Kıran Operasyonlarının Amacı ve Yapıldığı Bölgeler

555

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ekim ayının başında yaptığı açıklamaya göre yurt içindeki terörist sayısı 500’e düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt dışında sürdürdüğü operasyonlarla birlikte yurt içinde PKK’nın kış üslenmesini engellemek ve kırsal alanda barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla ‘Kıran Operasyonu’nu başlattı.

17 Ağustos’tan bu yana 6 ayrı bölgede devam eden Kıran operasyonlarında 116 terörist etkisiz hale getirildi, 19 iş birlikçi yakalandı.

Kıran Operasyonlarının yapıldığı şehirler.

195 mağaranın imha edildiği, Kıran 1-2-3-4-5-6 diye adlandırılan operasyonların saha haritaları, personel sayısı ve sonuçları şöyle:

Kıran-1 Operasyonu (17 Ağustos)

14 tabur (129 tim / 2300 komando)  ile düzenlenen operasyon kapsamında Hakkari, Şırnak ve Van üçgeninde İncebel Dağı ve çevresindeki alanda yayla ve meralardaki sığınaklar imha edildi. 39 terörist etkisiz hale getirilirken 2 terörist yakalandı.

Kıran-1 Operasyonu haritası

Kıran-2 Operasyonu (27 Ağustos)

Özel harekat polisleri, komandolar ve koruculardan oluşan 117 tim ile Bagok, Mava alanları ile Cehennem Deresi merkez olmak üzere Mardin, Şırnak ve Batman kırsalında başlayan operasyonu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş yönetti. Orgeneral Çetin operasyona başlarken yaptığı açıklamada yurt içinde şu anda yaklaşık 600’ün altında terörist olduğunu ve bunların da eylem yapamaz hale geldiğini belirtti.

14 teröristin etkisiz hale getirildiği, iki teröristin de teslim olduğu operasyonda 2 iş birlikçi yakalandı.

Kıran-2 Operasyonu haritası

Kıran-3 Operasyonu (21 Eylül)

Siirt ve Şırnak ara hattında 7 komando taburu, 16 polis özel harekat ve 25 GK timi ile Herekol ve Bestler Dereler bölgesi merkez olmak üzere Şırnak ve Siirt illerinde başlayan Kıran-3 Operasyonu’nda gri kategoride aranan “Koçer” kod adlı Orhan İnce ve Canda Kıçi kod adlı Kader Malgoz dahil 41 terörist etkisiz hale getirildi. Kırsalda PKK ile iş birliği içerisinde olan 5 kişi yakalandı.

Kıran-3 Operasyonu haritası

Kıran-4 Operasyonu (24 Eylül)

İlk üç operasyon Güneydoğu ve çevre illerde düzenlenirken Kıran-4 operasyonu, Kıran-3 operasyonu devam ederken 1125 komando ile Çemçe-Madur bölgesi merkezinde Kars-Ağrı-Iğdır illerinde başlatıldı. 18 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda 66 mağara imha edildi.

Kıran-4 Operasyonu haritası

Kıran-5 Operasyonu (8 Kasım)

179 timin Diyarbakır, Bingöl ve Muş çevresinde başlattığı, biri 5 katlı 20 sığınakın tespit edildiği operasyonda 1 ton 615 kilogram esrar bulundu. Diyarbakır ve Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’nca 2625 personel tarafından yürütülen operasyonu Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu yönetiyor.

Kıran-5 Operasyonu haritası

Kıran-6 Operasyonu (13 Kasım)

Merkez alan Faraşin bölgesi olmak üzere Van, Hakkari ve Şırnak kırsalında jandarma, polis ve güvenlik korucularından oluşan 2 bin 360 güvenlik gücü 157 tim şeklinde Kıran-6 Operasyonu’nu başlattı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz