Uluslararası Kararlar İsrail’i Durduracak mı?

26

İsrail-Filistin Savaşı devam ederken uluslararası örgütlerden ve Avrupa ülkelerinden gelen tepkiler İsrail aleyhine artıyor. Birleşmiş Milletler’in 2023 verilerinde çocuklara yönelik ağır ihlallerin yüzde 155 arttığı belirtildi ve bununla birlikte BM ilk defa İsrail ordusunu kara listeye aldı (Özkan, BBC). Uluslararası Ceza Mahkemesi ise İsrail Başbakanı Netanyahu ve Hamas lideri hakkında savaş suçu işledikleri sebebiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep ederken, Uluslararası Adalet Divanı da İsrail’in Gazze’ye düzenlediği askeri operasyonları durdurmasını hükmetti (Özkan, BBC). Bununla birlikte 2024 mayıs ayının sonunda İspanya’nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin Devleti’ni resmen tanıdı(euronews,2024).

Uluslararası kamuoyu baskısının arttığı ve özellikle ABD ve Avrupa’da büyük çaplı gösterilerin düzenlendiği bu günlerde, bu kararların peş peşe alınmasının sebepleri olarak; İsrail Ordusu’nun orantısız güç kullanması, BM yardım merkezini vurmasıyla 5 kişiyi öldürmesi, bölgeye insani yardımın ulaşmasını engellemesi ve bölgeden gelen işkence ve çocuk ölümleri iddiaları gösterilebilir.

Fakat alınan kararlar İsrail’in uluslararası sicilini etkilese de bu kararların bir yaptırım yetkisi yok. Bunun sebebiyse; uluslararası sistemin kaotik bir düzene sahip olması ve bütün devletlerin tanıdığı bir otoritenin olmayışı. Dolayısıyla uluslararası örgütlerin aldığı kararlar İsrail tarafından tanınmadığı takdirde bir yaptırım yetkisine sahip değil.

Son aşamada; savaşın hem Avrupa Birliği içerisinde hem de ABD ve AB arasında bir ayrılığa veya uzlaşmazlığa sebep olabileceği öngörülebilir. Bu bilgiler ışığında; ülkelerin uzun vadede savaşa yaklaşımının nasıl olacağı, kamuoyunun hükümetlerin üzerinde kurduğu baskının dış politika üzerindeki etkisi ve yakın coğrafyadaki bu bölünmüş atmosferin Türkiye’ye etkisi merak konusu.

Sevtap Gökhan

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

İsrail-Hamas savaşı: Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki askeri
operasyonlarını durdurmasını emretti – BBC News Türkçe. (n.d.). BBC News Türkçe.
https://www.bbc.com/turkce/articles/cn004le139go
İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıdı. (n.d.). euronews.
https://tr.euronews.com/2024/05/28/ispanya-irlanda-ve-norvec-filistin-devletini-resmentanidi
Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı, Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama
emri çıkarılmasını istedi – BBC News Türkçe. (n.d.). BBC News Türkçe.
https://www.bbc.com/turkce/articles/c999kl4kzg1o

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz