5 Kıtada Tam Demokrasi ile Yönetilen Ülkeler

1130

Economist Intelligence Unit’e (EIU) göre, dünya nüfusunun yalnızca %8’i tam ve işleyen bir demokrasi içinde yaşıyor. Visualcapitalist’in hazırladığı grafiklerde Avrupa, Amerika, Doğu Asya&Okyanusya, Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki ülkelerin demokrasi puanları belirtilmiş. 8-10 puan arası olan ülkeler “tam demokrasi” olarak tanımlanıyor. Ona göre inceleyebilirsiniz.

Tam Demokrasi ile Yönetilen Ülkeler

Avrupa

Avrupa’da birçok ülke tam demokrasiye sahipken, bölgedeki en düşük puanlı rejimlerden bazıları Rusya ve Belarus. Türkiye ortanın da altında.

Ortadoğu

Demokrasiyi en iyi işleten ülke İsrail, Ermenistan ve Gürcistan olarak tanımlanmış. En kötü puan Taliban’ın yönettiği Afganistan’da.

Doğu Asya & Okyanusya

Avustralya, Japonya ve Güney Kore en iyi demokrasi puanlarına sahipken, darbecilerin yönetimde olduğu Myanmar en kötü demokrasiye sahip olarak görülüyor.

Afrika

Afrika’daki tek tam demokrasi küçük ada ülkesi Mauritius’tur. Kısmi demokrasi olarak da kıtanın güneyindeki üç ülke öne çıkıyor.

Amerika

Amerika’da yalnızca üç ülke tam demokrasi olarak kabul edilir. ABD’nin olmadığı bu üçlü sırada Kosta Rika, Kanada ve Uruguay bulunuyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz