Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Temmuz 2019)

395

Stratejik Ortak olarak Temmuz ayında yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeleri özet ilgiler şeklinde sizler için derledik. Haberler tamamen arşiv amacıyla birleştirilip yayına alınmaktadır. Eksik gördüğünüz gelişmeleri yorumda belirtebilirsiniz.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia’nın istifasını talebi eden yüzlerce kişi “Özgürlük Yürüyüşü” adlı protesto gösterisi düzenledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun (SMDK) eski Başkanı ve Türkmen siyasetçi Abdurrahman Mustafa, Suriye Geçici Hükümeti Başkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Japonya’da FETÖ’ye bağlı okullar, dernekler ve şahıslar hala faaliyetlerini sürdürüyor. PKK neyse DHKP-C neyse FETÖ de odur, bunların birbirinden hiçbir farkı yoktur.” dedi.

ABD Donanmaına ait USS Carney isimli savaş gemisinin Sea Breeze tatbikatına katılmak için İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e giriş yapmasının ardından, Rus ordusunun gemiyi izlediği belirtildi.

Libya’da Hafter güçlerinin Tükiye’ye yönelik sözlerine ‘karşılık veririz’ diyen Milli Savunma Bakanı Akar, “Hasmane tutum ve saldırıların bedeli çok ağır olacak. Düşmanca hareketlere karşı tedbirimizi aldık” dedi.

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan “silahsızlandırılmış bölge”de buluştu. Trump sınırın Kuzey Kore tarafına geçerek bu ülke topraklarına adım atan ilk ABD başkanı oldu.

Dışişleri Bakanlığı, 6 Türk vatandaşımızın Hafter ordusu tarafından alıkonulmasına ilişkin açıklama yaptı: “Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir.”

Hafter’e bağlı milislerden oluşan Libya Ulusal Ordusu’nun Sözcüsü General Ahmed el-Mismari, “Türklerin alıkonmasından haberimiz yok” dedi.

S-400’lerin 10 gün içinde teslim edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 üç Patriot’a bedel. Eğer şartlar, S-400 ile eşit bile olsa biz Patriot alırız ama eşit olmazsa biz de menfaatimizi düşüneceğiz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Libya’da Hafter’e bağlı güçler tarafından alıkonulan 6 Türk vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Trump, Amerikan askerlerini Afganistan’dan çekmek istediğini, ancak güçlü bir istihbarat ağı bırakmadan ayrılması durumunda, ülkede “terör unsurlarının” güçlenmesinden endişe ettiğini söyledi.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, Haşdi Şabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların kapatılması talimatı verdi.

ABD yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını duyuran İran’a sert tepki gösterdi. Beyaz Saray, “ABD ve müttefikleri İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyecektir.” açıklamasında bulundu.

Hindistan yönetimi, Pakistan ordusunun 2019’un ilk 6 ayında ateşkes anlaşmasını bin 248 kez ihlal ettiğini öne sürdü.

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, ülkede 21 Nisan’da Paskalya günü yaşanan ve 290 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının arkasında uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının olduğunu düşündüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni bir dünya sisteminin kurulmasında Türkiye ve Çin’e büyük görevler düşüyor” dedi.

KKTC’deki Yeniden Doğuş Partisi lideri Erhan Arıklı, Türkiye ile yeni bir anlaşma imzalanarak KKTC hava sahasının kontrol ve güvenliğinin Türkiye’ye bırakılması gerektiğini, hatta ‘S-400 kalkanına’ KKTC’nin de dahil edilmesinin önemli olabileceğini söyledi.

Rusya Donanması adına okyanus tabanında araştırma yapmakla görevlendirilmiş, nükleer motora sahip olduğu iddia edilen denizaltı aracında çıkan yangında 14 denizci hayatını kaybetti.

Ülkesini ‘barış yanlısı’ olarak nitelendiren Meksika Devlet Başkanı Obrador, orduyu dağıtmak istediğini açıkladı ama ekledi: “Bunu yapamam çünkü buna karşı direnç var. Bir arzu edilen şey (hayaller) vardır, bir de mümkün olan(hayatlar)”

Türkiye ile İran emniyet teşkilatları arasında terör örgütleri, uyuşturucu ve kaçak göçle mücadelenin yanı sıra sınırlardaki güvenliğin sağlanmasında iş birliğine yönelik mutabakat metni imzalandı.

Çin devlet televizyonu, ülkenin devlet başkanı Şi Cinping ile Pekin’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sincanlılar refah içinde mutlu” dediğine yer verdi.

AB liderleri, AB Komisyon Başkanlığına, Almanya Savunma Bakanı Leyen’in atanması konusunda uzlaştı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD’nin BAE’ye sattığı silahların Libya’da Hafter’e bağlı güçlerin elinde çıkması konusunda soruşturma talep etti.

Arapça tabelaların Türkçe’ye çevrilme kararının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, “Önemli konularda suç işleyen Suriyelilerin yasal kalış hakları sonlandırılıyor” ifadesini kullandı.

Kudüs’te yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen zorunlu askerlik karşıtı gösterilere müdahale eden İsrail polisi, Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudiler’den 21’ini gözaltına aldı.

Rusya lideri Putin, denizaltı faciasına ilişkin açıklama yaptı: ”Bu kaza Rusya ve ordumuz için büyük bir kayıp. Kazanın meydana geldiği gemi sıradan bir gemi değildi. Hayatını kaybeden 14 kişi arasında 7 birinci seviye kaptan vardı ve 2’si Rusya Kahramanı ödülüne sahipti.”

ABD, Pakistan’ın Belucistan eyaletinde faaliyet gösteren ayrılıkçı Belucistan Kurtuluş Ordusu’nu (BLA) “küresel terör örgütü” ilan etti. Örgüt, Çin ile Pakistan arasındaki ticari süreci adaletsiz görerek yatırımlara sabotaj düzenliyor.

Londra polisinin yalanlamadığı iddiaya göre uyuşturucu partisinde ölen Birleşik Arap Emirlikleri şeyhi Halid bin Sultan El-Kasimi için BAE’de üç günlük ulusal yas ilan edilirken, Krallık’ın her noktasında bayraklar yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çinliler ve Türkler, İpek Yolu’nun koruyuculuğunu üstlenerek insanlığa büyük katkı sağladı. Bu iş birliği “Kuşak ve Yol” girişimi ile güçlenerek devam ediyor.” dedi.

Libya’da Halife Hafter’e bağlı savaş uçaklarının, UMH kontrolündeki Trablus’un doğusunda yer alan düzensiz göçmen merkezine düzenlediği saldırıda ölü sayısı 44’e çıktı.

Rusya lideri Putin, ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) askıya alınmasını öngören tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı.

____________________

Washington Post’a yazan PKK lideri Cemil Bayık, Türkiye’deki siyasi krizin belirginleştiğini iddia ederek ‘çözüm sürecine hazır olduklarını’ ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı, Washington Post gazetesinin, terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Cemil Bayık’ın yazısını yayımlamasına tepki göstererek, “PKK’nın elebaşlarından biri, bugün Washington Post gazetesini kullanarak alenen terör propagandası yapmıştır.” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, Libya’da Hafter’in düzenlediği 40’tan fazla göçmen ve mültecinin ölümüne neden olan hava saldırısını görüştüğü oturumunda, ABD’nin desteğini alamadığı için saldırıyı kınayamadı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, S-400’ler ile ilgili olarak “Haftaya göreceksiniz, faaliyetleri takip edeceksiniz.” dedi.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, “ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri gelecek hafta başlayacak” dedi.

Pakistan Ulusal Hesap Verme Bürosu Başkanı İkbal, ülkede son 30 yılda yöneticilik yapanlara yönelik yolsuzluk operasyonu olacağını söyledi.

Enerji şirketi Gazprom, 95 milyar dolarlık piyasa değeri ile Rusya’nın en değerli şirketi oldu.

Trump ile görüşmesinden sonra yapılan açıklama göre Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya’da ülkesinin Halife Hafter’i desteklediğini vurguladı.

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Murteza Reza, Suriye’ye ham petrol götürdüğü belirtilen, İran tankerini Cebelitarık’ta durduran İngiltere’nin gemilerine müdahale edebileceklerini söyledi.

Reyhanlı’daki araç patlaması ile ilgili ‘terör bağlantısı olabilir’ ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriyeli 3 kişi. Ama aracın içerisinde bomba olduğu belli. Onun patlaması neticesinde İçişleri Bakanımın verdiği bilgiye göre 3’ü de ölmüş.” dedi.

Tahran’ın Cuma İmamı Ayetullah Muvahhidi Kirmani, İsrail’i yok etmek istediklerinde bu ülkedeki nükleer santralleri hedef almalarının yeterli olacağını söyledi.

İspanya, Cebelitarık kıyısının tartışmalı sularında İran petrol gemisin el koyması sebebiyle İngiltere hakkında resmi şikayet başvurusunda bulunmayı planladığını açıkladı. İspanya, Cebelitarık üzerinde hak iddia ediyor.

Sudan’da muhalefet ile askeri yönetim arasında anlaşma sağlandı: Geçiş dönemi 3 yıl 3 ay sürecek. Seçim, bu süreç sonrasında gerçekleşecek. 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil devlet başkanı olacak. Başkanlık konseyi, 5 sivil, 5 asker ve bir ortak ‘sivil’den oluşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da son yaşanan gelişmelerin ardından sürpriz bir karar ile Dolmabahçe’de Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile bir araya geldi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, “‘1915 Ermeni ve Süryani soykırımı’ iddialarını kabul etmemiz zor görünüyor. Bir ülkeyi soykırımcı ilan etmek için elinizde güçlü deliller olması lazım” dedi.

Bolu’da bir otomobilde nükleer silah başlıkları ve atom enerjisi santrallerinde kullanılan piyasa değeri 72 milyon dolar olan 18,01 gram kaliforniyum ele geçirildi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Doğu Akdeniz’de denge kurulduğunu ve artık sahaya çıkıldığını belirterek, bölgede bir ‘oldubittiye’ de izin vermeyeceklerini söyledi.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natiya Turnava, Rusya ile ekonomik ve pragmatik ilişkilere sahip olmanın Gürcistan’a fayda sağlayacağını söyledi.

Enerji Bakanı Dönmez, “Yavuz Gemisi şu anda Mersin Taşucu’nda bazı ikmalleri ve son kontrolleri yapılıyor. İnşallah bir hafta içerisinde Doğu Akdeniz’de KKTC’den aldığımız ruhsat bölgesinde, Karpaz’da Yavuz Gemisi’nin ilk sondajına başlamış olacağız” dedi.

Mossad’ın eski başkanı Şabtay Şavit, “İsrail barış istemiyor, eğer isteseydi, çok zaman önce Filistin Yönetimi’yle barışırdı” açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, “(Nükleer anlaşmada) taahhüt ettiğimiz zenginleştirme oranı ve miktarına riayet etmeyeceğimizi ilan ediyoruz” dedi. Arakçi, zenginleştirilmiş uranyum sınırı olan yüzde 3.67’yi bugün aştıklarını duyurdu.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Almanya’dan, Suriye’nin kuzeyine asker göndermelerini beklediklerini söyledi. Jeffrey, “Alman askerlerinin bizim bir kısım askerlerimizi ikame edebilmelerini istiyoruz” dedi.

Terör örgütü PKK/KCK’nın sözde başkanlık ve yürütme konseyi üyesi Diyar Garip Muhammed, MİT ve TSK’nin ortak operasyonuyla etkisiz hale getirildi. Operasyon, ‘Kandil’de ilk defa üst düzey bir PKK’lının etkisiz hale getirilmesiyle’ dikkati çekti.

Afganistan’ın Gazne vilayetindeki Milli İstihbarat Başkanlığı binasına bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 12 kişi yaşamını yitirdi.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu Hmidti, Suudi Arabistan ve BAE’nin Sudan’a sunduğu 3 milyar dolarlık yardım paketine dokunulmadığını söyledi.

Hong Kong’da binlerce gösterici, suçluların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının iptali için düzenlenecek protesto yürüyüşü için kent merkezinde toplandı.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad, Katar’da Taliban ile yapılan görüşmelerde 4 konu üzerinde ilerleme kaydedildiğini söyledi:

– Terörle mücadelenin garanti edilmesi
– Ateşkesin sağlanması
– Yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi
– Taliban’ın doğrudan Kabil ile görüşmesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC’ye giderek, Kapalı Maraş’ın da bulunduğu Gazimağusa şehrini ziyaret etti. Vatandaşlarla tokalaşan Oktay, “Birlikte olduğumuzu, Türkiye’deki herkesin sizi yürekten sevdiğini bilin.” dedi.

Yunanistan’da düzenlenen erken genel seçimin galibi Kiriakos Miçotakis liderliğindeki merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre;
– ND 39,8% (158 sandalye)
– SYRIZA 31,5% (86 sandalye)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis’i arayarak tebrik etti.

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeydoğusunda, Boko Haram terör örgütünün düzenlediği saldırıda 10 asker hayatını kaybetti.

Afrikalı liderler dünyanın en büyük serbest ticaret pazarlarından biri olacak AfCFTA anlaşması için Nijer’de bir araya geldi. Afrika’nın en büyük ekonomisi Nijerya ile Benin, zirvenin açılışında anlaşmayı kabul etti. 55 Afrika ülkesinden sadece Eritre anlaşmayı imzalamadı.

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, Suriye’nin başkenti Şam’a gerçekleştirdiği sürpriz ziyaret kapsamında Esad ile bir araya geldi.

ABD ile gerginliğe neden olan S-400’lerin bu hafta Türkiye’ye sevkiyatının başlaması planlanıyor. Böylece Türkiye, S-400 satın alan ilk NATO ülkesi olacak. 15 Temmuz sonrası “Mürted” olarak değiştirilen Akıncı Üssü’ne hangarlar ve rampa yerleri inşa edildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Leonid Zalyubovski, “Rus gemiler onarım bahanesiyle, Türkiye’nin sorumluluğundaki İstanbul Boğazı’ndan geçiş konusunda, Montrö Anlaşması’nı ihlal ediyor” dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye’nin Yavuz gemisini Kıbrıs kıyılarında sondaj çalışmaları için göndermesinin ardından yayınladığı mesajda “bunun Ada’nın bağımsızlığına yönelik en ciddi ihlal olduğunu” kaydetti.

Almanya, ABD’nin isteğini “Suriye’ye kara birliği göndermeyi düşünmüyoruz” diyerek reddetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Belarus’un başkenti Minsk’te Kırım ve Donbas’ı görüşmeye davet etti.

Libya’nın doğusunda alıkonulduktan sonra serbest bırakılan 6 Türk vatandaşımız İstanbul yolunda.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Doha’da iki günlük Afgan taraflarının arasında düzenlenen Barış Konferansının Almanya’nın katılımıyla başarılı sonuçlandığını açıkladı. Konuyla ilgili detay verilmedi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İngiltere’nin Cebelitarık Boğazı’nda İran’a ait petrol tankerine el koymasına karşılık vereceklerini söyledi.

Gürcistan’da Rusya lideri Putin’e hakaret eden Rustavi2 televizyonunun sunucusu Giorgi Gabunia’nın bir süreliğine görevinden alındığı duyuruldu. Tiflis hülümeti, mecliste yaşanan gerginlik sonrası artan Rusya karşı protestolara rağmen Moskova ile ‘buzları eritiyor’.

AFP’deki iddialarından ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nin, stratejik nedenlerden dolayı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri bünyesinde Yemen’de savaşan askerlerini geri çekmeye başladığı belirtildi.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, “Türkiye’nin izlediği dış politikanın ilk defa bu kadar yanlış gittiğini ve Erdoğan’ın yaratmış olduğu İslami politika nedeniyle, dünyada kimsenin kendisini istemediğini” söyledi.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ülkesinin tarihi boyunca böylesi yaptırımlarla karşı karşıya kalmadığını belirtti. Başkent Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Rebii, “ABD’nin İran’a yönelik şu anki yaptırımları önceki dönemlerle hiçbir şekilde kıyaslanamaz.” dedi.

İç güvenlik operasyonları kapsamında, Hakkari Merkez kırsalında devam eden operasyonda 3 Jandarma personeli şehit oldu, 1 Jandarma Astsubayçavuş ise yaralandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa ulusal bayramı Bastille Günü arifesinde, uzaya tahsis edilmiş bir askeri komutanlığın oluşturulacağını duyurdu.

Güney Kıbrıs’ın en büyük gazetesi Phileleftheros’un haberine göre, Fatih sondaj gemimizin Baf çevresinde sondaj faaliyetleri sonucunda 170 milyar metre küplük doğal gaz rezervi keşfettiği ve S400’lerin Kıbrıs’ı da koruyacağı iddia edildi.

İranlı mevkidaşı Zarif ile konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Tahran’ın Cebelitarık’ta el konulan petrol tankerinin Suriye’ye gitmeyeceği garantisini vermesi halinde tankerin serbest bırakılabileceğini söyledi.

ABD’nin Türkiye’nin S-400 alımına yönelik yaptırımları gelecek hafta açıklamayı planladığı belirtildi. [Bloomberg]

ABD’nin S-400 tepkisiyle ilgili konuşan Rusya Federasyon Konseyi’nin Uluslararası Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, “ABD her açıklamasında bayağı bir şekilde kendi çıkarlarını öne sürüp müttefiklerine kendi silahlarını almasını dayatıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, KKTC’nin Kıbrıs Adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve işletilmesine yönelik Rum tarafına sunduğu yeni iş birliği önerisine tam destek verdi.

ABD Temsilciler Meclisi, Güney Kıbrıs Rum yönetimine uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını düzenleyen yasayı kabul etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, nükleer enerji ile çalışan Barracuda sınıfı yeni denizaltı Suffren’i resmi olarak tanıttı.

Dün Trump’ın Başkanlık uçağı Air Force One’da bulunan Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson, “Yaptırımlar olacak. F-35 üretiminden (Türkiye’yi) hemen çıkaracağız. Yani Türkiye için iyi olmayacak. Gerçekten de talihsiz.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, “Dün saat 22.00’de Irak’ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı Pençe-2 Operasyon Planı çerçevesinde yeni bir harekat başlatıldı.” açıklamasında bulundu.

İngiltere’nin kolonisi olan Cebelitarık özerk yönetimin polisi, ‘Suriye’ye yönelik ambargoyu ihlal ederek petrol taşıdığı ‘gerekçesiyle 4 Temmuz’da el koyduğu İran tankerinde, gemi kaptanının da aralarında olduğu 4 mürettebatı tutukladı.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın, İran’a karşı herhangi bir askeri müdahaleden önce Kongre onayı almasını öngören yasal düzenlemeyi oy birliğiyle kabul etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çin’in Taiwan’a silah satacak ABD şirketlerine yaptırım uygulayacağını belirtti. ABD kısa süre önce Taiwan’a 2.22 milyar dolar tutarında silah satmayı planladığını açıklamıştı.

Daha fazla CNN’e konuşan NATO yetkilisinin, “Hangi askeri teçhizatı aldıklarına karar vermek müttefiklere kalmış. Ancak, Türkiye’nin S-400 sistemini edinme kararının olası sonuçları konusunda endişeliyiz” dediği belirtildi.

Ankara’ya S-400 hava savunma sistemi malzemelerini getiren Antonov RA-76363 kodlu uçak ve ardından gelen 2 Rus uçağı Ankara Mürted Askeri Havaalanı’na iniş yaptı.

Sudan’da yeni bir darbe girişimi olduğu ve bunun engellendiği duyuruldu. Sudan’daki askeri yönetim, engellenen yeni darbe girişiminin muhalefetle varılacak nihai anlaşmayı baltalamayı amaçladığını ve girişimde bulunan bir komutan ve bazı subayların gözaltına alındığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, S400 hava savunma sisteminin intikalinin bugün başladığını duyurdu. MSB: “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı.”

ABD, Venezuela’nın Askeri İstihbarat Direktörlüğüne yaptırım uygulanması kararı aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın doğusundaki krizin çözümü konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Türkiye’nin kıta sahanlığı ile bazı adaların egemenliğini kaybettiği” iddialarının temelsiz olduğunu belirterek, “Hükümetimizin, Doğu Akdeniz’de meşru hak ve çıkarlarımızı koruma konusundaki kararlılığı tamdır.” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar’la görüşen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustaf Akıncı ile görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta sonu Gazimağusa’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘makamı adına’ KKTC ile ilgili koordinasyon işlerini yürütmek üzere görevlendirildi.

Çin yönetimi, Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısıyla 22 ülkenin imzaladığı mektubu gerçekleri yansıtmamakla eleştirdi. Pekin, mektupta yazılanları ‘iftira’ olarak niteledi.

Kuzey Kore, Güney Kore’nin F-35 savaş uçağı alımına tehditkar bir açıklamayla karşılık verdi. Pyongyang, Seul’un filosuna katacağı savaş jetlerine karşılık yeni silahlar geliştireceğini açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine karşı kısıtlayıcı tedbir seçeneklerinin AB Konseyine iletildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Srebrenitsa soykırımının 24. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa tarihindeki bu acı dolu bölüm asla inkar edilmemeli veya unutulmamalıdır.” dedi.

Sudan Geçici Askeri Konseyi, BAE’nin çekileceği iddialarının ardından Suud öncülüğündeki Arap Koalisyonu güçleri bünyesinde bulunan Sudan askerlerinin Yemen’de kalmaya devam edeceğini söyledi.

İsrail Eğitim Bakanı Rafi Peretz, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, diyasporadakilerin Yahudi olmayanlarla yaptıkları evlilikleri Yahudi Soykırımı (Holokost) ile kıyasladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, “Suriye’de geniş kapsamlı bir siyasi sürecin önünü açacak Anayasa Komitesinin kurulmasına ilişkin bir anlaşmaya çok yakınız.” dedi.

Libya’da Hafter güçlerinin başkent Trablus’a yönelik taarruzda kullandığı üste ele geçirilen füzelerin, Fransız ordusuna ait ABD yapımı Javelinler olduğu teyit edildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Irak’la bir mutabakat imzalamadık ancak konuşmalarımızda PKK’nın bölgeden temizlenmesi konusunda mutabık kaldık.” dedi.

__________

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Mousavi, İran’ın, Avrupa Birliği’ne 2015 yılında imzalanan ‘İran Nükleer Anlaşması’na dair yükümlülüklerini yerine getirerek anlaşmayı kurtarma çağrısı yaptığını duyurdu.

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Haddad, S-400’ler ile ilgili, “Türkiye şu anda Rusya ile birlikte Astana sürecinin garantör ülkesi olduğundan ve adımlarını Rusya ile koordine ettiğinden, bu konu ilgi alanımızda bulunmuyor” dedi.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson yaptığı açıklamada, ”Suriye’nin kuzeyine (Türkiye tarafından) yapılacak tek taraflı bir saldırıdan endişe duyuyoruz. Özellikle ABD askerlerinin olduğu yere yapılacak böyle bir hamle kabul edilemez.” dedi.

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararını açıkladı. Karar kapsamında fon kesintisi ve üst düzey toplantıların şimdilik yapılmaması bulunuyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini, “İran’ın nükleer anlaşmayı yeniden tam olarak uygulaması için çalışacağız” dedi.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko AB’nin, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararı almasını desteklemediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin yaptırım kararı ile ilgili, “AB’nin bize ihtiyacı var. Aldıkları kararların uygulanmasının da mümkün olmadığını kendileri de biliyor. Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumda kaldılar.” dedi. Çavuşoğlu, “Türkiye’ye yönelik böyle kararlar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz’e dördüncü gemiyi de göndereceğiz. Rum kesimi de AB’yi arkasına almasın. Rum kesimini muhatabı KKTC’dir. Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar.” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih, Yavuz ve Barbaros gemilerinin ardından MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin Marmara’daki faaliyetlerinin ardından Doğu Akdeniz’e gönderileceğini duyurdu.

AB’nin yaptırım kararının ardından açıklama yapan Çin, “Doğu Akdeniz’de olanları büyük bir dikkatle izliyoruz. Çin hem Kıbrıs, hem de Türkiye ile dostane ilişkiler sürdürmekte.” ifadelerini kullanırken, Türkiye’ye yaptırım kararı almasını desteklemiyoruz.

Kuzey Kore, ABD’nin Güney Kore ile ortak askeri tatbikat düzenlemeye devam etmesi halinde, Washington ile yeniden başlatılması yönünde mutabakata varılan çalışma düzeyindeki nükleer görüşmelerin etkileneceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran’ın ortak tehdit olduğunu savunarak “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkeleri, Yahudi devleti İsrail gibi, onlarda bizim gördüğümüz ortak tehdidi görüyor” dedi.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, son dönemde Doğu Akdeniz’de gerginliğin tırmanmasıyla ilgili, “Sıcak çatışmadan en fazla Güney Kıbrıs korksun. Herhangi bir gerilim veya Allah korusun, çatışma durumunda esas kaybedecek olan Güney Kıbrıs’tır” dedi.

Yeni Devlet Başkanı Zelenskiy’in Putin ile görüşmesine rağmen Ukrayna, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarını (31 Aralık 2020) sürdürme kararı aldı.

Brezilya’da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun oğlu Senatör Bolsonaro’nun hesabında şüpheli mevduat hareketlerine rastlandığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmayı, soruşturmanın başlangıcında delillerin yargıç onayı olmadan toplandığını belirterek askıya aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin S-400 edinmesine yönelik, “Nasıl bir yaptırım uygulanacağı konusunda henüz bir değerlendirmemiz yok ve önceden de belirtemiyoruz” dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, “Türkiye’ye Rus yapımı savaş uçakları teslim edilmesini içeren bir anlaşma için görüşmeler yapılması olası ihtimaldir.” dedi.

Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli bir Türk diplomat, sık sık Türk diplomatların yemek yemek için gittiği bir restoranda susturucu silahla düzenlenen saldırıda şehit oldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, “Türkiye ile iş birliği tüm tarafların faydasına olur.” dedi.

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefeti temsil eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakı arasında 39 aylık geçiş sürecini başlatacak ön anlaşma niteliğindeki siyasi belge imzalandı.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, İzlanda’nın kendisini BM’ye şikâyet etmesi hakkında ‘beyaz adamlar tarafından yargılanmak istemediğini, bunun aptallık olacağını’ söyledi.

ABD, resmi açıklama yaparak Türkiye’yi F-35 programından çıkardıklarını açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray, F-35’lerin eğitimi için gönderilen Türk pilotların Türkiye’ye gönderileceğini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın iki kez veto ettiği ABD’nin Suudi Arabistan’a yapmayı planladığı silah satışını engelleyecek 3 tasarıyı tekrar onayladı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin F-35′ kararına ilişkin, “ABD’yi ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400’lerden çok daha fazlasıdır.” dedi.

Rusya’ya ait sivil ve askeri silah teknolojileri şirketi olan Rostec’in Başkanı Chemezov, Rusya’nın Türkiye ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyerek, Türkiye’ye SU-35 avcı uçağı satışı için yeşil ışık yaktı.

ABD, Suriye’nin güneyinde desteklediği, ancak bir süre önce yardımı kestiği Suriyeli muhaliflerin Özgür Suriye Ordusu’na yeniden eğitim vermeye başladı. Eğitimin IŞİD hücreleri ve İran destekli silahlı gruplara karşı olduğu belirtiliyor.

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmalarıyla ilgili ortak bildiri yayımladı. Bildiride, ”Devletimizin Doğu Akdeniz’deki arama çalışmalarını doğru ve yerinde buluyoruz” denildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Güler ve Kuvvet Komutanları ile Suriye sınırındaki birliklerde denetlemelerde bulunmak üzere Hatay’da.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ABD’nin F-35 kararıyla ilgili, “Askıya alma kelimesi kullanılıyor, çıkartılma kelimesi değil. Çıkartılmanın kendine has hükümleri olabilir, o devrede yok.” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’deki mültecilere destek olmak üzere 1.410 milyar euro tutarında özel tedbiri kabul etti.

GKRY lideri Anastasiadis’in, ‘görüşme çağrısı’ yapan KKTC lideri Mustafa Akıncı’yla görüşmeye hazır olduğu açıklandı.

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin S-400 alımı ve F-35 programından çıkarılması sonrasında yaptığı açıklamada, “S-400 konusunda Türkiye’ye şu anda yaptırım arayışında değilim.” dedi.

Türk savaş uçaklarının Kerkük’ün kuzeybatısında yer alan terör örgütü PKK’nın kamplarını bombaladığı bildirildi.

Litvanya’ya iki adet F-35 beşinci nesil savaş uçağı teslim edildiği bildirildi.

Doğu Akdeniz’deki arama çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çin ve Rusya gibi ülkelerle işbirliği olasılığı hakkında, “Türkiye Petrolleri bazı şirketlerle görüşme yapıyor” dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed El Halife, Washington’daki ‘Dinlerin Özgürlüğü’ adlı konferansta İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ile bir araya geldi.

Fas’ta mahkeme, biri Norveç diğeri Danimarka vatandaşı iki kadın turistin çadırda öldürülmesiyle ilgili davada 3 sanığı idam cezasına çarptırdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesi öncesi, “Hepimiz Sayın Rum liderden açıklık istiyoruz. Sayın Rum lider ne istiyor? Amacı ne? Kıbrıs’ta nasıl bir gelecek öngörüyor? Farklı ortamlarda farklı söylemler dönemi artık bitmelidir” dedi.

________

ABD’de tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tahliye edildi.

İran Devrim Muhafızları, İngiltere’ye ait petrol tankerine Hürmüz Boğazı’nda el koydu. İran’dan yapılan açıklamada, ‘Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı bir tankere el koyduk’ denildi.

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Özel Savcılığı tarafından “şüpheli” sıfatıyla çağrıldığı için görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Türk diplomatın şehit olduğu Erbil’deki saldırıyı düzenleyen 4 kişinin yakalandığı bildirildi.

Moldova’ya bağlı Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah, bölgeye yardımcı olmaya hazır tüm dış partnerlerle ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını belirterek Rusya ve Türkiye’den bu konuda yardım beklediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile F-35, S-400 ve Suriye konularını görüştü.

Kıbrıs Harekâtı’nın 45. yılı nedeniyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya kutlama mesajı gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ada’nın ve bölgenin zenginliklerinin sadece kendilerine ait olduğunu zannedenler, karşılarında Türkiye ve KKTC’nin kararlılığını bulacaktır”

ABD Temsilciler Meclisi rahiplerinden Patrick Conroy, Başkan Donald Trump’ı ırkçılıkla suçlayan tasarının tartışıldığı oturumdan sonra, ‘tüm karanlık ruhları kovan’ duayı okudu.

Arjantin Dışişleri Bakanı Faurie, Hizbullah’ın terör örgütleri listesine alındığını bildirdi. Konuyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Arjantin’i tebrik ediyoruz. Umarım bölgedeki diğer ülkeler de Arjantin’i örnek alır.” dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz, “bölgenin güvenliği ve istikrarının savunulması, barışın garanti altına alınmasında ortak çalışma düzeyinin yükseltilmesi” için ülkesine Amerikan askerlerinin girişini onayladı.

Birçok ülkeye ait havayolu şirketi, bir hafta boyunca güvenlik endişeleri nedeniyle Mısır’ın başkenti Kahire’ye yapılan seferleri durdurma kararı aldı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkilere yönelik, “Cesur adımlar atacağımız ortak bir yaklaşım için Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum.” dedi. Miçotakis, “Bu coğrafyada birlikte yaşıyoruz. Gereksiz gerginlikler ve silahlanma yarışı iki ülkeyi de değerli kaynaklarından mahrum ediyor. Bunlar ülkelerimizin yararına kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Washington’da Amerikan medyası üzerinden Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizinde uzlaşı teklifinde bulundu ve krizin aşılması halinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde büyük ilerleme olacağını öne sürdü.

İçişleri Bakanı Soylu, “Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Bu konuda Avrupa’nın bizi yalnız bıraktığı aşikardır. Türkiye bu işi kararlılıkla yürütmezse Avrupa’daki hiçbir hükümet 6 ay dayanamaz. İsterlerse deneyelim” dedi.

Ukrayna milletvekili seçimlerinde Kırım Türklerinin lideri Mustafa Kırımoğlu ile birlikte (iki Türk daha) Ahtem Çigöz ve Rüstem Umerov Ukrayna milletvekili oldu.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, “İran petrolünün yerini hiçbir ülke dolduramaz. Suudi Arabistan, Irak ve BAE gibi ülkelerin kendi pazarları var” dedi.

Japonya’da parlamentonun (Diet) üst kanadı Senato’nun 245 üyesinden 124’nün belirlendiği seçimlerin galibi Başbakan Abe Şinzo’nun liderliğindeki iktidar koalisyonu oldu.

CENTCOM Komutanı General McKenzie ve eski Suriye Büyükelçisi William Roebuck, Suriye’ye giderek YPG elebaşı Mazlum Kobane ve örgüt yetkilileriyle görüştü. Bugün ve yarın ABD’li heyet Suriye Çalışma Grubu Toplantısı kapsamında Türkiye’de olacak.

İstanbul Valiliği, İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilerin kentten ayrılması için 20 Ağustos 2019’a kadar süre verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li heyet ile Suriye görüşmesi öncesi, “ABD ile güvenli bölge konusunda anlaşamazsak Fırat’ın doğusuna operasyon kısa süre içinde başlayacak.” dedi.

İsveç (SAAB firması ile), teknik özellikleriyle F-35 jetlerini geride bırakma iddiasında olan lazer silahlı İngiliz yapımı 6. nesi Tempest savaş uçaklarının üretim projesine katılan ilk ülke oldu.

Türkiye’nin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi Hürjet için kritik “Ön Tasarım Gözden Geçirme” aşaması başarıyla tamamlandı. Hürjet’in, 2020 yazında kritik tasarımının tamamlanması, 2022 yazında ilk uçuşa hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Pakistan Başbakanı Khan’ı ağrılayan Trump, “O savaşı bir haftada kazanırdım. 10 günde Afganistan yeryüzünden silinirdi. Ama o yolu seçmedim. 10 milyon insan öldürmek istemem” dedi.

Bugün YPG’li elebaşları ile Suriye’de görüşme gerçekleştiren CENTCOM Komutanı McKenzie, “Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine müdahale etmemesini tercih ederiz. Eğer ederlerse sonuçları olur” ifadesini kullandı.

Katoliklerin ruhani lideri Franciscus, Esad’a gönderdiği ‘İdlib’deki siviller için derin endişe duyduğunu’ belirten mektubunda, Esad’dan, “Bu insani yıkımı durdurması için mümkün olan her şeyi yapmasını” talep etti.

Irak’ın Erbil kentinde Çarşamba günü bir restoranda Türk diplomatı şehit eden teröristlerin, idam ile yargılanacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın (Suriyelilerin Türkiye’ye geri gönderilmesi) askıya alındığını duyurdu. Çavuşoğlu Doğu Akdeniz gerilimiyle ilgili olarak ise “Almanya’nın bu konuda arabuluculuk yapma konusunu destekliyoruz” dedi.

Güney Kore hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağına ateş açıldığı, hemen ardından Rus uçağına eşlik etmek için iki Çin askeri uçağının Güney Kore hava sahasına girerek hava sahasını ihlal ettiği bildirildi. [YONHAP]

Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dmitriy Şugayev, Türkiye’ye S-400 sevkiyatlarının ilk etabının bu hafta (23 Nisan) tamamlanacağını söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı oldu.

Pakistan lideri Khan, “ABD’den yardım istediniz mi?” sorusuna şöyle yanıt verdi: Ben ABD’den yardım değil, anlayış istiyorum. Yardım paketleri ülkeme yapılan en büyük kötülüktür. Pakistan artık yardım edilecek bir ülke değil, eşit şartlarda bağımsız bir ülke olarak görülecektir.

Rusya, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait evlerin yıkımından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin güvenli bölge önerisi için, ” Oyalama olmaması gerekiyor. Çünkü bizim sabrımız tükendi.” dedi.

AB, ABD’nin Avrupa ülkelerinden ithal edilen arabalara ilave gümrük vergisi uygulaması halinde 35 milyar avroluk ticari misilleme yapılacağını bildirdi.

Güney Kore, Rusya’nın dün yaşanan hava sahasını ihlali nedeniyle ‘derin üzüntüsünü’ dile getirdiğini söyledi ve Moskova’nın, Seul ile yürüttüğü temaslarda olayın kasıtlı bir askeri manevra olmadığını ilettiği ifade edildi.

____

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, yarın Kuzey Kıbrıs’a ziyarette bulunarak KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Başbakan Tatar ile görüşeceği belirtildi. Akar’a Genelkurmay Başkanı Güler ile birlikte Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları eşlik edecek.

MİT ve TSK tarafından Kuzey Irak’ta iki ayrı noktada düzenlenen operasyonda, Erbil’de diplomatın şehit edilmesi olayını planlayan teröristler vuruldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması talimatını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını 1 Eylül’den itibaren kaldıracağını açıkladı.

Azerbaycan ordusuna ait Rus yapımı Mig-29 savaş uçağının Hazar Denizi’ne düştü. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada pilotun kayıp olduğu aktarıldı.

Venezuela’daki ‘yetkisiz muhalif’ Ulusal Meclis, ülkenin 2012’de ayrıldığı Amerikalılar arası savunma paktına TIAR’a dönüş kararını onayladı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “İran’dan kaynaklanan tehdit” sebebiyle Hürmüz Boğazı’ndaki Amerikan bayraklı gemilere ABD Donanmasının eşlik edeceğini duyurdu.

BAE Eğitim Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren ortaokul öğrencilerinin ders müfredatına Çince dersinin eklendiğini duyurdu.

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’a “Brexit” konusundaki tutumunu sürdürmesi halinde İskoçya’nın bağımsızlık hazırlıklarını sürdüreceği uyarısı yaptı.

Afganistan’ın Nangarhar vilayetinde yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi, 5’i yaralandı.

Rusya ve Esad rejimi, İdlib’de yerleşim yerlerine sabah saatlerinde düzenlediği şiddetli hava saldırılarında 12 sivili katletti.

ABD Senatosu, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Mark Milley’nin yeni Genelkurmay Başkanı olmasına onay verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada “Türkiye bugüne kadar Suriye’de IŞİD’le mücadelede çok çaba sarfetti. NATO müttefikine yaptırım uygulamak ciddi bir adım. Bakan ve Başkan bu konuda bir karara vardığında açıklarız” denildi.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ta ekiplerin envanter çalışmalarına devam ettiğini anımsatarak “Her ne kadar tarih veremesem de niyetimiz Maraş’ın Türk idaresinde yerleşime açılmasıdır.” dedi.

Fransa’nın Türkiye’nin güney sınırına SAMP-T füze savunma sistemleri yerleştireceği açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, batarya konusunda “Güneydoğu Anadolu bölgesinde keşif çalışmaları sürüyor. Güney sınırımızda olacak” dedi.

“İlk aşamada F-35 programından Türkiye’nin çıkarılmasını sağladık” diyen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, S-400’ler ile ilgili, “Daha fazla yaptırım gelebilir. Açıkçası S-400’lerin operasyonel hale getirilmemesini istiyoruz, amacımız bu.” dedi.

Pakistan’ın İslamabad, Karaçi, Lahor, Peşaver ve Ketta kentlerinde hükümet karşıtı protesto gösterisi düzenlendi. Başbakan İmran Han’in ekonomi politikalarını yetersiz bulan protestocular Han karşıtı sloganlar atıp yürüdü.

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi’nin ölümünün ardından Anayasa gereği geçici Cumhurbaşkanı olan Tunus Meclis Başkanı Muhammed Nasır yemin ederek resmen görevine başladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, “Bildiğiniz gibi komşunuzu seçemiyorsunuz.Bir Lüksemburg veya Belçika olsaydık her şey bambaşka olabilirdi.Tüm bu masraflardan kurtulabilirdik. Dışişleri Bakanlığı çok rahat bir yer olabilirdi. Savunma Bakanlığı ise belki de hiç olmazdı” dedi.

Şam Yönetimi, Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiğini açıkladı.

BM İnsani Yardım Ofisi, Suriye’nin kuzeybatısında Şam yönetiminin isyancı gruplara karşı üç ay önce başlattığı askeri operasyonlar yüzünden 400 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türkiye’ye yaptığı ziyaretin önemine dikkati çekerek, “Türkiye ziyaretimizdeki temel vurgu, ekonomi başta olmak üzere savunma tedariki ve teknoloji alışverişi dahil çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmek.” dedi.

BM İnsani Yardım Ofisi, Suriye’nin kuzeybatısında Şam yönetiminin isyancı gruplara karşı üç ay önce başlattığı askeri operasyonlar yüzünden 400 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

MiG-29 uçağının Hazar Denizi’nde düşmesinin ardından Azerbaycan Savunma Bakanlığı, tüm eğitim uçuşlarını askıya aldı.

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da kimliği belirsiz silahlı kişilerin kaçırdığı 4 Türk vatandaşı operasyonla kurtarıldı.

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasıyla ilgili olarak, “Rusya’dan füze sistemi aldığı için Türkiye’yi suçlamıyorum” dedi.

Irak’ın Erbil kentinde Türk Başkonsolosluğu görevlisinin şehit edildiği saldırının baş faili Mazlum Dağ, saldırı öncesinde Kandil’de 26 gün silah eğitimi aldığını itiraf etti.

Nobel Kimya ödüllü Prof.Dr. Aziz Sancar’ın eşi Prof. Gwen Sancar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Miami Fahri Temsilcisi oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi, Pentagon bütçesinden ABD Başkanı Trump’ın seçim vaadi olan Meksika sınırına duvar örülmesi için 2,5 milyar dolar fon aktarılmasını onayladı.

Cezayir geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih’in, ‘gerginliğin azaltılması’ için ulusal diyalog heyeti tarafından kendisine sunulan ‘hükümetin feshedilmesi’ dışındaki tüm taleplere onay verdiği açıklandı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de faaliyetlerini artırdığı dönemde ABD, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, ABD’de bir araya geldi. ABD öncülüğünde yapılan toplantıda Doğu Akdeniz’deki ekonomik iş birliği ele alındı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro; Venezuela ekonomisinin yeniden yapılandırılmasında emeği geçen Rusya, Çin,Hindistan ve Türkiye’ye minnettar olduğunu ifade etti. Maduro, ekonominin sadece petrol gelirlerine dayalı olmaması için yeniden yapılandırmaya gittiklerini belirtti.

Nijerya’da bir mahkeme, hükümetin Şii Müslümanların oluşturduğu Şii Nijerya İslami Hareketi (IMN) üyelerini terör örgütü ilan edebileceği hükmünü verdi. IMN, son beş gündür güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda birçok polisi öldürdü.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Sudan ve diğer Afrika ülkelerinden askerleri, Hafter milisleri saflarında savaşmaları için Libya’ya sevk ettiğine dair yeni belgeler ortaya çıktı.

Kuzey Kore, 17 mürettebatıyla birlikte alıkoyduğu Rus balıkçı gemisini serbest bıraktı.

Rusya’da Putin yönetiminin politikaları ile birlikte muhalif adayların seçime katılamayışını protesto eden 1000’den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İngiltere’nin, İran ile gerilim yaşadığı Hürmüz Körfezi’nde görevlendirdiği yeni savaş gemisi HMS Duncan bölgeye ulaştı. İran’ın İngiltere gemisini alıkoymasından 9 gün sonra bölgeye gelen İngiliz savaş gemisinin, İngiliz gemilerinin ‘güvenliğini’ sağlayacağı bildirildi.

İsrail Maliye Bakanlığı, Filistin hükümeti adına toplanan vergilerden 500 milyon şekelinin (800 milyon TL), İsrail Elektrik Şirketine aktarılmasına karar verdi.

Nijerya’nın kuzey doğusunda Çad ve Nijer sınırında yer alan Borno eyaletindeki bir cenaze törenine yapılan silahlı saldırıda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Irak’ın Süleymaniye kentinde, IŞİD, iki petrol kuyusuna saldırdı. IŞİD’in hezimete uğratıldığının duyurulduğu Aralık 2017’den beri ilk kez böyle bir saldırı düzenlemesi dikkati çekti.

Afganistan’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Emrullah Salih’in seçim ofisine düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Taliban, bir yandan ABD ile barış görüşmeleri yaparken ülke içerisinde saldırılarını arttırarak sürdürüyor.

Myanmar hükümetiyle Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar arasında yapılan görüşmelerde, vatandaşlık haklarının sağlanması konusunda anlaşma sağlanamadı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Rudskoy, ABD’nin Fırat’ın doğusunda petrol sahalarını yağmaladığını, petrol kaçakçılığı karşılında Kürt ve Araplara silah yardımı yaptığını söyledi.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Hüseyin Hanzade, İran ile Rusya’nın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nda ortak tatbikat düzenleyeceğini söyledi.

Rusya’da, ülkenin beşinci nesil savaş uçağı Su-57’nin seri üretimine başlandığı bildirildi. Uçaklardan ilkinin Rus ordusunun kullanımına bu yıl içerisinde girmesi bekleniyor.

Eskişehir’deki TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’de Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nın açılış törenine katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Türkiye’nin motor yolculuğu başlamış bulunuyor. Bu yolculukta da inşallah başaracağız” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “Amacım Türk-Yunan ilişkilerinde cesur bir yeni başlangıç için yollar bulmak. Ama bu adımların kademe kademe gerçekleştirilmesi gerek. Zaman ve güven inşası lazım” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakanı Esper ile telefonda görüştü: “Beklentimiz, YPG’ye verdiğiniz desteğin tamamıyla sonlandırılması. Güneyimizde bir terör koridoru kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Kurulması planlanan güvenli bölge 30-40 km derinlikte olmalıdır.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “NATO ile herhangi bir sorunumuz yok. Genel sekreterin, hatta genel sekreter yardımcısının, S-400’e dair açıklamalarına bakarsanız, bunun NATO için bir problem olmadığını görürsünüz.” dedi. Uygur Türkleri meselesine ilişkin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bizim beklentimiz esasen tek Çin çatısı altında Uygurlu kardeşlerimizin huzur ve barış içinde yaşamasıdır.” dedi ve ekledi: Yaklaşık 10 kişilik bir Türk heyeti Çin’e giderek oradaki durumu yerinde görecekler.

MGK Bildirisinde, Fırat’ın doğusuyla ilgili, “Bütün gücümüzle bir ‘Barış Koridoru’nun inşası için gayret sarf edileceği hususundaki kararlılığımız teyit edilmiştir” denildi.

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bir grup Kıbrıslı Türkle bir araya geldi. Toplantıya “Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi” adına katılan Kıbrıslı bazı Türkler, Miçotakis’ten çözüm için iki tarafa da baskı yapmasını istedi.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşit Al Maktum’un karısı Prenses Haya, sığındığı İngiltere’de kocasına karşı korunma davası açtı.

Nijerya’da faaliyet gösteren (Şii) Nijerya İslami Hareketi’nin (IMN) tüm faaliyetleri yasaklandı. IMN üyeleri, son 5 günde güvenlik güçleri ile girdiği çatışmalarda birçok polisi öldürmüştü.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyad, Haşdi Şabi’ye bağlı büroların tüm vilayetlerde kapandığını ancak teşkilatların birleştirilmesi için 2 aylık bir ek süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz