Pakistan’da Son Durum: Imran Han’ın Akıbeti Ne Olacak?

182

Çin ile yakın ilişkilere sahip olan eski Pakistan Başbakanı Imran Han, ABD’nin dayattığı “Rusya’ya yaptırım” kararını hayata geçirmemişti. Sürekli ABD’nin işgallerini eleştirirdi. Bu nedenle birçok kişi kendisinin Batı’nın hedefinde olduğunu dile getirirdi. Geçen sene de mecliste hızlı bir adım atılarak güven oylaması yapıldı ve görevden düşürüldü. Kendisi bu kararı tanıdı ancak erken seçim ilan edilmediği için destekçileri aylarca sokakta gösteriler düzenledi. 8 Mayıs’ta da eski bir yolsuzluk davası nedeniyle Yargıtay’a gittiği sırada apar topar gözaltına alındı. Kısa sürede çıkarılsa da olaylar dinmedi. Sokaklar tekrar dolup taştı.

İçerideyken Pakhtunkhwa eyaletinde kan donduran bir olay yaşandı. Han’ın serbest bırakılmasını isteyen kalabalık içerisinde bir molla kürsüye çıkarak Imran Han’ı “peygamber” olarak tanımladı. Pakistan gibi bir ülkede bu ifadenin sonu belliydi. Mikrofonu kapatılan molla, çevresindekiler tarafından zapt edildi ve oracıkta ‘kesilerek’ öldürüldü. Şaşırtsa da bu oldu. Her ne kadar çevredekiler de Han destekçisi olsa da Pakistan gibi bir ülkede böyle bir ifade susulup geçilecek bir şey değildi.

Pakistan’da hâlâ kriz devam ediyor. Pakistan öyle bir ülke ki bağımsız olduğu 1947’den beri ilk defa 2013’te seçimle el değiştirmişti. 66 yıl boyunca hükümetler, bir sonraki seçimi görememişti. Ya liderler öldürüldü ya darbe oldu ya da sürgüne gönderildi. Han ise ordunun bu kadar güçlü olduğu bir ülkede, alenen orduyu suçlayabiliyor. Bu gerçekten cesaret ister. Ama bu gücünü de halktan alıyor. Çünkü askere sempati beseleyen eyaletlerde bile halk Han’ın yanında durarak askerlere tepki göstermeye başladı. Şu an Pakistan ordusu kararsız. Han, önceki Başbakan gibi sürgüne mi gönderilmeli, yoksa suçlamalarla idam mı edilmeli? Yoksa bilinmeyen ellerin suikastine mi kurban gitmeli? Çünkü daha önce farklı lider bu sonları yaşadı. Bölgeyi takip edenler, iç savaş riski nedeniyle Han’ın idam edilmeyeceğini, sürgüne gönderileceğini düşünüyor. Çünkü halk desteği çok yüksek. Olası iç savaştan korkuluyor.

Imran Han’ın akıbetini, görevden düşürülmesinden bu yana ele aldığım gibi takip etmeye devam edeceğim.

(6 Haziran 2023)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz