G-20 Nedir? 2015 G-20 Dönem Başkanı: Türkiye

301

İlk kurulduğunda Merkez Bankası Başkanları ile Maliye Bakanlarının buluşma platformu olan G-20, 2008 yılından itibaren liderler düzeyinde de buluşmaya başladı. G-20 diye adlandırılan bu grup içerisinde ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye var. Grubun 20’nci üyesi ise ülke olmayıp katılan Avrupa Birliği. (içerisinde küçük AB ülkelerinin temsilcileri var.)

g20 ülkeler 2015

Dünya nüfusunun üçte ikisi G-20’de yaşıyor. G-20 ülkeleri dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85’ine, küresel ticaretin ise yüzde 75’ne sahipler.

G-20’de alınan kararlar -liderler sözlerini tutarlarsa- ekmek fiyatlarından, teknolojiye kadar her alanda bizleri etkileyebiliyor. Bu ülkeler her sene olan görüşmelerde karşılıklı fikir alışverişi yapıyor. Zirve sonrasında alınan kararlara uymayan ülkelere ise yaptırım uygulanmıyor. Bunun için de G-20 zirvelerine bir organizasyon diyebiliriz. Aslında zaten bu görüşmeler liderler arasındaki bireysel görüşmelere vesile olduğu için değerli görülüyor.

Bu yıl yani 2015’de G-20’nin dönem başkanlığını Türkiye üstleniyor. Türkiye’de gerçekleştirilecek G20 Zirvesi, 15 Kasım Pazar günü ve 16 Kasım Pazartesi günü Antalya’da gerçekleştirilecek.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz