Maraş Direnişinin Sembolü Sütçü İmam Kimdir?

3149
Sütçü İmam’ın bilinen tek fotoğrafı.

1872’de Maraş’ın Fevzipaşa (Bektutiye) mahallesinde dünyaya gelen ‘Milli Mücadele’nin timsali’ Sütçü İmam, Uzunoluk Camisi’nde gönüllü olarak imamlık yapmasıyla birilkte küçük bir dükkanda süt satarak hayatını idame ediyordu. Asıl adı İmam’dı. Süt sattığı için de ‘Sütçü İmam’ olarak bilinir hale geldi. Milli Mücadele döneminde Türk kadınlarının başörtüsünün Ermeni askerler tarafından açılması tacizlerine karşı sıktığı ilk kurşun ile Maraş’taki direnişin sembolü haline geldi. Düşman kuvvetlerin Misak-ı Milli sınırlarından kovulmasının ardından belediyede odacılık görevine layık görülen Sütçü İmam’a Maraş kalesinde topun idaresi de verildi. Abdülmecit halife olunca 101 pare top atışını ateşlemek için kaleye çıkan Sütçü İmam, barutun ateş alması sonucu vücudunda yanıklar oluştu ve hastaneye kaldırıldı.

Maraş’ta ilk kurşunu sıkmasının ardından 22 gün boyunca düşman kuvvetleri ile çarpışan Sütçü İmam, 25 Kasım 1922’de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Sütçü İmam Olayı nedir?

22 Şubat 1919’da Maraş’ın işgal girişimi İngiliz işgal kuvvetlerinin Albay Max Andriyo komutasında şehre girişiyle başladı.

29 Ekim: Maraş, 8 ay süren İngiliz işgalinden sonra, Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızlar yerli Ermenileri de yanlarına alarak kaos çıkarmak amacıyla gösteriler ve taşkınlıklar yapmaya başladı.

31 Ekim: Tarihi Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan Türk kadınlarına, Fransız devriyeleri ve Ermeniler, “Burası artık Türklerin değil, Fransız memleketinde bizim dediğimiz olacak. Açın yüzlerinizi.” diyerek saldırdı. Bu sözlü tacizlerin üzerine hamamın yakınındaki kahvede bulunan Maraşlılar, olay yerine gelerek Ermenileri uyardı fakat Ermeni askerler sarkıntılığa devam etti.

Sütçü İmam Olayı’nın resmedilişi.

Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuluoğlu Osman, kadınları işgalcilerin elinden almak isterken askerlerin dipçik ve silahlı saldırısı sonucu ağır yaralandı. Yaşanan gerginlik sırasında yan tarafta küçük bir dükkanda süt satan ‘Sütçü İmam’, tabancasını alarak olay yerine koştu.

Çakmakçı Said’i ağır yaralayan ve Türk kadınlarına sataşan Ermeni askerin üzerine silahını doğrultan Sütçü İmam ateş etti. Ermeni askere yere yığılırken, diğer askerler kaçtı. Maraştra düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk Milleti, işgalcilere ve iş birlikçi Ermenilerin yaptıklarının yanlarına kalmayacağını gösterdi.

Kaynak: AA, StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz