Teksas’ta Yaşananların Özeti ve Teksas’ın Önemi

350

Teksas eyaleti Meksika sınırında yer alan, güney hattının en güçlü eyaletlerinden. Meksika’dan devam eden göçmen akışı durmayınca, kendi önlemlerini alan Teksas Valisi, sınıra dikenli teller yerleştirdi. Amerikan Başkanı Biden buna tepki gösterdi ama Vali bunu umursamadı. Bunun üzerine Biden yargıya başvurdu ve yargı tellerin kaldırılmasına hükmetti. Ama Teksas Valisi bunu da tanımadı ve baskılara karşı 25 Cumhuriyetçi eyaletin desteğini alarak direniş gösterdi. Üstüne bir de 10 eyalet Texas’a destek amaçlı asker gönderince, kriz farklı boyuta verildi.

Öncelikle ABD ordusunun bir parçası olan ulusal muhafızlar, doğrudan Teksas Valisi’nden emir alıyor ama tabi ki Başkan’ın emrinde hareket etmesi gerekiyor. Emir-komuta federal yönetime devredilmediği için kontrol Vali’de.

İkinci olarak da kriz patlat verince, Teksas’ın Cumhuriyetçi vekili Slaton, Demokrat Başkan Biden’e karşı bir yasa teklif etti. “Teksas eyaletinin ABD’den bağımsızlık olasılığını araştırmak için bir referandum düzenleyebilecek” yasa tasarısını teklif eden Slaton, dünyada “Teksas bağımsız mı oluyor?” konusunu gündeme getirdi. ABD’de anayasal olarak eyaletlerin tek taraflı bağımsızlık ilan etme yetkisi yok. Yani bağımsızlık muhabbeti dayanaksız. Olay bu. Ama Texas konusunda tarihi temel atalım.

Teksas, Meksika’dan ayrılarak 2 Mart 1836’da bağımsızlığını ilan etti, fakat ABD, Teksas Cumhuriyeti’ni 1837’de tanıdı. Yaklaşık 10 yıl sonra Teksas’ın ABD’ye katılması, ABD ile Meksika arasında savaşa neden oldu. Savaş’ı kazanan ABD ile Meksika arasında yapılan anlaşma kapsamında ABD’ye bağlanan Texas, zenginlerin büyük imtiyazlar elde ettiği yeni bir döneme girdi. Seçimleri kazanan Lincoln’ün “köleliğin kaldırılması” vaadi üzerine güneyde Texas öncülüğündeki 7 eyalet Amerikan Konfedere Devletleri’ni kurarak bağımsızlık ilan etti. İşte 1961’de başlayan ve toplamda 11 eyalet ile Amerikan İç Savaşı’nın güneyli “konfederasyon” tarafını oluşturan bölge, dört yıl kuzey eyaletleriyle savaştı. Sonunda savaşı Kuzey eyaletleri kazandı ve 1865’te kölelik kaldırıldı.

ABD’deki sağcıların en güçlü olduğu eyalet olan Teksas, sembol eyalet olarak gününüze kadar varlığını korudu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz