Erdoğan’ın Çad Ziyaretinde Bilinmeyen Anlamlı Fotoğraf

6997

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 stratejik ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaretlerden biri de Afrika Ülkesi olan Çad’a idi. Ziyaretten yansıyan önemli gelişme, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi’nin, Erdoğan’ı havalimanında karşılayıp elini uzun süre bırakmayışı oldu.

Asıl önemli gelişme, medyaya yansımayan ama uzun zamandır MEB görevlisi olarak Çad’da bulunan bir yakınımın yolladığı fotoğraftan öğrendiğim gelişme oldu. Fotoğrafta Türkiye’ye olan saygısıyla tanınan İdris Debi, Erdoğan’ı ülkeden ayrılırken havalimanında uğurluyor ve uçak kalkana kadar yaklaşık yarım saat ayakta bekliyor. Haliyle devlet erkanı da havalimanında hazırol vaziyette bekledi. Zaman zaman yorulunca bastonuna dayanan İdris Debi, uçak havalanıp gözden kaybolana kadar hazırolda bekledi. Uzun bekleyiş resmi ve diğer yerel haber kanallardan canlı aktarıldığı için bütün Çad halkı şahit olmuş oldu. Spikerler de Türkiye ve Türk milletinden övgülerle bahsetti. Böylece İdris Debi ilk defa bir ülkeye karşı böyle bir saygı göstermiş oldu.

Türk medyasına yansımayan o kare…

Bölgede Osmanlı izlerine ve Türk geleneklerine rastlamakta mümkün (bölgedeki Abeşe Türkleri ve Türklerden kalma kırmızı tuğla üretimi vb.). Bölge insanı, Osmanlı ve Türk milletine karşı büyük bir sevgi besliyor. İdris Debi’nin Türk Milletine karşı saygı ve sevgi dolu bu bekleyişi de diplomatik bir tavır değildi, kardeşlikti… Bütün bunlar uzak diyarlardaki özlenen ve beklenen bir dostluğun yansıması oldu.

Bu fotoğraf, Türkiye-Çad ilişkilerinde hafızlarda kalacaktır.

https://stratejikortak.com/2017/07/afrika-maden-haritasi.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz