Libya Anlaşması 4 Partinin Oylarıyla TBMM’de Kabul Edildi

114

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzalanan, Akdeniz’de deniz komşusu olduğumuzu vurgulama esasına dayalı anlaşma, saat 13.00 sularında TBMM’ye sunulduktan sonra AKP, CHP, MHP ve İyi Parti’nin oylarıyla mecliste kabul edildi.

[irp posts=”22686″ name=”Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Sahiplendiği Libya Deniz Alanı”]

Teklifin görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırasına destek verdiğini belirtti. Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de çıkarlarını koruması gerektiğini dile getiren Sezgin, “İktidarın ulusal çıkarlardan uzak politikaları sonucunda bölgedeki birçok aktör ve ülke karşımıza geçti. Mısır ile ilişkilerimizin hali ortada. Mısır politikasında çok yanlış yapıldı. İsrail ile ilişkilerimiz aynı şekilde iyi değil. Diplomatik maharet noksanlığı ve vizyonsuzluk söz konusu.” dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini, Libya ile imzalanan mutabakat muhtırasının tarihi öneme sahibi olduğunu, oldu bittilerin önünün kesildiğini vurguladı.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir

Rum yönetiminin daha önce Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerle yetki sınırlamasına ilişkin anlaşmalar yaptığını anımsatan Özdemir, “Libya ile vardığımız bu mutabakat, hakça ve adilce yapılmış bir sınırlandırma çabasıdır. Mutabakatla Doğu Akdeniz’de bulunan mavi vatanımızın batı hudutları çizilmiştir.” dedi.

Anlaşma Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

İki ülke arasında yapılan mutabakat maddelerinde belirtiği gibi iki ülke bürokratlarının diplomatik kanallar ile meclislerindeki onay süreçlerini karşılıklı bildirdiği an, anlaşma yürürlüğe girecek.

[irp posts=”23193″ name=”MEB: Türkiye ile Libya Deniz Sınırı Haritası Yayınlandı”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz