Putin’in Doğu Akdeniz’deki Enerji Planları

540

Doğu Akdeniz’in en kilit noktası olan Kıbrıs ve çevresinde bir enerji savaşı var. Son yıllarda yapılan sondaj çalışmaları ile tespit edilen ve ispatlanan petrol ve doğal gaz yatakları ile bölgenin önemi daha da arttı. Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail arasında kalan Leviathan bölgesinde yaklaşık 3,45 trilyon metreküp doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunduğu tespit edildi. Bölge, ileride enerji hatlarının düğümlendiği bir yer haline gelecek.

rusya doğu akdeniz planları

Dünyanın en büyük enerji hammaddeleri ihracatçılarından birisi olan Rusya ise bu enerji kaynakları üzerinde şimdiden söz sahibi olmak ve diğer bölgesel ülkelerin kendi çıkarlarına ters düşmesini engellemek istiyor. Suriye’de ki sahil hattını tabiri caizse kaptırmamak için Suriye’de operasyonlara girişen Rusya’nın, Akdeniz’de ki tek askeri limanı da Suriye Tartus’ta.

Rusya bölgedeki enerji pazarına ve sıcak denizlere (Akdeniz’e); buradaki ülkelerle işbirliğini arttırarak girmeye çalışıyor. Daha önce de ‘Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail-Mısır’ ittifakı diye bahsettiğimiz ülkelerle Rusya ilişkilerini güçlendiriyor. (Mısır ile nükleer santral anlaşması, Güney Kıbrıs’a devasa yatırımlar, İsrail’le askeri anlaşmalar..) Dikkat ettiğiniz üzere, bu 4 ülkede Türkiye ile sorunlu ve bu ülkeler enerji konusunda çeşitli anlaşmalar imzalamıştı. Kendi aralarında da sürekli görüşmeler yapan bu dört ülkenin yanına uçak krizinden sonra Türkiye ile sorunlu Rusya’da girer mi? Bence olasıdır. Ama bunu zamanla göreceğiz.

Güncelleme: Biz Rusya Doğu Akdeniz’de İsrail, Mısır, G. Kıbrıs safına geçecek derken, Türkiye bu ülkelerle sorunları ‘doğalgaz’ vesilesiyle çözmeye çalışıyor. İsrail’e görüşmeler, Mısır’dan gelen ılımlı söylemler vs.
 ‘Türkiye ile İsrail Barışı: Doğu Akdeniz Doğalgazı’ adlı yazıyı okuyarak Doğu Akdeniz’de ki rezervler hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz