Azerbaycan ve Ermenistan Görüşmesi: Dağlık Karabağ

880

İsviçre’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, son zamanlardaki çatışmaların sona erdirilmesi ve Karabağ sorununun çözümü için masaya oturdu.

azerbaycan ermenistan görüşmesi

Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başlamıştı. Ermeni güçleri 1991’de başlattıkları saldırılarla şuanki Karabağ’ın başkenti Hankendi olmak üzere; Hocalı, Laçın ve Ağdere’yi ele geçirdi. Şuan Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal altında ve işgal sonrasında 1 milyona yakın insan da yaşadığı toprakları terk etti.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın Barış için Şartları

Azerbaycan barış sürecinin başlaması için Ermenistan ordusunun işgal altında tuttuğu tüm bölgelerden çekilmesini şart koşuyor ve Yukarı Karabağ’a ‘yüksek statülü özerklik’ vadediyor.

Ermenistan ise uluslararası arenada Karabağ’ı “bağımsız bir Ermeni devleti” olarak tanıtmaya çalışıyor ama daha kendi bu ‘devleti’ tanımıyor. Ordularını geri çekmek için önce Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi (devlet mi özerk mi) şartını öne süren Ermenistan, Yukarı Karabağ’da oluşturulan sözde yönetimin de müzakerelere katılmasını istiyor.

Azerbaycan’da savunma harcamaları 2003’ten bu yana her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında artarken, savunma harcamaları Azerbaycan’ın toplam kamu harcamalarının beşte birini oluşturur hale geldi. Ermenistan da Rusya’nın yardımıyla cephaneliğini genişletiyor. Bu işgal ve çatışma ortamı ise iki devletin silahlanmasına neden oluyor ve bu durumdan yine ve yeniden silah baronları kârlı çıkıyor.

Dağlık Karabağ Haritası ve Ermenistan’ın işgal ettiği topraklar:

dağlık karabağ haritası

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz