Yunan Analiste Göre “Türkiye’nin Yunanistan Planı”

406

Yunan analist Giannakos Konstantinos, “Türk yayılmacılığına” askeri olarak verilecek cevap kısa ve orta vadede işe yarayabilir, onları durdurabilir ama uzun vadede imkansız. Onlarla siyaset üstü bir strateji ile savaşmamız gerekiyor.” diyor. Peki bu ne demek? Size Konstantinos’un iki başlıktaki çarpıcı analizini kısaca özetleyeyim.

Konstantinos’a göre Türkiye hem ekonomik hem nüfus hem de askeri olarak çok büyük bir güç. Böyle bir ülkeye karşı üstünlük, onların bütünlüğünü bozarak kurulabilir. Onların birliğini bozmak yani onları içten çökertmek en az maliyetli en gerçekçi çözüm. Öte yandan Konstantinos diplomatik temaslar konusunda da diyor ki; “Yeni Dünya Düzeni”ninde ABD geriye çekiliyor (daha pasif kalıyor), Çin-Rusya bloku “süper güç” oluşturarak ortaya çıkıyor ve genel olarak konjonktür tekrar düzenleniyor. Yeni çok kutuplu dünyada Yunanistan Batı’nın yanında ama Türkiye bölgede daha aktif ve özerk politikalar yürütebiliyor. Böyle bir ortamda Yunanistan’ın yapması gereken şey Ortadoğu ülkeleri ile daha yakın ilişkiler kurarak Türkiye’ye karşı cephe oluşturmak. Türkiye’nin güçlenmesinin önüne şu an geçmeliyiz. Bu nedenle de bölünme şart.

Başta Kürtler olmak üzere etnik ve dini azınlıkların bölücü eğilimlerinin desteklenmesi gerektiğini, Yunan politikasının hayatta kalması için Batı destekli tampon bir devlet ile Kürt milliyetçiliğinin geliştirilmesine vurgu yapıyor.

Yunan analist Türkiye’nin bölünmesi gerektiğini söylüyor ama bunun savaşarak olmayacağını biliyor. Bu nedenle içten saldırı en kalıcı çözüm. Bunun da demografiğinin (nüfus yapısının) bozulması, Anadolu’nun ve Cumhuriyetin değerlerinin yıkılması ve farklı etnik kimliklerin milliyetçiliğini destekleyerek ortak “Türk Milleti” kavramının değersizleştirilmesi ile olacağını düşünüyor.

Her türlü etnik kimliğin fonlananlar gibi “Türkiyelileşmeden”; ırk bazlı değil, vatandaş olarak toprakların paydaşı gibi, aynı bayrak altında, “Türk Milleti” çatısı altında vatanın değeri taşıyıp benliğini koruması gerekiyor. Tek çaremiz bu. Ama maalesef siyasiler de “her şeye özgürlük” diyen fonlanan kesim de iyi çalışıyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz