“Rusya’yı, Rusya’nın Parasıyla Vuracaklar”

54

Batı’nın yaptırımları ve Putin’in son imzası…

Mart 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden 3 ay sonra başlayan Batı yaptırımları, önce Rus bankalarıyla başladı. Yaptırımlar genişletilmeye başlansa da bundan (doğal gaz nedeniyle vs) Avrupa da olumsuz etkilenmeye başlamıştı. Ama Rusya’nın büyüme oranları ilhaktan bir yıl sonra eksi 3’lere kadar düştü. Sonrasında toparlasa da pandemi Moskova’ya ikinci şoku yaşattı ve Rusya’ya gelen yabancı yatırım 69 milyar dolardan, 7 milyar dolara kadar geriledi. Rusya’nın para birimi ruble dolar karşısında 3 kat değer kaybetti. Şu anda 1 dolar 90 ruble.

Rusya, dünyanın en büyük doğal gaz rezervine, en büyük ikinci kömür rezervine ve en büyük yedinci petrol rezervine sahip ülkesi. Savaş boyunca Batı’ya satamadığı gaz ve petrolü, Hindistan ve Çin gibi büyük petrol ithalatçılarına ihraç etti. Hiç ticaret yapmasa yer altı kaynakları sayesinde çok uzun bir süre çarkı döndürebilecek seviyede yani. Ancak Batı’nın yaptırımları o kadar sertti ki buna rağmen Rus ekonomisi büyük darbe aldı.

Rusya’ya yaptırımlar 2022’de Ukrayna işgali ile en ileri boyuta ulaştı. Bankacılık sistemlerinden çıkarılması, doğal gaz ve petrol yasakları ve yurt dışındaki Rus malvarlığına ‘çökülmesi’. Bilerek bu kelimeyi kullanıyorum çünkü Nisan ayında ABD Temsilciler Meclisi, dondurulan Rus varlıklarına el koyulması kararı aldı. Hemen ardından Avrupa Birliği, İsviçre ve diğer ülkeler de benzer bir karar aldı. Hatta Avrupa, ‘çöktüğü’ Rus mal varlığından elde ettiği geliri Ukrayna’ya askeri destek amaçlı gönderme kararı alarak Rusya’yı adeta tiye aldı.

Batı ülkelerinin Rusya’yı rencide eden bu yaklaşımına karşı Putin de karşılık verdi ve Amerikan varlıklarına el konulmasına ilişkin kararı imzaladı. Hatta Putin’in kararnamesinde, bir şirkette ABD’li herhangi bir vatandaşın hissesine doğrudan el koyma yetkisi de var. Putin henüz Avrupa’ya misilleme yapmadı.

Avrupa’nın Rusya’ya ait olan mal varlığı, Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerinden oluşuyor. Rusya Merkez Bankası’na ait olan bu rezervin karşılığı 300 milyar dolar civarında. Batı ülkelerinin iki senede Ukrayna’ya olan toplam mali yardımı, 85 milyar dolar. Hesabını siz yapın.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz