Kısaca “Sır Küpü” Hakan Fidan Kimdir?

625

Türkiye tarihinin en genç MİT Başkanı olan Hakan Fidan, göreve geldiğinde dönemin İsrail lideri Barak tarafından “kaygı verici” olarak nitelendirilmişti. 1968 doğumlu olan Fidan, 18 yaşında astsubay olarak TSK’da göreve başlamış, 15 yıllık ordu görevinde NATO ağırlıklı alanlarda faaliyet yürütmüştü. 2001 yılında TSK’dan istifa edip devletin Avrupa istihbarat ağında yer aldı. 2003’te TİKA’nın başkanlığına getirildi. Biliyorsunuz ki TİKA, Türkiye’nin soft power istihbarat ağı olarak bilinir. Dünyanın dört bir yanında yardımlar yapar, Türk devletini tanıtır. Kaba örnekle Afrika’nın ücra bir köşesinde bir çeşme açarken, oranın kabile reisi de Türkiye çıkarları için yönlendirilir. Erdoğan’ın güvenini bu dönemde kazanan Fidan, 2007’de dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu Başbakanlık Müsteşar yardımcısı görevine atanır. Master ve doktora tezlerinde Türk istihbaratını, ABD ve İngiliz istihbaratı ile kıyaslayan Fidan, Türk dış politikasının güçlü olmasının Türk istihbaratının güçlü olmasıyla sağlanacağını düşünür. Kısa bir MİT müsteşar yardımcılığı görevinin ardından 2010’da MİT Müsteşarı olarak göreve başlar. Hem bu pozisyona getirilen ikinci sivil hem de en genç MİT Başkanı olarak tarihe geçer.

2012’de Erdoğan ameliyat olurken, FETÖ’cü savcılar Fidan’ı ifadeye çağırmış o ise Erdoğan’a ulaşarak ifadeye gitmemiştir (Bunun filmi de vardı). Başbakan’ın talimatı sonrası MİT binasına girenler için “vur emri” verilmiştir. Bu olay MİT tarihinde de bir değişimin işareti olmuştur. Olay sonrası MİT Kanunu’nun 26. maddesinde değişiklikler yapılarak “MİT görevlileri hakkında soruşturma yapılması” Başbakanın iznine bağlanmıştır. 2014’te MİT kanunlarında değişim başlayarak istihbarat adeta “dokunulmaz” hale gelmiş ve 9 yılda “dış operasyonlardaki alan hakimiyeti” teşkilatın gücünü artırmıştır.

Dün yeni kabinede Hakan Fidan, İnönü’nün ardından 101 yıl sonra Türkiye’de asker kökenli ikinci Dışişleri Bakanı oldu. Dünden beri KV editleri izlesek de yeni dönem dış politikada çok şaşırtıcı farklar olacağını düşünmüyorum. Sadece artık masanın karşı tarafında oturan kişilerin muhatabı, daha çok bilgiye sahip olan bir bakan olacak.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz