Tel Rıfat ve Münbiç’e Operasyon Başlıyor Mu?

274

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de ‘Güvenli Bölge’ kapsamında terör örgütü YPG/PKK‘ya yönelik yeni operasyonların gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Erdoğan, güney sınırlarımızda oluşturulan 30 km derinliğinde güvenli bölgelere ek olarak Tel Rıfat ve Münbiç’in de ekleneceğini belirtmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından terör hedeflerine yönelik operasyon sorusuna, “Yeri ve zamanı geldiğinde gereken neyse yapılacaktır” yanıtını vermişti.

Sahadan elde edilen bilgilere göre operasyonların Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Münbiç, Ayn el-Arap ve Ayn İsa‘yı kapsayacağı söyleniyor.

Askeri kaynaklar ve Suriye Milli Ordu Sözcüsü Yusuf Hamud, bölgede icra edilecek operasyonlara ilişkin detayları Stratejik Ortak‘a anlattı.

“HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR”

Askeri kaynak, operasyonların tarihi ve zamanının henüz belirsizliğini koruduğunu, ancak ay sonuna kadar başlayabileceğini öngördüğünü belirterek, hazırlıkların bu aşamada sürdüğünü söyledi.

Kaynak, Türkiye’den çeşitli birliklerin Suriye sınırına yakın noktalara intikal ettiğini dile getirdi.

Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el-Arap’a operasyonun kesinleştiğini vurgulayan kaynak, Ayn İsa konusunda durumun henüz netlik kazanmadığını ifade etti. Ayrıca kaynak, operasyonların ‘eş zamanlı’ olarak değil, ‘kademeli’ olarak icra edileceğini söyledi.

Kaynak, Ayn el-Arap’a dikkat çekerek, Ayn el-Arap’ın, YPG/PKK’lı teröristlerden temizlenmesinin ardından örgüt içinde bir psikolojik çöküntü yaratacağını, bu çöküntünün diğer bölgelerdeki teröristler üzerinde de siyasi ve askeri olarak yansımasının olacağını belirtti.

Ayn el-Arap, Münbiç ve Tel Rıfat’ın; ABD ve Rusya açısından artık ‘kritik derecede’ bir önem teşkil etmediğini ifade ederek, söz konusu bölgelerdeki terör hedeflerinin son iki haftadır yoğun şekilde vurulduğunu sözlerine ekledi.

Harita: Çatışma Araştırmaları Platformu

“İRAN DESTEKLİ MİLİS GRUPLAR MEVZİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Suriye Milli Ordu Sözcüsü Yusuf Hamud, sahada hazırlıkların devam ettiğini ve durumun hassaslığını koruduğunu ifade etti.

Yusuf Hamud, Tel Rıfat’a yapılması planlanan operasyon öncesi bölgeye dikkat çekerek, “Rejim ve İran destekli milisler, uzun zamandır Tel Rıfat ve çevre köylerde konuşlanıyorlar. Şimdi ise konumlarını güçlendirmek için harekete geçtiler. Nubl ve Zehraa bölgelerine takviye güç gönderiyorlar” dedi.

Hamud, İranlı milislerin sadece Tel Rıfat ve çevresinde sınırlı kalmadığını belirterek, “İran destekli milisler, Münbiç şehrini çevreleyen köylerde olduğu gibi şimdi de askeri güç olarak Ayn el-Arap’ın güneyine de konuşlandılar” diye konuştu.

Yusuf Hamud, terör örgütü YPG/PKK ile rejim arasında alan hakimiyeti bakımından çeşitli anlaşmazlıkların mevcut olduğunu dile getirdi.

Hamud, “YPG/PKK ile rejim arasındaki anlaşmazlık, kontrol alanlarının kurumsal yönetimi düzeyindedir. Askeri duruma gelince gelince, bölgede yan yana yer alıyorlar. Bazı bölgelerde rejimin yanı sıra Ruslar ve İranlılar da YPG/PKK’ya destek veriyor” dedi.

“İDLİB’DE DURUM STABİL”

Yusuf Hamud, İdlib‘de de kısa vadede harita üzerinde herhangi bir askeri pozisyon değişikliği görmediğini söyledi.

Hamud, “Kontrol sağlanan bölgelerde mevzilerin kaybedilmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin, bölgedeki rolünün dikkat çekici bir şekilde yükselişi ve büyümesiyle birlikte siyasi haritada yapılacak herhangi bir değişiklik, sadece kontrol sağlanan bölgeleri artırmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

YEREL KAYNAKLAR: “TERÖRİSTLER AL MALİKİYE KIRSALINDAN ÇEKİLMEYE BAŞLADI”

Yerel kaynaklara göre terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik operasyonun ilk aşamasının Tel Rıfat’ta başlayacağı ve ardından Ayn el-Arap’a kadar uzanacağı belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, Münbiç bölgesinde de operasyonun M4 otoyolunun kuzeyine kadar sınırlı olabileceğini, güneyinde de rejim askerlerinin konuşlanacağını öne sürüyorlar.

Haseke’nin kuzeyindeki Al Malikiye kırsalında YPG/PKK’lı teröristlerin birden fazla mevzisini terk ettiğini ileri süren yerel kaynaklar, bu durumun Ayn İsa’da da yakın bir süreç içerisinde yaşanabileceğini ifade ediyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz