Çin’in Ortadoğu’daki Askeri ve Ekonomik Varlığı (Harita)

3062

Ekonomik büyümenin ülkesi haline gelen Çin Halk Cumhuriyeti, dünya ülkeleri için stratejik konumda bulunan Ortadoğu’da bulunan askeri üsleri, ekonomik yatırımları ve limanlarıyla varlığını hissettiriyor. Ekonomik gücünü her geçen gün artıran Pekin yönetimi, Ortadoğu’daki belirsizlikten ekonomik olarak faydalanıyor. Suriye ve Yemen iç savaşında açıkça sahada bulunmayı tercih etmeyen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkını her daim Rusya tarafında ABD karşısında kullanmaktan da çekinmiyor.

Şu anda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve 2030 yılında dünyanın en büyük ekonomik gücü olacağı düşünülen Çin’in, Ortadoğu’daki askeri tesisleri ve ekonomik yatırımlarıyla birlikte bölgeye yaptığı ticaret için kullandığı limanların haritası şöyle:

Çin’in Ortadoğu’daki varlığı (Askeri tesisler, ekonomik yatırımlar, Çin’e ait limanlar ve Ortadoğu ülkelerinin Çin’den ithalatı)

Çin’in Ortadoğu politikası ve yurtdışındaki ilk ve tek askeri üssü hakkında detaylı bilgi almak için “Çin, İran’a karşı Suudi Arabistan’ın yanında” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz