Öldürülen ‘İki Görüntülü’ IŞİD Lideri Bağdadi’nin Hayatı

3783

ABD’nin İdlib’e gece saatlerinde düzenlediği operasyon sonucu IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi, üç çocuğu ile birlikte öldürüldü. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamasına göre Bağdadi kendisini operasyon sırasında intihar yeleğiyle patlatarak öldürdü. Operasyonda ABD tarafından kimsenin hayatını kaybetmediğini sadece bir köpeklerinin yaralandığının ‘üzerine basa basa’ ifade eden Trump, Rusya, Suriye, Türkiye ve Irak’a ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.

Suriye, Irak, Yemen, Libya, Nijerya, Somali ve Afganistan’da fiili olarak savaşçılarıyla mücadele eden ve Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen terör eylemlerinin emrini veren Bağdadi kimdir?

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 1971 yılında doğan Bağdadi, doktora yaparak Bağdat Üniversite’sinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Amerikan işgaline karşı direniş gösterdiği iddiasıyla tutuklanarak 2004 yılında Felluce’de bir eve yapılan baskında tutuklandı ve Irak’ın güneyindeki Bucca Kampı‘na gönderildi.

Amerikan kuvvetleri tarafından yönetilen Kuveyt sınırındaki Camp Bucca Hapishanesi’nde, Bağdadi ile birlikte mahkum olarak kalan, hapisten çıktıktan sonra üst düzey IŞİD komutanı olan 9 kişi da burada hapis yatmıştı.

El Kaide’nin Irak yapılanmasında öncü rol oynayan ve 2010’da “Irak İslam Devleti” adı altında örgütü kuran ve daha sonra lideri olan Bağdadi, Suriye’deki iç karışıklıktan faydalanmak için “Irak İslam Devleti”nin Suriye yapılanmasının kurulması talimatını verdi.

Suriye’de kurulan örgütün adı Nusra Cephesi olurken, örgütün liderinin (şu an HTŞ’nin lideri olan) Muhammed Colani olduğu duyuruldu.

Bağdadi ile Colani arasında anlaşmazlık çıktı. İddiaya göre Colani, Esad rejimiyle mücadele eden muhaliflere destek vermek isterken, Bağdadi örgütün doğrudan ‘kimsenin gözünün yaşına bakmadan’ devlet kurması gerektiğine inanıyordu.

Anlaşmazlıkların ardından IŞİD, Nusra Cephesi’nin “Irak İslam Devleti”ne katıldığını ve yeni örgütün adının “Irak Şam İslam Devleti” (IŞİD) olduğunu ilan etti. Bu örgütün Suriye ve Irak’taki yapılanmasının tek çatı altına girmesi anlamına geliyordu.

Suriye’de birçok bölgede kontrolü sağlayan Bağdadi hedefine Irak’a yöneltmişti ki Şubat 2014’te El Kaide lideri Zevahiri IŞİD’i El Kaide’den çıkardı ve Nusra Cephesi’nin IŞİD’den bağımsız hareket edeceğini duyurdu.

Bağdadi, Haziran 2014’te Irak’ın en büyük ikinci vilayeti Musul’u işgal edince “halifelik” ilan etti. ‘Halife’ ve örgüt lideri olarak Musul’da fetva verirken görüntüsü paylaşıldı.

Musul’un kontrol edilmesinin ardından örgütün adını “İslam Devleti” olarak değiştiren Bağdadi, ‘başkenti’ Suriye’deki Rakka şehri olarak belirledi.

3 yıl boyunca birçok ülkeden IŞİD’e katılanlar oldu. Örgüt mensupları Türkiye dahil birçok ülkede terör eylemi gerçekleştirdi. 2017’de hem Rakka’yı hem de Musul’u kaybeden örgüt, çöl bölgelerinde ve hücrelere çekilerek çatışmayı sürdürdü.

Beş yılın ardından ilk kez Nisan 2019’da, dünyadaki militanlarına direniş çağrısı yaptığı, “Türkiye Vilayeti” adlı bir dosyayı incelerken ki görüntüsü paylaşıldı.

27 Ekim 2019’da İdlib’in Barisha bölgesinde Amerikan askerlerinin operasyonunda öldürüldü.

[irp posts=”13315″ name=”5 Bölüm: IŞİD Hakkında En Geniş Bilgi Arşivi”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz