İngiltere Seçimleri: Sonuçlar Kesinleşti, Azınlık Hükümeti Kuruluyor

1470
İngiltere Başbakanı Theresa May

Birleşik Krallık’ta 8 Haziran’da yapılan erken genel seçimlerde 650 bölgede oyların tamamı sayıldı. Yaklaşık 47 milyon seçmenin olduğu ülkede seçimlere katılım oranı yüzde 69 oldu.

326 sandalye kazanan partinin hükümet kurabildiği 650 sandalyelik parlamentoda, Başbakan May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti 318, en yakın rakibi İşçi Partisi’nin ise 262 milletvekili meclise girdi.

İngiltere’deki seçim sonuçlarına göre tek başına hiçbir partinin hükümeti kuramadığı kesinleşince Başbakan May, Kuzey İrlanda merkezli DUP’un desteğini alarak azınlık hükümeti kuracağını açıkladı.

Ajanslara düşen son dakikaya göre; DUP lideri Foster ile Başbakan May’in azınlık hükümeti konusunda bir anlaşma imzaladığı açıklandı.

DUP lideri Foster ve Başbakan Theresa May

En son azınlık hükümetinin 1992 seçimlerinde kurulduğu İngiltere’de Foster da Başbakan May gibi İngiltere’nin AB’den çıkışını destekliyor ve İskoçya’nın İngiltere’den ayrılmak istemesine karşı çıkıyor.

8 Haziran 2017 – İngiltere Genel Seçim Sonuçları | İnfografik: AA

2015 yılındaki genel seçimlere 12 milletvekilini kaybeden Muhafazakar Parti güç kaybederken, İşçi Partisi önceki seçime göre 29 sandalye daha parlamentoya soktu. Ancak oran olarak en büyük hezimeti 2015 seçimlerinde parlamentoda 56 milletvekiline sahip olan ve bu seçimlerde büyük bir düşüş yaşayarak 35 milletvekili çıkarabilen İskoç Ulusal Parti yaşadı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz