Kosova Bayraktar TB2’leri Görücüye Çıktı

150

Mayıs ayında ihracatı gerçekleştirilen Kosova Güvenlik Kuvvetleri’ne ait Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları(SİHA) ilk defa görüntülendi.

Bayraktar Kosova

Kosova Başbakanı Albin Kurti, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

”Türkiye’den satın aldığımız Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçlarını ordumuzun envanterine ekledik. Korgeneral Bashkim Jashari ve Savunma Bakanı Armend Mehaj ile birlikte insansız hava araçlarının kullanımına ilişkin eğitimi tamamlayan subayları tebrik ettik.”

”İki yıllık yönetimimizde asker sayısını %80’in üzerinde, ordu bütçesini ise %100’ün üzerinde arttırdık. Kosova artık her zamankinden daha güvende”

İhracat Mayıs Ayında Gerçekleşmişti

Bayraktar Kosova

2022 yılının sonunda BAYKAR ile Bayraktar TB2 tedariki kapsamında sözleşme imzalayan Kosova’nın 2023 Mayıs ayında 5 adet Bayraktar TB2 SİHA’yı teslim aldığı söylenmişti ancak resmi kurumlardan bir açıklama gelmemişti.

2 ay sonrasında Başbakan Kurti’nin ziyareti sırasında çekilen görüntüler ile Kosova Güvenlik Güçleri’nin resmi olarak Bayraktar TB2 SİHA’larını envantere kattıkları kanıtlanmış oldu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in Bayraktar TB2 Açıklaması

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, önceki dönemlerde ek olarak birkaç yüz milyon dolar daha bütçe ayırarak Sırbistan’ın Türkiye’den Bayraktar TB2 alımı üzerine, ”Bayraktar TB2 insansız hava araçları tedarik etmek istedik. Herkes bunları istiyor, biz de sıradayız” demişti.

Ancak Vucic, Kosova Güvenlik Güçleri’nin Bayraktar TB2 alımına yönelik kızgın bir tavır sergileyerek Bayraktar TB2 alımını durdurduklarına istinaden yaptığı açıklamada:

“Bayraktar TB2 almayı reddettik.Türkiye, Kosova’yı ciddi şekilde silahlandırdı. Onlara tanksavar füzeleri, obüsler, Bayraktarlar verdi. Şu anda bunların hepsine sahipler.” diyerek Çin alternatifine yöneldi.

Kaynak: Mavi Savunma

Bayraktar TB2 ile ilgili diğer yazımızı okumak isterseniz

https://stratejikortak.com/2023/07/baykar-ukrayna-tesisinin-insaat-faaliyetine-baslandi.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz