Taliban’ın Kontrol Alanları ve ‘Kırsal Stratejisi’

4529

Amerika Birleşik Devletleri Afganistan’da savaşın yeni bir safhasına girerken, FDD’s Long War Journal Taliban’ın güç ve eğilimi hakkında yaptığı yenilenmiş değerlendirmesini bizlere sunuyor. Değerlendirmede ABD askerinin küçümsediği ancak isyan gücünün kilit kaynağı olan Taliban’ın kırsaldaki kontrolünün altını çiziliyor.

Koalisyon ve Afgan hükümetinin Taliban’ın kazançlarını engelleyemediği belirtiliyor. Öte yandan Taliban’ın kırsaldaki avantajlarını görmezden gelirken tam anlamıyla onlara karşı bir zafer de kazanamadığı vurgulanıyor.

“Afganistan’da Taliban Kontrolü”

Taliban’ın 41 bölgeyi kontrol etmekle beraber 118 bölgede de mücadele ettiğini tahmin ediliyor. Bu inceleme Afganistan’daki her bölge için kaynağı açık olan yerel değerlendirmelerle sentezlenmiştir. Kontrol edilen bölgeler Taliban’ın açık bir şekilde yönettiği, güvenlik hizmeti sağladığı, yerel mahkeme hizmetlerini yürüttüğü ve de şeriat hükümlerini uyguladığı yerler olarak biliniyor.

Afganistan eyalet haritası

Genel anlamda bakmak gerekirse, Afganistan’ın yüzde 45’inin Taliban tarafından kontrol ediliyor.

LWJ Taliban’ın iddialarını doğrulamak için, yerel raporlar ve tarihsel dinamiklerden faydalanan uzmanlara başvurmuştur. Taliban’ın iddiaları doğrulanamazken, LWJ bir bölgeyi henüz doğrulanmayan “Taliban’ın kontrol ettiği ya da mücadele verdiği bir bölge olarak iddia ettiği” yer olarak göstermiştir.

Bağımsız kaynaklar Taliban’ın kontrolünde olduğunu iddia ettiği 25 bölgenin olduğunu söylüyor.

Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişliği(SIGAR)

Afganistan üzerindeki kongre yönetiminin himayesinde olan gözetim organı olan Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişliği(SIGAR), isyancıların kontrolünde olan 11 bölge, isyan etkisi altında olan 34 bölge ve 119 yerde ise mücadele ve çekişme olduğunu rapor etmiştir.

Amerikan ordusu ve NATO’nun Afganistan’daki görevi için bilgi toplayan SİGAR buna rağmen bölgeye özgü değerlendirmeler yayınlamaz. SIGAR’ın Ağustos ayından kalma son raporu, haziranda sağlanan bilgi temellidir.

Amerikan ordusu: Taliban’ın kontrolü yüzde 40

Long War Journal gazetesi değerlendirmesinde hem Amerikan ordusu hem de Taliban’ın kendi değerlendirmesi ile örtüşmektedir.

Taliban ülkenin 407 bölgesinin %50 sinin kendi kontrolleri altında ya da buralarda mücadele ettiğini iddia etmektedir. Amerikan ordusunun tahmini ise %40 olduğudur.

Taliban’ın kırsaldaki gücü şehirleri besliyor

Amerikan ordusu ve Afgan güvenlik güçleri, Taliban’ın kontrol ettiği şehirlere odaklanmaya çalışmaktadır. Ve Taliban’ın şehir bölgesindeki kontrollerini önemsiz göstermektedir. Son SIGAR raporlarında, Amerikan ordusu, Taliban tarafından kontrol ya da mücadele edilen bölgeleri daha az stratejik öneme sahip olan, daha az hayati bölgeler olarak tanımlamıştır.

Bu kentsel odaklar Taliban’ı ve onun ‘şehir merkezlerine karşı saldırı başlatarak kırsal bölgelerin kontrolünü güçlendirmek’ amacını hafife almaktadır. Şehir merkezine gerçekleştirilen düzenli saldırılar Afgan hükümetinin meşruiyetini bozmaktadır. Ve bu durum Afgan ulusal güvenlik güçlerini yeniden düzenlenmeye zorlamaktadır. LWJ mücadele edilen şehir bölgeleri hariç, Talibanın kontrol ettiği her şeyi bölgelere ayırmıştır. Taliban bölge merkezi dışında 124 bölgede kırsalın kontrolünü kendi sağlamıştır.

Pakistan’daki sığınıkların güvenliği ve Pakistan devlet desteğine ek olarak, Afganistan’daki kırsal bölgelerde Taliban’ın direnci ve Afgan güçlerine sürekli zarar vermek Taliban’ın öncelikleri arasındadır. Taliban’ın diğer bölgeleri tehdit etmek için güney eyaletlerindeki iç kesimlere kadar yerleşme stratejisi güttüğü görülmektedir. Farahtan Paktia’ya doğu batı yönünde uzanan bölgelerin bu kesmi Taliban’ın şehir merkezlerine sürekli olarak saldırmasına olanak sağlar. Örneğin, Taliban bu söz konusu bölgeleri Laşhkar Gah, Kandahar, Farah ve Tarinkot şehirlerini tehdit etmek için kullanır. LWJ’nin haritalı değerlendirmesi açıkça bu güney kuşağını göstermektedir. Taliban daha az başarı sağlasa da kuzeyde de benzer kalkışmalarda bulunmuştur.

Taliban’ın kontrol ettiği bölgeler (LWJ)

Afganistandaki NATO misyonu bu kırsal bölgelerin önemini küçümsemesine rağmen Taliban onların çok önemli olduğunu düşünmektedir. Örneğin, Taliban Sangin bölgesinin merkezini ele geçirmeyi stratejik bir zafer olarak ilan etmiştir. Bu bölgeler NATO kuvvetleri için çöp ve enkazdan başka bir şeyi ifade etmezken Taliban için direnişin can damarıdır. Taliban nüfus merkezlerine saldırılar başlatmanın yanında para toplama, yeniden ikmal, asker alımı ve savaşçı yetiştirme için de kırsal alanlardan yararlanır.

Orjinal yazı: LWJ Map Assessment: Taliban controls or contests 45% of Afghan districts

Çeviri:Gürsoy Akkuş

StratejikOrtak.com Misafir Yazarı

https://stratejikortak.com/2016/04/afganistan-taliban-haritasi.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz