Kuzey Kore ile ABD Savaşır Mı? İhtimaller Neler?

3120

Kuzey Kore‘de bugün kurucu lider Kim Il-sung‘un 105. doğum günü olan ulusal bayram ‘Güneş Günü’ kutlanıyor. Komşu ülkeler, olası bir nükleer denemeden endişe ediyor. ABD ise Kuzey Kore’ye önleyici vuruş yapabileceği konusunda uyardı.

Uzmanlara göre Kore yarımadasında savaş çıkma olasılığı oldukça yüksek. Russia Today (RT) olası bir savaşın nedenlerini ve olası sonuçlarını araştırdı.

Kuzey Kore’nin konumu

Pentagon, Pyongyang’ın nükleer denemelerine devam etmesi halinde Kuzey Kore’ye askeri müdahaleyi masada bulunduruyor. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ise çarpışma halinde ABD’ye karşılık vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Carl Vinson uçak gemisinin öncülüğündeki bir güdümlü füze kruvazörü, 3 destroyer ve Tomahawk füzeleri taşıyan nükleer denizaltılardan oluşan ABD donanma kuvvetleri dün Kuzey Kore kıyılarına füze saldırısı düzenleyebilecek kadar yaklaştı.

Bu karar, Kuzey Kore’nin 4 Nisan’da orta menzilli balistik füze fırlatmasının ardından verildi. Pyongyang ayrıca geçtiğimiz mart ayında da yüksek güce sahip yeni füze motorunu test etmişti. Bu motorun kıtalararası balistik füzelerde kullanılabileceği belirtiliyor. Bilindiği üzere Kuzey Kore nükleer silahlara da sahip.

BÖLGEDE TIRMANAN GERİLİM

Kore yarımadasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un üvey kardeşinin öldürülmesiyle geçtiğimiz şubat ayından beri giderek tırmanan gerilim yeni bir durum değil. Taraflar şimdiye kadar birçok kez birbirilerini güç kullanmakla tehdit etmiş, ancak gerçek bir savaşın eşiğine gelinmemişti.

Fakat bugün ‘Kore denkleminde’ (ABD Başkanı) Donald Trump gibi yeni bir etken ortaya çıktı. Trump, Suriye’deki hava üssüne Tomahawk’larla ve Afganistan’daki IŞİD üyelerine ‘bombaların anası’ ile saldırmaktan çekinmedi. Bu durumda Washington’un Pyongyang’a yönelttiği suçlamalar durumu gerçek bir savaşın eşiğine getirebileceğinden endişe ediliyor.

PROVOKASYONLAR ZİNCİRİ

On yıllar boyunca Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’den gelebilecek saldırıyı öne sürerek ABD’den askeri yardım almaya çalıştı. Bu senaryolarda Pyongyang’a ‘sürekli saldırgan’ rolü veriliyor. Bu tehlikeli komşuluk nedeniyle taraflar sürekli olarak askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz yıl ABD ve Güney Kore Ulji Freedom Guardian adı altında kapsamlı bir tatbikat düzenledi. Geçtiğimiz ocak ayında Güney Kore medyası, savaş halinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’u etkisiz hale getirecek özel bir ekibin hazırlandığını duyurdu. Mart’ın başındaysa ABD ve Güney Kore Foal Eagle tatbikatını başlattı. Bu bölgede her yıl Key Resolve tatbikatının da yapıldığı unutulmamalı.

Bu ortamda, ABD ile Kuzey Kore arasında artan gerilimin eğitim amaçlı yapılan tatbikatların savaşa dönüşebilme senaryosunu da göz ardı etmemek gerekir.

ABD’NİN JAPONYA VE GÜNEY KORE İLE DANIŞMA SÖZÜ

Bölgede gerçek bir savaşın başlaması durumunda en çok nasibini alacak Japonya ve Güney Kore, duydukları endişeleri dile getirmekten çekinmiyor. Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye Tokyo ile görüşülmeden saldırıda bulunmayacağını belirtti.

Öte yandan Güney Kore Savunma Bakanlığı, ülkenin halkını sosyal ağlarda ‘ABD’nin hızlı saldırısı’ endişeleriyle paniğe kapılmamaya çağırdı ve ABD yönetiminin olası bir saldırı durumunda önceden Seul ile tüm alternatifleri görüşeceğini açıkladı.

Kuzey Kore ile olası bir savaşın ‘rahat bir gezi’ olmayacağı ABD yönetimi tarafından da biliniyor. Daha önce 90’lı yıllarda Kuzey Kore’ye olası bir saldırının sonuçlarını hesaplamaya çalışan Beyaz Saray, savaş için yaklaşık 100 milyar dolar harcanacağını ve yaklaşık 100 bin Amerikalı askerin ölümüne yol açabileceğini ortaya koymuştu.

BEYAZ SARAY’IN BÖLGEDEKİ DURUM İLE İLGİLİ SAPTIRILMIŞ ALGISI

Rusya Bilimler Akademisi Uzakdoğu Enstitüsü Kore araştırmaları bölümünden Konstantin Asmolov, Washington’un Kuzey Kore ile savaş senaryolarını niçin değerlendirdiğini açıkladı. Asmolov, ABD’nin oluşturulmaya çalışılan yeni yönetiminde bir parça kaos yaşandığını, ayrıca Trump ile çalışan uzmanların tümünün gerekli profesyonelliğe sahip olmadığını söyledi. Rus uzman, Kuzey Kore’nin hızlı bir şekilde imha edilebileceğini iddia eden Güney Kore’nin propagandası sayesinde son zamanlarda Beyaz Saray’da, Kore yarımadasındaki durum ile ilgili ‘saptırılmış bir algının’ oluştuğunu belirtti.

PYONGYANG’IN ASKERİ GÜCÜ KÜÇÜMSENMEMELİ

Öte yandan RT’ye konuşan askeri uzman Mihail Timoşenko, uluslararası arenada sürekli olarak izole edilen Pyongyang’ın onlarca yıl boyunca savaşabilir bir ordu oluşturmaya yoğunlaştığını açıkladı. Timoşenko, “Kuzey Kore’nin denizaltı filosunun büyük bir kısmını dizelli denizaltılar oluşturuyor. Bu denizaltıların, son derece düşük hızları sayesinde denizde tespit edilmesi çok zor. Söz konusu araçlar, ABD’nin donanmasına rahatlıkla ulaşıp, saldırabilir ve o zaman ‘şenlik’ başlar” dedi.

Filosunda bulunan 70 denizaltının dışında Kuzey Kore’nin nükleer denizaltı çalışmalarına da devam ettiği ve 2018’e kadar inşa edilen iki nükleer denizaltının devreye alınabileceği belirtiliyor.

ÇİN FAKTÖRÜ

Timoşenko, “Kuzey Kore, güney sınırlarına yaklaşık 20 bin top konuşlandırdı ve bu toplar, Seul’a ve bölgelerine rahatlıkla ulaşabilir. Kuzey Kore ayrıca olası bir savaş halinde Çin’in desteğini de alabilir. Çin, Pyongyang’a ekonomik yaptırımlar uygulasa da Pekin’in savaşa girmemesi mümkün değil. Çin yönetimi şimdiden sınırlarına 150 bin kişilik ordu birliklerini çekmiş durumda… Böyle bir çatışma, dünya savaşına dönüşmez, ancak tarafların kayıpları muazzam olur. Yine de Trump’ın silahlı bir çatışmaya girebilecek kadar çılgın olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sputnik, Stratejikortak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. elinin öyle durması mason olduğu anlamına gelmiyor, Abd kendine yeni bir macera arıyor bizide Nato muhabbetine inşallah bu savaşa sokmazlar

  2. Tapınakçı da olabilir ama dikkat çeken yanındakiler hepsi sıska sırf bunun için bile amerika savaşır zaten komikis liderler hepsi yemesine içmesine pipisine düşkündürler yaşlı tilkiler bu tombulu rastgele seçmişler dangalak bide resim çektirmiş iplerinin kimin elinde olduğunu gösterircesine ben iki dolarına varım cebimdeki son para

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz