Prigojin: Putin’e İsyanın Bedeli (!)

220

Rus haber ajansı TASS’ın son dakika olarak servis ettiği habere göre Tver’de düşen özel jette, Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin de Wagner’in üst düzey yöneticisi de öldü. Prigojin’in ölmediğini, farklı bir uçakta olduğunu iddia edenler de var ancak önemli kaynaklar öldüğünü teyit ediyor. Aynı zamanda uçağın teknik arıza ile düştüğünü söyleyen de füze ile düşürüldüğünü iddia eden de Rus kaynaklar var. Uçak kazasının medyaya yansıdığı sırada Putin’in de bir kutlamadaki güler yüzü dikkat çekti.

Daha iki gün önce Afrika’da (hangi ülke olduğu belli değil) Wagner saflarına katılması için Ruslara çağrı yapan Wagner’in kurucusu Prigojin, Rusya’da iki ay önce orduya karşı isyan hareketi başlatmıştı. Belarus’a giden ve Wagner’in Afrika ağırlıklı faaliyet yürüteceği konuşulmuştu. Putin ile anlaştığı medyaya yansımış ama bunun içeriği de merak konusuydu. Putin’in bu isyanı sindirmesi zaten şaşırtıyordu ki öyle de oldu. Şu da bir gerçek; şu anki tabloya göre Prigojin ve en yakınındaki isim öldürüldü ya da ölüm süsü verilerek ortadan kaldırıldı.

Bir gazetecinin Putin’e yönelttiği “Affetmek mümkün müdür sizin için?” sorusuna Putin’in verdiği cevap akıllara geldi: “Affetmek mümkün ama her şeyi değil. İhaneti affedemem”

Konudan bağımsız ama Wagner’in üst düzey iki isminin ortadan kaldırılmasının Afrika, Ukrayna, Libya ve Suriye’ye de yansımaları olacaktır ve Türkiye açısından olumlu sonuçlanabilir. Ben kendi çıkarımıza odaklanıp özellikle Wagner’in Afrika’daki faaliyetlerini ve Prigojin’in akıbetini takip edeceğim.

23 Ağustos 2023’te yayınlandı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz