NATO-Rusya Çekişmesi: Karadağ’ın Önemi

1352

Putin’in Rusya’sı, NATO’nun daha fazla büyümesine inatla karşı çıkıyor. NATO’nun Karadağ’a davette bulunmasına karşılık da Rus yetkililer “karşılık vermek zorunda kalacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Yaklaşık 700 bin nüfuslu Karadağ, 2006’daki referandumun ardından Sırbistan-Karadağ birliğinden ayrılarak bağımsız bir devlet olmuştu. Ülkenin Yüzde 43’ünü Karadağlılar, yüzde 32’sinin Sırplar, yüzde 8’ini Boşnaklar ve yüzde 5’ini Arnavutlar oluşturuyor. Peki Rusya Karadağ ile NATO arasındaki bu ittifaka tepki olarak ne tür girişimlerde bulanacak?

Slav politikasıyla Osmanlı’nın Balkanlardaki topraklarını parçalayan Rusya, aynı kozun 21. yy versiyonunu NATO’ya karşı kullanmak istiyor. Rusya’nın Karadağ ve Bosna Hersek’teki Sırp ayrılıkçılarını destekleyerek ya da Makedonya ve Kosova’daki etnik çatışmaları kışkırtarak Balkanları istikrarsızlığa sürükleyeceği düşünülüyor. Bu sefer bu kozun Osmanlı’da ki etkisini göstermeyeceği ise aşikar.

Karadağ’ın NATO açısından stratejik önemine gelecek olursak; Karadağ NATO’ya dahil olursa, Adriyatik Denizi tamamen NATO ülkelerinin hakimiyetinde olacaktır. Bu da Rusya’nın hiçbir şekilde bu denizde etkisinin olmayacağı anlamını taşımaktadır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. kARADAĞ ALINMALIDIR.RUSYA DÜNYA DAN TECRİT EDİLMELİDİR.ADİLİKLERİ ŞEREFSİZLİKLERİ ÇOKTUR.TÜRK MİLLETİ İYİ TANIR BUNLARI TÜRKLRE SOYKIRIM UYGULAYAN EN AŞAĞILIK DEVLETTİR.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz