Tarihi Donald Trump-Kim Jong-un Zirvesi Gerçekleşti

829

Dünya yakın siyasi tarihinin en ilginç zirvelerinden biri olan Trump-Kim Jong-un görüşmesi dün Türkiye saati ile 04:00’da Singapur’da gerçekleşti. İki lider 38 dakika boyunca baş başa görüştüler. ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lider Kim Jong-un arasında gerçekleşen bu tarihi zirve, birçok yönüyle ilklere sahne oldu.

ABD ve Kuzey Kore devlet liderleri, Kore savaşının ateşkes ile sona erdiği 1953 yılından bu yana ilk kez resmi olarak bir araya geldi.

Baş başa yapılan 38 dakikalık görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump, “Baş başa görüşmek çok iyiydi. Zirve çok çok iyi gidiyor; iki ülke arasındaki ilişki harika.” ifadelerini kullandı.

Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek… Buraya açık fikirlerle geldik” diyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına yanıt vermedi.

Gerçekleşen tarihi zirvede ABD ve Kuzey Kore arasında bir de anlaşma imzalandı. Donald Trump-Kim Jong-un ikili görüşmesinden sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Heyetler arası görüşme yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinin ardından açıklama yapan Donald Trump, “Hayal ettiğimizden çok daha başarılı bir görüşme oldu, şimdi imzalara geçiyoruz.” ifadelerini kullandı. Ardından ise imza törenine geçildi.

Ülkeler arasında yapılan anlaşmaya ilişkin olarak Donald Trump; “Önemli ve kapsamlı bir belgeye imza atacağız. Önemli görüşmeler gerçekleştirdik ve 2,5 saat içerisinde bir basın toıplantısı gerçekleştireceğim. Sayın Kim ve kendi adıma yazılı bir açıklama yapacağız.” dedi ve ardından şu açıklamayı yaptı;

“Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz.

Söz konusu anlaşmanın içeriğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak ABD’li bir yetkilinin CNN televizyonuna yaptığı açıklamalara göre ABD ve Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşma, tarafların müzakerelerde geldikleri aşamaları tescilleyen ve kazanımlarını koruma altına alan bir tespit belgesi niteliğinde.

Yaşanan bu gelişmelere ilişkin olarak ABD basını: “Kuzey Kore, yarımanın nükleerden arınması için çalışma taahhüdünde bulundu, Donald Trump-Kim Jong-un barış ve istikrarın tesisi için anlaştı” ifadelerine yer verdi.

İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, liderler arasında mutabık kalınan hususlar ise şu şekilde;

  • ABD ve Kuzey Kore barış ve refah için iki ülke halklarının istekleri doğrultusunda yeni ABD-Kuzey Kore ilişkilerinin kurulmasını taahhüt etmektedir.
  • ABD ve Kuzey Kore, Kore Yarımadasında kalıcı ve istikrarlı bir barış düzeni kurulması için çabalarını birleştirecektir.
  • 27 Nisan 2018’deki Panmunjom Deklarasyonu’nu yeniden teyit ederek, Kuzey Kore, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arındırılma sürecinin tamamlanması için çalışacağını taahhüt etmektedir.
  • BD ve Kuzey Kore, savaş esirleri ve kayıplarından geri kalanların ortaya çıkarılması ve hali hazırda kimliği belirlenenlerin bir an önce ülkelerine geri gönderilmelerini taahhüt etmektedir.
  • Başkan Trump ve Kim Jong Un, bu açıklamanın şartlarını tamamen ve hızlı bir şekilde uygulamayı taahhüt eder.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz