Stratejik Konumuyla El Bab ve Taraflarca Önemi

936

Halep şehrinin kuzeydoğusunda yer alan El Bab, bu ilin en büyük kırsal ilçesidir. 2004 nüfus sayımında El Bab’ın nüfusu 300 bin kişiydi ve bunların 66 bini merkezde oturuyordu. Suriye’de savaşın başladığı ilk zamanlardan beri yer yer nüfus değişime uğrasa da, şuan ilçe merkezinde 66 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Nüfusunun çoğunluğunu Sünni Araplar oluşturuyor ve şehir 11 Temmuz 2012’de tamamen muhaliflerin eline geçmiştir. ÖSO kontrolünde olan El Bab, Kasım 2013’te IŞİD ile ÖSO arasında yaşanan çatışmaların ardından Ocak 2014’te IŞİD’in kontrolüne geçti.

IŞİD’in eline geçtikten sonra şehir örgüt için önemli bir konumuna geldi. Şehirden çok sayıda genç savaşçı kazanan örgüt, (iddialara göre) El Adnani’nin olduğu başında olduğu söylenen Dış Güvenlik ve Operasyon Biriminin merkezini buraya kurdu. Geçtiğimiz haftalarda da Adnani El Bab’da hava saldırısıyla öldürülmüştü.

El Bab’ın Önemi

El Bab Haritası: Afrin, Menbiç, Halep, Azez arasında kalmış stratejik şehir
El Bab Haritası: Afrin, Menbiç, Halep, Azez arasında kalmış stratejik şehir

El Bab şehri Suriye iç savaşındaki güncel gelişmelerde çok önemli bir konumda yer alıyor. IŞİD’in Kuzey Halep’te kontrol ettiği son şehir olan El Bab; PYD, rejim güçleri ve Türkiye destekli ÖSO’nun hedefleri arasında olduğu söylenebilir.

Türkiye açısından:

Türkiye, El Bab şehrini IŞİD’in elinden alarak Menbiç-Rakka-Afrin yolunu kontrol etmek istiyor. Şehrin kontrolünü Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu güçleri sağlarsa, Türkiye ‘Suriye masasında’ elini güçlendirecek. Aynı zamanda çokça dile getirildiği gibi Türkiye PKK’nın Suriye kolu PYD’nin koridor kurmasını engelleyerek, PYD’nin kantonlarının birleşmesinin önüne geçecek ve PYD toprak bütünlüğünü sağlayamamış olacak. Türkiye bu koridoru engelleyerek de ileride olası PKK saldırıları ve PKK devleti kurulmasını engellemeyi hedefliyor.

Esad Rejimi açısından:

Rusya,  İran ve Esad rejimi ise her ne kadar Türkiye’nin Cerablus operasyonuna yüksek sesle tepkiler göstermese de, Türkiye’nin El Bab operasyonuna karşı olduğu biliniyor. Neden derseniz de; rejim cephesi El Bab’ın Türkiye destekli ÖSO tarafından alınmasının ileride kendileri için tehdit oluşturabileceğini düşünüyor. El Bab gibi bir şehir alınırsa, Suriye savaşında en önemli yer olan Halep’te kuzey muhaliflerin eline geçmiş olacak. Halep’in muhaliflerin kontrolündeki bölge ile El Bab tarafından muhaliflerin Halep’teki rejim kuşatmasına ve kontrolündeki bölgelere saldırıların olabileceği öngörülüyor.

PYD/YPG açısından:

El Bab YPG tarafından belki şuan ki savaş haritasında tüm merkezlerden daha önemli bir yer haline geldi. PKK’nın Suriye kolu PYD, bu şehri ABD desteğiyle alarak Afrin ile Kobani kantonlarını birleştirmeyi arzuluyor. İlk önce Azez-Cerablus hattını ÖSO’nun elinden alıp kantonlarını birleştirmeyi düşünen örgüt, Türkiye’nin ”Fırat Kalkanı” harekatıyla ikinci plan olarak gözünü El Bab’a dikmiş gibi görünüyor. El Bab’ı alan örgüt Afrin ile Kobani kantonunu birleştirecek ve Akdeniz’e açılan ‘Kürt Koridoru’ hayalini gerçekleştirecek. (Tabi ki bu plan içerisinde Hatay’ın kontrolü de var. Bilindiği gibi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altındaki örgütün flamasında Hatay Suriye toprağı olarak gösteriliyor.) Suriye canlı savaş haritası ile El Bab, Cerablus, Menbiç ve Halep’teki son durumlara bakabilirsiniz.

PYD'nin Afrin ile Kobani kantonlarının birleşim noktası: El Bab
PYD’nin Afrin ile Kobani kantonlarının birleşim noktası: El Bab

Kaynak: StratejikOrtak.com – SuriyeGundemi.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. mehmet beyimizi kürdistan rüyasını görmeye devam etsin. mehmet ismini taşıdığına görü güya müslüman. eğer müslüman ise bilsinki hristiyanların parası ile islam devleti kurulmaz ve bu güne kadar kurulanlarda tek tek çatırdıyor. ikincisi amerika şöyle yapar, pyd böyle yapar diye yazıyor. Ya biz ne yaparız. mehmet beye görü Türkiye diye bir devlet yok ki. Türkiye ne yapar diye yazamıyor. Türkiye ne yapar onu zaman içinide göreceksiniz.defalarca bizim üstümezde harita çizenleri tarihin çöp sepetine attık. bir gün amerikalı ve rus dostları işleri bittiğinde buradan gidecekler, o zaman ingilizin uşaklığını yapan başta kürtler olmak üzere benzeri milletleri arapların ve Türklerin elinden kim alacak. Her kim olduğu coğrafyaya hainlik eder ise eninde sonunda belasını bulur. Aziz Türk milleti kendisini daima arkadan vuranları asla afv etmeyecektir.
    Devletimizin gücünü çok yakında göreceksiniz. uşaklığınız yüzünüze vurulduğunda hesap gününde inşaalah görüşürüz.

  2. tek diyeceğim var yorum yapan bazı arkadaşlar sadece amerikayı güç olarak görüyor.. yakın tarihi biraz daha incele bakalım tek güç amerika mı ? 😀 eğer amerika türkiye gibi bir ülkeyi karşısına almayı alenen kabul ederse -ki etmeyecektir- rusya bu durumdan faydalanacaktır.. ortadoğunun kilit noktası türkiye… Kürtler demeyeceğim, pkklıları kudurtup üstümüze salıyorlar yıllardan beri yaptıkları gibi.. içerden bölemediler dışardan bölmeye çalışıyorlar burda suriye de güme gitmiş oluyor.. ama yine başaramayacaklar sen istediğin kadar burdan stratejik hesaplar yap planlar kur o işler öyle olmuyor kurtuluş savaşında da çok açıkça gördük.. aç bir daha oku yeni stratejik planlar kurmana ufkunu açmaya yarar 😉

  3. Ha******la ş***** amerikanın, pkknın yamalı bohçaları!.Siz kimsiniz la *** kodoşlar!!,kimi tehdit edip, korkutuyorsunuz, hain Amerikan doberman köpeği pkklı geveşler!!! …..

    • İstediğin kadar kudurabilirsin.Kudurmak bedava. Buradaki yazılarımla bazı gözden kaçan gerçekleri anlatmaya çalıştım. Bu yazılarımdan benim amerikancı yada pkk lı olduğum sonucunu çıkaramazsın. Ayrıca ortada bazı gerçekler var görmek istesende istemesende.

  4. Ben ne dedim? İşte ABD aldığı kararla İŞİD e karşı PYD ye doğrudan silah yardımı yapacak. Bu şu demek oluyor ki bu yardımların arasında uçak savar ve çeşitli kompleks silahlarda olabilir. Yani ileride Türkiye PYD ye saldırmak durumunda kalırsa Türkiye nin hapı yutacağı anlamına geliyor. Çünkü F-16 savaş uçaklarını Türkiye, PYD yi bombalamak için kullanırsa Savaşan şahinleri PYD nin vuracağı anlamına geliyor. Ayrıca Suriye de uçuşa yasak bölge PYD nin kontrolü altında olduğu bölgede oluşturulmak isteniyor. Yani yarın öbür gün olurda PYD kantonları birleştirmek için cerablus ve diğer ÖSO nun elinde ki yerlere saldırırsa Türkiye nin hiçbir şey yapamayacağı anlamına geliyor. Ve hatta Rakka ya gitmiş olan TSK mensuplarıda orada sıkışmış olarak kalacak. Yani gerçekten ABD ye hakkını vermek lazım bir taşla 10 kuş vurmak dedikleri bu oluyor herhalde

  5. Acaba ABD neden PYD ‘nin ilerleyişini durdurdu? Bu soru çok önemli, Türkiye den çekindiği için mi? Kısa vadede Türkiye nin gazını almak için mi? Eğer ABD nin amacı BOP u gerçekleştirmekse eğer o zaman kantonların birleşmesini öyle yada böyle sağlayacak, daha sonrada HATAY I türkiyeden koparacak ve böylece Kürt kantonu Akdenize ulaşmış olacak. ABD nin sadece seçimleri beklediği söylenebilir. Şunu da belirtmeliyim ki ABD büyük ortadoğu projesini kuracaksa eğer ki kuracak gibi görünüyor bu durumda Türkiye nin doğusunuda kürdistana katacaktır.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz