Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Haziran 2019)

588

Haziran ayında yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeleri özet ilgiler şeklinde sizler için derledik.

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler ile ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri General Hafter’e bağlı birlikler arasında Trablus’taki çatışmalar bir haftalık aranın ardından tekrar başladı.

ABD’nin “Asya’da artık sessiz kalmayacağız” uyarılarına yanıt veren Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, “ABD ile yapılacak savaş dünya için bir felaket olur” dedi.

Osmanlı kökenli Nayib Bukele, yemin ederek resmen 2019-2024 dönemi için El Salvador Devlet Başkanı oldu.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, “IKBY tek varil petrol (geliri) teslim etmese de bütçede öngörüldüğü gibi (IKBY) memur maaşlarını kesmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Protesto gösterileri sonrası Devlet Başkanı Buteflika’nın istifa ettiği Cezayir’de, 4 Temmuz’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptal edildiği açıklandı.

İran Dini lideri Hamaney’in danışmanı tümgeneral Yahya Rahim Safevi, ABD liderinin ülke ekonomisinin hayrını düşünüyorsa Tahran’a savaş açmaması gerektiğini, Körfez’de atılacak ilk kurşunun petrol fiyatlarını 100 doların üstüne fırlatacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İranlı yetkililerle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

ABD’nin İran’a karşı Ortadoğu’ya sevk ettiği USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçağı, Basra Körfezi’nde tatbikat gerçekleştirdi.

Hindistan Hava Kuvvetlerine ait AN-32 tipi askeri nakliye uçağı, 13 mürettebatıyla Hint hava sahası içinde kayboldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı kabul etti.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından “çok büyük ve adil bir ticaret anlaşması yapacaklarını” söyledi.

Gösterilerde 13 kişinin katledildiği Sudan’da yönetimi elinde bulunduran askeri konsey, sivil yönetime geçilmesi için dokuz ay içinde genel seçime gidileceğini duyurdu.

Kuzey Kore devlet medyası, idam edildiği öne sürülen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok-chol’u bir konserde gösteren fotoğraf yayımladı.

Bulgaristan Rönesansı’nın Alternatifleri Partisi Başkanı Rumen Petrov, Sofya’nın 1.6 milyar dolara F-16 savaş uçakları alacak olması ile ilgili, “Bize dünyanın en pahalı elektrik süpürgesini satmaya çalışan ABD, elini cebimize daldırmak istiyor” dedi.

Huawei, Rusya’daki bir ileri güvenlik teknolojisi şirketi tarafından geliştirilen yüz tanıma sisteminin fikri mülkiyet haklarını satın aldı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin bürokratlarının daha önceki açıklamalarının aksine “Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine karşı olduklarını” söyledi. Bu açıklamadan saatler önce Trump, İngiltere ziyareti dönüşü, Twitter’dan May’e teşekkür etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile telefonla görüştü. İki lider birbirlerinin bayramını tebrik etti. Öte yandan Kral Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin İİT dönem başkanlığı süresince gösterdiği çabalar dolayısıyla teşekkür etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, “(Çin ile) İkili ticarette ruble ve yuan kullanımının daha da yaygınlaştırılması amacıyla hükümetler arası bir anlaşma imzaladık.” dedi.

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, ‘Türkiye’nin hem S-400 hem F-35 alamayacağını, Rus savunma sistemi ile F-35 savaş uçaklarının aynı ordu kontrolünde olmasının kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Yunan Savunma Bakanı Apostolakis, “Türkiye’nin S-400leri alması bölgede hava savunmayı başka bir konsepte taşıyor. Bunun için biz de sistemlerimizi planlayıp programlak zorunda kalacağız. S-400’lere paralel olarak F-35 alımı bölgedeki güç dengesini tamamen değiştirecek” dedi. “ABD’nin sorunu bu sistemlerin NATO sistemleri ile çalışmaması, sizin için değişen nedir?” sorusuna ise Apostolakis şöyle cevap verdi: “Bu sistemlere savunma sistemi diyorlar ama 400 mil menzile sahip bir sistem savunma sistemi olamaz çünkü (bölgede) havada uçan her şeyi vurur.”

Cezayir Geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, “Yeni İpek Yolu” olarak da adlandırılan Çin’in “Kuşak ve Yol” girişimine katılma kararnamesini imzaladı.

ABD merkezli sosyal medya devi Facebook, yeni Huawei telefonlara Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarının yüklenmeyeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki süreç hakkında, “Bölgenin çıkacak olan tüm neması, bu petrol noktasında olabilir başka olabilir, hepsinden Güney Kıbrıs’ın nasıl hakları varsa aynı şekilde uluslararası hukuka göre Kuzey Kıbrıs’taki Türk soydaşlarımızın da hakları var. Bu hakları kimse kusura bakmasın bizle ilgili alakası olmayanlara yedirtmeyiz” dedi.

Microsoft, Çin hükümetinin Uygur Türklerini kontrol etmek için MS Celeb yüz tanıma yazılımını kullanması üzerine veri tabanını internetten kaldırdı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, 22 Şubat’tan bu yana kapalı olan Tachira eyaletindeki Kolombiya sınırının bugünden itibaren açılacağını duyurdu.

Türk ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde ortak askeri tatbikat başlattı. “Sarsılmaz Kardeşlik 2019” ismi verilen tatbikatta 5 bin asker, yaklaşık 200 tank ve zırhlı araç, yaklaşık 180 füze ve top, 21 uçak ve helikopter ile diğer silahlar yer alacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, Doğu Akdeniz’in ülkesi için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek; Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerini eleştirdi, bu faaliyetlerin durdurulmasını istediklerini söyledi.

Daha önce BAE’yi sert bir şekilde eleştiren ve Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi ve muhalefet arasında ara buluculuk yapmak için başkent Hartum’a gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sudanlı siyasi aktörleri dışa bağımlı olmadan tam bağımsız ve özgürce kararlar almaya çağırdı.

GKRY’nin Doğu Akdeniz’de 12’nci parselden doğalgaz çıkarılması için Amerikan Noble Enerji şirketiyle anlaşıp 18 yılda 9,4 milyar dolar gelir sağlama planına Dışişleri Bakanlığından jet hamle geldi. Dışişleri Bakanlığı, Yavuz ve Fatih sondaj gemilerinin KKTC’nin Türkiye Petrollerine 2011 yılında verdiği ruhsat sahalarında sondaj çalışmalarına başlayacağını açıkladı.

Libya’da ‘Türkiye destekli’ Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), emekli General Halife Hafter haricinde “doğu bölgesi” temsilcileriyle doğrudan diyaloğa geçmeye hazır olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Hong Kong’da zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeden endişe duyduğunu bildirdi.

İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid, Wikileaks kurucusu Julian Assange’nin ABD’nin iadesine onay verdiğini duyurdu.

İdlib’de 13 Haziran sabahı üç Türk askerinin yaralandığı hava saldırısı konusunda Rusya Savunma Bakanlığı, ‘söz konusu hava saldırısının El Nusra’yı hedeflediğini, Türkiye’nin isteği ve Türkiye’nin verdiği koordinatlarla düzenlendiğini’ açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı, Orta Amerika ülkelerinden Guatemala ve Belize’nin sınır anlaşmazlıkları nedeniyle kendilerine başvuru yaptığını açıkladı. Guatemala ile Belize’nin resmi bir sınırı yok, iki ülke birbirinden ‘bitişik bölge’ adıyla ayrılmakta.

ABD Savunma Bakanı Vekili Partick Shanahan, yarın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizi konusunda bir görüşme yapacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye S400 savunma sistemlerini alacaktır demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik.” dedi.

Yunanistan, Türkiye’den Yunan adalarına gerçekleştirilen turlar çerçevesinde turistik amaçlı sınırlı sayıda yolcu taşıyan gemi ve yatlara 5 bin euro tutarında para cezası kesti. Gerekçe: “Yunan adalarının reklamı yapılarak, yolcu taşımak. Ticari faaliyette bulunmak.”

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Hakkari’den Iğdır’a kadar olan 200 kilometrelik sınır hattında yapımı devam eden güvenlik duvarının yüzde 75’inin tamamlandığını açıkladı.

ABD’li üst düzey yetkili, tıpkı Türkiye gibi Hindistan’ı da tehdit ederek, Hintli gazetecilere, “NATO müttefikimiz Türkiye ile yaşadığımız çok ciddi tartışmaya bakın. Aynı endişeler Hindistan’ın S-400’leri satın alması halinde de geçerli olacaktır.” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Doğu Akdeniz’deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, ‘Bu bizim egemenlik alanımızdır’ diyen bir Rum tarafıyla karşılaşıyoruz.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, ay sonundaki G20 zirvesinde Çin Lideri Şi Cinping ile bir araya gelmemeleri halinde Çin’e daha fazla gümrük vergisi getireceğini söyledi.

İzlandalı mevkidaşı ile konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, milli futbolcularımızın havaalanında bekletilmesiyle ilgili, “Önceden iki kez haber verilmesine rağmen yapılan muamele kabul edilemez” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi tarafından oylanan tasarıda Türkiye’ye S-400 alma kararının iptali için çağrı yapıldı. Oy birliğiyle alınan kararda, Türkiye’nin S-400 ve F-35’leri birlikte alamayacağı ve birini tercih etmesi gerektiği belirtildi.

Rusya ve Suriye kurumlararası koordinasyon merkezleri, şu an itibarıyla dünyadaki yaklaşık 1.8 milyon Suriyeli sığınmacının evlerine döndüklerini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, Türk pilotların ABD’deki F-35 avcı uçağı eğitiminin sonlandırıldığını söyledi. Andrews, Reuters’a verdiği demeçte, “Bakanlık, Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, ‘İsrail karşıtı’ İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’e karşı harekete geçmek için seçimleri beklemeyeceği konusunda Yahudi liderlere söz verdiği ileri sürüldü. [WP]

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras resmen istifa etti. Cumhurbaşkanı Prokopis, erken seçim yapılana kadar Çipras’ın geçici Başbakanlık yapmasına karar verdi. Çipras, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisi Syriza seçimleri kaybedince erken seçim kararı almıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce alınan erken seçim kararını uygulamaması nedeniyle görevden aldığı Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, “Son günlerde yapılan tüm pislik, şantaj ve baskılara rağmen istifa etmeyeceğim.” dedi.

Mali’nin Dogon köyüne yapılan saldırıda 100’ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ajanslara bilgi veren güvenlik kaynakları “Dogon köyü neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı” şeklinde yorum yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde Mesut Barzani’nin ardından başkanlığa seçilen Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı.

A Milli Takım’ın İzlanda Havalimanı’nda saatlerce bekletilmesi ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Milli Takımımızın İzlanda Havalimanı’nda maruz kaldığı muamele kabul edilemez. Gereğini yapacağımızdan milletimizin şüphesi olmasın” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kanada’daki tüm konsolosluklarını kapatma kararı aldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Venezuela’nın başkenti Karakas’taki Büyükelçiliğini geçici olarak kapattığını açıklamıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Gelecekte İran’la imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmada bölge ülkeleri de taraf olmalıdır.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Suriyeli kardeşlerimize biz ev sahipliği yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bana 6 ay süre verin, bunu tüm İstanbul’a söylüyorum. 6 ay sonra buradaki düzenin yüzde 100’e yakın bir oranda herkes tarafından sağlandığını herkes görecektir” dedi.

Moldova’da koalisyon hükümetinin parlamentoda yemin ederek göreve başlamasının ardından Anayasa Mahkemesi hükümetin “yasal” olmadığını açıkladı. Mahkeme, daha önce mevcut Cumhurbaşkanı İgor Dodon’u görevden almıştı. Ülkede 6 Eylül’de erken seçim gerçekleşecek.

Birleşmiş Milletler (BM), dün mahkeme salonunda hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ölümünün araştırılmasını istedi.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdülmehdi’nin kabinesini 10 günde tamamlamasını istedi, aksi halde hükümetten desteğini çekeceğini bildirdi.

ABD Başkanı Trump, Eylül 2001’de ABD’de düzenlenen terör saldırılarının ardından kimin olduğunu bildiği mesajını vererek, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi binasını “Irak’ın yıkmadığını” söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz sondaj gemisini perşembe günü uğurlayacaklarını belirterek, geminin temmuz başında KKTC’den alınan ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlayacağını söyledi.

Eski Mısır Devlet Başkanı Mursi’nin cenazesi, yoğun güvenlik önlemleri altında ailesi ve avukatlarının eşliğinde sabah saatlerinde sessizce defnedildi.

Suudi Arabistan, Mısır’ın seçilmiş ilk Devlet Başkanı Mursi’nin ölümünün hemen ardından “Müslüman Kardeşler terörün kaynağıdır” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye ve İran’ı Ortadoğu’da genişleme politikası izlemekle suçladı ve Türkiye’nin neo-Osmanlıcılık kisvesi altında ‘Siyasal İslam’ı teşvik ettiğini söyledi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Amacımız İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanmaya devam edilmesini sağlamak.” dedi.

KKTC’nin yeni Başbakanı Ersin Tatar, AB çatısı altında iki devletin görüşülebileceğinin ilk kez hükümet programına yazıldığını belirterek, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin en yetkili ağızları da bundan söz ediyor. Federasyon görüşmelerinin hiçbir anlamı yok.’ dedi.

Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkenin markasını oluşturan unsurların sadece tarım, madenler ve metalürji ile sınırlı olmayıp, bu unsurlardan bir tanesinin de ‘başta kadınlar olmak üzere çok güzel insanlar’ olduğunu ifade etti.

Mısır’ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Hong Kong Özel İdari Bölge Başyöneticisi Carrie Lam, sokak protestolarına yol açan zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme süreciyle ilgili Hong Kong halkından özür diledi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Dışişleri ve Savunma Bakanı ile birlikte Genelkurmay Başkanı’nın da katılsa Savunma Toplantısı’nda, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın alanında doğal gaz aradığı teyit edilirse AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulamasını isteyeceklerini söyledi.

Dünyanın en pahalı savunma sanayi projesi olan 5. nesil savaş uçağı F-35’in motorlar, aydınlatma, yakıt ve navigasyon sistemlerini kontrol eden devre kartlarının Çin’in Exception PCB şirketi tarafından üretildiğinin ortaya çıktı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde “Ramat Trump” isimli Yahudi yerleşim biriminin temelini attı.

ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Greenblatt, “Yüzyılın Anlaşması” olarak nitelenen Orta Doğu barış planı açıklanmasının, İsrail seçimleri nedeniyle kasım ayına ertelenebileceğini belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), MQ-9 Reaper tipi insansız hava araçlarının (İHA) 6 Haziran’da Yemen üzerinde Husiler tarafından düşürüldüğünü, diğer bir MQ-9’a ise 13 Haziran’da Umman Körfezi’nde atış yapıldığını açıkladı.(DB)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının arkasında olduğu konusunda şüphe bulunmadığını ancak ABD’nin İran’la savaş istemediğini belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de gözlem noktalarını taciz eden rejim güçlerinin ilk kez vurulduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Petrol aramaya devam edeceğiz. Biz bize ayrılmış yerlerde petrol aramaya devam ediyoruz, edeceğiz. 4 tane kendimize ait sondaj gemimiz var. Birileri kaşını gözünü oynatırsa biz de uçaklarımız, gemilerimizle o fırkateynlerin yanında yerimizi alıyoruz.

Sırbistan’ın Pancevo şehrinde Sırbistan, Rusya ve Belarus askerlerinin katılımıyla “Slav Kardeşliği 2019” tatbikatının başladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Doğu Akdeniz’de söz söyleme hakkı olanlar konuşabilir. Fransa’nın Doğu Akdeniz’de söz söyleme hakkı nereden çıktı? Macron kendine göre gelin güvey oluyor. ” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’ler ile ilgili (ABD’ye karşı), “Her zaman söylüyorum. Burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. Burada tükürdüğümüzü yalarsak devlet terbiyemize uymaz” dedi.

Kıbrıs adasında KKTC ile GKRY arasında ilk kez resmi olarak karşılıklı suçlu iade takası yapıldı.

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, Rusya’nın S-400 satışı ile Türkiye-ABD ilişkilerini çatlatmaya çalıştığını öne sürerek “Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

ABD Başkanı Trump, İngiltere ziyareti sırasında Kraliçe II. Elizabeth’in kendisiyle çok eğlendiğini ve yardımcılarının Kraliçeyi 25 yıldır ilk defa bu kadar eğlendiğini gördüklerini söyledi.

Rusya ve AB’nin ortak bir şekilde karşısında durduğu Demokrat Parti lideri oligark Vladimir Plakhotnyuk’un da ülkeyi terkettiği doğrulandı. Plakhotnyuk o kadar zengin ki “ülkenin sahibi” olarak görülüyor ve tüm devlet kademelerinde istediği gibi söz sahibi olabiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’de terörle mücadele de dahil olmak üzere bölgenin istikrara kavuşturulması konusunda yapılanların Rusya, İran ve Türkiye’nin ortak başarısı olduğunu bildirdi.

İsrail Güvenlik Kabinesi Üyesi ve Çevre Bakanı Zeev Elkin, “ABD ve NATO, gelişmiş silahlara sahip olmaya çalışan Türkiye’ye gözleri kapalı bir şekilde güvenmemelidir.” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in görevi bırakmasının ardından başbakanlığın en güçlü adaylarından Dışişleri Eski Bakanı Boris Johnson, 31 Ekim 2019 tarihine kadar ülkesinin AB’den ayrılığını (Brexit) gerçekleştireceğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, “Umman Körfezi’nde 2 tankere yönelik saldırıyı İran Devrim Muhafızları’nın gerçekleştirdiği neredeyse kesin.” dedi.

Hiper enflasyondan ötürü artık nakit taşımanın neredeyse imkansız hale geldiği Venezuela’da 10 bin, 20 bin ve 50 binlik yeni “egemen bolivar” banknotları piyasaya sürülmeye başlandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Umman Körfezi’nde seyir halindeki ham petrol yüklü iki büyük tankere yapılan saldırıyı kınadığını belirterek, “Eğer ortada dünyanın bedelini ödemeyeceği bir şey varsa o da Körfez bölgesindeki büyük bir çatışmadır.” dedi.
___________________________

Amerika’nın İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Tahran’ın müzakere için tüm arabuluculuk önerilerini reddettiğini belirterek İran’a daha fazla yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Etiyopya’da Amhara eyaletindeki başarısız darbe girişimi sırasında öldürülen eyalet başkanı ve danışmanının ardından Genelkurmay Başkanı General Seare Mekonnen’in de (korumaları tarafından) öldürüldüğü duyuruldu.

Türkiye, 5 ülke ile katılımcısı olduğu (nakliye uçağı) A400M Projesi kapsamında 8’inci uçağını teslim aldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ‘Almanya’nın bir aşırı sağcı terör sorunu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini’ söyledi.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Irak ve Türkiye ilişkileri bağlamında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Sri Lanka’da 21 Nisan’da Paskalya gününde yaşanan terör saldırılarının ardından iki aylığına ilan edilen olağanüstü hal bir ay daha uzatıldı.

İran Savunma Bakanlığı Uzay Kurumu çalışanı bir İran vatandaşı, CIA için casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile savaş istemediğini fakat olası bir savaşta İran’ın “yok olmayla karşı karşıya kalacağını” söyledi.

Sisi yönetiminin, Mursi’nin toprağa verildiği mezarlıktan sadece İsrail televizyonunun görüntülemesine izin verdiğini biliyor muydunuz?

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, INSTEX’in kullanılmazsa Moskova’nın Tahran’a yardım edeceğini söyledi. INSTEX: Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran yaptırımlarına karşı koymak için kurduğu mekanizma.

AB Komisyonu Sözcüsü Juncker, “Kıbrıs (GKRY) ile tam dayanışma halindeyiz. Türkiye’nin Kıbrıs’a ait sularda yaptığı şey, tamamen kabul edilemezdir. Komisyon, bu çatışma söz konusu olduğunda, gerekli (hafif olmayan) tedbirleri almak için yetkilendirilmişti.” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinde ısrarcı olmasının Avrupa’dan gelecek sonuçları olacağını söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, ABD’ye ait insansız hava aracına eşlik eden ve içinde 35 kişinin bulunduğu bir keşif ve saldırı uçağını da tespit ettiklerini ancak vurmaktan kaçındıklarını söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay:, “KKTC hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Maraş’ı birine verme ya da BM kontrolünde açma kararı da almadı. Aldığımız karar bu aşamada kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır.” dedi.

İsrail son yılların en büyük askeri tatbikatında ilk kez F-35’leri kullandı. Ülkenin kuzeyindeki dört günlük tatbikatın “S-300, S-400 gibi gelişmiş Rus teknolojilerine sahip” düşmanlara karşı tasarlandığı belirtiliyor.

Brüksel’de toplanan 28 Avrupa Birliği ülkesinin devlet ve hükümet başkanları GKRY ve Yunanistan’ın baskıları sonucu Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını bir kez daha kınadı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yeni Başkanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere İstanbul’a geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Türkiye’nin Suriye’deki askerlerini çekmemesi ve ülkenin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tanımaması halinde ‘Türk güçlerini İsrail güçleri gibi işgalci kabul edeceklerini’ bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk ve Yunan heyetleri arasında teknik düzeydeki görüşmelerin ikincisinin tamamlandığını bildirdi: “İki ülke arasında uygulanabilecek Güven Artırıcı Önlemler ve Ege Denizi’nde iş birliğini artırmaya yönelik alınabilecek tedbirler görüşüldü.”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’de özel güvenlik şirketlerinin faaliyette bulunduğunu ve Rus firması olan özel güvenlik şirketlerinin Rusya Devleti ile hiçbir bağının bulunmadığını söyledi.

Yavuz sondaj gemisi, Güney Kıbrıs’ın hak iddia ettiği Kuzey Kıbrıs’ın MEB alanında keşif yapmak Kocaeli’nden yola çıktı. Yavuz’a Deniz Kuvvetlerimize ait TCG FATİH Fırkateyni refakat ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 konusunun Rusya ve Türkiye için bitmiş bir konu olduğunu ve bu alım konusunda ABD’nin Türkiye’ye yaptırım getirebileceğine hiç ihtimal vermediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, “Ben Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayım. Bağımsız bir Kürt devleti kurulmasının bölgedeki barışa hizmet edeceğini düşünmüyorum.” dedi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Doğu Akdeniz’deki tüm gelişmelere rağmen Türkiye ile iletişim kanallarını açık tuttuklarını ve gerekli gördüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aramaktan çekinmeyeceğini söyledi.

KKTC Başbakanı Tatar, “Maraş bizim topraklarımız içindedir ve orayı koruyan da bizim ordumuzdur. Türkiye’nin bilgisiyle bu yola (tekrar açılması) girilmiştir.” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, İdlib bölgesinde silahsızlandırılmış tampon bölgenin oluşturulmasını öngören Soçi Mutabakatı’nın Türkiye tarafından uygulanmadığını ama halen yürürlükte olduğunu iddia etti.

Silahlı Çatışma Yer ve Olay Veri Projesi tarafından yayınlanan rapora göre, Yemen’deki iç savaşta 2015 yılından bu yana 91 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, “Avrupa ile görüşmeler sonuçsuz kalırsa Rusya ve Çin’le işlem hacmimizi geliştiririz, bunu taraflarla müzakere ediyoruz” dedi.

İngiltere’de eski Dışişleri Bakanı ve Muhafazakar parti genel başkan adayı Boris Johnson, Müslüman kadınları hedef alan açıklamalarından üzüntü duyduğunu söyledi. Boris Johnson çarşaflı kadınları posta kutusuna benzetmişti.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporda, “Kaşıkçı, uluslararası hukuka göre Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu, kasten ve tasarlayarak gerçekleşen bir yargısız infazın kurbanı oldu.” ifadeleri yer aldı.

KKTC Başbakanı Tatar, “Türk Silahlı Kuvvetleri ile KKTC askeri güçleri birlikte çalışmalar yapmaktadır. Yapılan tatbikatlar bunun önemli mesajlarıdır. Kimse çıkıp da bir şey diyemez, garantör ülkemiz Türkiye’nin attığı adımlara.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, ‘Kapalı Maraş’ın açılması kararı aldı. Kapalı Maraş, geçmişte dünyanın en pahalı turizm bölgeleri arasında yer alıyordu. 1974’te Türk ordusu bölgeyi çetelerden temizlemesine rağmen BM arada set olmuştu.

ABD Senatosu, Trump’ın Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği (PKK/PYD’nin korunması gerektiğini söyleyen) David Satterfield’a onay verdi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, İran ve ABD arasında artan gerilimi gerekçe göstererek Yemen’in güneyindeki Aden sahilindeki askerlerini geri çektiği iddia edildi. BAE Yemen’de bazı askeri hareketliliklerin olduğunu ancak bunların asker geri çekme ile ilgili olmadığını bildirdi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte rakip siyasetçilerin, görevden azledilmesi yönünde girişimde bulunmaları halinde cezaevine gönderilecekleri tehdidinde bulundu.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (NISS) Başkanı General Adem Muhammed’i ülkenin yeni Genelkurmay Başkanı olarak atadı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığının Katar’daki El-Udeyd Hava Üssü’ne F-22 Raptor tipi savaş uçaklarını konuşlandırdığı açıklandı. Yaklaşık 13 bin Amerikan askerinin bulunduğu üs, Amerikan ordusunun Suriye ve Irak’taki IŞİD’e karşı operasyonlarında kullanılıyor.

Daha fazla İsrail’e ait F-35 uçaklarının Irak ve Suriye’de hava operasyonlarına katıldıklarını duyuran İngiltere, “İsrail Hava Kuvvetlerine ait F-35 uçakları da Doğu Akdeniz, Suriye ve Irak hava sahası üzerinde bizimle birlikte devriye uçuşları gerçekleştirecek.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya ile ilgili, “Bana bu yönde ulaşan bir bilgi yok. Yani Hafter tarafından böyle bir talimat varsa inceletiriz. Zaten bu konularla ilgili gerekli tedbirlerimiz alındı. Bundan sonra da gerekirse farklı tedbirleri alırız” dedi.

Afganistan’ın kuzeyindeki Baglan vilayetinin Nahreyin ilçesindeki bir korucu karakoluna düzenlenen saldırıda 25 korucu öldü.

Trump, “Obama adil davranmadı, Erdoğan’ın suçu yok” ifadesini kullanırken, “Türkiye’yi seviyorum, evet ülkemi de seviyorum ama Türkiye’ye (F-35 ve S-400 konularında) haksızlık edildi” dedi.

Libya’da ‘Türkiye destekli’ UMH’nin stratejik Giryan şehrini Hafter güçlerinden geri almasının ardından Hafter ordusunun sözcüsü Ahmed el Mismari, Türkiye’nin doğrudan UMH’ye kara, hava ve denizden destek verdiğini ve Türk gemilerinin doğrudan hedef olacağını söyledi. ‘Türkiye destekli’ UMH, Akdeniz’deki doğal kaynaklarda söz sahibi olan Libya’da büyük başarılar sağlayarak Hafter güçlerini püskürttü. Büyük yenilgilerden Türkiye ve Katar’ı suçlayan Hafter güçleri, ülkedeki Türk vatandaşlarının tutuklanması talimatı verildiğini açıkladı.

Ankara’daki Rusya Büyükelçiliği’nin basın ataşesi İrina Kasimova, dün gece Türk üssüne yapılan rejim saldırısı ile ilgili “Yorumumuz yok” dedi.

Almanya’nın yeni Adalet Bakanı Christine Lambrecht ülkede 2000-2007 yıllarında sekizi Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetlerin tam olarak aydınlığa kavuşmadığını söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, S-400’lerin Hindistan’ın ulusal çıkarı olduğunu ifade etti.

İdlib’de yer alan 10 nolu gözlem noktasına Esad rejiminin yaptığı saldırıda bir askerimiz şehit oldu, 3 askerimiz yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı, Türk ateş gücünün rejim bölgelerini bombaladığını bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, kapalı Maraş konusunda hükümetin yalnızca envanter çalışması yapma kararı aldığını söyledi ve ekledi: “Bu konu mutlaka Birleşmiş Milletler ile işbirliği içinde ele alınmalıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sinop nükleer enerji santrali projesinin maliyet ve takvim uyuşmazlığı nedeniyle durduğunu açıkladı.

İdlib’de Türk noktalarına yapılan saldırıları bir yenisi daha eklendi. Bugün Esad güçleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’deki 10 No’lu gözlem noktasını hedef aldı.

Kırgızistan Meclisi, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan ve 2011-2017 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapan Almazbek Atambayev’in dokunulmazlığını kaldırdı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “AB üyeliği olabilir ama günün sonunda Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü ve Kıbrıs Türk halkıyla bağlarının güçlenerek devam etmesi çok önemlidir. Bizi Türkiye’den kimse koparamaz.” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin’deki bir törende yine titreme nöbeti geçirdi. Merkel 18 Haziran’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin yanında da titreme nöbeti geçirmişti.

Venezuela hükümeti, Cumhurbaşkanı Maduro’ya suikast ve ülkeye yeni bir darbe girişiminin engellendiği açıkladı. Maduro, konuyla ilgili ülkesinde önlenen son darbe girişiminin arkasındaki grubun yakalandığını, grubun finansörünün ABD ve Kolombiya olduğunu söyledi.

ABD Senatosu, ülkenin Meksika sınırındaki güvenliğin sağlanması ve orada bekleyen binlerce mülteciye yardım edilmesini öngören 4,5 milyar dolarlık acil yardım paketini onayladı.

Daha önce İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ağırlayan Umman’da hükümet, Filistin’de büyükelçilik açma kararı aldı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, yarın nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarına verilen sürenin dolmasının ardından zenginleştirilmiş uranyum miktarını artıracaklarını duyurdu. ABD’li yetkililer, miktarın arttırılması halinde müdahale edileceğini bildirmişti.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri seçildi.

Libya’da ‘Türkiye’nin desteklediği’ Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı güçler, Halife Hafter birliklerinin Trablus saldırısında ikmal noktası olarak kullandıkları Giryan kentini ele geçirdi.

Kayseri’de düzenlenen operasyonda yakalanan IŞİD’in Irak/Musul/Muhallebiye şehri sözde emiri çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

BAE Dışişleri Bakanı el-Nahyan, İran’ın suçlandığı Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak ‘net, bilimsel ve ikna edici’ bir kanıtın bulunmaması nedeniyle hiçbir ülkenin suçlanamayacağını söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın Başdanışmanı Kushner, İsrail’in eylül ayında yapılması planlanan seçimleri iptal etmesi durumunda “Yüzyılın Anlaşması” planının sonbahardan önce açıklanabileceğini söyledi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile NATO Karargâhında bir araya geldi.

Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde PKK’lı teröristlerle çıkan Uzman Onbaşı Mikail Candan şehit oldu, 5 askerimiz yaralandı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Richard Sezibera, sömürgeci güçlerin Ruanda’nın birlik ve bütünlüğüne kastettiğini belirterek, “Sömürgeci güçler, bizi bir arada tutan tarihi yapıyı yok ettiler, tarihimizi çöpe attılar” dedi.

Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, “Yüzyılın Anlaşması”nı, Arapların paralarıyla bölgeye verilen bir rüşvet olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına 10 milyon dolar aktaracağını duyurdu.

ABD’nin NATO Elçisi Kay Bailey Hutchison, aylardır ABD’li yetkililerin söylediği gibi Türkiye’nin S-400’ü alması halinde F-35’leri kaybedeceğini ifade etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 2014 yılında Kırım’ın Rusya’yla yeniden bağlanması sonrası katılım ve oy hakkını askıya aldığı Rusya’ya haklarını iade etti. Ukrayna heyeti, kararı protesto için AKPM’yi terk etti.

ABD Başkanı Trump’ın Japonya’da 28-29 Haziran’da yapılacak G-20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşme gerçekleştireceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen’deki Husiler’in Suudi Arabistan’daki Abha Havalimanı’na saldırısını kınayarak, “Husilere, İran adına yaptıkları provokatif saldırıları durdurmaları çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, ülkesinin ne ABD, ne de İran’ın savaş istediğine inanmadığını söyleyese de, söz konusu bir savaş durumunda ABD’nin askeri destek talebini kabul edeceğini açıkladı.

Etiyopya’nın Amhara Eyaleti’nde cumartesi akşamı yapılan darbe girişiminin lideri olduğu iddia edilen General Asamnew Tsige’nin vurularak öldürüldüğü açıklandı.

ABD Başkanı Trump, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i hedef alan bir dizi yaptırımları öngören kararname yayınladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Türkiye Cumhuriyeti Amerika ya da herhangi bir ülkenin al dediği zaman bir ürünü alacak ya da alma dediği zaman almayacağı bir ülke değil artık. Amerika’dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400’ü aldık” dedi.

ABD’nin, dini lideri Hamaney’i de kapsayan yeni yaptırımları devreye sokmasına yanıt veren Tahran, diplomasi yolunun ‘kalıcı’ olarak kapandığını söyledi. John Bolton, “Washington müzakerelere açık, İran’ın tek yapması gereken o açık kapıdan girmek” mesajını verdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, 5 Çinli teknoloji firmasını kara listeye alarak, firmaların ABD yapımı çip ve bileşenlerini satın almasına engel koydu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz