Kerkük Operasyonu: Irak Ordusunun Geri Aldığı Bölgeler

6932

Irak ordusunun Kerkük operasyonu ile başlayan ilerleyişi devam ediyor. Yaklaşık 14 saatte tamamen kentin kontrolünü ele geçiren Irak güvenlik güçleri, peşmergelerin 2014’te işgal ettiği bölgelere de operasyon düzenliyor.

Kerkük’te peşmerge güçlerinin çekilip, IKBY’nin başkenti Erbil’e kaçmasıyla başlayan süreç diğer bölgelerde de sürüyor.

Irak güvenlik güçleri çatısı altında hareket eden Haşdi Şabi’nin PKK’nın ‘ikinci Kandil’ kurmayı planladığı Sincar(Şengal) ilçesinde kontrolü sağladığı bildirildi.

Irak ordusunun Kerkük operasyonu sonrası peşmerge işgail altındaki Mahmur, Sincar, Kerkük ve Hanakin’de kontrol sağlandı.

Irak’taki “tartışmalı bölgeler” geri alındı

Irak ordusunun tartışmalı bölgelere yönelik operasyonunda, 3 yıl sonra kontrol sağlandı.

Operasyonun 1. Gününde;

Kerkük kent merkezi ile birlikte Kuzey Petrol Şirketi, Baba Gurgur Petrol Yatakları, K1 Askeri Üssü, elektrik santrali, Molla Abdullah Rafinerisi, Kerkük Havaalanı, Tuzhurmatu karargahı, Leylan, Dakuk, Yaycı, Tirkalan kasabaları ele geçirildi. Ayrıca Tikrit Köprüsü ve Kerkük’ün güneyindeki ana kara yolunun tamamında da kontrol sağlandı.

Operasyonun 2. Gününde;

Sincar, Mahmur, Başika, Irak-Suriye arasındaki Rabia Sınır Kapısı, Musul Barajı, Diyala’nın Hanakin ilçesi ve ona bağlı Karatepe ve Celavla kasabaları Irak ordusunun kontrolüne geçti.

Harita: AA

IŞİD’in Irak işgalinden önceki sınırlara geri dönüldü

Reuters’e konuşan üst düzey Iraklı komutan Peşmerge’nin IŞİD’in ülkenin batı ve doğusundaki bölgeleri ele geçirmesinden önce varolan Haziran 2014 sınırlarına geri çekildiğini söyledi.

Diyala’ya bağlı Hanekin, Celavla ile Musul’da Mahmur, Başika ve Musul Barajı, Uveynat Nahiyesi, Sincar ilçesi, Rabia ve Musul Ovası’nda bazı bölgelerde de kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin buralarda yeniden dağılımının yapıldığı belirtilmişti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

https://stratejikortak.com/2017/10/irak-son-durum-harita.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz