Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Nisan 2019)

383

Stratejik Ortak olarak Nisan ayında yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeleri sizler için derledik. Her ay düzenli olarak geçtiğimiz ayın öne çıkan başlıklarını özet bir şekilde sunmayı sürdüreceğiz. Venezuela’da gerçekleşen başarısız darbe girişimi, ABD’nin Türkiye’ye yönelik arttırdığı S-400 baskısı, Sudan’da askeri yönetimin Devlet Başkanı Beşir’i devirmesi ve Cezayir’de görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Buteflika…

Nisan ayında diğer önemli gelişmeler madde madde şöyle:

Ticaret müzakerelerinde sona yaklaşılırken ABD ve Çin’in üzerinde kağıt üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, seçime 5 gün kala, bu yıl ikinci kez Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere dün Moskova’ya gitti.

BAE lideri Şeyh Zayed Al Nahyan, ülkesinin en yüksek ‍ sivil onuruna sahip yüksek nişan olan “Zayed Nişanı”nı Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi verdi.

Mill Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kuzey Makedonyanın ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Kosova’ya geçti. Bakan Akar, Başkent Priştinede Kosova Savunma Bakanı Rrustem Berisha tarafından asker törenle karşılandı.

Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlattığını açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verdiği askeri desteği kesmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Pentagon, Türkiye’ye teslimi planlanan F-35’lerden birinin daha Arizona’daki üsse gönderildiğini, diğer uçağın ise yarın gönderileceğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü: “Luke Hava Üssü’ndeki Türk pilotların F-35 eğitimi devam edecek. ABD’nin Hava Üssü’ndeki iki F-35 uçağını Türkiye’den geri alma planı yok”

Afganistan’da Taliban’ın Kabil hükümet güçlerine düzenlediği saldırıda en az 20 askerin öldürüldüğü ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bakanlığın yeni sözcüsünün eski televizyon sunucusu Morgan Ortagus (37) olduğunu duyurdu.

Adalardaki sorunlara rağmen Çin ile iyi ilişkiler kurmak isteyen Filipinler Devlet Başkanı Duterte’den dikkat çeken açıklama: “Savaşa gidersem donanmam birkaç dakika içinde ezilecek. Çin’le savaşırsam, füzeleri yedi dakikada Manila’ya ulaşacak”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “S-400’ler bitmiş bir anlaşmadır. ABD son bir Patriot önerisi yaptı ancak satış olacağının garantisi bulunmuyor.” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, “Haşd Şabi, Irak devletinin güvenlik sistemi içerisindeki askeri bir organizasyondur. Yasalar çerçevesinde Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanının emri altında bulunmaktadır” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence: “Türkiye bir seçim yapmalıdır. Dünya tarihindeki en güçlü askeri ittifakın kritik bir ortağı olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımızın altını oyan düşüncesiz kararlar alarak bu ortaklığın güvenliğini riske mi atmak istiyor, tercih yapmalıdır”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğunu vurguladı.

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’ya yaptı. Tokayev görüşme sırasında Putin’e eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in selamlarını iletti.

Brunei Sultanlığı’nda bugünden itibaren Şeriat kanunları yürürlüğe giriyor. Ülkede eşcinsel ilişki ve zinadan ‘suçlu bulunanlar’ taşlanarak idam (recm) edilecek. Yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında hırsızlık yapanların da elleri kesilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne iki adet daha ATAK helikopteri teslim edildi.

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Körfez krizinin çözümünün tek yolunun “müzakere masası” olduğunu söyledi.

İngiltere ve Suudi Arabistan kara kuvvetlerinin katıldığı “Ortak Çöl Askerleri 3” tatbikatı bugün Suudi Arabistan’ın Kuzeybatı Askeri Bölgesi’nde başladı.

Filistin hükümeti ve Hamas, Brezilya’nın Kudüs’te diplomatik ofis açmasını ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun İsrail Başbakanı Netanyahu ile Ağlama Duvarı’na yaptığı ziyaretini kınadı.

Yüksek Mahkeme, Guaido’nun “Yurt dışına çıkış yasağına rağmen Kolombiya’ya geçmesinden” dolayı başlatılan yasal süreç için Kurucu Meclisten dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkesindeki ABD askerlerinin, terör örgütü IŞİD’in Musul’u almasının ardından Irak hükümetinin isteği üzerine geldiğini söyledi.

Ordunun baskı yaptığı protestoların hedefindeki Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, görev süresinin dolacağı 28 Nisan’dan önce istifa edeceğini açıkladı.

ABD, Türkiye’ye teslim edeceği F-35 savaş uçaklarıyla alakalı bazı materyallerin sevkiyatını durdurma kararı aldı.

Bulgar VMRO vekili Angel Cambazki, Türkiye’nin Bulgar toplumunu bölmeye çalıştığını iddia ederek, gelişmelerin ileride özerklik taleplerine yol açacağını vurguladı.

Yaklaşık 7 yıldır Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Wikileaks kurucusu Julien Assange, gözaltına alındı. İngiltere polisi, Assange’ın iltica hakkını elinden alan Güney Amerika ülkesinin diplomatik temsilciliğinin, kendilerini davet ettiğini dünyaya duyurdu.

İtalyan Temsilciler Meclisi’nde hükümetten “Ermeni soykırımının” tanınmasını talep eden önerge kabul edildi. Önergenin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

Farklı kaynaklardan gelen (teyitsiz) bilgilere göre protestoların hedefindeki Sudan Devlet Başkanı Beşir istifa etti.

Hindistan’da bugün başlayan ve 19 Mayıs’a kadar sürecek dünyanın en uzun seçim sürecinde yaklaşık 900 milyon seçmen oy kullanacak.

Libya’da General Hafter’e bağlı güçlerle Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birlikler arasındaki çatışmalar nedeniyle BM arabuluculuğunda 14-16 Nisan’da düzenlenecek barış konferansı iptal edildi.

Suudi Arabistan’ın, Rusya’nın en güçlü silahlarından olan ve ‘Cehennem silahı’ olarak da anılan TOS-1A ‘Solntsepek’ çok namlulu ağır roketatar sistemlerinin ilk partisini teslim aldığı belirtildi.

Cezayir geçici Cumhurbaşkanı Salih, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo; Venezuela Devlet Başkanı Maduro ve Kuzey Kore lideri Jong-un’u “tiran” olarak tanımladı. ABD’nin işbirliğini gerekçe göstererek Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi’yi “tiran” olarak tanımlamayacağını söyledi.

İsrail’de yapılan erken genel seçimlerindeki sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Netanyahu’nun partisi Likud ile en yakın rakibi olan Mavi-Beyaz İttifakı seçimi başa baş tamamladı.

Suudi Arabistan, başkent Riyad’ta “Stratejik Orta Doğu Paktı” hazırlık çalışmalarına başlangıç olarak ABD ve Arap ülkeleri arasında düzenlenen toplantıya ev sahipliği yaptığını açıkladı.

Kazakistan’da Nazarbayev’den görevi devralan Tokayev, halka seslenerek 9 Haziran 2019’da erken başkanlık seçimlerini yapılmasına karar verdiğini duyurdu.

Japon hava kuvvetlerine ait F-35A model savaş uçağı Kuzey Pasifik Okyanusu üzerinde kayboldu. Japonya Öz Savunma Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Misawa Hava Üssünde görev yapan F-35A savaş uçağının eğitim uçuşu sırasında kaybolduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Libya’daki gelişmeler ile ilgili olarak “Askeri müdahale yerine BM’nin düzenlediği konferans yoluyla Libya’nın birliği ve beraberliği sağlanmalıdır” dedi.

Cezayir geçici Cumhurbaşkanı Salih, kurulacak bağımsız bir milli komisyonla seçimlerin “90 gün içinde şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için çalışacağını” söyledi.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Sana’da Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlayan Putin, “Gündemimizde askeri-teknik iş birliğinin yanı sıra S-400 sistemlerinin Türkiye’ye sevkiyatının tamamlanması var” dedi.

ABD Başkanı Trump, doğrudan dini lider Ayetullah Hamaney’den emir alan Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütleri listesine alma kararını onayladı.

Yemen’de, Husiler tarafından kontrol altında tutulan bölgelerde yaygın olan kolera salgını ile mücadele için olağanüstü hal ilan edildi.

Senegal’de ikinci dönem göreve başlayan Cumhurbaşkanı Macky Sall’in kurduğu, 32 bakan ve 3 devlet sekreterinin yer aldığı yeni hükümet açıklandı.

İsrail’de yarın yapılacak genel seçimler nedeniyle Batı Şeria ve Gazze’ye tüm giriş çıkışların kapatılacağı bildirildi.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, 900 milyon euro hacimli bir Rusya-Türkiye ortak yatırım fonunun kurulduğunu söyledi.

Nijerya’nın Borno eyaletine bağlı Muna Garage bölgesinde düzenlenen çifte saldırıda, 11 kişi yaşamını yitirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Halife Hafter’in Libya’nın Trablus kentine yönelik askeri harekatına karşı olduğunu belirterek ‘harekatın derhal durması’ çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile telefonda görüştü.

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı, Libya’nın başkenti Trablus çevresinde General Halife Hafter’e bağlı güçler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine ülkedeki Amerikan askerlerinin çekildiğini açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın 16-20 Nisan arası Pakistan’a karşı büyük bir saldırı planladığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, yeniden başbakanlık koltuğuna oturması halinde işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “İsrail’e ilhak” etmeyi planladığını söyledi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı es-Serrac, “Elimizi barış için uzattık. Ancak Hafter siyasi anlaşmayı bozarak bizi sırtımızdan vurdu. Bunun sert bir cevabı olacak.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Kilis’e füzeler düşerken bazı ülkeler Patriotları söküp götürmüştü, S-400’den dönüş yok” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin İsrail’in Golan Tepeleri’ni ilhakını tanımasının bölgedeki istikrarı bozabileceğini belirterek, ‘Golan Tepeleri Suriye toprağıdır’ ifadelerini kullandı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçlerin, daha önce Mareşal Halife Haftar’a bağlı güçler tarafından ele geçirilen Trablus havalimanının kontrolünü tekrar sağladığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus askerlerinin Venezuela’daki varlığına yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.

ABD yönetiminin Yunanistan, İspanya, Singapur, Romanya ve Polonya’ya F-35 savaş uçağı satmak istediği bildirildi. Finlandiya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri de F-35 siparişi vermeye istekli olan diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Filistin Dışişleri Bakanı el-Maliki, Mahmud Abbas’ın, görüşmenin Moskova’da yapılması halinde, İsrail Başbakanı Netanyahu ile önkoşulsuz olarak görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları Moskova’da bir araya gelerek, ihtilaflı iki ülkenin topraklarında bulunan mahkumların akrabaları tarafından ziyaret edilebilmesi için önlem alma konusunda anlaşmaya vardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Operasyonları Kıdemli Danışmanı emekli Albay Outzen, “Güvenli bölgenin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlarsak YPG’yi sınırdan çıkaracağız ve ağır silahlar da çıkarılmış olacak.” dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye’nin önemli güvenlik endişeleri olduğunu ve ABD’nin bu endişeleri anladığını belirterek, “Türkiye ile YPG’nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda da çalışıyoruz.” dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine, yarın Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye ABD’nin hasımı değil, o nedenle CAATSA kapsamında değerlendirilemez. Patriot teklifi dikkatli şekilde incelenmekte, konunun yapıcı diyalogla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte itidal ve sabır bekliyoruz ABD tarafından.” dedi.

Libya’daki son çatışmalarda resmi rakamlara göre 147 kişi öldü, 614 kişi yaralandı.

ABD’de polislerin, suçluların yerini bulmak için Google Konum Geçmişini kullandığı belirtildi. ABD’de her şirket, mahkeme celbi eşliğinde güvenlik güçlerinin istediği herhangi bir bilgiyi yetkililerle paylaşmak zorunda.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Azerbaycanlılar için “Azeri” kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, “Azeri kelimesi Türkiye’de cehaletten söyleniyor. Bu sonradan ortaya atılan kelimedir. Buranın halkı Türk’tür” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Sudan’daki Askeri Geçiş Konseyi’nin hükümeti sivillere iade edileceği yönündeki taahhütlerine vurgu yaparak Sudan halkının yanında olduklarını duyurdu.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA, “Suudi Arabistan Krallığı, Askeri Geçiş Konseyi’nin ilan etmiş olduğu adımları desteklediğini ve Sudan halkının yanında yer aldığını duyurmaktadır.” dedi.

ABD’nin Türkiye’ye benzeri görülmemiş baskı yaptığını belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu baskıya karşı sıkı duruşunu memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Libya Ulusal Ordusu lideri, Trablus’a saldıran General Hafter, Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi ile Kahire’de görüştü.

Sudan’da darbe sonrası iktidara gelen geçici yönetim, Ömer el Beşir rejiminin kökünü kazıma sözü verdi. Geçici Askeri Konseyi liderliğini üstlenen Abdülfettah Burhan, Beşir döneminde demir parmaklıkların arkasına koyulan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılacağını duyurdu.

Rusya, Karadeniz Filosu gemilerinin NATO’nun Deniz Kalkanı tatbikatını yaptığı bölgede askeri eğitim gerçekleştirdiğini duyurdu.

AB Komisyonu Başsözcüsü Schinas, “Türkiye seçim dönemini geride bırakarak önümüzdeki 4 yıl boyunca istikrar dönemine giriyor. Bunu bir fırsat olarak görebiliriz.” dedi.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, “ABD, Venezuela’da; Rusya, Çin ve İran ile karşı karşıya gelmeye hazır” dedi.

İsrail’de Salı günü yapılan erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu’nun Likud Partisi, seçimlerde 36 sandalye kazanarak birinci çıktı.

Sudan’daki Askeri Geçiş Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Ömer el-Beşir’i biz yargılayacağız. Onu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim etmeyeceğiz.” denildi.

ABD’nin Afrika Komutanlığı’nın (AFRICOM) komutanı General Waldhauser, Somali’nin yüzde 25’inin El Kaide’nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab tarafından kontrol edildiğini belirtti.

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin ederek göreve başladı.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen, Sudan’da ordunun yönetime el koyması üzerine ABD, Fransa, İngiltere, Polonya, Almanya ve Belçika’nın BMGK’yı toplantıya çağırdığını duyurdu.

Türkiye ile Burkina Faso arasında Savunma Sanayii İşbirliği Antlaşması imzalandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “S-400’ler muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması için konuşlandırılacak. F-35’ler ise Malatya’daki askeri hava üssünde bulunacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi. Görüşmede ABD Hazine Bakanı Steven Müchin ve Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner de yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Moskova’nın Sudan Askeri Geçiş Konseyi’ni tanıdığını söyledi.

Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski, “Türkiye’nin Mersin bölgesinde bir Rus askeri üssü kurmaya hazır olduğumuzu bildirmek isterim. Akdeniz güvenliği için işbirliği yapabiliriz.” dedi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Kılıç, Türkiye-ABD ilişkileri için, “Türkiye’nin ABD’ye ihtiyacı var diyorlar, doğru ancak sizi temin ederim ki aynı şekilde ABD’nin de Türkiye’ye ihtiyacı var.” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile telefon görüşmesinde, ülkesinin Sudan’ın istikrarına tam destek verdiğini ve Sudan halkının seçim isteğini desteklediğini ifade etti.

Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Suriye’de Esad ile uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın raporunu Sayın Erdoğan’a sunacağım.” dedi.

İsrail’de yeni koalisyon hükümetini kurma görevi Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından meclise giren sağ partilerin tamamının desteğini alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya verildi.

Sudan’da 30 yıl ülkeyi yöneten eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir darbeyle görevden uzaklaştırıldıktan yaklaşık bir hafta sonra bugün başkent Hartum’daki Kobar Cezaevi’ne sevk edildi.

Endonezya’da Devlet Başkanı Joko Widodo, resmi olmayan sonuçlara göre yeniden devlet başkanı seçildi.

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona verdiği desteği kesmesini öngören yasa tasarısını veto etti.

İnşaat firmasından rüşvet almakla suçlanan Eski Peru Devlet Başkanı Alan Garcia’nın polis tarafından tutuklanmadan önce kendisini tabancayla vurduğu bildirildi.

Suudi Arabistan, Arap dünyasında bir ilk olarak Kasım 2020’de gerçekleşecek G20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Hindistan Başbakanı Modi, Pakistan’ın ‘nükleer şantaj’ yaptığını iddia ederek, ülkesinin ‘tüm nükleer bombaların anasına’ sahip olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı Shanahan, Milli Savunma Bakanı Akar ile görüşmesine ilişkin, “Bakan Akar, yani onlar (Türkler) stratejik bir ortaktır ve her zaman halletmemiz gereken zorluklar olacaktır. Onun için hazır buradayken oturup konuştuk. Onunla görüşmek hoşuma gidiyor” dedi.

Venezuella Devlet Başkanı Maduro, ABD’nin Venezuella Merkez Bankası’nı hedef alan son yaptırımlarına ilişkin açıklamasında, “Yaptırımların bize daha da fazla güç verdiğini söyleyeyim” dedi.

İstanbul’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına casusluk faaliyeti yürüten iki kişi yakalandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Apostolakis, Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin, “Bölgede (Ege), hava sahası kontrolü anlamında durumu tamamıyla degiştirecek.” dedi.

Irak sınırında teröristlerle girilen çatışmada 4 asker şehit oldu.

Sudan’da savcılar, ülkenin devrik lideri Ömer El Beşir’in evinde, 130 milyon doları aşkın nakit para bulunduğunu ve El Beşir’in kara para aklama suçlamasından da soruşturulacağını açıkladı.

Özbekistan, Türkiye ve Pakistan yarın ilk defa ortak askeri tatbikat düzenleyecek.

Sri Lanka’da Paskalya ayinlerine eş zamanlı yapılan terör saldırılarında 207 kişi yaşamını yitirdi, 400’den fazla kişi yaralandı.

İran dini lideri Ali Hamaney, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi’yi görevden alarak yerine DMO Genel Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami’yi atadı.

Terör Örgütü YPG’nin Sözcüsü Nuri Mahmud, “Suriye rejiminin yeni bir savaşı yürütecek gücü olduğuna inanmıyoruz ancak bize saldırı olursa gereken yanıtı veririz, dünyanın terörü olan DAEŞ’i yendiğimizi unutmasınlar” dedi.

PYD terör örgütü yöneticisi Hediye Yusuf “PYD olarak biz Suriye Rejimi ile görüşme ve diyaloglarımızı yapma konusunda ısrarlıyız. Türkiye’nin elindeki toprakları almak için Esed ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bu halkımızın isteğidir.” dedi.

Sudan’da cunta, sivil protestolara karşı geri adım atarak yönetimin bir hafta içinde sivilleştirileceği sözünü verdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengsiri, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kullanımıyla ilgili bir kısıtlama olması durumunda boğazı geçişlere kapatacaklarını söyledi.

ABD, 2 Mayıs’tan itibaren Türkiye dahil 8 ülkenin İran yaptırımları muafiyetini kaldıracak.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerinin galibi Zelenskiy’in yapacağı somut işlere göre ilişkilerin değerlendirileceğini açıkladı.

Pakistan Başbakanı Imran Han ile bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘terörizmle mücadele için Pakistan ile sınırda ortak askeri güç kuracaklarını’ söyledi.

Paskalya Yortusu’nda kilise ve otellere yapılan terör saldırısı sonrasında Sri Lanka hükümetinden açıklama geldi. Hükümet, 4 Nisan’da dost bir ülkeden istihbarat aldıkları, fakat harekete geçmedikleri için resmen özür diledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya lideri Putin, 25 Nisan’da Rusya’nın Vladivostok kentinde görüşme gerçekleştirdi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail’le aralarında uzun zamandır sorun olan deniz sınırını belirlemeye hazır olduklarını ifade etti.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı yapan Demokrat Joe Biden, 2020 seçimleri için yarışa girmeye karar verdi.

ABD Başkanı Trump’ın damadı ve kıdemli danışmanı Jared Kushner, Amerika’nın uzun süredir beklenen Ortadoğu barış planını Ramazan’dan sonra açıklayacağını bildirdi.

İran Petrol Bakanı Zengene, “Petrol sanayisi, ABD’nin ekonomi savaşında hedeflerin en başında yer almaktadır. Ancak İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirme hayali asla gerçekleşmeyecek bir rüyadır.” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki bir kasabaya ABD Başkanı Donald Trump’ın adını vereceğine söz verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırıları nedeniyle ülkenin Ankara’daki büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, birkaç yıl önce yasa dışı olarak Manila limanına bırakılan 2.450 ton çöpünü geri almaması halinde Kanada’ya savaş açacakları tehdidinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump yönetimine İran’da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının ABD’de tutuklu İran vatandaşları ile değiştirilmesi teklifinde bulundu. Zarif, “Tutuklu değişimi teklifini masaya koyuyorum. Ben hazırım ve yetkim de var.” diye konuştu.

ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetleri, Kerkük’te IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonda ‘yanlışlıkla’ Irak polis güçlerini vurdu. Saldırıda bir polis hayatını kaybetti, 2 polis yaralandı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Kasım 2018’de İdlib’in yüzde 52’sini kontrolü altında tutan Nusra’nın (HTŞ) bugün yaklaşık yüzde 99’unu kontrol ettiğini iddia etti.

Rusya lideri Putin, Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde ikâmet eden kişilere Rusya vatandaşlığı verilmesine ilişkin kararı onayladı.

İzmir’de SAT Özel İhtisas Kursu’nda tahrip eğitimi esnasında meydana gelen kazada 1 askerimiz şehit oldu, 1 askerimiz yaralandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore’nin egemenliğini korumak için güvenlik garantisine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da Astana süreci kapsamındaki Suriye konulu görüşmelerin 12. turu başladı. Görüşmede Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetler yer alırken, Türk heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, 2017’de ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Suriye’nin Rakka şehrinde gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, bin 600 sivilin öldüğünü açıkladı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, “Irak’ın Yeniden İmarı İçin Türkiye-Irak İnşaat Forumu” düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Siyasal İslam, Fransız Cumhuriyeti’ni bölmeye yönelik bir tehdit” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’e, Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak için gittiği Çin’in en prestijli eğitim kurumlarından Tsinghua Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Şi Cinping, Rus lideri ‘en yakın dostu’ olarak nitelendirdi.

Libya’da General Hafter’in üç hafta önce başlattığı askeri hamlede başkent Trablus’un merkezini hedef alan mızrak ucu, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birliklerin mukavemetiyle Ayn Zara bölgesinde kırıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’na vekalet eden Patrick Shanahan, hakkında yürütülen bir etik kurul soruşturması sırasında, müfettişlere, F-35 savaş uçağı programının “çuvalladığını” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ‘Putin destekli’ Çeçen Hükümeti Başbakanı Khuchiev’i insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak ABD’yi ziyaret etmesini yasakladı.

Sri Lanka’da, Sağlık Bakanlığı geçen Pazar günü meydana gelen patlamalarda ölenlerin sayısını 100’den fazla azaltarak, “253 dolayında” olduğunu açıkladı. Bakanlık daha önce 359 olarak açıklanan ölü sayısının, bir hesaplama hatası nedeniyle yüksek olduğunu belirtti.

Mısır’da Devlet Başkanı Sisi, üçüncü defa devlet başkanı olma yolunu açan anayasa değişikliğinin yüzde 88.8 oranında kabul edilmesinin ardından ilk icraat olarak ülkede genelinde 3 ay olağanüstü hal etme kararı aldı.

Özbekistan, Türkiye ve Pakistan’ın katılımıyla Forış poligonunda yapılan “Ortaklık Kalkanı-2019” tatbikatı terör örgütlerine karşı mücadele temalı aktif etabıyla sona erdi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, “Türkiye, İsrail’in işgal ettiği topraklarımızdan daha fazla toprağımızı işgal etmiş durumda” diye konuştu.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Rusya’nın Türkiye’yle olan iyi ilişkilerini Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla kullanması umudunu dile getirdi.

Sri Lanka’da Paskalya gününde düzenlenen saldırıların elebaşının Shangri-La otelindeki patlamada öldüğü doğrulandı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “Birleşik Avrupa içinde, uzun zamandır Avrupa Birliği kapısında bekleyen Türkiye’yi değil, kültürü ve tarihi Avrupa’ya daha yakın Rusya’yı görmeyi tercih ederim.” dedi.

Çin’in yeni İpek Yolu projesi “Bir Kuşak, Bir Yol” için, 64 milyar dolar hacminde sözleşme imzalandığı açıklandı. Çin Devlet Başkanı Şi, tüm işbirliklerinde piyasa ekonomisinin prensiplerine uyulacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararını, Obama’nın Türkiye’deki Patriot sistemlerini geri çekmesi sonucu aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’un sonlarına doğru Irak’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Basra Valisi el-İdani, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Basra ziyaretinin dünyaya olumlu bir mesaj verdiğini belirterek ülkesiyle Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, “Bir Kuşak Bir Yol’ projesi, bize göre Çin’in diğer ülkeleri kontrol ettiği bir hakimiyet planı değildir” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, asgari ücreti iki katına çıkardı. Asgari ücret 18 bin Bolivar’dan (3.46 dolar), 40 bin Bolivar’a (7.6 dolar) çıktı.

Endonezya’da yapılan dünyanın en geniş katılımlı tek günlük seçim yarışında, aşırı yorgunluktan ölen sandık görevlilerinin sayısının 272’ye yükseldi. Genel Seçim Komisyonu Sözcüsü Susanto, bin 878 kişinin de aşırı yorgunluktan hastalandığını açıkladı.

Esad rejimi ile Çin arasında yapılan görüşmelerde 49 yıllığına Rusya’ya verilen Tartus Limanı yakınında Çin de bir liman inşa edecek. Çin’in yeni liman inşa etmesiyle limanlar bölgesinin kontrolü Suriye-Rusya ve Çin ortak konsorsiyumunda olacak.

İspanya’da dün yapılan erken genel seçimden birinci parti çıkan ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, koalisyon için açık kapı bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump görüşmesinin ardından ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile ABD Bakan Yardımcısı Vekili ve Suriye Özel Elçisi Rayburn Türkiye’ye geldi.

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

ABD destekli Juan Guaido’nun başlattığı darbe girişiminde Guaido taraftarı askerlerin kollarında mavi bandajlar bulunuyor.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı, Venezuela halkını Başkan Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido “Ülkenin 24 eyaleti de sokağa çıktı, bu geri dönüşü olmayan bir yol. Gelecek bizimdir, halk ve silahlı kuvvetler hükümet gaspını durdurmak için bir aradadır.” dedi.

‘Venezuela’da ordu Maduro’ya karşı girişime başladı’ iddiaları ile ilgili Savunma Bakanı Lopez, “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Herkes komutanların emrindedir” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Juan Guaido’nun “askeri darbe girişiminin” başarısızlıkla sonuçlanacağını ve muhalif liderin kendisine karşı orduyu yanına alamadığını söyledi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, darbeyi kınayarak ‘Devlet Başkanı Maduro’ya destek verdiği için’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şükranlarını sundu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz