı araçla düzenlenen terör saldırısında ölenlerin sayısının 21’e yükseldiği duyuruldu.

Rusya lideri Putin, Kosova’nın kendi ordusunu kurarak provokatif adımlar attığını, bu ülkenin Sırbistan ile olan tansiyonu artırmasının bölgenin istikrarına zarar verdiğini söyledi. Putin, Kosova’nın kuracağı ordunun yasal olmayacağını da öne sürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Kiev’in Rusya ile olan yaklaşık 50 anlaşmayı iptal etmeyi planladığını söyledi.

Japon Denizi üzerinde eğitim uçuşu yaparken çarpışan Rus Su-34’leri düştü. Uçakları kullanan pilotlar fırlatma sistemini kullanarak paraşütle denize indi.

Rusya’nın YPG’nin kurduğu Bab Askeri Meclisi flamalı araçlarla ortak devriye yaptığı belirtildi.

AB Komisyonu, ABD ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini kaldırmak üzere ticaret müzakereleri yapmak için üye ülkelerden yetki talep etti.

Irak ve Afganistan’daki eylemleriyle sık sık gündeme gelen Blackwater’ın kurucusu Erik Prince, Suriye’den çekilecek ABD askerlerinin yerini alabileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Baknalığı, Moskova’nın Venezuela yönetimi ile muhalifler arasında arabuluculuk yapabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna ilişkin, “Güvenli bölge sözünün birkaç ay içinde yerine gelmesini bekliyoruz. Aksi takdirde biz oluşturacağız.” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, diğer Avrupalı ülkeler gibi Venezuela’daki gelişmelere ilişkin, ”Tarafsız değiliz. Halk Meclisi’nin yanındayız. Maduro demokratik olarak meşru bir başkan değildir.” diyerek muhalif lider Guaido’yu desteklediklerini duyurdu.

Menbiç’te bin civarında YPG’li teröristin bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya da ABD de PYD/YPG’li’nin Menbiç’i boşaltılacağını söylüyorlar.” dedi.

ABD, Venezuela’daki 2. derecedeki diplomatlarının ülkeyi terk etmesini istedi.
Deyri Zor güneyinde tek bir yerleşim yerine sıkıştırılan IŞİD, dün ani bir saldırıyla onlarca YPG’liyi öldürerek bazı noktaları tekrar ele geçirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, “İngiltere, Juan Guaido’nun Venezuela’yı ileriye götürecek doğru kişi olduğuna inanıyor. Bunun gerçekleşmesi için ABD, Kanada, Brezilya ve Arjantin’e destek veriyoruz.” dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkenin meşru iktidarına destek verdiğini ifade etti.

Davos’ta konuşan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, “Fransa’nın BM Güvenlik Konseyindeki koltuğu AB’ye verilmeli. Eğer Fransa BM Güvenlik Konseyindeki yerini kullanılabilir bir hale getirmek istiyorsa bunu konuşalım” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye’deki Esad rejimine ve rejimle iş yapanlara yönelik sert yaptırımlar içeren yasa tasarısını oy birliğiyle onayladı.

Venezuela lideri Maduro’nun ABD diplomatlarına 72 saat süre vermesinin ardından kendisini başkan ilan eden Guaido diplomatlarının kalacağını duyurdu. ABD Dışişleri Pompeo da diplomatların orada kalacağını ve personeli korumak için tüm tedbirleri alacağını duyurdu.

AB Konseyi Başkanı Tusk, “Umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido, vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” diyerek ABD paralelinde bir açıklamada bulundu.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, ordunun ülkenin anayasasını ve milli egemenliğini savunacağını belirterek, ‘dayatılan bir Devlet Başkanını’ kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Ekonomik sıkıntıların yaşandığı ve protestoların devam ettiği Sudan, Türkiye, Rusya ve BAE’nin buğday ve petrol gibi ürünlerden oluşan yardım teklifini kabul etti.

Rus Dışişleri, İdlib’deki durumun hızla kötüleştiğini, bölgenin neredeyse tamamen ‘Nusra’nın’ kontrolü altında olduğunu belirtti.

ABD Anayasa Mahkemesi, Başkan Trump’ın ‘ABD ordusuna trans bireylerin alınmasını yasaklayan Başkanlık Kararnamesi’nin yürürlüğe girmesini onayladı.

Meksika haricinde Amerikan kıtasındaki Honduras, El Salvador, Guatemala, Brezilya, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Peru, Ekvator, Paraguay ve Kanada, tıpkı ABD gibi Venezuela Başkanı olarak Maduro yerine Juan Guaido’yu tanıdığını ilan etti.

ABD Başkanı Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.

Tayland’da Kraliyet, ülkede ordunun 2014’te iktidara gelmesinden bu yana ilk genel seçimin yapılacağını duyuran bir kararname çıkardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İsviçre’nin Davos kasabasında ‘gayriresmi olarak’ bir araya geldi.

Afganistan’daki NATO kuvvetlerinden yapılan açıklamada, bir ABD askerinin uğradığı silahlı saldırı sonucu öldüğü duyuruldu. Öldürülen askerin ismi, ülkenin hangi vilayetinde ve nasıl öldürüldüğüne dair ise bilgi paylaşılmadı.

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, “Bizim muhteşem komşumuz Türkiye, Avrupa Birliği’nin stratejik ortağıdır.” dedi.

Kerç Boğazı yakınlarında iki gün önce, Maestro ve Candy adlı Tanzanya bayraklı iki gemide meydana gelen yangın felaketinde 4 Türk mürettebat hayatını kaybetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mitchell, görevinden istifa edeceğini duyurdu.
Yunanistan’da, Türkiye sınırındaki askeri bölgede fotoğraf çekerken yakalanan bir İngiliz vatandaşı ile Yunan ordusu mensubu bir başçavuş casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk şehidi Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan’ın şehadete ulaşmasının üzerinden bir yıl geçti.

PYD/PKK terör örgütü yöneticilerinden İlham Ahmed, özerkliklerini anayasal güvence altına alan bir anlaşmaya varılması durumunda, DSG’nin yeni Suriye ordusuna dahil edileceğini söyledi. İlham Ahmed, 2017 başında ABD’ye gitmiş ve bir ay boyunca yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

PYD/PKK terör örgütü yöneticilerinden İlham Ahmed, özerkliklerini anayasal güvence altına alan bir anlaşmaya varılması durumunda, DSG’nin yeni Suriye ordusuna dahil edileceğini söyledi. İlham Ahmed, 2017 başında ABD’ye gitmiş ve bir ay boyunca yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

İran’a yakın Bina Koalisyonu Milletvekili Mansur Buayci, “Yabancı güçlerin Irak topraklarından çıkarılması için hazırladığımız yasa tasarısının son aşamalarına gelindi.” dedi.

İtalya Başbakan Yardımcısı Maio’nun Fransa’yı Afrika’yı sömürmek ve göçü tetiklemekle suçlayan konuşmalarının ardından İtalya’nın Fransa Büyükelçisi Fransa Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkan Yardımcılığına Türk kökenli Sinan Selen getirildi.

Japonya, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlardan muaf tutulmasının ardından bu ülkeden ilk petrol ithalatını gerçekleştirdi. Fuji Petrol Şirketi yetkilileri, 2 milyon varil petrol yüklemesi yapılan tankerin pazar günü Basra Körfezi’nden ayrıldığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, ülkesinin Lübnan ekonomisini desteklemek amacıyla devlet tahvillerine 500 milyon $ yatırım yapacağını açıkladı.
Günün en önemli haberi: Taliban’ın bir askeri üsse düzenlediği saldırıda 126 Afgan güvenlik gücü hayatını kaybetti. Saldırıyı düzenleyen 4 Taliban üyesinden biri üzerindeki bombayı patlattı ve ardından 3 militan askerlerle girdiği çatışmada öldü.

Haseke kırsalında ABD konvoyuna yapılan saldırıda 2 ABD askerinin yaralandığı, 8 PKK’lının da öldüğü belirtildi.

Rusya Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi, Rusya donanmasına ait Boykiy ve Soobrazitelnıy isimli iki hafif savaş gemisinin, Baltık denizinde ABD’nin iki destroyer gemisine refakat ettiği açıklamasını yaptı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ortak şifreli para birimi oluşturmayı planladıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kuzeydoğusu için karşılıklı olarak güvenlik endişelerini giderecek ve müzakere edilmiş bir çözümün aranmaya devam edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Filipinler’de yapılacak referandum sonrası kapsamlı özerkliğe kavuşacak olan Moro Müslümanları, Türkiye ile temas halinde olacaklarını bildirdi. Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı İbrahim, “Türkiye’nin bu yeni süreçte desteğini artırmasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail istihbaratına yakın DEBKA ajansı, Menbiç’teki Amerikan askerlerinin öldüğü intihar saldırısının emrini İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin verdiğini yazdı.

Suriye’ye füze saldırısının ardından konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın Suriye’deki varlığına karşı mücadelenin ülkesinin kalıcı politikası olduğunu belirtti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Anayasa Mahkemesi, seçimi ana muhalefet partisi UDPS’nin kazandığını onayladı. Artık KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi. Vatikan’a bağlı Katolik Kilisesi, 40 bin gözlemcisi olduğunu iddia ederek seçimleri Fayulu’nun kazandığını ileri sürmüştü.

Komorlar Cumhurbaşkanı Assoumani, “Suudi Arabistan elçiliğinde bir Suudi vatandaşı suikaste maruz kaldığında yanlış olan nedir? Her gün dünyada yüzlerce insan ölüyor ve kimse bunu kınamıyor” yorumunu yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi, “İran, Washington’un yasa dışı müdahalelerine karşı Venezuela’nın meşru hükümetini ve halkını desteklemektedir” açıklamasında bulundu.

Akdeniz’in Libya açıklarında 120 sığınmacıyı taşıyan bir bot battı. İkisi bebek biri hamile kadın 117 kişi hayatını kaybetti.

Terör örgütü Eş-Şebab, Somali’nin güneybatısında 60 çocuğu kaçırdı.

ABD’li Senatör Graham, “Türkiye’yi korumalı ve Suriye’de Türkiye için ortaya çıkardığımız (YPG/PKK) sorunu çözmeliyiz.” dedi.

Sırbistan Devlet Başkanı Vucic, Moskova ve Belgrad yönetimlerinin Türk Akımı doğalgaz boru hattının Sırbistan’dan geçecek kısmını Rusya ile birlikte finanse edeceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmış 53 bin 99 Suriyelinin 31 Mart seçimlerinde oy kullanabileceğini belirtti.

İran Haber Ajansı Press TV, Suriye’de 5’i ABD askeri 20 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının faili olarak, Polat Alemdar rolüyle ünlenen Necati Şaşmaz’ın fotoğrafını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li senatör Lindsey Graham ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşme 2.5 saate yakın sürdü.

IŞİD, Rusya’nın Çelyabinsk bölgesindeki Magnitogorks kentinde 10 katlı bir binaya bomba yerleştirerek saldırdığını açıkladı. 39 kişi hayatını kaybetti, 79 kişi kayıp. Örgüt saldırıyı al Naba isimli sözde gazetesinde üstlendi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Kiev’in Rusya ile olan yaklaşık 50 anlaşmayı iptal etmeyi planladığını söyledi.

AB Komisyonu, ABD ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini kaldırmak üzere ticaret müzakereleri yapmak için üye ülkelerden yetki talep etti.

Rusya’nın YPG’nin kurduğu Bab Askeri Meclisi flamalı araçlarla ortak devriye yaptığı belirtildi.

Japon Denizi üzerinde eğitim uçuşu yaparken çarpışan Rus Su-34’leri düştü. Uçakları kullanan pilotlar fırlatma sistemini kullanarak paraşütle denize indi.

Rusya lideri Putin, Kosova’nın kendi ordusunu kurarak provokatif adımlar attığını, bu ülkenin Sırbistan ile olan tansiyonu artırmasının bölgenin istikrarına zarar verdiğini söyledi. Putin, Kosova’nın kuracağı ordunun yasal olmayacağını da öne sürdü.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki bombalı araçla düzenlenen terör saldırısında ölenlerin sayısının 21’e yükseldiği duyuruldu.

Daha önce Rakka’daki yıkımı görüntüleyen Washington Post Beyrut Büro Şefi Sly, “YPG’nin PKK’nın uzantısı olduğu açık. ABD IŞİD ile mücadelede esasen PKK olan YPG ile çalıştı ve bunun Türk-Amerikan ilişkilerine negatif etkileri oldu.” dedi.

Pentagon’un yayımladığı Füze Savunma İnceleme Belgesi’nde, İsrail’e 2028 yılına kadar her yıl 500 milyon dolarlık bütçe desteği verileceği belirtildi.

ABD Başkanı Trump, 35 gündür kapalı olan federal hükümetin yeniden açılması konusunda Kongre ile uzlaştığını açıkladı.

Sudan’da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi lideri Sadık el-Mehdi, Sudan’da yönetimin idareyi bırakması ve bir geçiş hükümetinin kurulması için çağrı yaptı. Mehdi, göstericilerin El Beşir istifa edinceye kadar sokaklardan ayrılmamasını istedi.

Avrupa Birliği Komisyonu, Beşşar Esad’ın AB’li diplomatların Şam’a giriş ve çıkışını sağlayan çoklu vizeleri askıya aldığını duyurdu.

İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İsrail’in Suriye’ye saldırıları sırasında Rusya’nın S-300 sistemlerini devre dışı bıraktığını söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD ile diplomatik ve siyasi ilişkilerin kesilmesinin iki ülke arasındaki petrol ticaretini etkilemeyeceğini söyledi.

Irak’ın Duhok bölgesindeki Türk askeri üssüne yapılan ‘saldırı’ ile ilgili yapılan farklı iddialar nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi açıklamasını bekliyoruz.

Avrupalı liderler, Venezuela’da kısa süre içinde seçimler ilan edilmezse Maduro’yu kesin olarak tanımayacaklarını duyurdu.

Irak’taki olaya ilişkin resmi açıklama yayınlandı: “Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provakasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur. Olayla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır.”

Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban temsilcileri arasında Katar’ın başkenti Doha’da yapılan barış müzakereleri sona erdi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Bütün ülkelerin taraf tutma zamanı geldi. Ya özgürlüğü seçen güçlerin yanında olursunuz, ya da Maduro ve kargaşasını seçersiniz” dedi. Pompeo bütün ülkelere, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ekonomik ilişkilerini bitirmeleri çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov “İran ile Suriye’deki ilişkimize müttefiklik diyemeyiz. Suriye’de İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını göz ardı etmiyoruz” dedi.

IKBY hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, Duhok’taki Türk askerine yönelik saldırı girişiminin perde arkasında “bir el” olduğunu ve bu nedenle olaylara ilişkin inceleme yapılacağını ve olaya karışanların cezalandırılacağını belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, ABD’nin çekilme kararı sonrası Suudi Arabistan ve BAE’nin telaşa kapıldığını, bu iki ülkenin Türkiye’yi kendileri için Suriye’de en büyük tehdit olarak gördüğünü söyledi.

Venezuella’nın ABD’deki Savunma Ateşesi Albay Jose Luis Silva, kendisini ‘geçici başkan’ ilan eden muhalif lider Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdığını söyledi.

IKBY Başbakanı Barzani, ‘Biz topraklarımızdan komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmiyoruz. Sivil ölümlerinin sorumlusu PKK’dır. Yaşananlar PKK’nın bölgedeki varlığı nedeniyle olmaktadır’ açıklamasında bulundu.

ABD ile ilişkileri bitirme konusunda geri adım atan Venezuela lideri Maduro, ABD ile müzakere etme konusunda anlaştı.

Kuzey Irak’ta Türk üssüne saldırı yapıldığı sırada bölgede olan ve haberleri halkı TSK’ya karşı kışkırtarak yayınlayan NRT Kanalının Duhok’taki ofisi, emniyet güçleri tarafından kapatıldı.

Sudan Devlet Başkanı el-Beşir, Katar Emiri Al Sani ile görüştükten 5 gün sonra Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü.

Yunanistan Başbakanı Çipras, 5 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya gelecek.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Venezuella Ulusal Meclis Başkanı muhalif lider Juan Guaido’yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdığını duyurdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı gerekli koşullar oluştuğu takdirde Adana Mutabakatını uygulamaya hazır olduğunu açıkladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Payne, ülkesinin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu seçim yapılıncaya kadar geçici devlet başkanı olarak tanıdığını ve desteklediğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Japonya’nın yaptırımları desteklemesinin barış anlaşması imzalanmasını engellediğini, artık 2. Dünya Savaşı’na son verip anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdiye kadar yaklaşık 4 milyonu Suriyeli olmak üzere bütün mültecilere BM hesaplarına göre 35 milyar dolar kaynak aktardık.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye’nin Adana mutabakatını sınır güvenliğinin sağlanması için kullanmasını mümkün gördüklerini söyledi.

Daha önce Şam ve Moskova’ya giden, ardından da Riyad’da muhalif liderler ile görüşen Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

Eski Suriye Ankara Büyükelçisi Nidal Kablan, Türkiye ve Suriye arasındaki Adana Mutabakatı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genişleme planlarının etkisini azaltmak için yeniden gündeme getirildiğini söyledi.

Rusya’ya ait Su-27 avcı uçağının Baltık Denizi üzerinde ABD’nin Poseidon P-8A denizaltısavar uçağına önleme yaptığı belirtildi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ülkelerinin ültimatomunu kınayarak, bu durumu sömürgeci ülkelerin eylemleriyle karşılaştırdı.

Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Amerikan destekli Juan Guiado, halkı sokağa çağırıp IMF ve Uluslararası İşlem Bankası’ndan ülkesine ambargo uygulamasını istedi.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, “İsrail, kınanmayı hak eden suçlu bir devlettir.” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, Suriye’nin yeniden imarında bu ülkenin yanında durmaya devam edeceklerini belirterek, Basra Körfezi ile Akdeniz’i demir yolu birbirine bağlayarak ticareti geliştirebileceklerini söyledi.

ABD ile Taliban arasında süren barış görüşmelerinde “Afganların topraklarında terörist barındırmayacağı garantisine karşılık ABD’nin de ülkeden tamamen çekilmesi” ilkesi kapsamında mutabık sağlandı.

Venezuella’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ABD’nin yaptırım uyguladığı Venezuella’nın petrol şirketleri PDVSA ve Citgo’nun hesaplarının kontrolünü aldığını öne sürdü.

‘Macron karşıtı sağcı Le Pen’i destekleyen’ İtalya’da İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “İlk önce Fransa, yıllardır ağırladığı teröristleri ve katilleri iade etsin, daha sonra Macron’la konuşuruz” dedi.

Kırgızistan ve Türkiye, Kırgızistan’da yaşayan Türkler ve Türkiye’de yaşayan Kırgızlar için emeklilik haklarının ve yükümlülüklerinin oluşturulmasında eşit şartlar üzerinde anlaştı.

Kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan eden Guaido, Venezuela Meclisi’nden ABD, Kanada, Arjantin, Kolombiya ve diğer ülkelere diplomatlar atamak için izin istedi. Venezuela Meclisi ise Guaido’nun belirlediği 11 ülkeye yeni büyükelçilerin atanması kararını onadı.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, “IŞİD artık bir alanı yönetmiyor. IŞİD’in artık kuvvet toplama özgürlüğü yok. Suriye artık onlar için güvenli bölge değil. Onların lider kadrosunun çoğunu ortadan kaldırdık.” dedi.

‘ABD’nin Venezuela Başkanı’ Juan Guaido, Batı Sahra’yı devlet olarak tanımaktan vazgeçme karşılığında Fas’a kopuk olan ilişkilerin yeniden kurulması teklifinde bulundu. Fas, 2009’da Polisario Cephesi’ne verdiği destek nedeniyle Venezuela ile ilişkilerini kesmişti.

ABD tarafından Washington’a davet edilen ve Trump ile görüşen SDG’nin siyasi liderlerinden İlham Ahmed, Trump’ın ‘Kürtler için güvenli bölge’ kuracağını yinelediğini iddia etti.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze’ye destek amaçlı yollanan mali bağışın İsrail tarafından engellenmesinin ardından Filistin direnişine sanal para Bitcoin ile destek talebinde bulundu.

MGK bildirisi açıklandı: Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki hak ve menfaatlerin korunmasına yönelik bütün tedbirler devam edecek.

ABD Başkanı Trump, Afganistan’da Taliban ile süren barış görüşmeleri hakkında, “18 yıllık savaşın ardından yapılan görüşmeler iyi gidiyor. Afgan halkı barış istiyor. Yakında görüşmelerin ne kadar başarılı olduğunu göreceğiz.” dedi.

ABD Başkanı Trump’ın konvoyunun karıştığı trafik kazasında, biri protestocu diğeri gizli servis ajanı olmak üzere 2 kişi yaralandı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, İdlib’in Şam hükümetinin kontrolüne geçmesinin komşu ülkelerin de yararına olacağını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Doğu Avrupa yetkilisi Mihael Zilberth, Rusya’nın kontrolündeki Kerç Boğazı’na ve Karadeniz’e Alman savaş gemilerini göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, “Biz dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkesiyiz. ABD, Libya ve Irak’ta yaptığı gibi bizim petrolümüze el koymaya çalışıyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bazı Batılı ülkeler İdlib Mutabakatı’nın bozulması için Heyet Tahrir-üş Şam’ı teşvik ediyor” açıklamasını yaptı.

Avrupa Parlamentosu Guaido’yu Venezüella Geçici Devlet Başkanı olarak tanıdı. Guaido’yu Venezuela’nın “Geçici Devlet Başkanı” olarak tanıyan Avrupa Parlementosu, Avrupa Birliği (AB) hükümetlerini de Guaido’yu tanımaya çağırdı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Suriye’de son dönem yaşanan gelişmelerle ilgili görüşmeler yapmak üzere Milli Savunma Bakanlığı’ndan Rusya’ya gönderilen heyet temaslarına başladı” denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) olmadığı bir dünyaya hazırlanmalıyız” dedi.

Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran ile ticaret yapmak amacıyla ortaklaşa “Instex” adlı bir ödeme mekanizması kurduğu duyuruldu.

Fransa Ulusal Meclisi, protesto gösterilerinde maske takılmasını yasakladı.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, yeni hükümetin kurulduğunu duyurdu. Ülkede 24 Mayıs 2018’den bu yana partiler arasında yaşanan kriz nedeniyle hükümet kurulamıyordu.

BAE Dışişlerinden sorumlu devlet Bakanı Enver Muhammed, ülkesinin Suriye’de Kürtlere (YPG’ye) büyük sempati duyduğunu ve BAE hükümetinin Kürtleri koruması gerektiğine inandığını söyledi.

ABD Senatosu, Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell tarafından hazırlanan Suriye ve Afganistan’dan çekilme karşıtı tasarıya 68’e 23 oyla onay verdi. Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor.

ABD Savunma Bakanlığının, yasa dışı göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için Meksika sınırında 3 bin 500 asker daha konuşlandıracağı bildirildi. Ek sevkiyatla sınırdaki asker sayısı 5 bin 800’e ulaşacak.

ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, Pyonyang yönetiminin tüm nükleer malzeme zenginleştirme tesislerini yok etme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Çin ile ABD arasındaki ‘ticaret savaşı’ nedeniyle ilan edilen 90 günlük ‘ateşkes’ sona yaklaşırken ABD Başkanı Trump, yeni ticaret anlaşması için Çin’e daha fazla zaman verebileceğini açıkladı.

İtalya Dışişleri, “Venezuela’daki muhalif lider Guaido’yu BM’nin içişlerine karışmama ilkesi gereği Başkan olarak tanımıyoruz. Başka bir ülkenin içişlerine karışmasına karşıyız.” açıklamasında bulundu. İtalya, Guaido’yu tanımadığını duyuran ilk AB üyesi ülke oldu.

ABD öncülüğündeki IŞİD ile Mücadele Koalisyonu;

2014 -2018 yılları arasında Irak ve Suriye’de en az 1190 sivili katlettiklerini, IŞİD mevzilerine de yaklaşık 32 bin 400 hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu.

ABD, Türkiye’nin Venezuela ile ticaretini incelediğini ve yaptırımlar ihlal edildiğinde harekete geçeceklerini duyurdu. ABD, Venezuela’nın altın satışlarını durdurmak için 3 ay önce yeni yaptırımlar getirmişti. 2018’de Türkiye Venezuela’dan 20 tondan fazla altın ithal etti.

Avrupa Birliği ile Japonya arasındaki dünyanın en kapsamlı ticaret anlaşması yürürlüğe girdi. Serbest ticaret anlaşması karşılıklı gümrük vergilerinin yüzde 95 oranında indirilmesini öngörüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ”Venezüella için diyalog zamanı bitti, artık harekete geçme zamanı” açıklamasını yaptı.

İsrail, Türk vatandaşlarının Kudüs’ü yılda birden fazla ziyaret etmelerini 18 yaşından küçük Türk vatandaşlarının da velisiz şehre girişini yasakladı.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin 13 Aralık 2018 tarihinde FETÖ’ye bağlı “Pak-Türk Uluslararası Çağ Eğitim Vakfı” kurumunu ve çalışanlarını “terörist” olarak ilan eden kararını kınadı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto, “Çin ile iş birliği tüm Avrupa’nın çıkarına olmasına rağmen AB’nin Çin’e yaklaşımı ikiyüzlü” dedi.

Daha fazla ABD, Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silahların denetiminin temelini oluşturan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) resmen çekildiğini açıkladı. NATO’nun 29 üyesi, ABD’nin bu kararını destekleyerek Rusya’yı anlaşmayı ihlâl etmekle suçladı.

6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu, Katar’a gönderilmeden önceki testlerini başarıyla tamamladı. Bu anlaşma ile cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş hava aracı ihracatı yapıldı.

Muhalif lider Juan Guaido, yazdığı bir mektupla Meksika ve Uruguay devlet başkanlarının Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yla kendisi arasında arabuluculuk yapma tekliflerini reddetti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AP’nin Guaido’yu tanıma kararına tepki göstererek “Dış müdahale çözüm getirmez, Veneuzuela’da iş savaşa bile neden olur” dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ile Irak sınırının sıfır noktasında komandolarla bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Akar, “Terörist ve destekçilerinin hiçbir kurtuluşu yok.” açıklamasında bulundu.

Musul’da Amerikan menşeli silahlara sahip Şii milislerle Amerikan askerleri aynı karede görüntülendi.

PKK/KCK terör örgütünün sözde yürütme konseyi üyesi Davut Baghestani ve beraberindeki 3 kişi Adana’da yakalandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş (86), solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Venezuella Hava Kuvvetleri’nden Stratejik Planlama Direktörü General Francisco Esteban Yanez, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ‘devlet başkanı vekili’ olarak tanıdığını açıkladı.

ABD’nin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya aldıklarını duyurmasından sonra Rusya lideri Putin de INF’yi askıya aldıklarını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Biz, Maduro’nun meşru hükümetini destekliyor ve Venezuela halkının hükümetle kenetlenerek öncekilerde olduğu gibi bu komployu da boşa çıkaracağına inanıyoruz” dedi.

Eski IKBY Başkanı Mesut Barzani ile Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri Suriye’deki gelişmeleri ele aldı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz