ABD ve AB’den Esad’a Saldırı Sinyali

1010

Yıllardır karma halli bir savaş yaşayan Suriye’de kim haklı kim haksız tartışmaları bitmeyecek gibi duruyor. Geçtiğimiz aylardaki saldırılar kimyasal saldırı iddiaları üzerinden başlamıştı; ABD ve İngiltere tarafından Tomahawk füzeleri ile vurulan Esad Yönetimi’ne 103 füze atıldı. Bu saldırılardan sonra ise Suriye’de herhangi bir değişiklik olduğu söylenemez, çünkü bomba seslerinin altında yaşamaya alışan Suriyeliler için 103 füze daha nedir ki?

Saldırıdan sonra iki tarafta kısa süreliğine suskunluklarını korudular, ancak ABD ve AB kanadı bu işin 103 füze ile bitmeyeceğinin farkında gibiler. Belki de Tomahawk’lar sadece Suriye’nin hava savunma sistemlerini deneme amaçlı atılmıştı. Bu günlerde ise bazı AB ülkeleri ve ABD Suriye’ye yeniden saldırının sinyallerini veriyorlar. Nasıl mı?

Kimyasal Saldırılar ve Beyaz Baretliler

Bir önceki Esad saldırısının hemen öncesinde kimyasal saldırı haberlerinin kaynağı olan Beyaz Baretliler (White Helmets) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından saldırı görüntüleri yayınlanmıştı, ancak bazı görüntülerin sahte olduğu ve kurguya dayandığı haberlerini de dikkate almak gerekiyor. Çeşitli haber siteleri saldırılardan etkilen sivillerin görüntülerini paylaşmış ve Esad Yönetimi suçlanmıştı.

Bu günlerde ise Fransa eğer Esad’ın kimyasal saldırı yapması halinde karşılığını göreceği ve hava saldırısı başlatılacağını söyledi. Rusya ise batılı devletlerin yeni bir sahte kimyasal yaygara koparacağı ve bunun bahane edilerek saldırı yapılacağı yönünde açıklamalar yaptı. Daha şimdiden Trump’ın Ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Esad’ın İdlib operasyonunda tekrardan kimyasal saldırı yapabileceğini dile getirerek, bunun olması durumunda çok güçlü bir saldırı yapacaklarını kesin bir dille açıkladı.

Sahte Bayrak Operasyonu İddiası

Batılı devletler tarafından kimyasal saldırı açıklamalarının yapılmasının ardından Suriye yönetimi “Sahte Bayrak” saldırısını dile getirdi ve sözde kimyasal saldırı iddialarının Suriye’ye saldırmak için bir bahane olacağını söyledi. Önümüzde 2 gün içerisinde saldırı bekleyen Suriye ise, olası bir askeri hareketliliğe karşı tedbirlerini artırdı.  Ayrıca Rusya Suriye kıyılarına 3 savaş gemisi göndererek olası bir saldırının önüne geçmek istiyor. Belki de olası saldırılara karşılık verecek. Suriye’nin yakın dostu İran’da Suriye’ye destek açıklaması yaparak destek vereceği açıklamalarında bulundu.

Karşılıklı iddialardan ve tehditlerden sonra “kim doğruyu söylüyor” sorusu akıllara gelecektir. Belki de Esad yönetimi kimyasal bir saldırı hazırlığında, belki de sahte bir kimyasal saldırı iddiasının sonrasında çatışmalar başlayacak. Her iki ihtimalde de sivillerin, masumların ve en önemlisi çocukların hayatını kaybedeceği bir Suriye sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca Esad’a karşı olası bir saldırı terör örgütü YPG’nin de işine yarayacaktır.

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Ahmd bey Esad la ilgili bu carpitilmis, uydurulmus yalanlari, tiyatronun aynisini Saddam zamaninda da görmüs ve dinlemisdik.
    Bugün bu yalanlari söyleyen o devletler, öncelikle Bati, ABD, ve Isreali ayni yalanlari Saddam icin de söylediler.
    Hepsinin yalan oldugunu kandileri sonradan itraf ettiler.
    Türkiye de bu yalanlara inanmis gibi yapip malesef bu cirkin oyunda suc ortakligi yapiyor.
    Artik herkez gördükü, suriyede o mualif edigimiz ceteler, kim daha cok para verirse onlar icin savasiyor. Cok azinin amaci, özgürlük ve insan haklari.
    Türkiye bir an önce suriye de yaptigi yanlistan dönmeli ve suriye ile barismali.

    Eger gercekten zalim birini ariyorsaniz önce yemede isledigi insanlik sucundan dolayi Suudi Arabistani, milyonlarca müslümani ve insani öldürmüs ABD ve Isreali i elestirin.

  2. Kimyasal saldırıymışta cartmışta curtmuşta.Suriyede Zalim diktatör Beşar Esad katilinin ve Rusyanın İranın katlettiği masumlar kimsenin umrunda bile değil.Ne Avrupanın ne Amerikanın.Zalim diktatör eli kanlı katil Beşar Esad ve avanesi şimdiye kadar 160 bin sivili katletti.Hiçbiri bir müdahale bile etmedi.Sadece kimyasalla bir kaç bin kişiyi katlettiğinde göstermelik bir iki saldırı yaptılar.Ya katlediken diğer masum 160 bin kişi ? Kimyasalla değilde bombalarla katledildikleri için ölmeleri kimsenin umrunda bile olmadı.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz