FARC-Kolombiya Ordusu: ‘50 Yıllık Savaş Sona Erdi’

635

Yaklaşık 50 yıldır süren Kolombiya ordusuyla FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasındaki savaş sona erdi.

Yıllardır süren savaş sona erdi deniyor çünkü hükümetle örgüt ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştı. Örgüt 180 ün içerisinde silah bırakacak. Bu anlaşma aşamalı bir şekilde uygulanacak ve çeşitli gözlemci ve kurumlarla birlikte gidişat takip edilecek. Kolombiya Devlet Başkanı örgüt ile barış nihai barış anlaşmasının 20 Temmuz’da gerçekleşeceğini açıkladı.

50 Yıllık Savaş

Yıllardır süren çatışmalarda 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 7 milyona yakın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı biliniyor. Hükümet kaynaklarına göre ülkedeki uyuşturucu ticaretinin %60’ını örgütün yönettiği ve ABD’ye yapılan uyuşturucu ticaretinde büyük bir paya sahip olduğu bildirilmişti.

FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri)’ın en güçlü olduğu dönemde 17 bin kişiye yakın, şu an ise 8 bin kadar militanı olduğu düşünülüyor.

Son 8-9 yıldır örgütün bir çok lideri öldürülmüş ve ABD’nin Kolombiya ordusuna verdiği destekle örgüt büyük bir güç kaybı yaşamıştı. Bir yıl önce de tek taraflı ateşkes yapan FARC örgütü, dört yıldır da hükümetle barış görüşmeleri için Küba’nın başkenti Havana’da görüşüyordu.

Karşılıklı açıklamalar şöyleydi:

Hükümet Sözcüsü Marcela Duran, “Başarılı bir şekilde kesin ve karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması, güvenlik garantileri ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede örgütle anlaştık” dedi.

FARC komutanı Carlos Lozada da Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran’da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz” dedi.

50 Yıllık Savaştan Görüntüler

farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc örgütü farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc terör örgütü farc terör örgütü farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc kolombiya görüşmeleri farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü farc terör örgütü


http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/06/160622_kolombiya_farc_ateskes_anlasma

http://www.reuters.com/news/picture/colombias-long-war-with-farc?articleId=USRTX2HS9H

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz