Charlie Hebdo Karikatürleri Gerçekten Mizah mı?

372

Geçen hafta Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinden Rusya’nın St. Petersburg kentine gitmek üzere havalanan Metrojet uçağı, Sina Yarımadası’nda düşmüş, mürettebat dahil çoğu Rus 224 kişi hayatını kaybetmişti.

Charlie Hebdo Karikatürleri

Bunun üzerine ünlü Fransız dergisi Charlie Hebdo iki karikatürüyle konuyu ele aldı ve Rusya’nın tepkisini çekti. Karikatürlerden birinde kafasına uçak enkazından bir parça düşen IŞİD militanının “Rus hava kuvvetleri saldırılarını artırdı” dediği görülüyor. Bir diğer karikatürde ise bir kafatası ve uçakta hayatını kaybedenlerin ceset parçaları resmedilmiş.

7 Ocak’ta Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine silahlı saldırı olmuş ve 12 çalışan hayatını kaybetmişti. Derginin bazı karikatürleri daha önce de tartışma yaratmış ve “hassas konulara karşı duyarsız olmakla” suçlanmıştı. Daha önceden de İslam peygamberi Hz Muhammed’e karşı hakaretler içeren karikatürler yayınlayan dergi, mizah ve hiciv yapıyoruz bahanesiyle daha nice ırkçı çizimlerde bulunmuştu.

Bu mizah dergisi ‘özgürlük’ adı altında Batı değerlerini yüceltip, Rusya’da dahil Doğu kültürüne hakaretlerde bulunuyor ve bu durum bir kez daha bizlere özgürlüğün boyutlarını düşündürüyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz