Haber Arşivi (Kasım 2018): Avrupa Ordusu, Yeni Petrol Keşifleri

1209

Dünyada Neler Oluyor?” sorusunun cevabını Kasım ayı itibariyle en önemli askeri ve diplomatik gelişmeleri derleyerek veriyoruz. Avrupa Ordusu, Afrika’daki yeni petrol keşifleri, Moskova’daki Taliban ile barış görüşmeleri, Suriye’de son yaşananlar, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ve ülkeler arası füze savunma sistemleri ticaretindeki son durum…

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, herhangi bir tehdit durumunda Mısır ordusunun Körfez’deki Arap ülkelerini savunacağını açıkladı.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya tehlikesine dikkati çekerek, “Gerçek bir Avrupa ordusuna sahip olmadıkça Avrupalıları koruyamayacağız.” dedi.
 
ABD’nin yaptırımlarından muaf tutulmayan Avrupa Birliği, İran ambargosuna uymayacağını duyurdu.
 
Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa arasında yapılan İstanbul’daki dörtlü zirve sonrası görüşen Rus heyeti ve Esad, anayasa konusunda anlaştı.
 
Venezuella Devlet Başkanı Maduro, Türkiye’nin ‘onur konuğu’ olduğu Venezuella Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılışında, “Türkiye’nin tarihini, halkını, kültürünü, güzelliğini ve çeşitliliğini seviyorum” dedi.
 
Irak’ta yeni Başbakan Abdulmehdi’nin 14 bakanından 5’inin internet üzerinden adaylık başvurusu yapan kişiler olduğu açıklandı.
 
ABD, elektriğinin büyük bir kısmını İran’dan sağlayan Irak’ı, -sadece elektrik alımı için- ‘yaptırımlardan muaf ülkeler listesi’ne dahil etti.
 
Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da bir Türk firması tarafından inşa edilen ülkenin ilk kapalı su arıtma tesisi tamamlandı.
 
Birleşmiş Milletler, Yemenli taraflar arasında bu ay yapılması planlanan barış görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu.
 
Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC arasında Altay tankının seri üretim sözleşmesi imzalandı.
 
Kuzey Kore’nin, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile üst düzey bir Kuzey Koreli yetkili arasında bu hafta yapılması planlanan görüşmeyi iptal ettiği bildirildi.
 
ABD Adalet Bakanı Jeff Session, Trump’ın isteği üzerine görevinden istifa etti.
 
Yunanistan Başbakanı Çipras, rahiplerin devlet memuru olmaktan çıkarılacağını açıkladı.
 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG’yi PKK’nın aksine terör örgütü olarak tanımlamadıklarını ancak Türkiye’nin ikisi arasındaki bağa ilişkin güvenlik endişelerini anladıklarını söyledi.

ABD’nin Kabil Büyükelçisi John Bass, İran’a yönelik yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulan ülkeler arasına Afganistan’ın da alındığını duyurdu.

 

Amerikan Büyükelçiliği, Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan‘ın başına sırayla 5, 4 ve 3 milyon dolar ödül koyduğunu duyurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Hindistan’ın Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemlerinin parasının ruble olarak ödeneceğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanı Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Libya’nın ardından Sudan’a ve ardından Somali’ye gitti.

Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa arasında yapılan İstanbul’daki dörtlü zirve sonrası görüşen Rus heyeti ve Esad, anayasa konusunda anlaştı.

Geçtiğimiz yıl darbe olan Zimbabve’de, Afrika kıtasının en büyük petrol ve doğal gaz rezervi keşfedildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin Çin, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerle ticarette milli para kullanımına geçmeye hazırlandığını söyledi.

Hamas yöneticilerinden Halil el-Hayye, Mısır, Katar ve BM’nin İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı kırma çabalarının başarıya ulaşmak üzere olduğunu belirtti.

Taliban’ın kurucusu Molla Ömer’in hocalığını yapmış olan ve ‘Taliban’ın babası’ lakabıyla tanınan Mevlana Samiul Hak, Pakistan’daki evinde uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti.

Pakistan’da İslam’a ve Hazreti Muhammed’e hakaret eden ancak serbest bırakılan Asya Bibi nedeniyle 3 gündür devam eden protestolarda hükümet ile göstericiler anlaşmaya vardı.

Rusya Uzay Ajansı Başkanı Rogozin, uzay çalışmalarında ABD’nin önüne geçme hedefini belirterek, Ay’da kalıcı üs kurma planlarının devam ettiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda, “Yaşananlar korkunç ama Suudi Arabistan’ın da istikrarı devam etmeli” dedi.

AB, Almanya, İngiltere ve Fransa yaptığı ortak açıklamada, ABD’nin İran’a tekrar yaptırım uygulama kararına ilişkin, “Derin üzüntü duyuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

ABD, İran ambargosundan muaf tutulacak 8 ülkenin 5 Kasım’da açıklanacağını belirtirken, Enerji Bakanı Dönmez bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yaptırım listesinden çıkarıldığını açıkladı.

Tel Abyad’da PKK’lı teröristlerle birlikte Türk topraklarını gözetleyen kişiler Türk keskin nişancıları tarafından vuruldu.

ABD Başkanı Trump, ABD’ye doğru ilerleyen göçmenlerin askerlere taş atması halinde ABD güvenlik güçlerinin ateşle karşılık verebileceğini söyledi.

Ürdün ve Mısır ile büyük ihracat anlaşmaları imzalayan İsrail, önümüzdeki dönemde Akdeniz’deki 19 yeni bölgeyi petrol ve gaz şirketlerine ihale edeceğini duyurdu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, “Tarihte önemli rol oynayan Türkiye’nin yeniden İslam dünyasının yönetim merkezi olması için dua ediyoruz.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun katılımıyla Ukrayna’nın Antalya Başkonsolosluğu açıldı.

Pasifik Okyanusu’nda yer alan Yeni Kaledonya adasında bugün düzenlenen bağımsızlık referandumunda halk, yüzde 60’la ‘Fransa’ya bağlı kalmaya devam’ dedi.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, “Rusya’yla ilişkileri düzeltmek gerekiyor. Şimdi Avrupa, Rusya ve Türkiye’yi biraraya getirecek uluslarüstü bir organizasyon düşünülmeli.” dedi.

Venezuela devlet şirketi PDVSA, petrol stoğunun düşmesi sebebiyle ikinci bir emre kadar ülkede bulunan 2700 benzin istasyonun satışlarını durdurma kararı aldı.

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırım paketinin ikincisi yürürlüğe girdi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Türk Akımı doğal gaz boru hattının Türk-Yunan sınırı üzerinden devam edip Avrupa’ya uzanması için Brüksel’de aktif şekilde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Irak’ın Kerkük kentindeki kuyulardan çıkarılan ham petrol, yaklaşık 1 yıl aradan sonra yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

GKRY Enerji Bakanı Lakkotripis, Amerikan enerji şirketi ExxonMobil’in Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışması yapmak için sondaja başladığını söyledi.

Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Rusya’da kullanımı yasak olan zararlı maddeler bulunması nedeniyle Sütaş’tan süt ürünü alımını yasakladı.

Hollanda Savunma Bakanı Bijleveld, “Avrupa ordusu” kurulmasına karşı oldyklarını belirterek, “Bizim ülke olarak tek bir ordumuz var. Gerektiği zaman NATO ve Avrupa Birliği ile birlikte çalışır fakat bunlara bağlı değildir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İdlib’de silahsızlandırılmış tampon bölgelerde ılımlı muhaliflerle radikallerin ayrıştırılmasının henüz başarıya ulaşmadığını duyurdu.

Bangladeş, Arakanlı mültecilerin yurtlarına geri dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye’nin Deyrizor iline düzenlediği saldırıda aynı aileden çoğu kadın ve çocuk 17 sivili katletti.

Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın AB’nin terör örgütü listesinde kalmasına hükmetti.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte’nin, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Zirvesi’nde bazı toplantılara “şekerleme yapmak” için katılmadığı bildirildi.

Gabon Anayasa Mahkemesi, Suudi Arabistan’da öldüğü iddia edilen ve şu anda tedavi gören Cumhurbaşkanı Bongo’nun görevlerini geçici olarak yardımcısına verdi.

İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanı Mansur Golami, Tahran’daki Terbiyet-i Müderris Üniversitesi‘nin bir şubesinin Suriye’de açılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının yapıldığı bölgelerde eğitim gören 360 bin öğrenciye 3 milyon 600 bin ders kitabı dağıtacak.

AB Konseyi Başkanı Tusk, “Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım’da AB Liderler Zirvesi yapılacak” dedi.

Japonya Siber Güvenlik Strateji Bürosu’nun Başkan Yardımcısı Yoshitaka Sakurada, hiç bilgisayar kullanmadığını açıkladı.

Libya Ulusal Ordusu komutanı Hafter’in sözcüsü Ahmet Mismari, Türkiye ve Katar’ın İtalya’da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’na katılmasına tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Piri, Türkiye ile AB arasında pratikte donmuş olan katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunulacağını iddia etti.

Doğu Perinçek, “Yakın zamanda Türkiye ile Suriye arasında 6 görüşme oldu. En önemlisi de Tahran’daki bu görüşmeler Tayyip Erdoğan yönetiminin talebi üzerine oldu.” dedi.

Çin Devlet İstatistik Kurumu Sözcüsü Lu Aihua, ABD ile yaşanan ticaret savaşının Çin ekonomisini neredeyse hiç etkilemediğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Liberman Gazze’de ateşkesi ‘teröre teslimiyet’ olarak görerek istifasını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD’nin son dönemde öngörülemez hale geldiğini ve bunun herkesi ciddi şekilde endişelendirdiğini belirtti.

ABD’li üst düzey yetkili, “YPG ile ilişkimiz geçici, taktiksel” dedi.

Çin ve Türkiye adalet bakanlıkları arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Yunanistan’ın ’12 mil kararına’ ilişkin, “75 yaşındayım, elim silah tutuyor. Gerekirse silahımı alır giderim” dedi.

İtalya Başbakanı Conte, Türkiye’nin İtalya’da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı‘ndan çekilmesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Filistinli gruplar 13 Kasım itibariyle Gazze’de ateşkesin sağlandığını duyurdu.

TSK’nın Kızıldeniz’deki stratejik Sevakin Adası‘na deniz üssü kurmak için çalışmalara başladığı iddia edildi.

Bulgaristan’ın BM’nin Küresel Göç Sözleşmesini imzalamayacağı bildirildi. Böylece sözleşmeyi imzalamayan ülkelerin sayısı (ABD, Polonya, Macaristan, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan) 7’ye yükselecek.

Çocuklarına Adolf Hitler’in adını veren İngiliz çift, aşırı sağcı terör örgütü Ulusal Eylem’e üye olmaktan suçlu bulundu.

Abluka altındaki Gazze’nin ‘can damarı’ tünellerini kapatan Sisi yönetimindeki Mısır, çatışmanın daha fazla büyümemesi için İsrail’e ateşkes çağrısında bulundu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, ‘Karasuları sınırlarımızı genişletme halkına sahibiz, komşu ülkeler bunu inkar edemez’ şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Avrupa’nın güvenliğini Türkiye gibi ülkeler olmadan sağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Gazze’de yaşananların özeti; 50 İsrail askerini taşıyan otobüs Hamas tarafından vuruldu, İsrail savaş uçakları, 100’e yakın hava saldırısı gerçekleştirdi, Hamas, İsrail bölgesine 400’den fazla roket attı, Aksa TV, İsrail askerlerinin vurulma görüntülerini yayınlayınca bombalandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Avrupa’nın güvenliğini Türkiye gibi ülkeler olmadan sağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Rusya, Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi koşuluyla Taliban’ın Kabil hükümetiyle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Fırat Kalkanı bölgesinde yer alan Cerablus’ta polis karakoluna düzenlenen bomba yüklü araç saldırısında 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

İsrail’in 12 Kasım’daki saldırısında biri Hamas yöneticisi 6 Filistinli şehit olurken, bir İsrail yarbayının öldüğü duyuruldu.

İran, ikinci kez borsada satışa sunduğu petrolün varilini 64 dolar 97 sente düşürdü. İlk kez 28 Ekim’de borsadan petrol satan Tahran yönetimi, 700 bin varil petrolü 3 kişiye satmıştı.

IKBY Başbakanı Barzani, Billy Graham Evanjelist Derneği bünyesindeki heyeti Erbil’deki başbakanlık konutunda kabul etti.

YPG, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda bombardımana başlaması üzerine askıya aldığı IŞİD’e karşı operasyonlara yeniden başladığını açıkladı. [11 Kasım]

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırıda 6 Filistinli şehit olurken, Paris’te bulunan Netanyahu’nun Tek Aviv’e dönme kararı aldığı bildirildi. [11 Kasım]

Rusya lideri Putin, Macron’un kurulmasını önerdiği ortak Avrupa ordusu konusunda “Ortak Avrupa ordusu çok kutuplu dünya düzeninin pekiştirilmesine katkı sunacaktır” dedi.

Somali’nin başkenti Mogadişu‘da hükümet yetkililerinin sık sık gittiği bir otelin iki bombalı araçla hedef alındığını saldırıda ölü sayısı 53’e yükseldi.

Endonezya’da 29 Ekim’de düşen 189 kişinin bulunduğu yolcu uçağına ilişkin arama çalışmaları daha fazla cesede ulaşılamaması nedeniyle durduruldu.

Irak’ın kuzeyindeki Avaşin bölgesine yönelik hava harekatında üs bölgesine saldırı hazırlığındaki 14 terörist etkisiz hale getirildi.

Alman ordusundaki bazı askerlerin, sığınmacı kılığına girip siyasetçilere suikast düzenlemek için hazırlık yaptığı açığa çıkarıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Mass’ın Doğu Türkistan‘daki durum ile ilgili Çinli yetkililerle görüşeceği açıklandı.

Daha önce Kuveyt’i işgal etiği için Irak’ı tazminat ödemeye (1,24 milyar dolar) mahkum eden BM, Bağdat yönetiminin her yıl petrol satışlarının yüzde 1.5’ini Kuveyt’e ödemesini kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari’deki patlamada 7 askerimizin şehit olduğunu 25 askerimizin de yaralandığını açıkladı.

Senegal’de Türk firmalarınca yapımı 8 ayda tamamlanan Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı ilk 11 ayında 2 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi.

Norveç Dışişleri Bakanı Soreide, Yemen savaşını gerekçe göstererek, Suudi Arabistan’a silah ve askeri malzeme ihracatını durdurduklarını açıkladı.

Eski Suudi Arabistan İstihbarat Başkanı Prens Turki el Faysal, ülkesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili uluslararası bağımsız bir soruşturmayı asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, dünya genelindeki Venezuelalı mülteci ve göçmen sayısının 3 milyona ulaştığını duyurdu.

Yazar ve yorumcu Pepe Escobar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘anayasa darbesiyle’ görevden alınan eski Brezilya Devlet Başkanı Rousseff’e ‘Dikkat et, senin peşindeler’ diyerek uyardığını söyledi.

Azerbaycan lideri Aliyev, bu yıl Bakü’de düzenlenen askeri geçitlere Türk askerinin katılmasının tüm dünyada büyük ilgi uyandırdığını ve bir daha birliğimizi sergilediğini söyledi.

Venezuella Devlet Başkanı Maduro, kendisine yöneltilen ‘diktatör’ eleştirilerine, ‘Diktatör değilim, mütevazıyım’ şeklinde yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun S-400 anlaşmasına ilişkin, “Mevcut anlaşma tamamlandı, bunu iptal edemem” dediği bildirildi.

ABD’li yetkililer her ne kadar DSG ile ilişkimiz geçişi dese de, DSG Sözcüsü Kino, IŞİD’den sonrası dönemler için de koalisyonla bir takım anlaşmalarının olduğunu söyledi.

Almanya’nın Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptırım kararının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Drian, “Biz de bildiklerimizle hızlı bir şekilde birçok yaptırım uygulayacağız.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Avrupa’nın savunma girişimlerinin NATO’ya alternatif olmaması gerektiğini açık şekilde ifade ettim. NATO, Avrupa güvenliğinin temel taşı.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan, Rusya’ya giderek Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve diğer yetkililerle görüştü.

Rusya Kommersant gazetesi, Türk Akımı’nın deniz etabının açılışı için Türkiye’de bulunan Putin’in, Kremlin’de bile bu kadar alkış almadığını vurguladı.

Kuzey Kore’nin, Güney Kore sınırındaki Askerden Arındırılmış Bölgedeki 10 nöbet noktasını anlaşma kapsamında imha ettiği bildirildi.

Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr, CIA’in “Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiğine yönelik” değerlendirmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Cubeyr, “Erdoğan, Kaşıkçı talimatının Veliaht Prens’ten geldiğini kastetmedi” açıklamasında da bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, Kongre ile Türkiye’ye Rus S-400 füze savunma sistemine alternatif olarak ne sunabileceklerini görüştüklerini söyledi.

Cinayet ile ilişiği olan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getiren Almanya, şimdi de Suudi Arabistan’a silah ihracatını tamamen durdurdu.

Ürdün parlamentosunda farklı partilerden oluşan heyet, Esad’ı ziyaret etti ve açıklama yaptı: Suriye, Batı müdahalelerine karşı birincil savunma hattı olarak işlev görüyor

Türkiye, Rusya ve İran’ın 28-29 Kasım tarihlerinde Suriye konusunu görüşmek için Kazakistan’da bir araya geleceği açıklandı. BM yetkilileri ve Ürdün’ün, gözlemci olarak davet edildiği bildirildi.

Almanya, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilişkisi bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdi.

Afrin’de bozgunluk, yağma ve hırsızlık yapan ÖSO gruplarına yönelik helikopter destekli TSK ve ÖSO operasyonu devam erdi. İhtilaf çıkaran grubun Suud ve BAE destekli olduğu ileri sürülüyor.

Afganistan Yüksek Barış Şurası, Taliban ile ABD’nin yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi konusunda uzlaşma sağladığını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Avrupa daha güçlü olmalı ve daha bağımsız hale gelmeli.” dedi.

Suriye Türkmenleri yeni bayrağını seçti.

Beyaz Saray’da ABD yönetiminin Suudi Arabistan’la ilişkilerini belirleyen politikaların yapımından sorumlu olan Kirsten Fontenrose istifa etti.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Irak’ta kurulan yeni hükümet kabinesinde Türkmenlere yer verilmediği takdirde sokak gösterilerine başlayacaklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı, “ÖSO’daki Türkmenler Fırat’ın doğusunu YPG’den temizlemek için hazırlanıyor” başlığıyla bu görüntüleri paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, “Fethullah Gülen’in iadesi gündemimizde yok” dedi.

ABD, önceki senelerde çekimser kaldığı İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgalini kınayan BMGK kararına bu yıl ilk kez karşı çıktı.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, “Macaristan olarak Türk Konseyi ülkelerine daha yakın olmak istiyoruz.” dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Hristiyan Anti-Balaka militanları ile çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Barış İçin Birlik gurubu arasında yaşanan çatışmalarda 37 kişi öldü. 20 bin kişi şehri terk ederek ormana kaçtı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “ABD’den söz verdiği gibi terör örgütü YPG ile işbirliğini kesmesini bekliyoruz. DEAŞ büyük oranda etkisiz hale getirilmesine rağmen ABD’nin terör örgütü YPG’ye kamyon ve uçaklarla silah ve mühimmat vermesi kabul edilemez.” dedi.

CIA, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın verdiği sonucuna ulaştı. [WP]

Yunanistan Ortodoks Kilisesi, din adamlarının memurluktan çıkarılmasına yönelik Başbakan Çipras ve Başpiskopos İeronomios arasında varılan mutabakatı reddetti.

Geçen seneden bu yana Nijer-Cezayir sınırında yapılan petrol arama çalışmaları neticesinde bölgede ülkenin en büyük petrol yataklarından biri keşfedildi.

ÖSO, Afrin ve El Bab’ın ardından şimdi de Cerablus’ta çetelere karşı operasyon başlattı.

Teröristler, Suriye’nin Tel Abyad ilçesinde ABD’nin arananlar listesine eklediği üç PKK’lı elebaşı için destek gösterisi düzenledi.

Kommersant gazetesine göre Türk Akımı’nın Avrupa ayağının geçeceği ülkeler Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya. ABD’ye topraklarımızda üs kurun diyen, Türk Akımı’nın ülkemizden geçmesi için çabalıyoruz açıklamalarında bulunan Yunanistan saf dışı bırakılmış.

Danimarka, Kaşıkçı cinayeti ve Yemen’deki pozisyonu nedeniyle Suudi Arabistan’a gönderilen silah ve askeri teçhizatın durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.

İngiliz istihbarat servisi MI5, 2017’de Manchester’da gerçekleştirilen bombalı saldırı için hatalı olduklarını kabul etti. İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu raporunda “saldırganın ne kadar tehlike olduğunu tespit etmek için çok yavaş hareket edildi” ifadeleri yer aldı.

Türkiye ve AB, İran yaptırımlarının kaldırılması sonucunda İran’ın yararlanmakta olduğu ekonomik faydaların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

ABD, Avrupa ülkelerinin ‘Avrupa Ordusu’ oluşturma planını “NATO’nun onayı dahilinde, NATO’dan ayrı olmamak kaydıyla” yapması gerektiğini açıkladı.


Finlandiya, Yemen’deki insani krizden sorumlu oldukları gerekçesiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışını durdurdu.

Hindistan ve Pakistan, Hindistan’dan Sih hacıların (Sihizm dinine mensup kişi) Pakistan’daki kutsal Gurdwara Darbar Sahib Kartarpur tapınağını ziyaret etmelerine izin verecek yeni bir sınır noktası ve yolu inşa etme konusunda anlaştı.

Orta Afrika’da git gide güç kazanan IŞİD, düzenlediği saldırılarda 100’e yakın Nijerya askerini öldürdü.

Kuzey Kore ve Güney Kore askerleri iki ülkeyi birleştirecek yolun yapımı için biraraya geldi. Güney Kore askerleri çelik yelek ve miğfer kullanırken, Kuzey Kore askerlerinde hiçbir şey olmaması dikkat çekti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Beyaz Saray yönetiminin Suriye’de iktidarı değiştirme amacı olmadığını ve siyasi sürece bağlılığını koruduğunu söyledi.

Dünyada benzer özelliklerde 5-6 gemi olduğu söylenen, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz arayacak ikinci sondaj gemisinin aralık ayında çalışmalara başlayacağı bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova yönetiminin Suriye’de (Esad dahil) hiçbir siyasi figürü desteklemediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alabileceğini söyledi. Kalın, ayrıca Ankara’nın Rus S-400 hava savunma sistemlerinden de vazgeçmediğini belirtti.

Yemen’de binlerce insanı katleden ve açlığa mahkûm bırakan Suudi Veliaht Prensi Selman ile Birleşik Arap Emirlikleri Prensi Zayed, Dubai’de bir yat partisinde doyasıya eğlendi.

Suudi Veliaht Prens Selman ile BAR Prensi Zayed.

Afganistan’da, Kabil Alimler Şurası Başkanı Abdul Basir Hakkani, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Hakkani, 20 Kasım’da gerçekleştirilen ve 50’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Mevlit Kandili saldırısının arkasında Kabil istihbaratı olduğunu ifade etmişti.

Türkiye’nin Sudan’ın Kızıldeniz eyaletinde altın aramak için anlaşma yaptığı bildirildi.

Dünyadaki Türk Askeri Üsleri ve Yurt Dışındaki Asker Sayısı

Fransa’da, akaryakıt zamlarını ve reformları protesto etmek için toplanan “Sarı Yelekliler” hareketi üyeleri, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Büyüyerek yayılan gösterilerde 2 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İran’da meclisin çıkardığı “emekli kişilerin devlet kurumlarında çalışmasının yasaklanması” yasasının ardından birçok üst düzey yetkili zorunlu olarak görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 14 vali ve Türkiye’nin Ankara Büyükelçisi de istifa edenler arasında.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rusya’nın militanların Suriye’nin Halep kentine klorin gazı yüklü havan mermisi ile düzenlediği saldırı konusunu Türkiye ile görüşme niyetinde olduğunu bildirdi.

OECD, nüfusuna oranla dünyada en fazla mahkuma sahip olan ülkeleri açıkladı. Listenin en başında (sırayla) ABD, Türkiye ve İsrail yer alıyor. Son sırada ise İzlanda bulunuyor.

AB liderleri, BREXIT anlaşmasını onayladı. – İngiltere, AB’ye 39 milyar dolar tazminat ödeyecek. – Ayrılış resmi olarak 29 Mart 2019’da başlayacak ve 21 aylık bir geçiş süreci olacak. – Anlaşmanın uygulanması için son sözü İngiltere parlamentosu söyleyecek.

‘Talabani’nin partisi’ KYB, Süleymaniye’deki tüm ofislerini kapatması için PKK’ya 24 saat süre verdi. [Rudaw]

İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Afrika açılımlarının ardından Körfez’de olduğu gibi İslam ülkeleri ile normalleşme ilişkilerini geliştireceklerini duyurdu.

Kerç Boğazı’nda yaşanan gerilimin ardından Rus Özel Kuvvetleri’nin 3 Ukrayna savaş gemisini ele geçirdiği iddia edildi.

Ukrayna Savaşı’nın 3 Yılı: Nedenler, Süreç ve Son Durum

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde düşen helikopterde 4 askerimiz şehit oldu, 1 askerimiz yaralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında Hollanda Başbakanı Rutte’nin ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Sultan Murat Tugayı Komutanı Ahmed Osman, Fırat Nehri’nin doğusunda IŞİD’in bulunmadığı Tel Abyad, Rakka, Haseke gibi bölgelere operasyon düzenlemek için hazır olduklarını söyledi.

https://stratejikortak.com/2018/11/firatin-dogusu-harita.html

Venezuela’nın başkenti Karakas’taki iki FETÖ okulu, Türkiye Maarif Vakfına devredildi.

Ukrayna ile yaşanan gerilim sonrası Kırım’a dördüncü S-400 füze savunma sistemlerini yerleştiren Rusya, işgalini daha da güçlendirerek bölgeye Pantsir-S hava savunma kompleksleri konuşlandırdı.

Pentagon tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, Rus S-400 füzesi alındığı takdirde Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesindeki ortaklığının bitirilmesi gerektiği ifade edildi.

Suudi Arabistan ve ABD, 15 milyar dolarlık THAAD hava savunma sistemi anlaşması imzaladı.

Suriye hava savunmasının, ülkenin güneyindeki el-Kisvi köyü üzerindeki hava sahasında bir İsrail uçağı ve 4 füzeyi imha ettiği belirtildi.

Gürcistan’da yeni seçilen ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rusya’ya karşı Avrupalı, Amerikalı ve NATO ortaklarından yardım istedi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Voronçenko, “Kerç Boğazı’nda ve Azak Denizi’nde kendimizi göstermeliydik ve botlarımızın neler yapabileceğini ortaya koymalıydık” dedi.

İsrail, Türkiye tarafından sınır dışı edilen büyükelçi Eitan Nehia’nın yerine geçecek bir büyükelçi tayin etmeyeceğini açıkladı.

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin, askeri güçlerinin İdlib’de geçici olarak bulunduğu ve buradaki durum istikrar kazanınca güçlerini geri çekeceği konusunda Rusya’ya güvence verdiğini söyledi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi, “Türkiye Suriye’deki krizin çözümüne yardım etmek istiyorsa ülkedeki güçlerini çekmeli” ifadelerini kullandı.

3 yıl önce Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız’ı şehit eden ve eşini yaralayan PKK’lı ‘Çektar Soro’ kod adlı Muhammed Kaya öldürüldü.

Dede Korkut, UNESCO’nun “Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi”ne oy birliği ile kabul edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye‘yi Moskova’ya davet etti.

Başkan Duterte’nin gerektiğinde şüphelileri bile vurun dediği Filipinler’de, güvenlik güçlerinin uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü operasyonlarda öldürülen şüpheli sayısı 5 bine dayandı.

Biz değil dolar bizden uzaklaşıyor diyen Rusya lideri Putin, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi bataryaları satışı için yapılan anlaşmanın dolar üzerinden yapılmadığını söyledi.

Macaristan, ABD’nin iki şüpheli Rus silah tüccarını iade talebini reddederek, bu kişileri Rusya’ya gönderdi.

ABD Başkanı Trump’ın Arjantin’deki G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşeceği, Suudi Prens Muhammed bin Selman ile görüşme planının olmadığı bildirildi.

ABD, Türkiye sınırına kurmayı planladığı gözlem noktaları için “Türkiye’ye kaçmaya yeltenebilecek IŞİD militanlarının geçiş rotalarını engellemek” bahanesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Suriye konusunda İstanbul’da Türklerle varılan anlaşma İdlib’de daha kötü sonuçları engelledi.” dedi.

Irak’ın Kerkük kentinde bulunan Kayseri Çarşısı’nda çıkan yangında 67 kuyumcu dükkanında bulunan 1 milyar dolarlık altın eridi.

Suudi Arabistan, İngiltere ile birlikte “Yeşik Bayrak” adı verilen askeri hava tatbikatına başladı.

BMGK’ya kasım ayında başkanlık eden Çin Temsilcisi, Kerç Boğazı’nda yaşananların görüşülmesi teklifi ile ilgili açıklama yaptı: “Teklifin görüşmeye alınmasına karşı 7 üye oy kullandı, 4 üye ‘evet’ oyu kullandı, 4 üye daha çekimser kaldı. Teklif kabul edilmedi.”

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya’nın, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a oradan da İtalya’ya doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için anlaşma imzaladığı belirtildi.

Akdeniz’deki sondaj aramalarını Fatih sondaj gemisi ile sürdüren Türkiye, şimdi de Mersin’in yaklaşık 40 kilometre açıklarında sığ deniz sondaj faaliyetlerine başlıyor.

Rusya’ya bağlı Çeçenistan’ın Cumhurbaşkanı Kadirov, İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nu ziyaret etti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz