Kaddafi Dönemi Libya: ‘Refah ve Huzur’

41796

1942’de Libya Sirte’de doğan Muammer Kaddafi 1 Eylül 1969’da yönetime gelmiştir. 7’si erkek 8 çocuğu ve iki de evlatlığı olan Kaddafi 16 Ocak 1970 yılında yeni anayasa hazırlanınca başbakanlık ve savunma bakanlığı görevlerini üstlendi.

Kaddafi dönemi Libya ve Kaddafi hakkında bilmediğiniz birçok şeyi öğreneceğiniz bu yazıyı, çeşitli yazı ve haber kaynaklarından derledim. Eminim çok şaşıracaksınız.

Kaddafi döneminde Libya’da neler oluyordu biliyor musunuz?

Su ve doğal gaz zorunlu ihtiyaç olduğu için ücretsizdi ve Libya’da evlerde elektrik bedavaydı. Sağlık hizmetleriyle birlikte eğimin de ücretsiz olduğu Libya’da tüm hastalar ilaçları hiçbir ücret ödemeden alabiliyordu. Ülkenin kendi ulusal bankaları halktan faiz almazken, hiçbir vatandaş vergi vermiyordu. Şaşıracaksınız ama Kaddafi devrilmeden önce dünyadaki en borçsuz ülke Libya’ydı. Eğer ki yurt dışında okumak istiyorsanız da, devlet tüm öğrencilere aylık 1650 avro ‘geri ödemesiz’ burs veriyordu. Bu rakam 2011 yılının rakamları. Şuan ne kadar verilirdi, siz düşünün.

Petrol gelirlerinin %90’ı Libya halkına gidiyordu ve evlenmek isteyen çiftlere devlet 150 metrekarelik daire veriyordu.(stratejikortak.com) Her aileye de istisnasız aylık o zamanın parasıyla 760 TL para, bir nevi maaş bağlanıyordu. Nüfusun yüzde 25’i yüksek tahsilli üniversite mezunuydu. Kaddafi dönemindeki Libya, IMF veya Dünya Bankası kredisi kullanmamıştı.

Kaddafi, Petrol ihraç eden ülkelere (OPEC) dolar ve euro yerine altın karşılığı satış yapmalarını tavsiye etmişti. Tıpkı Saddam Hüseyin gibi. Bunun anlamı ise altın karşılığı para basmayan Batılı ülkelerin iflasını istemek demekti.

Yönetime geldiğinde İngiliz askeri üstlerini ve birliklerini ülkeden çıkaran Muammer Kaddafi, petrol şirketlerini ulusallaştırdı ve İtalyan, Yahudi azınlığın mal varlığına el koyarak onları göçe zorladı. Türkiye’nin 1974’te ki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ABD’ye meydan okuyarak, Türkiye’ye açıktan destek veren tek liderdi. 2011’de Arap Baharı sırasında halk tarafından kafası ezilerek öldürüldü.

Muammer Kaddafi’nin ABD’nin Irak işgali ve Saddam Hüseyin’in asılması sonrası Birleşmiş Milletler (BM)’de ki o efsane konuşmasını vererek yazıyı biterebiliriz. Konuşma açık ve net olarak her şeyi özetliyor.

[irp posts=”13969″ name=”Kaddafi Öncesi ve Sonrası: Libya’da Nüfus ve Ekonomi”]

[irp posts=”73″ name=”Kaddafi’nin ‘Arap Baharı’ Kehaneti Tuttu”]

Kaynak:
http://odatv.com/kaddafiyi-hic-boyle-tanimadiniz-2610111200.html
http://haber.stargundem.com/dunya/1142515-libya-lideri-muammer-kaddafi-kimdir-hakkinda-ki-tum-bilinmeyenler.html
http://www.urfahaber.net/haber/libya-ve-kaddafi-hakkinda-bilinmeyenler–4922.html
http://www.bilinmeyenler.org/muammer-kaddafi.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. Empati kuralım şimdi bu bilgiler dahilinde,Siz ülkenizin maddi manevi iç dinamiklerinin size el verdiği ölçüde ülkenizi kendi kapasitenizde idare ediyorsunuz birileri kalkıyor ülkenize ülkenizden birileriymiş gibi kafa tutuyor siz bunu görüyorsunuz ve onları bastırıyorsunuz batı-abd bunu halkına zulum yapan lider olarak algılatıyor.Ve yavaş yavaş yayılan bir algı olarak en sonunda vatansever insanlarıda kaybediyorsunuz ve en sonunda öldürülüyorsunuz.

    Yanlış olmasın bir belgeselde görmüştüm ben olayın dogrulugundan çok örneğe dikakt etmenizi isterim.
    Celal Bayar darbe oldugunu ögrendiginde ve kapısında onu almak için gelen subayları görünce hemen beylik tabancasına sarılıyor ve aklından 2 şey geçtigini o dönemki sözcüsü şöyle anlatıyor, silahı ilk kapıya tuttu içeri gireni vuracakdı sonra diyor vazgeçti silahı kafasına tuttu diyor.Tetiği çekti ama silah tutukluk etti hemen üzerine subaylarla atladık ve onu yakaladılar falan fistan diyor….

    Konuyla alakası şu benim bağdaştırdıgım, Birileri sizi iç ayaklanma ile şunla bunla idare etmeye çalışırken siz elinizdeki silahı bunların size yolladıgı o 3-5 çapulcu olan kendini halk olarka gösterene mi tutarsınız(örnekde subaylar subaylar) yoksa görevinizden ayrılıp ne haliniz varsa görün(yani silahı kendi kafanıza dayamak) mü dersiniz?

    İşe o bu şu partisinin propagandasını yapmak olarak bakmayın.Asıl olan birdir.Bakınız gezi olaylarından bu yada 17-25 vs hepsinin tarihlerine bakın.Ve mit kanunu degişikliginden bitsin bu hasret sözüne kadar bir şema yapın heepsinin arasında ortalama 3 ay gorursunuz.Bunlar karşılıklı adımlar degilde ne ?Yazın googla 2014 türkiyede ne oldu vikipediden çıkar tek tek bakın.bombalamalardan rus uçagından davutoglunun istifasına herşeye.şayet düşünen için burdan çıkarılacak ibretler vardır …

    Ha bide kalkın bakın 15 ine kadar türkiyenin dış diplomasisine birde sonrasında bakın.

    Özet:Kaddafi,Esad,mursi, Zeynebin Abidin,mübarek vs vs başına gelenler bizim kesinlikle ibret almamız gereken olaylardır.

    son sözümde şudur: Bir ülkede iç karışıklık varsa kesinlikle hükümetine sahip çıkacaksın.Bak (15 temmuz Halkın destanı)
    Asıl yolsuzluk asıl rüşvet asıl her türlü pislik amiyane tabirle oturdugu yerden ona buna karı boşayan ve de kontrol dahilinde var olan 3-5 dışında hiçbir alehte basın yayın organı olmayan ülkelerde vardır.Bakınız ABD-AB.

    Teşekkürler.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz