Çarlık Rusya’yı Bitiren Mektup: Grigori Rasputin

3066

Çariçe Aleksandra, Rasputin’in yazdığı aşağıdaki satırları okurken belki de bu satırların gerçekleşeceğine ihtimal vermiyordu fakat bu mektuptaki satırlar zamanla birer birer gerçekleşecekti. Mektuptan 23 gün sonra Rasputin, Çar II.Nikolay’ın akrabaları tarafından öldürüldü ve gelişen olaylar Çarlık Rusya’sını Ekim Devrimi’ne kadar götürdü. Peki kimdir bu Grigori Rasputin?

“1 Ocak’tan önce öldürüleceğim, eğer soylular tarafından öldürülürsem, soyluların tümü Rusya’dan ayrılacak, Rusya’da kardeş kardeşi öldürecek ve 25 yıl içinde Rusya’da bir tek bile soylu kalmayacak. Ulu Çar! Eğer ölümümde sizin de parmağınız varsa, ailenizden hiç kimse, çocuklarınız dahil iki yıldan fazla yaşamayacak ve Rus halkı tarafından öldürülecektir”

Rasputin, 21 Ocak 1869 tarihinde Rusya’nın Sibirya bölgesinde köylü bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi hakkında çok fazla bir şey bilinmiyor fakat ailenin 8 çocuğundan 7’sinin henüz bebekken ya da çocukken öldüğü belirtiliyor.

Rasputin’in çocukluğu tam bir muamma. Bu konuyla ilgili olarak sadece, köyde istenmeyen şeytani görünümlü bir çocuk olduğunu ve hasta atlara dokunarak onları iyileştirebildiğini biliyoruz. Rasputin, yetişkinlik dönemine kadar hiçbir eğitim almadı ve okuma yazma bilmiyordu.

Rasputin üç çocuğuyla birlikte.

Rasputin’in şöhreti arttıkça gençliğinde dine inanmadığı ve komşularına karşı yalancı şahitlik yaptığı söylentisi yayıldı fakat bunları destekleyen hiçbir kanıt yok. 19 yaşındayken Proskovia Fyodorovna ile evlendi ve çiftin üç çocuğu oldu fakat ikisi doğumdan kısa bir süre sonra öldü. 28 yaşındayken ailesini bırakıp manevi bir hac yolculuğuna çıkmaya karar verdi fakat at hırsızlığı gibi bazı suçlardan kaçtığını da söyleyenler var. Bu yolculuktan döndükten sonra uzun bir süre ellerini bile yıkamadı ve yıkanmadı.Yediği yiyecekler sakalında çürüyor ve iç çamaşırını uzun bir süre değiştirmemekle övünüyordu. İnsanlar bu konuda ondan çok şikayetçi olmaya başlamıştı.

Babasının evinde yaşıyordu ve oraya bir şapel inşa etti. Bu şapelde gizli toplantılar düzenliyordu. Bu toplantılardan sonra onun dini bir tarikat olan Khlysty Tarikatı’na katıldığı dedikodusu yayılmaya başladı. Bu tarikatın üyeleri kendilerini kırbaçlıyor ve cinsellik içeren partiler düzenliyordu.

Söylentilere rağmen Rasputin’in itibarı gittikçe artıyordu. Yolculuğu sırasında, onu akıllı ve kutsal bir adam olarak gören birçok aristokrat ve vatandaşla tanıştı. Kazan şehrindeki kilise yetkilileri arasında güçlü bir üne kavuştu ve ona Petersburg’a gitmesini önerdiler. Rasputin, keşişlik için kimseden resmi olarak bir emir almamıştı fakat buna rağmen halka manevi rehberlik ediyor ve gittikçe daha da çok ün kazanıyordu ve bu olay Ortodoks Kilisesi’nin Sinod’unu öfkelendiriyordu. Sinod, onu ahlaksızla suçlamaya başlamıştı.

Rasputin, Petersburg’dayken aristokrasinin üst kesiminden birçok insanla arkadaşlık kurdu. Bu figürler arasında, kraliyet ailesinin itirafçısı olacak olan Archimandrite Feofan ve Çar Nikolay’ın kuzenleri Rus Büyük Dükleri ile evlenen Siyah Prensesler vardı. Siyah Prensesler, Rasputin’in kraliyet ailesine girmesinde büyük bir rol oynadı.

Grigori Rasputin

Rasputin, Çar’ın oğlu Alexei’ye dua etmesi için sık sık çağrılırdı. Alexei hemofili hastasıydı ve Rasputin ne zaman çocuğun yanına gitse ertesi gün çocuk iyi oluyordu. Aleksandra, Rasputin’in kutsal bir gücü olduğuna inanmaya başladı ve bu da onun, Rasputin’e olan takıntısının başlangıcıydı. Rasputin, maneviyatın bedensel deneyime dayandığını düşünüyordu ve bu yüzden sık sık alkol alıp cinsellik yaşıyordu. Vaazlarında, günah işlemeden tövbenin olmayacağını söylüyordu.

Kadınlar, cinsel iştahıyla ün kazanan bir isim olan Rasputin’in kalabalıklar halinde dairesinin etrafında sürekli toplanıyorlardı. Bazı kesimler Çariçe ile ilişkisi olduğunu iddia ediyor fakat bu iddialar asılsız.

Rasputin, herkes için eşitliği savunuyordu ve savaşa karşıydı fakat çocuklarını orduya göndermek istemeyenlerden de rüşvet almayı ihmal etmedi. Savaşa karşı da olsa savaşın sadece Çar’ın ordunun başına geçmesiyle kazanılacağını düşünüyordu. Çar, bu tavsiyeye kulak verdi ve felaketine doğru gitti. Çar’ın savaşı kaybetmesi, Bolşevik Devrimi’nin temelini attı.

Çar ve Çariçe’den ‘’Baba’’ ve ‘’Anne’’ olarak bahseden Rasputin’in Romanov’lar üzerindeki etkisinden hiç hoşlanmayan bir aristokrat kesim vardı ve bu kesim Rasputin’in sonunu hazırlayacaktı.

Prens Felix Yusupov, Rasputin’i içki içmeye bir eve davet etti. Yusupov, Rasputin’in içkisine siyanür katmıştı fakat bu zehir hiçbir işe yaramadı. Yusupov, bunun üzerine çok sinirlenip Rasputin’e arkadan bir el ateş etti fakat Rasputin sadece bayıldı. Ayıldıktan sonra Yusupov ile kavga edip her şeyi Çariçe’ye anlatacağını söyleyerek evden çıkan Rasputin, başından ve sırtından vuruldu fakat yine ölmemişti. Bunun üzerine dövülen Rasputin’i eve taşıdılar fakat gördüler ki adam yine ölmemiş. Tekrardan dövüp bu sefer öldüğünden emin oldular ve cesedi Niva Nehri’ne attılar. Gariplikler Rasputin’in cesetinin çıkarıldığında da devam etti ve Rasputin’in boğularak öldüğü anlaşıldı.

KAYNAK

https://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Rasputin

https://www.ranker.com/list/facts-about-the-mad-monk-grigori-rasputin/setareh-janda

https://www.theguardian.com/books/2014/mar/12/rasputin-short-life-review

https://www.damninteresting.com/the-death-of-grigory-rasputin/https://youtu.be/dP5C59QTuKI

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz