Hamas’ın “Kışkırtıcı Balon” Saldırıları

764

Kışkırtıcı balon saldırıları, yaklaşık iki yüz yıldır bir saldırı yöntemi olarak kullanılan ve son zamanlarda popülaritesi Hamas’la beraber yeniden yükselmiş eylem biçimidir.

2018 yılında Gazze sınır protestoları olarak bilinen dönemde ilk kez İsrail’in askeri ve sivil bölgelerine yönelik yapılan saldırılarda Hamas tarafından kullanılan yöntem, temelde basit bir prensiple çalışır. Helyum dolu balonlara EYP,molotof kokteyli gibi patlayıcılar bağlanır ardından balon indiği yerde patlayıcı infilak eder. Rüzgar hesabının önemli olduğu saldırı tipinde elbette işler yolunda gitmezse, kendi alanlarında da infilak etme riski vardır. Nitekim Hamas’ın bu yöntemi seçmesinin başlıca sebeplerinden birisi, EYP tuzaklama veya protesto sırasında vurulma ya da yakalanma tehdidine karşı uzaktan saldırı yapabilmektir.

Öte yandan bu saldırıların rastgeleselliği yönüyle sivil ve askeri ayrım gözetmeksizin gerçekleştiriliyor olması Hamas’ın bu yönden bir gözetim endişesi içinde olmadığını göstermektedir. En azından lider kadrosunun…

Hamas’ın şu ana kadar İsrail’de düzenlediği kışkırtıcı balon (incendiary balloon) saldırılarında 610 hektar tarım alanı zarar görmüş ve yaralananlar olmuştur. Hamas bu saldırıları özellikle Eşkol, Sdot, Beer Şeva ve Gazze Şeridi’nde gerçekleştirmektedir. Bugün kullanımı halen sürmekte olan kışkırtıcı balon saldırıları yöntemi, İsrail güvenlik kaynaklarınca değerlendirilip, genelde müteakip hava saldırıları ve kara operasyonları ile karşılık bulmaktadır. Burada da elbette Filistin tarafında da sivillerin büyük zararlar gördüğü tespit edilmiştir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz