Rus Yanlılarının ‘Karıştırdığı’ Moldova’da Neler Oluyor?

1578

Moldova’da Batı yanlısı hükümete karşı Rusya yanlısı grupların başını çektiği gösteriler hükümeti istifa etmeye zorluyor. Ülkedeki ayrılıkçı sorunlarla uğraşan Moldova şimdi bir de ‘Rus baskısıyla’ uğraşıyor. Çünkü Moldova’da ki gösterileri Rus devlet televizyonları canlı olarak, ‘muhalefet destekli’ veriyor.

moldova protestolar
Görsel: Moldova’da ki ‘AB’ destekli protestolardan (TEMSİLİ)

Avrupa Birliği Moldova ile yakınlaşma çabası ve sorunlu Transdinyester bölgesiyle ilgilenmesi, Rusya’nın karşı hamle olarak muhalefeti harekete geçirmesine sebep oldu. En azından uzman görüşleri bu yönde.

Moldova şuan tıpkı komşusu Ukrayna gibi, Batı ile Rusya mücadelesinin alanı durumunda. Ülkedeki siyasi yapılanma Avrupa ve Rusya yanlısı şeklinde kutuplaştı ve bu durum Moldova’yı siyasi ve ekonomik krizin eşiğine getirdi.

2014 yılında yapılan, Moldova’da ki son parlamento seçimleri aslında krizin başlangıcı sayılabilir. 19 partinin seçimlere girdiği mücadelede Rusya yanlısı partiler parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı. Daha doğrusu az bir farkla parlamentoda çoğunluğu sağ partilere kaptıran Rus yanlısı sol partiler erken seçim isteklerini dillendirmeye başladılar.

Hükümet istifaları Moldova’da istikrarın karşısında en büyük engel oldu. Aslında herkesin bildiği ama malum prosedürlerden ötürü kesin olarak yazamadığı, Ukrayna’da ki gibi Moldova’da da Rus etkisi söz konusu.

Moldova nerede
Moldova Nerede: Moldova ve Transdinyester Haritası

Rusya Moldova’da Ne Yapabilir?
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya, Transdinyester’e askeri birliklerini yerleştirmişti. Rusya, 1992 yılından beri Kolbasna köyünde bulundurduğu tank ve zırhlı araç destekli iki tabur askeri gücünü bugün hala koz olarak elinde tutuyor. Çünkü Rusya buradaki askerleri çekmedi. Ayrıca bölgede 150 bin civarında Rus pasaportu taşıyan vatandaşın varlığı da Rusya lehine potansiyel bir güç olarak kabul ediliyor.

Rus askerlerin Ukrayna’da ayrılıkçılarla aynı safta hem taktik hemde sıcak çatışmalara girdiği söylentileri(Rus resmi rakamları dışında herkes bunu kabul ediyor) ve geçen yıl Nisan ayında Rus askeri birliklerinin Transdinyester’de 400 asker ve 30 zırhlı aracın katılımıyla tatbikat yapması, Rusya’nın Moldova’da ki ayrılıkçıların en büyük destekçisi olacağını gösteriyor.

Transdinyester: Moldova’da Tek Taraflı Bağımsız Olan Bölge
Ukrayna ile Moldova arasında bulunan “Transdinyester Sosyalist Moldova Cumhuriyeti” tek taraflı bağımsızlığını ilan eden bir bölge olarak biliniyor. Ancak, BM üyesi hiçbir ülkenin devlet olarak tanımadığı Transdinyester’i dünyada sadece Rusya’nın desteğiyle Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden “Güney Osetya” ve “Abhazya Cumhuriyetleri” tanıyor.

Rusya’nın ‘Karıştırdığı’, Karışıklığına İzin Verdiği (yada İlgilendiği) Bölgeler

Rusya: Transdinyester, Abhazya, Güney Osetya ve Dağlık Karabağ

Moldova’da olaylar ne zaman başladı?

moldova kronoloji



Gösterileri başlatan Moldova muhalefeti kim ve ne istiyor?

moldova muhalefeti





Kaynak: 
www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2014/03/24/a-map-of-transnistria-crimea-and-other-geographical-gray-areas-to-be-worried-about/
www.aa.com.tr/tr/dunya/moldovada-ikinci-ukrayna-senaryosu/508983
Görseller / AA

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz