NATO’da “Düşman Tablosu” Krizi

3153

Türkiye-NATO Krizi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Genel Merkezinde cuma günü düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında 8-17 Kasım tarihleri arasında Norveç’te icra edilen bir NATO tatbikatında Atatürk’ün ve kendisinin resminin hedefe konduğunu söylemişti.

Yaşanan bu gelişmenin ardından Türkiye, NATO tatbikatından askerlerini çekmiş ve NATO’yu sert bir dille eleştirmişti. Ardından Norveç Savunma Bakanlığı resmi sitesinden bir özür mesajı yayınlanarak yaşanan hadisenin NATO’nun politikasını yansıtmadığı, olayın geçici olarak istihdam edilen bir personelden kaynaklandığı açıklandı. Yapılan açıklamada NATO-Türkiye işbirliğine verilen öneme dikkat çekildi.

Yaşanan bu diplomatik skandal ile alakalı gelişmeleri ve ayrıntılarını sizler için haberimizde derlerdik.

Erdoğan:”Böyle Bir İttifak Olamaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Norveç’te  bir durum oldu. Norveç’te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk’ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar.” sözleriyle yaşanan olayı kamuoyu ile paylaştıktan sonra sözlerine şöyle devam etmişti:

“Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB’den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. ‘Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.’ dediler. Dedik ki ‘Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin. Böyle bir ittifak olamaz, böyle bir müttefiklik olamaz.”

Norveç Savunma Bakanlığı’dan Açıklama

Norveç Savunma Bakanlığının internet sitesinde konuya ilişkin yazılı  açıklama yapan Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, “Norveç’in Stavanger kentindeki Müşterek Harp Merkezi’nde  gerçekleştirilen NATO tatbikatı sırasında kullanılan kapalı devre mesaj  sisteminde bir mesaj yayımlanmıştır. Bu mesaj sadece tatbikat dönemi için  istihdam edilen bir Norveç vatandaşı tarafından yazılmıştır. ” ifadelerini  kullandı.

Norveç vatandaşı tarafından yazılan mesajın kesinlikle Norveç’in görüş  ve politikalarını yansıtmadığını vurgulayan Jensen, “Mesajın içeriğinden dolayı  özür diliyorum. Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir ve yakın iş birliğimize  değer veriyoruz.” açıklamasında bulundu. Jensen, mesajı yayımlayan Norveç vatandaşının Müşterek Harp  Merkezi’nde gerçekleştirilen NATO tatbikatından hemen uzaklaştırıldığını, olay  hakkında detaylı bir soruşturma yürütülerek gereken adımların atılacağını  bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Özür Diledi

NATO Krizi*

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Olaylara neden olan kişi NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur” dedi.

Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, “Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir ve ittifakın güvenliğine önemli katkılarda bulunur” vurgusunu yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı Resmi Açıklama Yaptı

NATO Krizi*

Türk Silahlı Kuvvetleri resmi sitesinden konuya ilişkin şu açıklama yapıldı;

“Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında icra edilen TRIDENT JAVELIN adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal ATATÜRK’ün resminin yerleştirildiği, tatbikat içerikli sosyal medya çevrimi içinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN adına sahte hesap açılarak Karşıt Kuvvet liderini destekleyici ifadelere yer verildiği hususları tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından tespit edilmiştir.

Durumun Genelkurmay Karargahına intikal etmesi üzerine, yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal tatbikattan geri çekilmeleri emredilmiştir.

Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Ayrıca olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır.

Konu ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Hulusi Akar ve Jens Stoltenberg Görüşmesi

NATO Krizi*

Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir araya geldi. Hulusi Akar’ın Kanada’da olduğunu öğrenen Stoltenberg, ikinci bir kez yüz yüze özür dilemek istedi. Yaşanan olay nedeniyle üzüntülerini dile getiren Stoltenberg, Akar’dan, özrünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletmesini istedi.

Akar da söz konusu olayla ilgili iki personelin görevden alınmasının yeterli olmayacağını, orduda hiyerarşik bir sistem olduğunu ve sorumlu amirlerinin de ceza alması gerektiğini vurguladı.

Stoltenberg de Norveç makamlarının konuyla ilgili geniş çapta soruşturma başlattığını ve bu olayın birliğe zarar vermesini istemediklerini ifade etti.

Kaynaklar

http://www.tsk.tr/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/jwceng/id2579267/

https://tr.sputniknews.com/savunma/201711171031042202-nato-genel-sekreteri-stoltenberg-turkiye-ozur/

https://www.ntv.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-nato-genel-sekreteri-turkiyeden-ozur-dileriz,RXPOH-NaIU61W9f0yqQRlQ

https://www.cnnturk.com/son-dakika-erdogandan-cok-sert-nato-tepkisi

 

Stratejik Ortak Haber Masası – Mahmut Nedim SUİÇMEZ

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz