Dünyanın İlk Kadın Hükümdarı: Türklerin Anası Tomris Hatun

1555

Kazakistan Eski Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in isteğiyle filmi çekilen Tomris Hatun kimdir? Gelin birlikte Tomris Hatun’un kim olduğunu öğrenelim.

Tomris Hatun, milattan önce 600 yılında yaşadığı varsayılan, tarihe adını altın harflerle yazdıran dünyanın ilk kadın hükümdarıdır. Tomris, günümüz Türkçesinde “Demir” anlamına gelmektedir. Sakalar’ın büyük hükümdarı Alp Er Tunga’nın torunu olan Tomris Hatun, eşinin vefatı üzerine Sakalar’ın idaresini eline almıştır.

Tomris Hatun barışçıl bir politika izler fakat barışçıl yapısı onu savunmaya önem vermekten geri bırakmaz. Sakalar’ın idaresine bir kadının geldiğini öğrenen Pers İmparatoru Büyük Kiros, Saka topraklarına düzenli olarak akınlar düzenler fakat bu akınlarda yakılmış tarlalardan başka bir şey bulamaz çünkü Sakalar sadece uygun bir mevzi bulduklarında savaşa giriyor, aksi takdirde geri çekiliyorlardı. Sakalar’ı kovalayarak bir sonuca varamayan Kiros, her defasında eli boş bir şekilde İran’a geri döner. Kiros bu işi öyle ya da böyle bir şekilde bitirmek ister ve Tomris Hatun’a evlilik teklifi yapar. Eğer bu teklifi kabul ederse akınları sonlandıracağını söyler. Fakat Tomris Hatun bu teklifi kesin bir dille reddeder.

Teklifinin reddedilmesine çok sinirlenen Büyük Kiros büyük bir ordu toplayarak tekrar Saka topraklarına girer. Tomris Hatun artık kaçmanın yarar sağlamayacağını anlayıp uygun bir alan seçip Büyük Kiros’un ordusunu beklemeye başlar. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak bir biçimde mevzilenir. Güneş battığı için savaşa başlamazlar fakat Kiros gece yarısı iki ordunun arasına bir eğlence çadırı kurdurur. Tomris Hatun’un oğlu ve oğlunun yanındaki askerler bu çadıra bir baskın düzenler ve orada bulunan birkaç Pers askerini öldürüp eğlencenin ortasına dalarlar. Birkaç saat sonra Kiros’un birlikleri çadıra gelip Tomris’in oğlu dahil çadırdaki tüm Sakalar’ı öldürürler. Tomris, oğlunun ölüm haberini aldığında adeta yıkılır ve şöyle yemin eder:

“Kana susamış Kirus! Sen oğlumu mertlikle değil o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!’”

Ertesi gün iki ordu büyük bir muharebeye girişir ve Persler sahip oldukları Ölümsüzler Birliği ve eğitimli savaş köpeklerine rağmen intikam duygularıyla hareket eden Sakalar tarafından bozguna uğratılır. Sakalar bu savaşta okçuluk alanında büyük bir ustalık gösterir ve bazı kaynaklara göre de Hilal Taktiği, Turan Taktiği ve Kurt Oyunu savaş stratejilerini kullanmışlardır.

Ölenler arasında Pers İmparatoru Büyük Kiros da vardır ve Tomris Hatun intikamını almıştır. Kiros’un kesik kafasını; “Kan içmeye doymazdın. Şimdi ben seni kan ile doyuruyorum” diyerek içi kan dolu bir fıçıya atar.

Atalay Aydın

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAKLAR

milliyet.com.tr/dunya-tarihine-damga-vuran–ilk-kahraman-kadin—turk—hukumdar–tomris-hatun/Blog/?BlogNo=348812

cnnturk.com/magazin/ilk-turk-kadin-hukumdar-tomris-hatun-geliyor

antiktarih.com/2018/11/11/tomris-hatun-ve-iskitler/

tr.wikipedia.org/wiki/Tomris

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz