Home BÖLGELER İsrail’i Silahlandıran İki Ülke ve ABD Örneği

İsrail’i Silahlandıran İki Ülke ve ABD Örneği

60

SIPRI raporlarına göre İsrail’in silah ithalatın yüzde 69’unu ABD, yüzde 30’unu ise Almanya sağlıyor. Yani İsrail, silahlarının yüzde 99’unu bu iki ülkeden, kalan yüzde 1’in 0,9’unu da İtalya’dan gerçekleştiriyor. Böyle keskin bir durum her ülkede olmaz. İsrail bu anlamda bir ilk sayılabilir.

‘Dünyada çatışmaların ve savaşların tarafı olmayan’ Almanya, 2023’te İsrail’e yaptığı silah ihracatını 10 kat artırdı. Alman hükümeti adeta “daha fazla Filistinli öldürün, daha fazla katliam gerçekleştirin” der gibi, dünyayı umursamadan İsrail’e destek oldu. Oysa kendileri Avrupa demokrasi ‘safsatasının’ bel kemiğiydi. Almanya’yı daha önce yazdığım için direkt “babaya” geçiyorum.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, yani İsrail’in kurulmasından bu yana ABD’nin yurt dışı mali desteğini en fazla alan ülke olan İsrail, mevcut enflasyona göre düzeltilmiş rakamlarla 2023 yılına kadar toplam 158 milyar dolar aldı. ABD’nin İsrail’e yaptığı sadece askeri ve ekonomik yardım değil. İsrail savunma sanayi, neredeyse tamamen ABD’nin gücüyle bölgede üstün bir hale geldi.

Mesela son bir yılda sıkça duyduğumuz İsrail yapımı Demir Kubbe hava savunma sistemleri ABD’nin finansal ve teknik desteğiyle tasarlandı. Hatta İsrail bu sistemin iki bataryasını sadece ABD’ye sattı. ABD ise bunu kullanmayıp İsrail’e kiraladı. Yani babanın oğula yapmadığını ABD İsrail’e yaptı ve yapmaya devam ediyor.

İsrail öyle bir ülke ki artık yazmaktan ya da konuşmaktan bıksak da şu gerçeği tekrar hatırlamakta fayda var. Dünyanın hiçbir ülkesinin almadığı diplomatik destekle dokunulmazlık zırhını giyiyor, dünyanın hiçbir ülkesinin almadığı dış yardımı alıyor. Ortadoğu’nun en güçlü ülkelerinden biri tabi ki ama her zaman aklıma şu geliyor: Acaba böyle bir destek olmasaydı, Ortadoğu gibi bir coğrafyada varlık gösterebilir miydi?

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here