Tayvan’ın Ambargolara Karşı Milli Direnişi

439

ABD ve Kanada’nın biyogüvenlik endişelerini gerekçe göstererek Çin’den tüm meyve ithalatını engellemeye gitmesinin ardından bu ülkeler Tayvan ananasını destekleyen ülkeler arasında yer almaktadır. Pekin, biyogüvenlik nedenleriyle 1 Mart’ta tüm Tayvan’dan ananas ithalatını durdurdu ve meyvelerin “zararlı yaratıklar” taşıyabileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua Perşembe günü CNBC’YE verdiği demeçte, ananas yasağının “uluslararası ticaret kurallarına uymadığını” söyledi ve iktidardaki demokratik ilerici Parti (DPP) yetkilileri bunu ekonomik bir baskı taktiği olarak değerlendirdi. Tayvan ananasların büyük çoğunluğu yurt içinde tüketilmektedir, ancak ihraç edilenlerin yüzde 90’ından fazlası geçen yıl Çin’e satılmaktadır. [1]

Başkan Tsai Ing-Wen geçen hafta yasağı “Pusu benzeri bir uyarı” ve “açıkçası normal bir ticaret kararı değildi” olarak nitelendirdi. Tsai ayrıca Tayvanlı çiftçileri yerli ananas satın alarak ve yiyerek desteklemeye çağırdı. Tayvanlı insanlar çağrısına kulak verdi: bu haftanın başlarında, Başbakan Su Tseng-Chang, iç ananas talebinin bu yıl Çin’e öngörülen toplam ihracatı aştığını söyledi. [2]

Tayvanlı şirketler, ananas birası gibi ananas ürünlerinin üretimini artırdı ve yerel politikacılar, ülkenin ananas çiftliklerine ziyaretlerini artırdı. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, uluslararası dayanışma çağrısı yapma fırsatını kullanarak Twitter’da dünyanın “#Freedompineapple’ın arkasında toplanmasını istedi. Buna karşılık, Tayvan’daki Amerikan Enstitüsü, ülkedeki fiili ABD Büyükelçiliği, #realfriendsrealprogress ve #pineapplesolidarity hashtag’lerini kullanarak, yönetmen Brent Christensen’in masasında üç ananaslı bir fotoğrafı da dahil olmak üzere Facebook’ta Tayvan ananaslarının fotoğraflarını yayınladı. Taipei’deki Kanada Ticaret Ofisi-bu ülkenin fiili elçiliği-Facebook sayfasında #FreedomPineapple hashtagini, ananaslı bir pizzanın etrafında poz veren bir fotoğrafla birlikte kullandı.

Son aylarda Tayvanlı yetkililer, Çin Ticaret kısıtlamalarını protesto etmek için sosyal medyaya ikinci kez gitti. Aralık ayında, Tayvanlı politikacılar, Çin’in Avustralya ürünleri üzerindeki vergileri artırmasından sonra Avustralya “özgürlük şarabı” nı desteklemişti. [3]

Tayvan ananaslarına yönelik dış destek, ABD Temsilciler Meclisi’nde ABD’nin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini sürdürmesini ve ada ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakere etmesini isteyen bir yasa tasarısı ile birlikte geldi. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri Tom Tiffany ve Scott Perry tarafından sunulan bağlayıcı olmayan karar, Tayvan’ın tarihi hakkındaki temel gerçeklerle birlikte mevcut ABD “tek Çin politikasını” yanlış yorumlayan siyasi bir dublör olarak gören analistler tarafından reddedildi. [4] Tasarı ayrıca 28 Şubat 1947 katliamının “Tayvan’ın demokratik dönüşümünü tetiklediğini” söyledi. “Katliam aslında Tayvan’da 38 yıllık sıkıyönetime ve on binlerce ölüme yol açmıştı.

(ABD Temsilciler Meclisi)

Pekin sık sık kendi tek Çin ilkesini – bir Çin olduğunu ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) bu Çin’in meşru hükümeti olduğunu – ABD’nin duruşu gibi dış politikalarla birleştirmektedir. Ancak ABD, ÇKP’nin Tayvan üzerindeki egemenliğini koruduğunu asla ve asla iddia etmemiştir. Tasarı ayrıca 28 Şubat 1947 katliamının “Tayvan’ın demokratik dönüşümünü tetiklediğini” söyledi. “Katliam aslında Tayvan’da 38 yıllık sıkıyönetim ve on binlerce ölüme yol açtı.

Brookings bilim adamı Sheena Grietens, Newsweek’e verdiği demeçte, tasarının yazarlarının muhtemelen 1979’daki Kaohsiung olayına atıfta bulunmayı amaçladığını ve sonunda bir muhalefet partisinin kurulmasına ve Tayvan’ın sıkıyönetim kuralının çözülmesine yol açtığını söyledi.

KAYNAK

[1] Konu ile ilgili detaylı bilgi için haber sitesine bkz. https://www.cnbc.com/2021/03/04/taiwan-chinas-ban-on-pineapples-not-in-line-with-global-trade-rules.html (Erişim Tarihi: 08.03.21)

[2] Başbakanın detaylı açıklaması için bkz. https://international.thenewslens.com/article/147939 (Erişim Tarihi: 08.03.21)

[3] Konuyla ilgili makale için bkz. https://thediplomat.com/2020/12/taiwan-touts-australian-freedom-wine-in-opposition-to-chinese-tariffs/ (Erişim Tarihi: 08.03.21)

[4] Konuyla ilgili detaylı bilgi için haber sitesine bkz. https://www.newsweek.com/taipei-thanks-house-republicans-bill-formalize-us-taiwan-ties-1573157 (Erişim Tarihi: 08.03.21)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz