Suriye Son Durum Haritası (Mayıs 2016)

992
En güncel verilerle Suriye son durum haritası
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, El Nusra, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDF çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler
Suriye’de Son Durum Haritası 

01 Mayıs 2016:

mayis-suriye-haritasi

Suriye’de geçtiğimiz ay yani Nisan ayında son durum Mart ayına göre daha şiddetli geçti. 27 Şubat’ta başlayan ateşkesle birlikte hava operasyonları %80-90’lara kadar azalmışken,  Nisan ayında ateşkes pek kendini göstermedi diyebiliriz. Rusya ve Suriye rejim uçakları hava operasyonlarına tekrar yoğunlaşırken, Halep çevresinde bombardıman halen sürmekte. Rusya ve rejim güçleri geçtiğimiz günlerde muhaliflerin kontrolündeki Halep’teki bir hastaneye düzenlediği hava saldırısı ve İdlip vilayetinde muhaliflerin kontrolündeki pazar yerlerine düzenlediği bombardımanlarla halk üzerinde korku yaratarak psikolojik savaşı da kazanmak istiyor. Tabi ki bu saldırılarda sivillerin öldüğü ise yerel ve bağımsız kaynaklarca teyit edilen bilgiler arasında. Halep saldırıları sonrasında ölen sivillerle alakalı konuşan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura, her 25 dakikada 1 Suriyeli’nin öldüğünü söylemişti. Halep’te rejim güçleri ve rejime müttefik ülkelerin saldırılarına karşı da Suriye’deki muhaliflerin, 2015’te İdlip vilayetini ele geçirmek için daha önceden ortak oluşturdukları ‘Fetih Ordusu’ tarzında bir yapı oluşturma kararı aldığı açıklandı.

Suriye’nin kuzeyinde Azez ve çevresinde daha önce de ayrıntılı olarak bahsettiğimiz gibi köyler muhalifler ile IŞİD arasında sürekli el değiştiriyor. Türkiye sınırındaki Türkiye ve ABD destekli muhaliflere batıdan YPG’nin, doğudan IŞİD’in saldırıları sürüyor.

Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırındaki Kamışlı‘da rejim güçleri ile PYD unsurları arasında çatışmalar yaşandı. İki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu açıklandı. Daha sonradan ateşkes sağlandı ve rejim güçleri PYD konrolündeki ölen siviller için tazminat ödemeyi kabul etti. Hatta bu konuda bir yazar arkadaşımızın Kamışlı’da son durum başlıklı yazısını okuyabilirsiniz.

Suriye ile ilgili Nisan ayındaki önemli başlıklar:

– Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da rejim güçleri ile PYD güçleri ateşkes ilan etti.

– Türkiye-Halep hattında Şubat ayından beri Suriyeli muhalif gruplar ile YPG arasında ilk kez çatışma yaşandı.

– Obama ile ortak basın toplantısında Merkel ‘Suriye’de klasik anlamda güvenli bölge kurmak zor ancak Suriye içinde kamplar kurulabilir’ dedi.

– İsrail, Suriye’de işgal ettiği Golan Tepeleri’nde ilk kez kabine toplantısı yaptı. Daha sonra da Arap Birliği, İsrail’in işgal ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepeleri hakkında olağanüstü toplanma kararı aldı.

– Arap Birliği’nden sonra Arap Parlamentosu’da Hizbullah’ı terör örgütü ilan etti.

– Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Türkiye’nin planı ‘Güvenli Bölge’nin zor bir ihtimal olduğunu ifade etti.

– Rusya, Esad yönetiminin Suriye’nin yeniden inşası ve Suriye’de doğalgaz ve petrol araması için Rusya ile anlaştığını bildirildi.

– PYD Haseke ve Kamışlı’dan Suriye ordusuna ait asker ve istihbaratın çıkmasını istedi. Rejimin ise ‘bombalarız’ karşılığı verdiği bildirildi. (11 Nisan) PYD-Rejim çatışmaları da bu açıklamadan 10 gün sonra gelmişti.

– PYD’nin içerisinde bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi’nin Eş Başkanı Heysem Menna, ”PYD federasyon ilan ettiği için görevimden istifa ediyorum” dedi. Seküler kişiliğiyle bilinen Menna, PYD ayrılıkçı tavırlarından vazgeçmediği sürece aynı çatı altında bulunmayacağını açıkladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz