En Uzun Menzilli Füzeler ve Ülkeleri

48580

RUSYA’nın S-400’leri 
Hava savunma sistemi gelişmiş ülkeler arasında ön plana çıkan ilk ülke Rusya. Rusya’nın elinde S-400 füzesi bulunuyor. Bu sistem herhangi bir füzeyi 400 km ileriden teşhis ederek imha edebiliyor. Düşük iz bırakan hedeflerin dahi teşhis edilmesi hedeflenmiştir. Saniyede 4,8 km gibi çok yüksek hızla balistik füzeyi önlemesi planlanmıştır. İki farklı füze tipi tasarlanmıştır. Birincisi 400 km. menzilli büyük füze (big misille). Diğeri ise 120 km. mesafe içinde uçak ve uçaktan atılan füzelere karşı etkili olan 9M96 tipi füzelerdir. S-300 füzelerinin ise menzili azami 200 km. olup azami etkili irtifası (altitude) 30 km.dir.
rusya s-400
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip füzesi -karadan karaya balistik füze-(10.000 km). 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.

ABD’nin Patriotları
ABD Patriotlar, ABD’li silah şirketi olan Raytheon Company’nin ürettiği füze sistemidir. Patriot füze sistemi savunma üzerine kurulmuş olan bir füzeleme sistemidir. Bu sistem, saldırı için kullanılan 3-6 metre uzunluğundaki füzeleri ve bununla birlikte ses hızı ile mukayese edildiğinde bu hızın 3-5 katı oranındaki hızla gelen füzeleri tespit eder ve havadayken karşı füze göndererek imha eder. Patriot füze sisteminde radar sistemleri etkindir. Kara radarları sayesinde saldırıya geçen füzeler tanımlanır, takibi yapılır. Radar menzili 80 km.’dir. Bu menzile giren füzeler direk hedefe kilitlenir. Ayrıca otomatik pilotlarla da çalışırlar. İnsan hatası da böylece minimize edilir. Menzilinin fazla olması da insan gözüne ihtiyacı en aza indirmekte hatta yok etmektedir.

patriot füze savunma sistemleri
abd patriot füzeleri

ÇİN’in FD-2000’leri
Çin Savunma Sanayi uzun menzilli bir füze sistemi geliştirdi. Çinli mühendislerin yaptığı bu füzenin menzili yaklaşık 100 km. 8 tane füze rampasına sahip olan bir kamyonla taşınabilen yeni FD-2000 sistemi, tek seferde 32 tane füze ateşleyebiliyor.
DF-41, menzili 12.000 ile 15.000 km arasında değişebilen katı yakıtla çalışan balistik füze sistemidir. Geliştirilme aşamasının bitmesinin ardından dünya’nın en yüksek tahrip gücüne sahip füzelerden biri olacağı belirtilmektedir.

çin uzun menzilli füze

İSRAİL’in Arrow’ları
İsrail ve ABD tarafından ortaklaşa finanse edilip üretilen sistemin geliştirilmesine 1986 yılında başlandı. Yapımı ve testleri yapılıp üretimi gerçekleştirilen Arrow 1’i takiben Arrow 2’nin geliştirilmesine başlandı. Arrow, şimdiye kadar ki en gelişmiş füze savunma programlarından biri olarak kabul ediliyor. Anti balistik füze sistemi olan Arrow 3 ise test işlemini geçti. Arrow, İsrail’in geliştirdiği anti balistik füze sistemi ve kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı savunma olanağı sağlıyor. Arrow 3’ün, yüksek irtifa menzili sayesinde atmosferin yukarılarında “vuracağı” füzelerin “nükleer başlıklarının” zararlarının sınırlandırılmasına yol açacağı belirtiyor.

israil arrrow füzeleri

İRAN’ın Şahap Füzeleri 
İran’ın Şahab 1 ve Şahab 2’den sonra tasarladığı Şahab 3 füzesi, Kuzey Kore devletinin desteğiyle yapıldı. Menzil kabiliyeti olarak İsrail’in bile bir kısmını vurabilecek bir mesafeye kadar gidebilen bir balistik füze çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Bu kadar yüksek menzile sahip füzenin hata payı maksimum olarak sadece 50 m’dir. İran’ın kullanımında olan bu balistik füze en büyük düşmanı İsrail’i fazlasıyla rahatsız etmekte ve İsrail’in olası bir saldırıda füze savunma sistemlerinin bu füzeye ne ölçüde engel olacağı da bilinmemektedir. Menzilleri 3.000 km civarındadır.

iran şahap füzeleri

KUZEY KORE’nin Uzun Menzilli Füzeleri
Menzili hakkında net bilgiler olmasa da 500 km ile 1500 km arası menzile sahip olduğu sanılan bu balistik füzeler sık sık savaş halinin devam ettiği komşusu Güney Kore ile kriz yaratmaktadır. Kuzey Kore hakkında kesin bilgilere ulaşmak zor olduğundan, daha uzun menzilli füze yapmışlarsa da şaşırmamak gerekir.

kuzey kore uzun menzilli füzeleri

GÜNEY KORE’nin Hyunmu-3C’leri
Güney Kore, 1500 kilometre menzile sahip karadan karaya Hyunmu-3C füzesini imal etmeye başladı. Hyunmu-3C’nin; Çin, Rusya ve Japonya’nın bazı bölgelerine de ulaşma kapasitesinde olduğu kaydedildi. Hyunmu’nun eski versiyonunun menzili 1000 kilometreydi. Güney Kore, ABD’yle yaptığı bir anlaşma uyarınca, füzelerinin menzilini en fazla 300 kilometreyle sınırlıyor. Ancak Seul’un savaş başlığı kapasitesi 500 kiloyu geçmedikçe cruise füzelerinin menzilini artırma hakkı bulunuyor.

güney kore uzun menzilli füzeleri

HİNDİSTAN’ın Agni Füzesi
Hindistan tarafından Çin’in desteği ile geliştirilmiştir. İlk defa 1989 yılında Chandipur’da denenen füzenin 4 çeşidi bulunuyor. Agni 1850 km menzile sahip, Agni-2 3300km ile 4800 km menzile sahip, Agni 3 ise 3500 km ile 5500 km menzile sahip. Son olarak Agni 4 çıktı geliştirildi ve bu füze de 6000 km menzile sahip.

hindistan uzun menzilli füzeleri

TÜRKİYE’nin Yıldırım, Sakarya ve Kasırga’ları
600 milimetrelik füze sistemi “Yıldırım”, düşmanın yüksek öncelikli hedeflerini istenilen yer ve zamanda ateş altına alabiliyor. Karadan karaya atış yapan Yıldırım füzesi, taktik tekerlekli araç üzerine monteli olduğundan yüksek hareket kabiliyetiyle dikkat çekiyor. Menzili 250 kilometre. İleri de 600 km, daha sonra da 1500 km menzile çıkarılması hedefleniyor. Türk mühendislerince üretilen “Sakarya” ve “Kasırga” çok namlulu roketatar sistemleri de Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir diğer önemli ateş gücünü oluşturuyor. Anlayacağınız Türkiye’nin füze savunma sistemleri bölgeye göre yetersiz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz