Yeni Suriye Anayasası: Ülkenin Adı değişiyor, PYD’ye Özerlik Veriliyor

802

Rusya’nın, Astana görüşmeleri sırasında muhaliflere sunduğu belirtilen anayasa taslağının detayları ortaya çıkıyor. Her ne kadar Türk Dışişleri Bakanlığı, bizim konu(muhaliflere böyle bir taslağın sunulduğu) hakkında bilgimiz yok açıklaması yapsa da, Rus Interfax ajansı haberini muhalif kaynaklardan edindiğini belirtti.

İşte taslakta olduğu iddia edilen 8 kritik nokta:

– Mevcut Suriye anayasasının 1’inci maddesi, ülkenin resmi adını “Suriye Arap Cumhuriyeti” olarak belirtirken, taslakta ülkenin adı “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor.

– Anayasanın 3’üncü maddesi, Suriye cumhurbaşkanının Müslüman olmak zorunda olduğunu belirtirken taslakta böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

İSLAM HUKUKU İFADESİ KALDIRILDI

– Anayasanın 3’üncü maddesinde, İslam hukuku, yasamanın temeli olarak gösterilirken, taslakta bu ifadeye yer verilmiyor.

TASLAKTA PYD’ye “ÖZERKLİK” VAR

– Suriye anayasasının birinci maddesi, ülkenin üniterliğine vurgu yaparken, bu vurgu taslakta da korunuyor. Ancak taslak metin, Kürtlere ‘özerklik’ verilmesini içeriyor.

– Belgede, idari bölgelerin bölgesel esasa dayanarak, kendi dillerini seçme hakkı da tanınıyor. Bu da Kürtçe’nin özerk bölgede Arapçanın yanısıra resmi dil olmasının önünü açıyor.

BEŞAR ESAD 7 YIL DAHA GÖREV YAPACAK

– Taslakta dikkat çeken bir diğer madde ise cumhurbaşkanının görev süresinin, bir seferlik yedi yıllık dönemle sınırlandırılması. Bu da mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yedi yıl sonra görevinden ayrılması anlamına geliyor.

– Cumhurbaşkanı aynı zamanda genelkurmay başkanı olmayı sürdürse de yetkileri, oluşturulacak olan “Bölgeler Meclisi” tarafından kısıtlanacak.

– Taslağa göre, anayasa mahkemesinin başkanını cumhurbaşkanı değil, meclis seçecek.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. !!! HALEN siz biz mi diyorsunuz bu ulkede niye hep turkler deniyor? turkler neyapti ve neyapiyor sizlere isin dogrusu 1000 lerce yil sizler hep turk dusmanlarinin usagi olmus koyun postuna burunmus bir kurt gibi bu vatanin evlatlarina yaptiklarinizi bilmiyormusunuz niye? niye? sunu bilmek isterim meseleniz turkler mi yoksa turkiye mi veya turkiyevatandaslarimi etnik kokenimiz ne olursa olsun bizler bu vatanda yasiyorsak tek millet olarak tek bayrak tek vatan ilkelerini bilmemiz gerekmiyormu? ! soyle uzaktan resime bir bakin allah icin olanlari bir gorun sahip olduklarinizi bir gorun %65 isadamlari millet melcisine bir bakin bunlar kimbunlar sizin bahsediginiz insanlar deyilmi halen siz biz diyorsunuz cok yazik, bir sey hatirlatmak isterim devletler vatandaslarinin refahini isterler ve onlar icin yollar ararlar bunlari gormuyorsaniz sizde ve sizingibi gorenlerde bir problem var demektir .yazik degilme o kandirilmis genclere her gun onlarcasi kiriliyor ne icin (because )cunku emperializimin sizleri bir hic ugruna kandirdiklari icin degilmi bu? sizler son 30 yildir ayni kafada oldunuz ne !! oldu yuz binlerce nesil tukendi ulke ekonimisine milyarlara mal oldu yanlis yanlis unutmayin devlet , vataninin ve milletinin (not hilletinin) istikrarini ve gelecegini korur ve koruyacaktir, artik uyanma zamanidir uyanin sizlere verilen degerleri gorun kandirilmayin en azindan insanlik goreviniz icin. saygilar sadece bir vatan sever olarak yas

  2. türkler ortadoguda 600 yıl egemen oldu nezaman bir göz yaşı aktı, avrupa batı yalakalıgı seviciligi ve aziz tür soyuna bu kin nefret niye, Türkler burlara gelmeseidi olmasaidi haçlı seferleriyle yüzyıllar önce ortadoguda ve doguda kart kırt cart curt ırkı diye birşey kalmayacaktı, silinmiş olacaktı nankörlerin az zihni açılmıştır umarım.

  3. zamanında osmanlıdan entrikalarla koparılan türk topraklar yine suriye,ırak, yine ingliz abd avrupa rus oyunları ve maşa olan cahil bir ırk,kimsenin kimseden korktugu yok,esas bölünüp küçültülerek yok olup kolay lokma olacak ,batı uşagı olacagının farkında olmayan cahil ırkçılaralara lanet olsun,hani derler ya atalarımız düşmanı dışarda arama içinde ara çok dopgru bir söz, hain herzaman haindir allahın cezası üstünüze olacak er yada geç.

  4. Kürt realitesi 21. Y.y. da inkar edilemezdi.
    İnkar etmeye devam edilseydi suriye savaşı dahada devam eder. Ve önüne geçilmez sonuçlar ortaya çıkar.
    Kürt ve Kürdistan halkı çok bedel ededi 1000 yıldır yok edilmek. Asimile edilmek, ve inkar edilmek istendi. Dalga geçildi alay edildi. Ama basaramadilar basaramazlar
    Korku, baskıyla ve ölümle bitirmek istendi ve bitirilemedi. Şimdi bu zalimlikleri yapan guruhlar korku içinde Kürtlere hak virilemez
    Kürdistan kurulamaz. Kürt ve Kürdistan yoktur. Diyerek korkularını bastırmak istiyorlar
    Ama nafile kürt ve Kürdistan Ortadoğu nun parlayan yıldızı olacak. Kürdistan ve Kürt halkı nın yanın da olan kazanacak. Korkunun Ecele faydası yok kardeşim.

    • Türk ortaasyadan gelmeseydi ne kürtlüğünüz kalırdı nede adınız 1000 yıldır kardeş olarak kabul gördünüz bu yüzyılda tercihinizi
      1000 yıl önceki haçlı ile birlikte olmaya çevirmeniz size kan ve gözyaşından başka bir şey getirmeyecek bilmiş olun.Libya,Irak,Suriyede ne olduğunu görmüyormusunuz?Türkiyede neyiniz eksikki ayrılmayı düşünüyorsunuz?Devleti bileğinin gücü ile kuramayanlar başka milletlerin yani efendilerinin esiri olurlar,siziuşak gibi kullanıp kaldırıp atacaklar,attıklarında bizide yanınızda bulamazsınız
      .

  5. Bu haberi atan rus sitesi muhtemel tepkileri ölçmek istiyor . Buna asla izin verilmemeli türkiye toprağının işgali ile bu ve buna benzer manadaki anayasalar türkiye için manen savaş sebebidir ve Suriye için sevr hükmündedir. Ve süriye halkının yeni bir kurtuluş savaşı sebebidir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz