Türkiye’nin İsveç’e NATO Onayı Neden ‘Fiyasko’?

97

İsveç’in topraklarında PKK’ya göz yumması, PKK’nın faaliyetlerine serbestlik sağlaması ve örgütün ekonomik ağına ev sahipliği yapması, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini veto etmesinin en büyük sebebiydi. Pakt içerisindeki sistemi durdurmasına rağmen Türkiye’nin bu haklı duruşu, pervasız bir karar sonrası yenildi ve yutuldu. Yaklaşık 1.5 yıldır verilen veto kararı, şu anki açıklamalara göre ABD’nin F-16’ya yeşil ışık yakmasıyla son buldu. Bir de AB ülkelerinin savunma sanayiiye yönelik yaptırımlarının kaldırıldığı/kaldırılacağı söyleniyor.

Mutabakat kapsamında kamuoyunu kandıran taraflar, İsveç’in Türkiye’nin Gümrük Birliği güncellemesi ve vize serbestisine destek vereceğini beyan ettiler. Bir de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü pozisyonu açıldı ve açıklamalara göre terör örgütlerinin faaliyetlerine yönelik çalışmalarda bulunacak. PKK veya FETÖ konusunda farkındalık açısından önemli bir gelişme görünse de tamamen göz boyama.

Dün akşam ise tabi ki Reuters aracılığıyla, “Türkiye istediğini aldı” açıklaması servis edildi. Ardından da bizim İsveç’in NATO’ya üye olmasına izin vermemizin karşılığında “AB içerisinde vize serbestisi elde ettik, Gümrük Birliği konusunda güncelleme yapılacağı kesinleşti” haberleri yer aldı. Şu anki açıklamalara göre bunların hepsinin yalan ve bizleri aldatmaya yönelik medya oyunu olduğu ortaya çıktı (Altını çizeyim, şu anki açıklamalara göre).

Biri demiş ki ‘Gerçekçi ol, imkansızı iste’ yerine ‘Gerçekçi ol, imkan dahilinde olanı iste ama al’. Kesinlikle aynı şekilde düşünüyorum ama sizce neyi aldık? İsveç teröristleri mi iade etti? PYD’ye olan desteğini mi kesti? Ya da bunlara yönelik tahahhüt mü verdi?

Son dönemde Batı’nın şöyle bir stratejisi var. ABD; S-400 sonrası F-35 programından çıkardı ve Türkiye’nin 1.5 milyar dolarını gasp etti. Sonra F-16 modernizasyonunun önüne set kurdu. Avrupa Birliği; Doğu Akdeniz ve Suriye’de YPG’ye yönelik operasyonlar sonrası yaptırım uyguladı, vize konusunda sorunlar çıkardı, Gümrük Birliği sürecini tıkadı. Onların haksız kararlarına karşı olması gerekenlere bile ulaşamadık. Soruyorum size; imkan dahilinde ne elde ettik?

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz