Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Şubat 2019)

459

Stratejik Ortak olarak Şubat ayında yaşanan önemli askeri haberleri ve diplomatik gelişmeleri tek başlık altında derledik. Geçen ayın en dikkat çeken konularının başında Venezuela’daki gelişmeler ve Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan askeri gerilim geliyor. İşte kısa maddeler halinde derlediğimiz haber arşivi:

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, bu yıl içerisinde yeni bir Kurucu Meclis için parlamento seçimlerinin düzenleneceğini açıkladı.

Venezuela’da kendisini başkan ilan eden Guaido, ABD yardımlarının Kolombiya sınırından gireceğini açıklamasının ardından Kolombiya’da ABD askerlerini taşıdığı iddia edilen çok sayıda helikopter görüntülendi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Daque, “Maduro rejiminin artık saatleri var” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak’a en büyük taahhütte Türkiye’nin bulunduğunu belirterek, “5 milyar dolar kredi vereceğiz. Bu, 5 milyar dolarlık krediden iş adamlarımız istifade edecek.” dedi.

Husilerin geçen ay askeri üsse düzenlediği drone saldırısında yaralanan Yemen Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Salih ez-Zindani, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Zorunda kalırsak geri döneriz. Çok hızlı geri gelebiliriz ve ayrılmıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihbarat birimlerinin Suriye ile alt düzeyde dış politika yürüttüğünü ifade etti.

İran’ın başkenti Tahran’daki Uzay Araştırmaları Merkezi’nde çıkan yangında üç bilim insanı hayatını kaybetti.

Papa Francis, ilk kez Körfez ülkelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye geldi.

İran, Irak’a son 10 aylık sürede 7 milyar 515 milyon dolar değerinde ihracat yaparken, Irak’tan 51 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kalın, Münbiç ile ilgili, “Amerikalılarla konuştuğumuz şekilde yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında Ruslarla da mutabık kaldık.” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’a bir mektup yazarak ülkedeki siyasi krizin çözümü için yardım talebinde bulundu.

Barbaros Hayrettin Paşa arama gemisi, savaş gemileri eşliğinde Güney Kıbrıs’ın “kendilerine ait deniz sahası” olarak ilan ettiği sahada petrol araması gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin hazırladığı gizli bir rapora göre, Kuzey Kore’nin nükleer programlarının sürdüğü ve yaptırımların ‘etkisiz’ olduğu belirtildi.

Macaristan’ın Moskova Büyükelçisi Norbert Konkoly, ülkesinin Rus gazını almak için Türk Akımı boru hattına katılmaya hazır olduğunu belirtti.

IMF, yeni ekonomik programın desteklenmesi amacıyla Mısır’a vermeyi taahhüt ettiği 12 milyar dolarlık kredinin beşinci diliminin ödenmesini (2 milyar $) onayladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin desteğiyle bölge halkının kendi yönetimini tesisi birkaç ay içinde sağlanmazsa bekleme süremiz yine sona erer” dedi.

Kanada hükümeti, uluslararası yardım adı altında Venezuela halkına (Maduro karşıtlarına) destek için 53 milyon dolar göndereceğini duyurdu.

İran lideri Ali Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Safevi, ABD’nin terör örgütü IŞİD militanlarını Afganistan’a naklettiğine ilişkin ellerinde “kesin istihbarat” olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, “Türkiye ile bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sorunların barışçıl yollarla çözülebileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Venezuella’da tarafların anlaşıp, talep etmeleri halinde arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 27-28 Şubat’ta Vietnam’da görüşeceğini açıkladı.

2011’de ‘soykırım’ iddialarını oturdukları meclis koltuğunda kabul eden Fransa, Cumhurbaşkanı Macron’un açıklmasıyla 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımını anma günü” ilan ettiğini açıkladı.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, S-400 füze savunma sistemlerinin anlaşmaya uygun olarak 2019 sonbaharında Türkiye’ye teslim edileceğini söyledi.

Venezuela’da Ulusal Meclis’in Mali Komisyon Başkanı ve mevcut hükümetin önde gelen muhaliflerinden Milletvekili Carlos Paparoni, Maduro hükümetinin geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’ye 73 ton altın sattığını söyledi.

Eski CIA Başkanı ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun paylaştığı “muhalif lider Guaido’yi destekleyen ülkelerin gösterildiği dünya haritasında” Türkiye’yi ikiye böldü.

ABD Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Afganistan’daki askerleri hızlıca çekmesine karşı çıkan bir maddeyi de içeren bir yasa tasarısını 23’e karşı 77 ile onayladı.

Bağdat hükümeti, peşmergenin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere geri döneceği iddialarına ilişkin “asılsız ve gerçek dışı” yorumunda bulundu.

ABD Senatosu, İsrail mallarını boykot eden firmalarla mücadele edilmesini öngören yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.

Rusya’ya uygulanan yaptırımların 6 ay daha uzatılmasına karar veren AB Konseyi’ne, üye olmayan Norveç, Arnavutluk, Karadağ ve Ukrayna da destek verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ülkesindeki krize ilişkin Uluslararası Temas Grubu kurulduğunu açıklayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Özel Temsilcisi Veronique Lorenzo’yu kabul etti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ‘İsrail’e karşı Lübnan ordusu için İran’dan hava savunma sistemleri temin etmeye hazır olduğunu’ söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela ordusuna, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yı tanımaları durumunda yaptırımlardan muaf olabilecekleri teklifinde bulundu.

ABD Ordusu Merkez Komutanı General Joseph Votel yaptığı açıklamada “Orta Asya ülkelerini Rusya’dan askeri tedarikten uzaklaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

BM Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Songwe, “Asya ve Afrika kıtası dünyadaki mülteci nüfusun yüzde 97’sini barındırıyor.” dedi.

Duhok’daki askeri üssümüze saldıran 16 ‘sivil’ terörist, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından Türkiye’ye iade edildi.

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Habibullah Sayari, gemi ve petrol tankerlerinin güvenliğinin temini için Türkiye ile Aden Körfezi’nde işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “Fransa ile yeni sayfa açmaya, halklarımızın iyiliği için Macron ile görüşmekten mutluluk duyarım. Ama Fransa mültecileri sınıra itmeyi ve İtalyan katillere iltica hakkı vermeyi bırakmalı” dedi.

İngiltere Başbakanı May, “Brexit’i zamanında gerçekleştireceğim. Bunu Birleşik Krallık halkı için yapacağım. Önümüzdeki günlerde bunu yapmak için ciddi müzakereler yürüteceğim” dedi.

BAE destekli Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO), ülkedeki aşırılık yanlısı gruplara destek verdiğini iddia ettiği Türkiye’ye yaptırım uygulanması talebiyle BM Güvenlik Konseyi’ne başvurdu.

ABD’nin Nisan ayının sonuna kadar tüm askerlerini Suriye’den çekeceği belirtildi.

Suriye merkezli ‘Snack Syria’ haber sitesi, Suriye istihbarat şefi Ali Memlük’ün, Ocak ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türk mevkidaşları ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiğini iddia etti.

Bağdat’ta İran’ı eleştiren Şii milis gücü Ebu Fazıl Abbas Tugayı lideri Avs Havaci’nin, Irak Bağdat Operasyonlar Komutanlığı ve Haşdi Şabi Güvenlik Birimi’nden oluşan ortak askeri güç tarafından tutuklandığı bildirildi.

İran dini lideri Ali Hamaney, ABD yönetiminin kötülük ve şiddetin sembolü olduğunu ve Avrupa’ya güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

ABD’li yetkililer, iki Amerikan askerini öldüren Adem Yılmaz adlı kişiyi Türkiye’ye teslim eden Almanya’ya tepki göstererek “derin hayal kırıklığına” uğradıklarını belirtti.

AB’nin Suudi Arabistan’ı kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele standartlarına uymadığı için kara listeye alacağı belirtildi. [FT]

Yunanistan’ın, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğiyle ilgili protokolü onayladığı bildirildi. Makedonya, Yunanistan’ın NATO ve AB üyeliği sürecini veto ettiği için ismini değiştirmişti.

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido, ülkesine yönelik bir askeri müdahaleye yeşil ışık yakıp yakmayacağı sorusunu, muhalefetin “mümkün olan her şeyi yapacağını” belirterek cevapladı.

Yıllar önce Osmanlı pasaportuyla Güney Amerika’ya giden bir ailenin çocuğu olan Filistin kökenli Nayib Bukele, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un yeni devlet başkanı oldu.

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi TCG UFUK denize indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “UFUK korveti Türkiye’nin denizlerdeki gören gözü, duyan kulağı olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tank palet fabrikasının satılmasının veya devrinin mümkün olmadığını, sadece fabrikanın işletme hakkının yüzde 50 Katar, yüzde 50 Türk ortaklı olan bir firmaya verildiğini söyledi.

Filipinler lideri Duterte, Papa Franciscus’un kiliselerde papazların rahibelere cinsel tacizde bulunduğunu kabul etmesinin ardından Katolik Kilisesi’nin reforma gitmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Uygur Türklerinin halk ozanı Abdurrehim Heyit’in Çin’de bir hapishanede hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirterek, Çin’e ‘Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterin’ çağrısında bulundu.

Azerbaycan vatandaşları, yapılacak yeni düzenlemeyle, Azerbaycan Devlet Sınav Merkezi tarafından yapılan sınav puanlarına göre Türkiye’de üniversite tercihlerini yapabilecekler.

Güney Kore ve ABD, Seul yönetiminin bu ülkede görev yapan ABD askerlerinin varlığı için yapacağı ödemeyle ilgili anlaşmaya vardı. Güney Kore’nin 2019’da ABD askerleri için 924 milyon dolar ödeme yapacağı iddia ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Çipras, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kıbrıs’ın kaynaklarının bütün Kıbrıslılara, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara ait oluğuna inandığımı söyledim” dedi.

“ABD Ortadoğu’da önemli bir güçtür, öyle çekilemez” diyen PKK elebaşı Cemil Bayık, ‘Suriye’de çözümü engelleyen tarafın İran olduğu söylense de asıl sorun Türkiye’nin varlığıdır’ ifadelerini kullandı.

Çin resmi haber ajansı CRI, Doğu Türkistanlı halk ozanı Abdurrehim Heyit’in yaşadığını gösteren bir video yayınladı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkesinin ekonomik olarak yükselişe geçtiğini belirterek, “Pakistan’a yatırım yapmanın tam zamanı, gemiyi kaçırmayın” dedi.

Venezuela lideri Maduro, 5 gün sürecek ülke tarihinin en büyük askeri tatbikatını başlattığını duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Suriye’deki ABD askerlerinin çekilmesinin haftalar içinde başlayabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğunu bilmediklerini söyledi.

İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde zorunlu iniş esnasında düşen askeri helikopterde 4 askerimiz şehit oldu.

Çin, ABD’nin Güney Çin Denizi’ne iki savaş gemisi göndermesini öfke ile karşıladıklarını duyurdu. İngiltere ise ordunun “kağıttan kaplan” görülmemesi için “sert güç” kullanmaya hazır olması gerektiğini belirtti ve bir savaş gemisi ile F-35’lerin bölgeye gönderileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İsrail’in güvenliğinin Rusya için azami önem taşıdığını, ancak İsrail’in Suriye topraklarındaki saldırılrının gayrimeşru olduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Vladimir Voronkov, farklı kaynakların verilerine göre IŞİD’in 50-300 milyon dolar arasında mali kaynağı kaldığını belirtti.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanı Korgeneral Abdulemir Yaralla, “Kerkük’ün güvenliğini bir tek Federal güç sağlayacak. Kurulacak Kerkük Operasyonlar Komutanlığında Peşmerge olmayacak” dedi.

Fas’ta, Kral 6. Muhammed’i hedef alan ve ülkeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen bir casus hücresi çökertildi. Hücrenin, BAE adına faaliyet gösterdiği belirtildi. BAE’ye ait hücre şebekesinin çökertilmesine paralel BAE, Fas’taki büyükelçisini geri çağırdı.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya’nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile resmi bir ortaklık kurmayı planlamadığını bildirdi.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Suriye’nin Deyrizor şehrine düzenlediği hava saldırısında çoğu çocuk ve kadın 50 sivili katletti.

Suriye’de rejim ve muhalifler, Astana süreci çerçevesinde ikinci kez alıkoydukları kişileri eş zamanlı salıverdi. Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğündeki takas işleminde iki taraftan da 20’şer kişi serbest bırakıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iddialara yanıt vererek, Venezuela altınının Çorum’da işleneceğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile MSB Akar görüşmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı açıklama yaptı: Fırat’ın doğusuna yönelik harekat planı TSK tarafından tamamlandı.

İçişleri Bakanı Soylu, “Öyle bir şey icat ettik ki teröristlerin bir adım atması, kafalarını bir daha bir yerden bir yere çıkarabilmesi mümkün değil. Havalar biraz daha düzelsin bak insansız hava araçlarımızla onlara ne numaralar çekeceğiz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus gazını Almanya’ya taşıması planlanan “Kuzey Akım 2” projesinin Avrupa’nın enerji güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Afrika Birliği’nin dönem başkanı oldu.

ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının, NATO’nun ortak füze savunma sistemini akamete uğratabileceği uyarısında bulunarak “Tüm ittifak endişeli. Türkiye’nin doğru kararı almasını umuyoruz” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olduklarını ve aynı ilişkileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile de kurmak istediklerini söyledi.

İngiltere Başbakanı May, “AB ile görüşmelerin devamını temin ettik, şimdi bu süreci tamamlamak için biraz ek süreye ihtiyacımız var.” dedi.

Çin, Türkiye’deki vatandaşları ve Çinli turistler için Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı yayımladı. Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit nedeniyle Çin ile Türkiye arasında patlak veren kriz devam ediyor.

ABD ile Taliban temsilcileri 18 Şubat’ta Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ‘barış müzakereleri’ için yeniden görüşecek. Öte yandan Amerikan ve Rus heyetlerinin Afganistan’ı görüşmek üzere 22 Şubat’ta bir araya gelecek.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ‘Guaido er ya da geç mahkeme önünde hesap verecek’ açıklamasında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, ABD’nin Venezuela’ya askeri müdahalede bulunmayacağını söyledi.

HAVELSAN’ın simülatör alanında dünyadaki en büyük 5 firma arasında yer aldığı duyuruldu.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Suriye istihbaratı için çalıştığı iddia edilen bir Suriyeli, insanlık suçu işlediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Almanya’da da Suriye istihbaratı için çalıştığı iddia edilen 2 Suriyeli, aynı gerekçelerle tutuklanmıştı.

Soçi Zirvesi: Rusya lideri Putin, Türkiye ile yürütülen çalışmalar sayesinde Suriye’de önemli mesafe katedildiğini belirterek, “Türkiye ile birlikte Suriye’de taraflar arasındaki diyaloga yeni bir ivme kazandıracağımıza eminim.” dedi.

Venezuela lideri Maduro, ülkesinin Brezilya ile olan sınırının kapatılacağını duyurdu. Maduro, Kolombiya ile olan sınırın da kapatılmasının hükümet tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ekonominin birçok alanında olumlu değişimlerin elde edilememesi nedeniyle hükümetin istifasını istemesinin ardından, Bakıtcan Sagintayev’in başkanlığındaki hükümet istifasını sundu.

Hindistan Su Kaynakları Bakanı Gadkari, “Hükümetimiz, Pakistan’la paylaştığı suyu kesme kararı aldı. Suyu Cammu Keşmir ve Pencap’taki vatandaşlarımıza vereceğiz.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD’nin politikası Avrupa’nın güvenliğini rehin aldı” dedi. Lavrov, “NATO, genişleme politikasını uygulayarak, Makedonya, Ukrayna ve Gürcistan’ı kendisine çekmeye çalışıyor.” diye konuştu.

Pakistan İçişleri Bakanı Afridi, “Türkiye ve Pakistan, İslam dünyasında yaşanan bu zilleti ortadan kaldıracak ve ümmetin kurtuluşunu sağlayacak inşallah.” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD ile ABD arasındaki anlaşma sonrası 2000 IŞİD üyesinin bölgeden çıkarıldığını bildirdi. Washington yönetiminin teröristleri nereye götürdüğü merak ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’a yönelik mal sevkiyatı yasağını hafiflettiğini açıkladı.

Maduro hükümeti, Venezuelalı şirketlere ‘Türkiye ve Rusya’da banka hesabı açın’ talimatı verdi. [Bloomberg]

İngiltere, Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin casusluk yaptığına dair bir kanıtın olmadığını ve herhangi bir telekomünikasyon riskini yönetebileceklerini açıkladı.

Çin’in eski genelkurmay başkanı Fang Fenghui, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren karar tasarısı, parlamentonun Dışişleri Komisyonu’nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Topçu ve Füze Okulu Komutanlığındaki ağır silah eğitim atışı esnasında meydana gelen kazada 5 askerimizin yaralandığını bildirdi.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti üyesi milletvekilleri Heidi Allen, Anna Soubry ve Sarah Wollaston, hükümetin Brexit politikasını gerekçe göstererek partilerinden istifa etti.

Irak’ın Tükrmen şehri Kerkük ile ilgili son kararın verildiği belirtildi. Şehri ordu, yerel polis ve Haşdi Şabi’den oluşacak “ortak gücün” koruyacağı bildirildi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400 ve Patriot hava savunma sistemleriyle ilgili açıklama yaptı.

S-400: Başlangıçta söyledik, Temmuz 2019’da teslimat başlayacak. Ekim gibi de sistem aktif olmuş olacak. İki sistem var, ikinci sistemin takvimi ötelenmiş durumda.

Patriot: İkiden fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğunu belirttik. Görüşmeler oldu bu yönde, milli çalışamalar da devam ediyor. ABD’den Patriot talebimiz vardı, 1.5 yıl sonra geri dönüş oldu. Görüşmeler devam ediyor. Teklifin içeriğini olduğu gibi kabul edemeyiz.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, “Ordunun sadece bir başkanı var, Maduro. Ordu bir kukla hükümeti kabul etmeyecek. Herhangi bir yabancı güçten emir almayacak. Bunun için cesetlerimizi çiğnemeleri gerek” dedi.

Irak Savunma Bakanlığı, IŞİD üyelerinin geçiş noktalarından biri olan Suriye sınırına “takviye güç” gönderildiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Soçi Zirvesi’nde Rusya ve Türkiye’nin, Adana Anlaşması’nı baz alarak Suriye sınırındaki teröristlerden gelen tehditlere karşı durma konusunda anlaştığını iddia etti.

Almanya, geçen yıl 294 milyar dolar ile art arda üçüncü kez dünyada en yüksek ödemeler dengesi fazlası (Cari hesap fazlası) veren ülke oldu.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, “Irak’ta hiçbir yabancı askeri üs bulunmuyor. Üslerin hepsi Irak üsleridir.” dedi Abdulmehdi, ABD’li güçlerin durumuyla ilgili de şu an için bir değişiklik olmadığını söyledi.

Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Kürtlere özerklik verilmesinin Suriye’nin bölünmesi anlamına geleceğini, dolayısıyla bunun mümkün olmadığını vurguladı.

Hindistan’ın ölen askerlerden sorumlu tuttuğu ve tehdit ettiği Pakistan’da Başbakan Imran Khan, Hindistan’ın ‘misilleme yapması halinde’ Pakistan ordusunun en sert şekilde karşılık vereceğini söyledi.

PYD Diplomatik ilişkiler sorumlusu Eldar Halil, Avrupa’nın Türkiye’nin tehditlerine karşı kendilerini korumaması halinde Suriye (Esad) ile askeri işbirliği yapacaklarını söyledi.

İran Meclisi, ülkedeki altyapı yatırımları ve projeler için hükümete yeni yılda Rusya’dan 5 milyar dolar kredi alma izni verdi.

Türkiye’nin Kişinev Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Türkiye ile Moldova arasında karşılıklı kimlikle seyahatin başlayacağını söyledi.

Hindistan ordusunun işgal altındaki Keşmir’de “Muhammed’in Askerleri” adlı örgüte düzenlediği operasyonlarda büyük kayıplar verdiği bildirildi. Çatışmalarda üst düzey asker olarak bir Tuğgeneral yaralandı, bir albay da hayatını kaybetti.

Rostek Başkanı Sergey Çemezov, Rusya´nın sene sonuna kadar Türkiye´ye S-400 kompleksinin sevkiyatını tamamlayacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da tahmini olarak S-400’lerin Temmuz ayında teslim edileceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Pakistan Başbakanı Khan’ın isteği üzerine hapishanelerdeki 2 bin 107 Pakistanlı mahkumun serbest bırakılması talimatını verdi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘Türkiye en büyük yükü taşıyan ülke. 3-4 ay evvel İstanbul’a gittim, uzun zamandır ziyaret etmemiştim. Gözüme bir şey çarptı. İstanbul Arapça konuşmaya başlamış’ ifadelerini kullandı.

Kosova’nın kuruluşunun 11’inci yıl dönümü kutlamaları için düzenlenen resmi geçit töreninde, geçtiğimiz Aralık ayı NATO ve Rusya’nın tepkilerine rağmen kurulması kararlaştırılan Kosova ordusunun ilk askerleri de görücüye çıktı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, resmi ziyaret için geldiği Pakistan’da 20 milyar dolar değerinde mutabakat zaptı imzaladı. Pakistan Milli Bankasına 3 milyar dolar yatıran Suudi hükumetinin, Gvadr iline 10 milyar dolarlık Aramco petrol rafinerisi inşa edeceği açıklandı.

İran’daki Türk takımı Tractor Sazi, Esteghlal’i 1-0 yendiği ve 100 bin seyircinin izlediği maç ile “Türk dünyasında tribünde en çok seyircinin izlediği takım” olarak tarihe geçti.

Pakistan, ülkeye milyarlarca dolar yardım ve yatırım yapacağı düşünülen Veliaht Prens Selman’ın uçağını 6 savaş uçağı ile havada karşıladı.

Beşar Esad, Suriye’nin kuzeyini kontrol eden PYD/PKK’ya, “Sizi devletinizden başka kimse korumaz. Eğer ülkeyi savunmak için kendinizi hazırlamazsanız, onların (Türklerin) kölesi olmaktan başka bir şey yapamazsınız” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko “Eğer Rusya ateş etmeyi bırakırsa barış başlar. Eğer Ukrayna ateş etmeyi bırakırsa Ukrayna diye bir şey kalmaz” dedi.

Avrupalı müttefiklerini İran ve Venezuela hususlarında uyaran ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, küresel meselelere Rusya’nın da dahil edilmesi önerisini reddetti.

Rusya devletinin sahip olduğu Gazprombank, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’ya ait hesapları dondurma kararı aldı.
(Reuters)

Beşar Esad, ülkedeki son gelişmelere ilişkin düzenlenen toplantıda, “Amerikalılara güvenen gruplara, onların sizi korumayacağını söylüyoruz” dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza, Venezuela’nın 27 Nisan’da OAS’den (Amerikan Devletleri Örgütü) tamamen ayrılacağını açıkladı.

İran, ilk füze yetenekli Fatih sınıfı denizaltısını resmi olarak hizmete soktu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, “600 ton ağırlığında, deniz mayınları ve seyir füzeleri dahil olmak üzere son teknoloji silahlara sahip” dedi.

Kuveytliler, kredi borçlarının silinmesi talebiyle gösteri düzenlendi. Kuveyt’in İrade Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce gösterici, hükümetten çok sayıda Kuveytliyi ilgilendiren kredi borçlarının silinmesini istedi.

ABD’ye ait 2 uçak, “insanı yardım” adı altında Kolombiya’nın Venezuela sınırında bulunan Cucuta şehrine iniş yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “AB üye ülkelerinin çıkarları, her zaman ABD’nin çıkarlarıyla aynı değil” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Akımı 2 projesi nedeniyle Almanya’ya yöneltilen eleştirilere “Bir Rus gaz molekülü Ukrayna’dan da gelse, Baltık Denizi’nden de gelse yine bir Rus gaz molekülü” diyerek yanıt verdi.

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Alevi, “Biz İsrail’i bir Orta Doğu ülkesi olarak kabul ediyoruz ancak İsrail’in kendisi, Orta Doğu ülkesi olarak kabul edilmesi durumunda katlanacağı sonuçlardan endişeli olabilir.” dedi.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin 4 yıl içinde Irak ve Suriye’de düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 12 bin “sivilin” öldüğünü açıkladı.

Arnavutluk’ta hükümetin istifasını isteyen binlerce kişi, başkent Tiran’da erken seçim talebiyle sokaklara indi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400 hava ve füze savunma sistemlerini kast ederek “NATO müttefikleri Doğu’dan silah alırken, ABD buna seyirci kalamaz” ifadelerini kullandı.

Lordlar Kamarası Uluslararası İlişkiler Komisyonu, İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah satışının yasalara uygun olmadığını bildirdi.

Soçi dönüşü gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’de Rusya’yla istişare halindeyiz. Gelişmelere göre her an ortak operasyon olabilir. Halk bölgede Türkiye’yi istiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Kaşıkçı cinayetini uluslararası mahkemeye taşıma noktasında kararlı olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan’ın Yemen sınırında, Suudi askerleriyle Husiler arasında çıkan çatışmada en az 9 Suud askeri öldü.

Venezuella Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, Rusya, Türkiye, Küba, Çin ve Filistin ile bir dizi uluslararası kuruluşun gönderdiği tıbbi malzeme ve ilaçların ulaştığını açıkladı.

44 Hintli askerin öldüğü son zamanların en büyük saldırısı sonrası konuşan Hindistan Başbakanı Modi, Keşmir’de askerlere, müdahale için karar alma yetkisi verildiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği, hükümetin kurulması, bölgesel başkanlık ve Kerkük meselesinde anlaşmaya vardı.

Rusya, nükleer bomba taşıma kapasitesine sahip uçaklarının Japon Denizi üzerinde uçtuğunu duyurdu.

Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Irak’ın Kerkük kentinde Türkiye vizesi başvuru merkezi açıldı.

ABD Ankara Büyükelçiliği, Türk Dışişleri’nin ‘Çin’i eleştirmesine katıldıklarını’ belirten bir tweet paylaştı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, kendisini geçici devlet başkanı olarak ilan eden Juan Guaido’yu “ABD ve Siyonistlerin çıkarlarına hizmet eden bir CIA ajanı” olarak nitelendirdi.

ABD Kongresi ve Temsilciler Meclisi, hükümetin kapanmasının önüne geçmek için harcama ve sınır güvenlik ödeneğini kapsayan bütçeyi onayladı. Bütçede Trump’ın duvar için talep ettiği ödenek yer almadı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Ahmed Al Halife, “Halihazırda İran tehdidiyle mücadele Filistin davasından daha önemlidir” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump, “Suudi Arabistan’ı biz koruyoruz. Onların para dışında bir şeyleri yok” dedi.

Soçi Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin açıklamalarından öne çıkanlar:

Soçi Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan:

-Yeni insani krizlerin yaşanmasını istemiyoruz.
-Bölgedeki provakatif girişimlere ortak mücadele etme kararımızı teyit ettik.
-ABD’nin çekilmesi boşluk yaratmamalı.
-Terör koridoruna izin vermeyeceğiz
-İdlip’te rejim ateşkese uymalı.
-Adana Mutabakatı çerçevesinde geleceği şekillendirmeye çalışıyoruz.
-Siyasi çözüm yolunda ciddi mesafe aldık.
-Suriye’de çözüm umudu hiç bu kadar filizlenmemişti.
-5. Suriye Zirvesini Türkiye’de yapacağız.
-AB’nin 3.3 milyar euro sözü vardı, 1.7 milyar euro geldi.
-Suriyeli kardeşlerimizin geri dönmesi konusunu da ele aldık.
-Geri dönüşleri kolaylaştıracak insani alt yapının hazırlanması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Soçi Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Putin:

-ABD askerlerinin çekilmesi olumlu, istikrara katkı sağlayacaktır.
-12. Astana toplantısı mart ayının sonunda yapılacak.
-Suriye Anayasa Komitesi listesi neredeyse tamamen onaylandı.
-Ateşkes terörle mücadeleye zarar vermemeli, teröristler cezasız kalmayacak.
-Çekilme kararı alan Trump, vaatlerini yerine getiriyor.

Soçi Zirvesi’nde İran Cumhurbaşkanı Ruhani:

-Ortak amacımız terör ile mücadele.
-ABD IŞİD militanlarını Afganistan’a kaydırıyor.
-Hem Suriye’nin toprak bütünlüğüne önem vermemiz lazım hem de Kürtlerin haklarına önem vermemiz lazım.
-BM, İsrail’in Suriye’ye karşı saldırılarına sessiz kalıyor.
-ABD bölgeden çekilse bile müdahaleye devam edecektir.
-İdlib’de garantörlerin varlığı geçici, teröristlerin çıkarılması gerekiyor.
-ABD’nin çekilmesi Suriye halkına mutluluk verir.
-ABD ne yaptığını bilmiyor.
-Fırat’ın doğusu da terörden temizlenmeli. Kürtler Suriye toplumu içerisinde temsil edilmeli.
-Mültecilerin dönebilmesi için teröristler temizlenmeli.
-Suriye’nin tamamı hükümetin (Esad) kontrolünde olmalı.

Hindistan Başbakanı Modi Rusya Devlet Başkanı Putin’le, Pakistan Başbakanı Han ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştü.

Hindistan Başbakanı Modi “Pakistan, ülkemizi terör saldırılarıyla istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. Bizim ilerleyişimizi durdurmak istiyorlar. Onların planlarının karşısında kaya gibi sağlam duracağız” dedi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan’la gerilimin azaltılmasında rol oynaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayacağını açıkladı.

FETÖ’nün ‘Orta Asya’daki üssü olarak bilinen’ Kırgızistan’da Yüksek Mahkeme, FETÖ bağlantısı nedeniyle kayyuma devredilen Kaynak Holding’in ülkedeki varlıklarının TMSF’e devredilmesine hükmetti.

İran’ın başkenti Tahran’da Avrupa-Ermenistan-İran-Katar arasında telekomünikasyon ağı kurulmasına yönelik memorandum imzalandı. Proje çerçevesinde Türkiye ve Azerbaycan bypass edilerek Ermenistan’dan geçecek bir internet ağı kurulacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Jong-Un arasında Vietnam’da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

Pakistan Ordu Sözcüsü Gafur, “Hindistan düşürdüğüm dediği Pakistan F-16’sını ve öldürdüğü 350 teröristi ispatlasın.” dedi.

Venezuella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Rusya ile askeri birlikteliğin en üst seviyede olduğunu ve bundan memnun olduklarını söyledi. Arreaza, Venezuela Başkan Yardımcısı Rodriguez’in, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geleceğini açıkladı.

Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Hindistan’la diyalog yolunu aradıklarını belirterek, “Savaş, siyasetin bittiği yerde başlar. Pakistan’ın amacı savaşacak pozisyona düşmemektir.” dedi.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlara Filipinler’de yaşama önerisinde bulundu.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin üç denizde 103 gemi ile düzenlediği Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı “Mavi Vatan-2019” bugün başladı ve 8 Mart’a kadar devam edecek.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki tren istasyonunda bugün meydana gelen kazada, en az 25 kişinin hayatını kaybetmesi ve 50 kişinin de yaralanmasının ardından Mısır Ulaştırma Bakanı Hişam Arafat istifa etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’i kabul etti.

Pakistan Başbakanı Imran Khan yayınında Hindistan’a seslendi: “Sizde ve bizde olan silahları gözönünde bulundurursan (nükleer başlıklar) yanlış bir adımda bu işin nereye gideceği açık. Biz çözüm için diyaloga hazırız”

İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, “Sayın Zarif, İran dış politikasının sorumlusudur. Dışişleri Bakanlığı’ndaki görev süresi boyunca daima başta Devrim Rehberi olmak üzere devletin en üst düzeyinde desteğe ve onaya sahip olmuştur.” dedi.

Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hindistan’ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye davet ederek, sağduyunun hakim olması gerektiğini söyledi.

Nijerya’da hafta sonu düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde APC adayı mevcut Devlet Başkanı Muhammed Buhari yeniden başkan seçildi. 15 milyon oy alan Buhari’nin en büyük rakibi ana muhalefetteki PDP adayı Atiku Abubakar ise 11 milyon oya ulaştı.

Hindistan’a ait bir savaş uçağı Keşmir’de düştü. Aynı dakikalarda Pakistan’a ait 3 savaş uçağı sınırda engellendi.

– Hindistan basını: 2 pilot ve 1 sivil öldü.

– Pakistan: Hava sahamıza giren Hindistan uçaklarından 2’sinin vurulduğunu ve birinin düştüğünü açıkladı.

Hindistan’a ait bir savaş uçağı Keşmir’de düştü. Aynı dakikalarda Pakistan’a ait 3 savaş uçağı sınırda engellendi. Hindistan basını: 2 pilot ve 1 sivil öldü. Pakistan, hava sahasına giren Hindistan uçaklarından 2’sinin vurulduğunu ve birinin düştüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri konusunda “Artık geri dönülmesi söz konusu değil” dedi.

Fransa’nın, Hindistan’ın sınırda terörizme karşı güvenliğini sağlama konusunda meşruiyetini kabul ettiği ve Pakistan’ı ülkesindeki terörist grupların eylemlerine son vermeye çağırdığı bildirildi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif’in istifasını kabul etmediğini açıkladı.

Pakistan, Hint savaş uçaklarının Keşmir sınırından Pakistan hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinin ardından Hint tarafına kaçarken aceleyle bomba bıraktığını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan’ın terör kamplarını hedef aldığına dair ifadeleri reddederek, Pakistan’ın Hindistan’ın eylemine karşılık vereceğini söyledi.

ABD’nin Porto Riko ve Kolombiya’ya asker yığdığını belirten Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Washington yönetiminin Venezüella’ya askeri müdahale hazırlığı yaptığını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, silahlı kuvvetlerin ekonomiden ellerini çekmeleri ve ekonomiyi halka bırakmaları gerektiğini söyleyerek, “Devrim liderinin emri de bu yöndedir” ifadesini kullandı.

Antartika’daki Türk Bilim Üssü resmen kuruldu.

Sudan Dışişleri Bakan Vekili Bedreddin Abdullah, Türkiye ile Sudan arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesini istediklerini belirterek, “Türkiye’yi örnek alıyoruz” dedi.

Hindistan, 40’tan fazla askerin öldüğü saldırının ardından Pakistan topraklarına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda militan kamplarının vurulduğu öne sürüldü. Konuyla ilgili henüz Pakistan tarafından açıklama yapılmadı.

Orta Akdeniz’de dün başlayan DYNAMICMANTA-2019 Tatbikatına TCG GÜR Denizaltısı, 1 Deniz Karakol Uçağı ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli TCG GELİBOLU fırkateyni katıldı.

Venezuela’daki krizin masaya yatırıldığı Lima Grubu toplantısında, askeri müdahaleden kaçınılması çağrısı yapıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Salih ile Ruhani görüşmesinde iki ülkenin bayrağı bulunurken, Esad ile Ruhani görüşmesinde sadece İran bayrağı yer aldı.

Rusya; Afganistan, Pakistan ve Çin ile sınırı olan, Orta Asya’daki en büyük askeri üssünün bulunduğu Tacikistan’a 9 milyon dolarlık askeri teçhizat hibe etti.

Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın 2016’da (Trump’dan önce) ilanın ardından İngiltere de Hizbullah’ı terör örgütü ilan etti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin zirveye ulaşmak üzere olduğunu söyledi.

ABD destekli terör örgütü YPG’nin bir diğer terör örgütü IŞİD’in Suriye’de kalan kalesi Bağoz’u ele geçirmesinin ardından, IŞİD elebaşı Ebubekir Bağdadi’nin Irak’a kaçtığı iddia edildi. IŞİD’den kalan 50 ton altın da YPG’nin eline geçti.

Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika’nın görevinde beşinci dönem için de adaylığını açıklamasının ardından başlayan protestolar ülkenin her tarafına yayılmaya başladı.

Mısır’ın turistik beldesi Şarm el-Şeyh’te başlayan “İstikrarda Yatırım” başlıklı Avrupa Birliği-Arap Birliği Zirvesine, Arap ülke liderlerinin yarısı katılmadı.

Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu, 2018 yılında 3 bin 804 sivilin hayatını kaybettiğini açıklayarak, savaşın başladığı 2001’den beri en yüksek sivil kaybın görüldüğünü kaydetti. Bu verilere rağmen ABD ile Taliban arasındaki görüşmelerin başarılı geçtiği belirtiliyor.

Yemen’in kuzeyindeki Sada kentinde Husilerin bir semt pazarına düzenlediği saldırıda 12 asker öldü, aralarında sivillerin de bulunduğu 50 kişi yaralandı.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii ile Hindistan Savunma Bakanlığı arasında 500 milyon dolara 50 Heron insansız hava aracının satılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun, ekim ayında geçirdiği felç sonrası tedavi sürecinin devam ettiği Fas’tan ayrılarak ülkesine döndüğü bildirildi. Bongo yurt dışındayken ülkede başarısız bir darbe girişimi yaşanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye-Türkiye sınırına tampon bölge üzerinde görüşmelerin iki tarafın da pozisyonları göz önünde bulundurularak devam ettiğini söyledi. Lavrov sınıra Rus askeri polis birliklerinin konuşlandırılabileceğini belirtti.

Kolombiya Devlet Başkanı Duque, Venezuela’ya gönderilmek istenen insani yardımlara ilişkin “Bu süreçte yaşanacak her türlü şiddetin sorumlusu gaspçı Nicolas Maduro olacaktır.” dedi.

Çin’i ziyaret eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’da inşa ettiği ve milyonlarca Uygur Türkünü asimilasyona tabi tuttuğu toplama kamplarını desteklediklerini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, bugüne kadar tasarımında hem Kazakça hem de Rusçanın kullanıldığı banknotlar ve madeni paraların sadece ana dilde basılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

ABD Başkanı Trump, “Diğer ortaklarımızla birlikte Suriye’de küçük bir grup askerimizi bırakabiliriz. Geri adım atmadım. Bunlar Suriye’deki insanlarımızın sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor.” dedi.

Venezuela hükümeti, Brezilya sınırının kapatılmasının ardından Kolombiya’nın “ciddi ve yasa dışı tehditlerini” gerekçe göstererek bu ülkeyle olan sınırı da geçici olarak kapatma kararı aldı.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, hükümetin feshedildiğini ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Kıbrıs’daki garantörlük sistemi artık eskidi. Kıbrıs’ta yabancı garantileri bugünün gerçeğine cevap vermiyor. Mevcut garantörlük BM Güvenlik Konseyi garantileri ile değiştirilmeli.” dedi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz